Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   26 / 373
(#) oldman válasza kad hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
Igazad van! Közben elfelejtkeztünk a lényegről. Bocs!
Az országban több vállalkozás is foglalkozik trafó tekercseléssel. Sokat megtalálsz a www.transzformator.lap.hu címen. Az árak meglehetősen borsosak. Tekercselési anyagok kistételbeni beszerezhetőségéről nincs jó hírem! Huzalt még csak -csak lehet venni motortekercselő szakiknál, jobbára a vastagabb fajtát de egyéb anyagok beszerezhetőségéről nincs tudomásom. Ez régebben sem volt egyszerű feladat, nekem még van a '70-es években vásárolt tekercselőhuzalból - már akkor sem lehetett keveset venni.
Nem igazán látok más megoldást mint hirdetésben keresni anyagot ha magad akarsz tekercselni!
(#) frank tibor válasza kad hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
Sziasztok
A Villértől lehetett rendelni kimért huzalt. Postán is elküldték. Hiperszílmagokat Tolnán a Gém gyárt és postáz is. Bontókba rengeteg a trafó, érdemes tecnikát építeni az áttekercselésre. Szigetelőenyag Kg.-ra is beszerezhető.
(#) Carter hozzászólása Dec 8, 2007 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy trafot, de nem tudok róla semmit. (menetzárlatos). A kép alapján meg tudnátok mondani hogy kb hány VA lehet? Érdemes erősítőbe újratekercseltetni?
(#) oldman válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
"szigetelőenyag Kg.-ra is beszerezhető. "

Kérdésem. : Hol? Mifélét? Mennyiért? Mekkora kiszerelében? Adatokat hol találok? Ha tudsz légyszi segíts konkrétabb adatokkal!!! {tel, e-mail, cím}
(#) antekirt válasza Carter hozzászólására (») Dec 8, 2007 /
 
Szerintem neméri meg ijennel foglalkozni.Ez valami néprádió trafó lehet rosz hatásfoku zajos.
(#) Pafi válasza oldman hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Egy alternatíva:

Nekem van eladó 3M gyártmányú szigetelő szalagom olcsón, többféle szélességben (8, 10, 15, 20, 25, 30 mm). A legtöbb kapcsitápban ilyet használnak. 60 um vastag (ragasztóréteggel együtt), kb. 180 fokig hőálló, 5 kV az átütési szilárdsága (1 rétegben), erős, időtálló mind a fólia, mind a ragasztó. Tekercsenként 100 Ft + 30 Ft/mm.

3M.jpg
    
(#) ferci válasza djloui hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
A trafód 50 Hz-en tud kb. 30 +/-5 wattot attól függően, hogy mennyire "jó" a vasa,
tehát +/-35 volt DC-nél 0,3-0,4A-t tudsz kivenni.
Az UPS-ben viszont, ha ez lenne az átalakító, nem 50 Hz-en megy, így mindjárt más a helyzet. Lemezelt trafók vidáman elmennek inverterben 1-2 kHz-ig.
A hatásfok rosszabb ugyan, de a régi kimenőtrafók is mentek erősítőkben, hi....
Elfelejtettétek, hogy a frekvencia is bent van a képletekben valahol,
nemcsak a vaskeresztmetszet...
(#) ferci válasza dil hozzászólására (») Dec 9, 2007 / 5
 
A táblázatodból egyedül a vaskeresztmetszet (cm2 persze..) és a pr., sz. menetszám számítás oké, hiperszil jellegű vashoz. A többi számítás rossz. Nézd át a képleteket, mindenhol $B$10, ill. $B$5 áramot adtál meg, holott változik a menetszám, vele nő az áram, stb...
Azonkívül a példádban rossz a 25 cm2 is. Megnézném azt az 50 Hz-es 230-as trafót, ami ekkora vassal 4300 VA-t tud... az indukció értéke jó, mint állandó...
Ez évi Rádiótechnikák közölnek folytatást, abból tanuljatok.
(#) Geri86 hozzászólása Dec 29, 2007 /
 
Helló mindenkinek!

Nekem is lenne néhány kérdésem. Én is ugyanabban a cipőben járok miant aki indította topikot. Én is kaptam egy trafót bár én tudom, hogy 90 wattos (állítólag) és vagy 2 kg. De én sem tudom, hogy melyik a primer és melyik a szekunder oldal. Hogyan tudhatnám meg? Ja meg a következő. Igaz hogy 90 wattos de gondoltam már, lemérem már a mag keresztmetszetét és a képlettel kiszámolom hogy, úgy körülbelűl hány watt. Igenám de én már ott elakadtam, hogy hogy mérjem le ugyanis amint a képeken látszik mérőeszköz sehova se fér be és a mag teljes takarás alatt van. Tehát ezt hogy tudnám kivitelezni, mert még van itthon pár trafóm de azoknál is ugyanez a helyzet. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Dudus válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
Tipp!!

A két fekete vékony huzal a primer ( ha 230V-ról transzformál lefelé) és a két színes a szekunder.

Vedd azonosnak a középső oszlop mindkét méretét és vedd egyenlőnek a vas szélességével. Sokat nem tévedsz.
(#) bbatka válasza Geri86 hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
Szerintem is úgy van ahogy Dudus mondja.
Én ismeretlen trafónál először az ohmos ellenállást mérem meg. A primer tekercsé a nagyobb.
A következő hogy néhány voltos váltófeszültséget adok a primerre és ebből meg tudom határozni az áttételt a szekunder oldali fesz. méréssel.
A szekunder tekercs huzal vastagságából meg tudod határozni hogy mekkora áramerősséget bír elviselni.
(#) Geri86 válasza bbatka hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
Köszi szépen a segítségeteket!
(#) Geri86 válasza Dudus hozzászólására (») Dec 29, 2007 /
 
Én hülye meg már kétszer is kivertem a biztosítékot amikor a két színesra kötöttem a 230-at.
(#) bgsf válasza zahi hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
műszerrel keresd meg az összetartozó kivezetéseket. a legnagyobb értékűvel köss sorosan egy 25 wattos izzót, és dugd be a konektorba, ha gyengén világít, vagy sehogysem akkor megvan a 230-as része! mérd meg a többi kivezetésen a feszültségeket. akkor már minden adatod meg van! de vigyázz! a többi tekercs a 230-assal
ne legyen galvanikus kapcsolatban. ha a szekunder kört rövidrezárod az izzónak fényesen világítania kell!
kilowattos trafónál előfordulhat hogy az izzó fényesen is világíthat, akkor tegyél be egy 60-as izzót elé, de annak sem szabad erősen világítania!
(#) pet hozzászólása Dec 30, 2007 /
 
Sziasztok!

Labortápegységhez, egy 2X15V-os toroid transzformátorból kell 30V-ot nyernem.

Megnéztem, a négy kimenő kábelből melyik kettő között van szakadás, és össszeforrasztottam.
Ezután, ha simán üresen kötöm hálózatra, akkor is kimegy a biztosíték.

Biztos így kell 30V-ot szerezni


(Ez az egytlen hibalehetőség, mivel nics is rákötve semmi.)
(#) razor válasza pet hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Hali

Az lehet hogy menetzárlat van a primer tekercsben, ezért veri le a biztosítékot! Vagy ha nem kötöd össze akkor is leveri a biztit?
(#) Pafi válasza pet hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Ezek szerint mégsem volt ott szakadás. (Hacsak nem előtte is leverte.)
(#) ntivi hozzászólása Jan 4, 2008 /
 
Sziasztok!

Kérdésem az lenne: milyen vastag huzal és hány menet, milyen keresztmetszetű vasmag kell egy olyan trafóhoz ami. 220-ból csinál 16v-ot és bir vagy 100ampert? Traktor indításához használnám télen.

16V-ra azért gondoltam ha terhelve van úgyis esik a feszültség.
Van mindenféle trafóm itthol hegesztő is szóval vasmag van. Diodákat szereztem.
(#) _JANI_ válasza ntivi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
Szia!

A szükséges minimális teljesítmény P = (U * I) / CosFÍ

P= ? = 2000W
U=16V (Ebből még a diódák nyitófeszét ki kell vonni! Ez KB 2*0.6V, graetzhíd esetén.) = 14.8V Ueff lesz.
I=100A
CosFÍ = 0.8

Ez a 2000W akkor lenne jó ha minden hely ki lenne használva! De a te esetedben valszeg. elég sok kihasználatlan hely lessz, pl: a körkeresztmetszetű szek. huzal miatt. Ha csak egy durva számítást végezzünk, és az ablak 1négyzetcenti vaskeresztmetszetére 7W-ot számoljunk, akkor a végeredmény 2000W / 7W = 285négyzetcm lenne. S az ablakkeresztmetszetet is figyelembe kell venni, h elfér e a szükséges primer és szekunder menetszám. (Jobban jársz ha toroid magra tekered (PL egy motor állórésze, aminek hasznos magkeresztmetszete (vaskeresztmetszete) eléri a számolt magkeresztmetszet.)...
Persze aszükséges menetszámokhoz még le kell vezetni egy - két képlettet. H a szükséges blakkeresztmetszetet is meg lehessen majd határozni.

n= 1V / (4.44 * f * A * B )

n= voltonkénti menetszám.
4.44 = Egy állandó...
f = Frekvencia Hz-ben.
A = vaskeresztmetszet négyzetméterben.
B = Gerjesztés Teslában( 0.8T-től 1.2T-ig. 0.8T = Sima szílícíum-vas. 1,2T = HIPERSIL"vágott" mag. ) Tapasztalati érték 0.8 - 1T. Ha nemismered a lemez paraméterét. A hiperszil az vagy tekercseltvasmagú (Elsősorban orosztrafók). Vagy vágott, és a két felet bilibcs rögzíti egybe.

S, ha centiben akaod megadni az ablakkeresztmetszetet!
Ekkor a képlet a következő:

n= 1V * (10 * 10 a negyedik hatványon) / ( 4.44 * f * A * B)

A = Vaskeresztmetszet mégyzetcentiben!

-
Ha a nemetszákmok megvannak akkor ellenőrizni kell h. a tekercs elfér -e a rendelkezére álló szabad ablakeresztmetszetben ... Ez az alkalmazott huzalok ismeretében már nem nehéz.
-

De h enyire ne legyen egyszerű! Még a hatásfokot is bele kell venni a számításba. A veszteséget a prímer menetszámából ki kell vonni. s a szek. menethez hozzá kell adni. Ez 0.8 - 0.9% lehet...

S legyen itt egy-két példa a kiszámításra... Csatolok egy egyszerűsített számítási példát is. Ott 50-60Hz fix frekivel számolunk... Ez elsősorban fálózati táp méretezésénél segíthet. Lehet h. egy pár dolog pontatlan, de elsősorban szemléltetni akartam a kiszámolást... Jó méretezést! Ja a heggesztőtrafóknak elég gyenge a hatásfoka! Elég teljesítményt fog leadni?
(#) Pafi válasza ntivi hozzászólására (») Jan 4, 2008 /
 
A szükséges vaskeresztmetszet függ a trafó alakjától, és anyagától is! Jó minőségű toroidból már 12 cm^2 is elég, EI-ből legalább kb. 20 kell.

Pl. a minimum: 12 cm^2-es toroidra 550 menet 1,2-es huzal primernek, és 4 db párhuzamosan fogott 2,4-es huzalból 34 menet. Ez nem lesz 16 V, csak 14,3 V, mert szerintem nem egészséges ennyire nagy feszültséget adni egy járműre. (16 V AC, az egyenirányítva, csúcsban kb. 20 V!)

(Persze valószínűleg úgysincs 12 cm^2-es toroidod, mint ahogy bármilyen vasmagot is választanék, pont olyanod nincs, szóval eleve neked kellett volna megadnod, hogy milyen vasaid vannak!)
(#) ntivi válasza Pafi hozzászólására (») Jan 5, 2008 /
 
úgy látom nagyobb fába vágtam a fejszémet mint gondoltam
köszönöm a segítségeteket Jani és Pafi!
(#) _JANI_ válasza ntivi hozzászólására (») Jan 9, 2008 /
 
N.M.
(#) Dzót hozzászólása Jan 10, 2008 /
 
Hali! Van itthon egy 110/ 10 votlos picike Trafóm ebből ha a secunder oldalból letekerek pár menetet elvileg elérhetem a 110/3 Volt ot. Namost nekem igazából 6 volt-ból kellene előállítanom 220 voltot nagyjából. A primer oldal vajon kíbírná igy a terhelést? Azt tudom hogy 110 volotos trafók nemigazán bírják a strapát 220 on elolvadnak stb.. A kérdés az hogy fordítottan kibírná-e.
(#) Dzót hozzászólása Jan 10, 2008 /
 
szal egy hálózati trafó kibír 110 helyett 220 voltot magasabb frekvencián kisebb terheléssel ?
(#) uli hozzászólása Jan 10, 2008 /
 
Sziasztok!
Találtam itthon egy trafót, szekunder oldalon van 8 kivezetés, primeren 6. A szekunder oldal "táblácskája" még meg van, tudom hol van 12-24-42 Volt. De a primeré már nincs fent, nem tudom hova kössem a 230Vot. a trafó adatai:
250 VA,
U1: 190-220-380 V,
U2: 12-24-42 V
Tipus: UBT-250
Mérincséltem kicsit: Primer oldali kivezetéseket látjátok:
X__1__2__3__4__5__6_
1----------5,3------7,2-----
2---------------6,3------7,3
3-5,3---------------1,9-----
4-----6,3----------------2,0
5-7,1-----2,0---------------
6-----7,5------2,0----------

a vizszites első sor, és a föggöleges elsö oszlop a trafó primer kivezetései. Értelmezés: első sor:
1-3 Kiv. közt 5,3 Ohmot mértem, 1-5 Kiv. közt 7,2 Ohmot. Ebből nem tudom meg lehet e állapitani, hogy melyik lehet a primer oldalon a 190-220-380 Vos kivezetés.Aki lrt ilyenhez, vagy van hasonló trafója Vagy tud valamit az ilyen dolgokról légyszi segítsen!!!
Kösz és üdv: Uli
(#) GTI válasza Dzót hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
A nagyobb frekvencia=nagyobbterhelhetőség ami tovább=nagyobb örvényáram (röviden veszteség)
110V/60HZ
220/50HZ
az kisebb frekvencia nem nagyobb, ha úgy akarod használni ahogy értem.

110V helyett 220V kíbírhat de ez trafó függő.
Mert ennek a trafónak van X ellenálása, amin Y áram folyik
Na már most 220V-on az ellenáslás ugyan anyi de az áram már közelsem, 2-szer anyi lesz mint eredetileg.

A másik a tekercs Induktív ellenálás (ez a valós ellenálása ami váltóáram esetén jelenik meg) mert amit csak natúran multiméterrel mérsz az az egyenáramú ellenálás, az nekünk nem kell, az induktív ellenálás a lényeg.
Röviden minnél kisebb a frekvencia, annál kisebb egy tekercs, jelen esetben trafó ellenálása, úgy még tovább nő az a bizonyos áram.

Mindenféle méregetés nélkül, csak élesbe derül ki hogy kíbírja-e a 110V helyett a 220V

Ha van belőle 2db akkor kösd őket sorba akkor biztos bírják a feszt.
(#) uli hozzászólása Jan 10, 2008 /
 
Na közben gondolkodtam kcsiit, és rájöttem, hogy mint kell. Készül belőle egy szabályozható táp, vlamint a vicsys féle zselés akksi töltő
uli
(#) uli válasza uli hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
de még 1 kérdés!!!! A földelést hova kössem? egy ekkora trafónak gonolom az sem árt. Ez egyébként ilyen lemezes vagy milyen trafó, nem troid.
(#) retoocs hozzászólása Jan 10, 2008 /
 
azt szeretném kerdezni valaki nem tudja hogy kör vasmag esetében hogy számolunk milyen képlettel gondolom nem ugy mint a hagyományos E vasmagnál. esetleg valami progi?ugyanis van egy vasmagom csak csupasz az abaj!!!
(#) fongab válasza uli hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Mivel ennyi feszültség van rajta sorba illetve párhuzamosan kell kötni.
250VA/190V=1,4A, 250VA/230V=1,1A, 250VA/380V=0,68A valószínű hogy a 190V –os és a 230V –os tekercset kétszer találod meg míg a 380V tekercs ennek a kettőnek az összege.
Ha azt tudod hogy melyik a 12 vagy 24 voltos tekercs, és van egy másik 12 vagy 24V –os trafód, kösd be. És mérjél 1 -5 között 230-240V körül lesz. ugyan erre számitok a 2-6 között is.
Ha így van, akkor 1-2 összekötni és mérni 5-6 között. Ha igaz itt 0-2V lesz. Ha nem, vigyázz lehet 460V is. Ha 460V mérsz, akkor a 1-6 összekötni, és a 2-5 között, mérni. 0-2V kell lenni. Ha valamelyik esetbe megvan a 0-2V akkor azt a tekercset, le lehet párhuzamosítani. Tehát 1-2 összekötve majd egy másik vezetékkel a 5-6 összekötve. Vagy 1-6 összekötve majd egy másik vezetékkel 2-5 összekötve. És a összekötésekhez jön a 230V. Természetesen a másik trafót le kell kötni róla, mielőtt a 230V rákapcsolod.
VIGYÁZZ feszültség van. Ne rázzon meg. Körültekintően mérjél.
A földelést a lemez összefogató csavar alá.
Következő: »»   26 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem