Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Igazad van! Közben elfelejtkeztünk a lényegről. Bocs!
Az országban több vállalkozás is foglalkozik trafó tekercseléssel. Sokat megtalálsz a www.transzformator.lap.hu címen. Az árak meglehetősen borsosak. Tekercselési anyagok kistételbeni beszerezhetőségéről nincs jó hírem! Huzalt még csak -csak lehet venni motortekercselő szakiknál, jobbára a vastagabb fajtát de egyéb anyagok beszerezhetőségéről nincs tudomásom. Ez régebben sem volt egyszerű feladat, nekem még van a '70-es években vásárolt tekercselőhuzalból - már akkor sem lehetett keveset venni. Nem igazán látok más megoldást mint hirdetésben keresni anyagot ha magad akarsz tekercselni!
Sziasztok
A Villértől lehetett rendelni kimért huzalt. Postán is elküldték. Hiperszílmagokat Tolnán a Gém gyárt és postáz is. Bontókba rengeteg a trafó, érdemes tecnikát építeni az áttekercselésre. Szigetelőenyag Kg.-ra is beszerezhető.
Sziasztok!
Kaptam egy trafot, de nem tudok róla semmit. (menetzárlatos). A kép alapján meg tudnátok mondani hogy kb hány VA lehet? Érdemes erősítőbe újratekercseltetni?
"szigetelőenyag Kg.-ra is beszerezhető. "
Kérdésem. : Hol? Mifélét? Mennyiért? Mekkora kiszerelében? Adatokat hol találok? Ha tudsz légyszi segíts konkrétabb adatokkal!!! {tel, e-mail, cím}
Szerintem neméri meg ijennel foglalkozni.Ez valami néprádió trafó lehet rosz hatásfoku zajos.
Egy alternatíva:
Nekem van eladó 3M gyártmányú szigetelő szalagom olcsón, többféle szélességben (8, 10, 15, 20, 25, 30 mm). A legtöbb kapcsitápban ilyet használnak. 60 um vastag (ragasztóréteggel együtt), kb. 180 fokig hőálló, 5 kV az átütési szilárdsága (1 rétegben), erős, időtálló mind a fólia, mind a ragasztó. Tekercsenként 100 Ft + 30 Ft/mm.
A trafód 50 Hz-en tud kb. 30 +/-5 wattot attól függően, hogy mennyire "jó" a vasa,
tehát +/-35 volt DC-nél 0,3-0,4A-t tudsz kivenni. Az UPS-ben viszont, ha ez lenne az átalakító, nem 50 Hz-en megy, így mindjárt más a helyzet. Lemezelt trafók vidáman elmennek inverterben 1-2 kHz-ig. A hatásfok rosszabb ugyan, de a régi kimenőtrafók is mentek erősítőkben, hi.... Elfelejtettétek, hogy a frekvencia is bent van a képletekben valahol, nemcsak a vaskeresztmetszet...
A táblázatodból egyedül a vaskeresztmetszet (cm2 persze..) és a pr., sz. menetszám számítás oké, hiperszil jellegű vashoz. A többi számítás rossz. Nézd át a képleteket, mindenhol $B$10, ill. $B$5 áramot adtál meg, holott változik a menetszám, vele nő az áram, stb...
Azonkívül a példádban rossz a 25 cm2 is. Megnézném azt az 50 Hz-es 230-as trafót, ami ekkora vassal 4300 VA-t tud... az indukció értéke jó, mint állandó... Ez évi Rádiótechnikák közölnek folytatást, abból tanuljatok.
Helló mindenkinek!
Nekem is lenne néhány kérdésem. Én is ugyanabban a cipőben járok miant aki indította topikot. Én is kaptam egy trafót bár én tudom, hogy 90 wattos (állítólag) és vagy 2 kg. De én sem tudom, hogy melyik a primer és melyik a szekunder oldal. Hogyan tudhatnám meg? Ja meg a következő. Igaz hogy 90 wattos de gondoltam már, lemérem már a mag keresztmetszetét és a képlettel kiszámolom hogy, úgy körülbelűl hány watt. Igenám de én már ott elakadtam, hogy hogy mérjem le ugyanis amint a képeken látszik mérőeszköz sehova se fér be és a mag teljes takarás alatt van. Tehát ezt hogy tudnám kivitelezni, mert még van itthon pár trafóm de azoknál is ugyanez a helyzet. Segítségeteket előre is köszönöm.
Tipp!!
A két fekete vékony huzal a primer ( ha 230V-ról transzformál lefelé) és a két színes a szekunder. Vedd azonosnak a középső oszlop mindkét méretét és vedd egyenlőnek a vas szélességével. Sokat nem tévedsz.
Szerintem is úgy van ahogy Dudus mondja.
Én ismeretlen trafónál először az ohmos ellenállást mérem meg. A primer tekercsé a nagyobb. A következő hogy néhány voltos váltófeszültséget adok a primerre és ebből meg tudom határozni az áttételt a szekunder oldali fesz. méréssel. A szekunder tekercs huzal vastagságából meg tudod határozni hogy mekkora áramerősséget bír elviselni.
Én hülye meg már kétszer is kivertem a biztosítékot amikor a két színesra kötöttem a 230-at.
műszerrel keresd meg az összetartozó kivezetéseket. a legnagyobb értékűvel köss sorosan egy 25 wattos izzót, és dugd be a konektorba, ha gyengén világít, vagy sehogysem akkor megvan a 230-as része! mérd meg a többi kivezetésen a feszültségeket. akkor már minden adatod meg van! de vigyázz! a többi tekercs a 230-assal
ne legyen galvanikus kapcsolatban. ha a szekunder kört rövidrezárod az izzónak fényesen világítania kell! kilowattos trafónál előfordulhat hogy az izzó fényesen is világíthat, akkor tegyél be egy 60-as izzót elé, de annak sem szabad erősen világítania!
Sziasztok!
Labortápegységhez, egy 2X15V-os toroid transzformátorból kell 30V-ot nyernem. Megnéztem, a négy kimenő kábelből melyik kettő között van szakadás, és össszeforrasztottam. Ezután, ha simán üresen kötöm hálózatra, akkor is kimegy a biztosíték. Biztos így kell 30V-ot szerezni (Ez az egytlen hibalehetőség, mivel nics is rákötve semmi.)
Hali
Az lehet hogy menetzárlat van a primer tekercsben, ezért veri le a biztosítékot! Vagy ha nem kötöd össze akkor is leveri a biztit?
Ezek szerint mégsem volt ott szakadás. (Hacsak nem előtte is leverte.)
Sziasztok!
Kérdésem az lenne: milyen vastag huzal és hány menet, milyen keresztmetszetű vasmag kell egy olyan trafóhoz ami. 220-ból csinál 16v-ot és bir vagy 100ampert? Traktor indításához használnám télen. 16V-ra azért gondoltam ha terhelve van úgyis esik a feszültség. Van mindenféle trafóm itthol hegesztő is szóval vasmag van. Diodákat szereztem.
Szia!
A szükséges minimális teljesítmény P = (U * I) / CosFÍ P= ? = 2000W U=16V (Ebből még a diódák nyitófeszét ki kell vonni! Ez KB 2*0.6V, graetzhíd esetén.) = 14.8V Ueff lesz. I=100A CosFÍ = 0.8 Ez a 2000W akkor lenne jó ha minden hely ki lenne használva! De a te esetedben valszeg. elég sok kihasználatlan hely lessz, pl: a körkeresztmetszetű szek. huzal miatt. Ha csak egy durva számítást végezzünk, és az ablak 1négyzetcenti vaskeresztmetszetére 7W-ot számoljunk, akkor a végeredmény 2000W / 7W = 285négyzetcm lenne. S az ablakkeresztmetszetet is figyelembe kell venni, h elfér e a szükséges primer és szekunder menetszám. (Jobban jársz ha toroid magra tekered (PL egy motor állórésze, aminek hasznos magkeresztmetszete (vaskeresztmetszete) eléri a számolt magkeresztmetszet.)... Persze aszükséges menetszámokhoz még le kell vezetni egy - két képlettet. H a szükséges blakkeresztmetszetet is meg lehessen majd határozni. n= 1V / (4.44 * f * A * B ) n= voltonkénti menetszám. 4.44 = Egy állandó... f = Frekvencia Hz-ben. A = vaskeresztmetszet négyzetméterben. B = Gerjesztés Teslában( 0.8T-től 1.2T-ig. 0.8T = Sima szílícíum-vas. 1,2T = HIPERSIL"vágott" mag. ) Tapasztalati érték 0.8 - 1T. Ha nemismered a lemez paraméterét. A hiperszil az vagy tekercseltvasmagú (Elsősorban orosztrafók). Vagy vágott, és a két felet bilibcs rögzíti egybe. S, ha centiben akaod megadni az ablakkeresztmetszetet! Ekkor a képlet a következő: n= 1V * (10 * 10 a negyedik hatványon) / ( 4.44 * f * A * B) A = Vaskeresztmetszet mégyzetcentiben! - Ha a nemetszákmok megvannak akkor ellenőrizni kell h. a tekercs elfér -e a rendelkezére álló szabad ablakeresztmetszetben ... Ez az alkalmazott huzalok ismeretében már nem nehéz. - De h enyire ne legyen egyszerű! Még a hatásfokot is bele kell venni a számításba. A veszteséget a prímer menetszámából ki kell vonni. s a szek. menethez hozzá kell adni. Ez 0.8 - 0.9% lehet... S legyen itt egy-két példa a kiszámításra... Csatolok egy egyszerűsített számítási példát is. Ott 50-60Hz fix frekivel számolunk... Ez elsősorban fálózati táp méretezésénél segíthet. Lehet h. egy pár dolog pontatlan, de elsősorban szemléltetni akartam a kiszámolást... Jó méretezést! Ja a heggesztőtrafóknak elég gyenge a hatásfoka! Elég teljesítményt fog leadni?
A szükséges vaskeresztmetszet függ a trafó alakjától, és anyagától is! Jó minőségű toroidból már 12 cm^2 is elég, EI-ből legalább kb. 20 kell.
Pl. a minimum: 12 cm^2-es toroidra 550 menet 1,2-es huzal primernek, és 4 db párhuzamosan fogott 2,4-es huzalból 34 menet. Ez nem lesz 16 V, csak 14,3 V, mert szerintem nem egészséges ennyire nagy feszültséget adni egy járműre. (16 V AC, az egyenirányítva, csúcsban kb. 20 V!) (Persze valószínűleg úgysincs 12 cm^2-es toroidod, mint ahogy bármilyen vasmagot is választanék, pont olyanod nincs, szóval eleve neked kellett volna megadnod, hogy milyen vasaid vannak!)
úgy látom nagyobb fába vágtam a fejszémet mint gondoltam
köszönöm a segítségeteket Jani és Pafi!
Hali! Van itthon egy 110/ 10 votlos picike Trafóm ebből ha a secunder oldalból letekerek pár menetet elvileg elérhetem a 110/3 Volt ot. Namost nekem igazából 6 volt-ból kellene előállítanom 220 voltot nagyjából. A primer oldal vajon kíbírná igy a terhelést? Azt tudom hogy 110 volotos trafók nemigazán bírják a strapát 220 on elolvadnak stb.. A kérdés az hogy fordítottan kibírná-e.
szal egy hálózati trafó kibír 110 helyett 220 voltot magasabb frekvencián kisebb terheléssel ?
Sziasztok!
Találtam itthon egy trafót, szekunder oldalon van 8 kivezetés, primeren 6. A szekunder oldal "táblácskája" még meg van, tudom hol van 12-24-42 Volt. De a primeré már nincs fent, nem tudom hova kössem a 230Vot. a trafó adatai: 250 VA, U1: 190-220-380 V, U2: 12-24-42 V Tipus: UBT-250 Mérincséltem kicsit: Primer oldali kivezetéseket látjátok: X__1__2__3__4__5__6_ 1----------5,3------7,2----- 2---------------6,3------7,3 3-5,3---------------1,9----- 4-----6,3----------------2,0 5-7,1-----2,0--------------- 6-----7,5------2,0---------- a vizszites első sor, és a föggöleges elsö oszlop a trafó primer kivezetései. Értelmezés: első sor: 1-3 Kiv. közt 5,3 Ohmot mértem, 1-5 Kiv. közt 7,2 Ohmot. Ebből nem tudom meg lehet e állapitani, hogy melyik lehet a primer oldalon a 190-220-380 Vos kivezetés.Aki lrt ilyenhez, vagy van hasonló trafója Vagy tud valamit az ilyen dolgokról légyszi segítsen!!! Kösz és üdv: Uli
A nagyobb frekvencia=nagyobbterhelhetőség ami tovább=nagyobb örvényáram (röviden veszteség)
110V/60HZ 220/50HZ az kisebb frekvencia nem nagyobb, ha úgy akarod használni ahogy értem. 110V helyett 220V kíbírhat de ez trafó függő. Mert ennek a trafónak van X ellenálása, amin Y áram folyik Na már most 220V-on az ellenáslás ugyan anyi de az áram már közelsem, 2-szer anyi lesz mint eredetileg. A másik a tekercs Induktív ellenálás (ez a valós ellenálása ami váltóáram esetén jelenik meg) mert amit csak natúran multiméterrel mérsz az az egyenáramú ellenálás, az nekünk nem kell, az induktív ellenálás a lényeg. Röviden minnél kisebb a frekvencia, annál kisebb egy tekercs, jelen esetben trafó ellenálása, úgy még tovább nő az a bizonyos áram. Mindenféle méregetés nélkül, csak élesbe derül ki hogy kíbírja-e a 110V helyett a 220V Ha van belőle 2db akkor kösd őket sorba akkor biztos bírják a feszt.
Na közben gondolkodtam kcsiit, és rájöttem, hogy mint kell. Készül belőle egy szabályozható táp, vlamint a vicsys féle zselés akksi töltő
uli
de még 1 kérdés!!!! A földelést hova kössem? egy ekkora trafónak gonolom az sem árt. Ez egyébként ilyen lemezes vagy milyen trafó, nem troid.
azt szeretném kerdezni valaki nem tudja hogy kör vasmag esetében hogy számolunk milyen képlettel gondolom nem ugy mint a hagyományos E vasmagnál. esetleg valami progi?ugyanis van egy vasmagom csak csupasz az abaj!!!
Mivel ennyi feszültség van rajta sorba illetve párhuzamosan kell kötni.
250VA/190V=1,4A, 250VA/230V=1,1A, 250VA/380V=0,68A valószínű hogy a 190V –os és a 230V –os tekercset kétszer találod meg míg a 380V tekercs ennek a kettőnek az összege. Ha azt tudod hogy melyik a 12 vagy 24 voltos tekercs, és van egy másik 12 vagy 24V –os trafód, kösd be. És mérjél 1 -5 között 230-240V körül lesz. ugyan erre számitok a 2-6 között is. Ha így van, akkor 1-2 összekötni és mérni 5-6 között. Ha igaz itt 0-2V lesz. Ha nem, vigyázz lehet 460V is. Ha 460V mérsz, akkor a 1-6 összekötni, és a 2-5 között, mérni. 0-2V kell lenni. Ha valamelyik esetbe megvan a 0-2V akkor azt a tekercset, le lehet párhuzamosítani. Tehát 1-2 összekötve majd egy másik vezetékkel a 5-6 összekötve. Vagy 1-6 összekötve majd egy másik vezetékkel 2-5 összekötve. És a összekötésekhez jön a 230V. Természetesen a másik trafót le kell kötni róla, mielőtt a 230V rákapcsolod. VIGYÁZZ feszültség van. Ne rázzon meg. Körültekintően mérjél. A földelést a lemez összefogató csavar alá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |