Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1419 / 2514
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Mint írtad is, érdemes lesz kimérni a régi jelvezetéket. Az árnyékolás szakadása, átmeneti érintkezési hibája okozhat ilyen végzetes károsodást.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 3, 2013 /
 
Kimérem,csak kínlódok valami hangot szeretnék csiholni a gépbe,de hangkártya vásár lesz sajna.
(#) Filosofem hozzászólása Okt 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy Lg HT503TH házimozi rendszerről lenne szó. Nyáron a nagy melegben kezdte el azt, hogy egyszer csak elmegy a hang a front hangszórókból a mélynyomó még szól egy kicsit majd az is elhallgat. Aztán 1 mp elteltével minden vissza az eredeti állapotra, majd megint nem szól. Ez a jelenség ismétlődik, de érdekes mert reggel amikor frissen kapcsolom be akkor vagy 1 óráig jó utána kezdi el, illetve új jelenség, hogy bekapcsolom és kikapcsol magától egyből majd megint be megint kikapcsol kb 5. bekapcsolásra sikerül hogy bekapcsolva is maradjon. Most levettem a burkolatot gondolom a hűtéssel van valami pedig a kis ventilátor megy benne, így nem hallgatnak el a hangszórók, de a bekapcsolási probléma megmaradt.

Véleményeteket szeretném kérni.
Üdv.
(#) jani1987 hozzászólása Okt 4, 2013 /
 
Mivel ma sikerült beszkennelni a bakelites lejátszót, ezért az eredeti dokumentumokat közzéteszem. A gép gyakorlatilag meg se szólal. Kb ennyi a baja. Ugyanakkor problémát okoz a félvezetők beszerzése és jó lenne tudni mivel lehet őket helyettesíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
(#) Davidd hozzászólása Okt 4, 2013 /
 
Sziasztok! Szeretnék pa célra készíteni erősítőt, de rájöttem hogy ha építek 4 panel vf2-őt drágábban jönnék ki mint valami olyan kapcsolást készítenék ami bírja a 2 ohmot. Oldalanként 2top és egy dupla top kerülne rá. Így jön ki a 2 ohm. 2 ohm-on kikéne jöjjön 900-1000w. Tudtok valami jó bevált kapcsolást, amit jól megtoldani vegtranyókkal, hogy bírja a 2 ohmot. Szivesebben épitenék tranzisztorost, mint fetest. Kiszemelt végtranyóim a jó kis 2sc5200+2sa1943 lenne. Kérésem az lenne, hogy mutassatok néhany kapcsolási rajzot.
(#) blasz válasza Davidd hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia erre a célra MJ végtranyók kellenének,azok birják, 2Sa SC nem Pa-ra van az hifi.
(#) Koncsar válasza blasz hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia Gábor! Hová tűntél a Skype-ról.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
(#) Davidd válasza blasz hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Igaz én is gondoltam rájuk, mert darabjuk 200w-os ami azért nem semmi. Már csak maga a kapcsolás lenne a lényeg. Egyedül amiatt félek az mj-ktől(amire én gondolok) to-3 tokban van, aztán L idomozni. De mint láttam van más tokban is. Milyen kapcsolást ajánlasz? Aminek a végét érdemes megtoldani.
(#) blasz válasza Davidd hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Hát hemzseg a net ezekkel a kapcsolásokkal,van egy 10 pár tranyós 1500w rajzom,de az is MJ vel van,persze rajzolás kérdése.
(#) Davidd válasza blasz hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Én olyan kapcsolást szeretnék, mint pl: az st151, milyen szépen ki lett turbózva. Én egy sima kis általános kapcsolást készítenék el, aminek megvan bikázva a meghajtó és a végtranyós része.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia! Ez egyszerű, és bővíthető.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Köszönöm, ez tetszik! Gondolom a 2 diodát nem árt kicserélni egy tranzisztor-trimmer kombóra(szuperdioda), amit bordára kell szerelni. +/-70V ról kijönne 8 ohma 250-300W, ami 4 ohmon mar 600w, 2ohmon 1200w ez jó is lenne. Hány végtranyóra lenne szükség ha esetleg a 2sc mellet döntenék?
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
(#) reloop válasza Filosofem hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia! Megpróbálnám a végfok IC és a hűtőborda között a hővezető paszta frissre cserélését.
A szellőző nyílások tiszták? Port, szöszt eltávolítottad?
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
A diódákat ebben a kapcsolásban nem kell lecserélni, pont kellő áramot biztosítanak az R16,17 ellenállásoknak. A Q9 és a nála magasabb pozíciószámú végtranzisztorok tiszta B-osztályban működnek!
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Na az úgy még jobb. Végre egy kapcsolás ahol nem ez az első tennivaló. Szerinted a kívánt teljesítményt, illetve eredményt elérhetem ezzel az erősítővel? Meg még arra lennék kíváncsi, hogy topoknak is jó ez? Mert ahogy látom azt írja subwoofer amp. Igaz attól működhet jól fullrangebe.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2013
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
A hangfrekvenciás sáv felső részén valószínűleg kissé megemelkedik a torzítás, ezért ajánlja Elliott szub erősítőnek. Ettől még hangosítási célra megfelelőnek tartom.
Ha 4 párral növeled a végtranzisztorok számát, akkor az egy tranzisztorra jutó terhelés megegyezik a korábbi 4 ohm-ossal.
Nem lesz olcsó mulatság
(#) Electricboy hozzászólása Okt 4, 2013 /
 
Sziasztok, ismét jöttem segítségért.

Építettem egy TDA8947J-s végfokot ami számomra elég meglepően jól szól ezzel nincs is baj. A kérdés nem is közvetlen ehhez kapcsolódik ezért is mertem ide írni nem a saját témájába.

A konkrét bajom kikapcsoláskor jön elő, mégpedig a kikapcsológomb megnyomásakor a kimeneten torzul a jel rövid idő alatt felhangosodik torzítva és aztán el hallgat (zavaróan), főleg ha alapból kis hangerő volt beállítva, nagyobb hangerőnél még rövidebb idő alatt elhallgat (szinte nem is zavaró). Szerintem a tünetek alapján a pufferben maradt feszültségről szólhat még a rendszer és ahogy ez fogy úgy torzít be a kikapcsolás után. (A kapcsoló direktben a hálózatot kapcsolja) Szerintem a megoldás az lehetne hogy a puffer után kapcsolom ki az áramkört csak így szükség lenne még egy kapcsolóra ami nem szerencsés.
A kérdés adja magát: hogyan szüntethetném meg ezt a jelenséget viszonylag egyszerűen?

Elnézést az összeollózott paintes rajzért

amp.jpg
    
(#) reloop válasza Electricboy hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia! Mi sem egyszerűbb, mint a koppanásgátlók mintájára figyelni az AC feszültség meglétét, és ezzel vezérelni a némítás lábat. Gondolkodj el rajta, nézd meg az adatlap milyen követelményeket támaszt. Súgó az AC figyeléshez.
(#) Electricboy válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
És tényleg adja magát hogy nekem nem jutott eszembe
Felraktam az adatlap ide vonatkozó részét, jól értem hogy ha a mode1 es lábra 4.5V rakok akkor az összes csatorna mute állapotba kerül? Ebből már ki lehetne indulni nem?

mode.jpg
    
(#) reloop válasza Electricboy hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szerintem a Mode1 testre húzható, nyugodtan lehet az erősítőt készenléti állapotba is vinni, bár tényleg csak feszültségosztó kérdése. Az IC témájába írtam megvalósítási javaslatot.
(#) jani1987 válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a TDA 7294-es erősítőmnek is van mute funkciója, de én alapból nem használom, így be sem kötöttem).
(#) reloop válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Pedig van hozzá ötletem: Bővebben: Link
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Gondolom ez a 4 párral való növelés az alap 4 párhoz van. Az az 8 pár/ch. Hát lehet csak olcsóbban kijövök 4x vf2 kd monster-el. Ott összesen 24 fet kell, itt meg 32 darab sokkal drágább tranyó. Csak a monsternél kell maradjak. Erre adnál egy választ légszives, természetesen a saját témájában.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Az amatőr FET-es PA erősítő azért egy kicsit hazárdjáték. Te tudod a legjobban. A gyáriak elég komplikált szerkezetek.
A tranzisztorossal próbálj addig nyújtózni míg a takaród (pénztárcád) ér
A 2SC5200 és a 2SA1943 ára talán elfogadható.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
(#) blasz hozzászólása Okt 5, 2013 /
 
Sziasztok,csinálgatok egy Fischer erősítőt,jó pár tranzisztor halott benne,lehetséges hogy ami benne van azokat helyettesíteném más fajtával?persze NPN PNP és fesz figyelembe vételével,amim van az mje340-350,BD139-140 és MPSA 42- 92,a végek helyére pedig 2Sc5200-2SA1943,a bent levők helyére.Csatolom a Fischer rajzát doksiját.
Köszönöm
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Erre a kérdésre továbbra sem kaptam választ: (lásd a péntek 18:35 perckor kelt hozzászólás).
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Én is erre gondoltam, hogy ezek a tranyok vannak a legjobb ár/arányban. Kiváncsiságból megépitenem, mert még nem csináltam B-osztályu erositot. Meg vegul lehet olcsobban jovok ki.mikor hazaerek gondosan atszamolom.
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Meg sem mukkan de már félvezetőket keresel bele, nem nagyon értem hogy miért. Ott a rajz, el kell indulni a táptól és megnézni hogy eljut-e minden fokozathoz.
(#) jani1987 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Akkor nem értetted mi a bajom: behalt az alkatrész. Ok. Csere. De mi van akkor ha az az alkatrész nem beszerezhető? Hasra ütés szerűen mondjak valamit a boltosnak, hogy mi kell helyette?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 5, 2013 /
 
Szia! Elég sok FUSE feliratú, biztosítékként is szolgáló ellenállás van benne. Csodálkozom, hogy ennek ellenére tömegszerencsétlenség történt a tranzisztorok terén.
A BD tranzisztorok kivételével (azok 80V-osak, és úgy nézem ebben az erősítőben 120V a legnagyobb feszültség) jók a helyettesítők.
Következő: »»   1419 / 2514
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem