Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szerintem jo lesz a max232. Esetleg nem tudja majd a 115kbps sebesseget, de a modulnak ugysem kell ennyi.
Jó a max232, de a telcsi RX vonala elé tegyél egy 470ohm-ot sorba, majd a telefon felőli oldalon egy 2,7V-os zenert testre. Ez védi a vonalat a túlfesztől.
A GSM modem TX-re pedig tegyél egy 100ohm-ot, a biztonság kedvéért, bár erre nagy szükség nincsen, de ártani nem árthat. Nekem így van illesztve a PIC TX, RX vonalára és működik jól(természetesen a PIC-modem közé nem kell max232, az csak a PC-modem-közé kell.)
Hát, a 16f876A-kkal sokat szivtam. Volt pár példány ami 20MHzen hibázott. Érdekes, hogy mindig ugyanannál a cim(ek)nél. Kiszúrtam velük:
org hibas_cim : nop Csak hát mig az ember rájön hol a hol...
ok köszönöm mindkettőtöknek a választ. Csinálok egy kiegészítő panelt és du. próba ismét...
köszi
A MAX232 vel kapcsolatban lenne kérdésem. Van benne 4 db illesztő/inverter. Ezek közül 2 smidth triggeres a másik kettő nem. Mindegy hogy az RX/TX vonalakat melyikre kötöm? A másik hogy ha a teljes soros vonalat illeszteni szeretném, tehát a többi lábat is (DTR, DSR, CTS, RI...stb) akkor gondolom több MAX232 kell. Kérdés hogy indokolt e ez, vagy elég csak az RX/TX vonalat illeszteni?
köszi
Igen megvan a hex fájl, de közben úgy néz ki, a közvetlen közelemben is van megoldás. Neked mindenesetre szeretném megköszönni a segítőkész hozzáállást!
A 4 inverterből kettő RS232 szabványvonalra kapcsolódhat, a másik kettő TTL (0,8 alatt L, 2V felett H) szintekre érzéken. Nem sok választásod van.
Azt már írtam korábban is, hogy csak az RX,TX vonalat kell bekötni!
ok, vettem. Köszi. De akkor miért van a többi port bekötve a modul adatlapján? Ezek szerint 2 port + a GND kell öszvisz az egész programozásához akkor is ha PIC küldi neki az adatot. De akkor minek a többi láb? Azt a PC használja egyebekre? Bocsi a láma kérdésekért de ezzel a soros dologgal most találkozom először...
Nekem egy 18F458-ban van néhány hibás bit, ami a fényfüggönyömben van. Ha program kerül oda, nem is működik, ha effekt, akkor szépen kigyullad az izzó, aminek nem kéne!
helo
az lenne a problémám ,hogy egy PIC-nek általában nincs 3db INT lába ,PORTB4:7 megszakítás pedig a port változása esetén jelez.Nekem az kellene hogy 3db lábon felfutó élre kezdődjön a megszakítás Hogy lehetne ezt megoldani?
Diódákkal.
Az interrupt-on-change miért nem jó?
Az interrupt-kiszolgáló rutinban megnézed, hogy melyik láb generálta a megszakítást, valamint az aktuális állapotát is az adott lábnak. Ha magas, akkor felfutó él generálta az interruptot, szerintem ez világos. Vagy én nem értem a problémádat.
Én úgy értettem, hogy ÉS kapcsolatban kéne a 3 lábnak lennie, és ez okozzon megszakítást. Ha rosszul, akkor az a leírás pontatlanságából ered...
A kérdés szerint pont a 3 interrupt-láb "hiányát" szeretné megkerülni. Szerintem az IOC éppen ilyesmire való, az interrupt elején úgyis ki kell olvasni a portot. Egy-két logikai utasítással el lehet dönteni, hogy olyan változás, állapot állt-e be a porton, ami minket éppen érdekel.
Általában... De egy 18F458 vagy 18F4550-nek három INT lába van.
Nézzük: vannak az INTek, van az RB7-4, a capture bemenetek, komparátor. De ha ez se elég, lehet a számlálókat külső jellel járatni és max-1et tölteni beléjük, akkor az is 1 impulzusra megy. Ennyi már csak legyen elég
Ha nem időkritikus a feladat, akkor így is megoldható, de ha igen, akkor a lekezelés közben befutó 3. él, nem okoz azonnal megszakítást, csak az előző lekezelése után. Ha ez nem számít, akkor jó....
Egyébként a 3 külön kezelt megszakításvonal se jó megoldás, ha a fenti kérdés fontos! Ekkor a diódás, vagy más logikai áramkör alkalmazása jöhet csak szóba. Mivel a feladatot most sem ismerjük, így nem lehet tudni mire van szükség.
hy
most kezdek foglalkozni a PIC-el, és első saját magam álltal tervezett (a programot is én akarom írni) pices kapcsolásnak egy olyan áramkört gondoltam, amin van 2digites 7 szegmenses kijelző, és lesz rajta egy nyomógomb, amit ha megnyomok akkor a kijelző véletlenszerűen kiad egy számot 1 és 100 között. én programnyelvek közül a basicet ismerem, meg a pascalt is elég alap szinten, de egy ilyen programot meg tudnék írni (mármint ami véletlen szerűen kiír egy számot a gép képernyőjére). tehát abban kérem a nálam PIC témában jártasabb fórumozók segítségét, hogy segítsenek megírni nekem ezt a programot úgy, hogy az piccel kompatibilis legyen. elektronikai résznek én valami olyasmit gondoltam, hogy a PIC küldi majd a véletlenszerűen generált számot egy másik IC-nek ami ezt átalakítja egy 7 szegmenses kijelzőnek. mivel épp vicsys féle feledékeny ember óráján dolgozok, szerintem a 74HC164 IC-t lehetne használni a kijelzők meghajtásához szóval ehez lenne szükségm némi segítségre ui: és nem találtam ilyen topicot ezért nyitottam újat
En pofonegyszeruen csinalnam, raadasul a szam valodi veletlenszam lenne:
A gomb lenyomasanak idotartama nagysagrendekkel hosszabb, mint egy utasitas ideje, ergo en egyszeruen a gomb lenyomasanak pillanatatol porgetnek egy szamlalot (incf szamlalo, ha eleri a szazat, akkor ujra 1-et bele), aztan ha elengedi, akkor megnezed, mi lett belole. Tovabb bonyolithato egy allandoan porgo szamlalo (timer) hasznalataval, akkor meg egy veletlen erteked lesz, amit kombinalhatsz a lenyomas hosszaval vagy eppen egyedul is hasznalhato. pl. timer-t beallitani ugy, hogy megszakitast generaljon 0-nal, aztan beleirni szazat. A megszakitasnal meg ujra feltolteni szazzal. Bocs, most latom, hogy ket digites, akkor 99-el. A PIC onmaga is meghajt egy ketszegmenses kijelzot multiplex modban - sot, ha soklabu, akkor akar direktben is (minden szegmens egy labrol).
azt hiszem hogy megpróbálkozok az első ötleteddel. akkor tudnál kicsit segíteni a program megírásában?
szidom: igen ez az IC szerintem is jobb a kijelző meghajtására akkor ezt fogom inkább használni köszi a helpet
Egy PIC-hez külön TTL IC-t használni LED hétszegmenseshez, eretnekség!
Sziasztok!
Nem tudjátok hogy hogyan lehetne megcsinálni? 18F4520-nál kéne 8 analog mérés átlagát venni. A gond az hogy ha mondjuk mind a 8 eredmény 11111111 akkor azt hogy adjam össze és hogy osszem el?
Ezaz... tegyél helyette be egy AVR-t, ami szinte még olcsóbb is mint egy TTL BCD-7 segment dekóder... sőt akkor már legyen I2C busza, hogy a kijelző csak két lábat vegyen el a PIC-ből... :smoke:
És az osszegL tartalmazza az átlagot.
még1 kérdés:
És az osszegL-t hogy tudnám kiküldeni a soros porton?
Ha minden igaz, a 16.2.1. fejezetben találod a leírást, hogy kell beállítani a soros portot. Ha az megvan, akkor egyszerűen ennyit írsz, amikor ki akarod küldeni:
nekem elsőre elég a PIC, nem kell rögtön avr is. akkor inkább olyan picet használok aminek van elég lába hogy minden szegmens egy ic lábra menjen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |