Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Lenne egy audio processzorom (Audison BitOne) aminek a firmware verzióját akartam frissíteni, de megszakadt a kapcsolat. Innentől kezdve már nem tud kapcsolatot teremteni a gyári szoftverével, valamint a digitális távirányítójával sem (szintén verzió frissíthető rajta). A javítása jelenleg költséges volna, így hát mint érdeklődő kérdezem hogy kivitelezhető-e a program (.bin kiterjesztésű 230Kb) beleégetése a memóriába a gyári program nélkül.
A processzor USB porton kommunikál, de szerintem soros port is található az alaplapon. A processzor ami dolgozik benne egy Analog Device SHARC A memóriachip pedig egy mt 48lc4m32b2. Gondolom ez utóbbi tárolhatja a firmwaret, ha nem a processzor. Köszönöm a tippeket.
Közben megnéztem a SHARC processzornak az adatlapját, és tartalmaz beépített tárhelyet. Az alaplapi csatlakozó lábai is közvetlenül rákapcsolódnak.
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom a kérdésemet, és esetleg tudtok segíteni. Villanyszerelő iskolába járok és 2 hét múlva lesz az elektrotechnikai modulzáró vizsgám. 2 dolog nem világos, épphogy érintette a tanár. váltakozó jelek: fogalma, jellemzői, kondenzátor a váltakozó jelen, Xc reaktancia. A másik tekercs reaktanciája. Megköszönném ha valaki tudna pár mondatott írni ezekről. Köszi Feri
Sziasztok!
Tudnatok nekem segiteni egy olyan kapcsolasban, amely az uzemmentes tapot lekapcsolna a taplalasrol, amikor nincs fogyaszto rajta(vagyis nem hasznal aramot a rakotott fogyaszto) es amikor az aku fel van telve. A bohom nagy trafo folyamatosan meleg, tehat potyara fogyasza az aramot.
A megoldás egy kézzel működtethető kapcsoló. Logikai bukfenc van abban amit szeretnél.
Minden más megoldás fogyasztani fog, mert az áramkörödnek készenlétben kell állnia arra az esetre, hogy mikor kötöd rá a fogyasztót. Bármilyen áramkörnek mindig van fogyasztása, a kérdés csak az, hogy mennyi. Egyébként egy trafónak, ha jól van méretezve, üresjárásban minimális a fogyasztása, és ha ráteszed a terhelést, a fogyasztást is áttranszformálja a primer oldalra. Azonban ha egy trafó üresjárásban melegszik, az hibás tervezés eredménye, valószínűleg túl van gerjesztve, netán kissé menetzárlatos.
Itt a fórumon elég nehéz lenne elektronikai tankönyvet írni, és akkor sem biztos, hogy egyből megértenéd.
Inkább azt javasolnám, hogy gugliba írd be a keresendő kifejezéseket, jó sok találatot hoz, némelyik szemléletes, némelyik tudományos, olvasgass, és ha konkrét kérdésed van, akkor tedd fel.
Üdv. Újra felmerült egy potméteres kérdés, sajnos a 2x100K-s potmétert képtelenség rendesen beállítani, ugyanis nincs egytengelyes kivitelem sajnos belőle. Viszont 50K-s már van, de e miatt gond van az egésszel ugyanis alig tekerem meg máris túl erősen jelenik meg a hangerő. Annyit sikerült kihámoznom, hogy a lábakon a testet és a kimenetet kell összekötnöm egy ellenállással, a kérdés csak az milyen értékű ellenállást használjak erre a célra, hogy az 50K-s potméter hasonlatosan működjék mint a 100K-s, vagy esetleg még finomabban. Van több potméterem is csak adott tengelyhosszban mért is volna belőle egyem is. Köszi a segítséget előre is.
En egy olyanra gondoltam, hogy figyelne az akut , es az mikor merult egy keveset, relet huzna meg, ami kapcsolna a taplalast.
Azert gondoltam ilyenre , mert ha esik az aku feszultseg akor meg indulna a toltese, vagy ha fogyasztot kapcsolnek ra akor is az akubol szivna elore ,ami szinten feszultseg esest eredmenyezne, ismet kapcsolna. Latam valahol egyszeru, akuort 1 tranyoval, de nem kapom, gondoltam fetel helyesiteni ami nem sarga ledet hanem rellet kapcsolna. Gondolom kevesebb lenne a fogyasztasa mind a melegedo trafonak. Es a kapcsolo sem jo , mert mivan ha meg tuzvan a fas kazanban es nincs ithon senki, az meg ki kene forgasa a meleg vizet , hanem felroban, esetleg lefuly a szelep. Igy nem kivitelezheto??
Sziasztok!
Kérdésem a következő. Jtag portot párhuzamos portra lehet rákötni pár ellenállással együtt. Amit én szeretnék, hogy .... Jtag portot rá tudok e kötni soros portra? Van egy USB -> DB9 -s kábelem. Ezt szeretném használni a jtag porton történő flasheléshez. Lehetséges e? A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Elmeletben lehetseges, mert a soros porton van eleg lab hozza, de kerdes, hogy milyen program fogja ezt kezelni. Amennyiben te irod hozza a JTAG software-t a PC-re, akkor esetleg megoldhato. De akkor nem tetted volna fel ezt a kerdest. Ha meglevo gyari programmal akarsz flash-elni, ami parhuzamos portos JTAG illesztot var, akkor nem lehetseges.
Értem. Mindenképp program mondja meg, h. melyik porton akar kimenni.
Puttyban csak debug tatni akarom. Akkor ez sem megoldás. KÉP
Így azért másabb a helyzet. Létezik ilyen akkuőr, és erősen ajánlott használni is. Ez 10,6 - 11 V között lekapcsolja a terhelést az akkuról, és 12,4 V esetén visszakapcsolja. Ilyet lehet/kell használni pl. autós hűtőtáska üzemeltetésénél, nehogy a lemerített akku miatt az autót ne lehessen elindítani. Készítheted félvezetős kapcsoló elemmel, és relével is.
Ezt a trafós dolgot nem igazán értem, hogy jön ez az akku közelébe. A kazán üzemeltetését pedig szünetmentes tápról kellene megoldanod, de az sem egy egyszerű trafó.
Köszönöm!
Működik! De azt nem értem, a pic 6-os lába miért nem. Mellékelek két pcszkópos felvételt. Az egyiken az 5-ös, a másikon a 6-os láb jele. Csak egy ellenállás osztón küldtem át a mérendő jelet. Semmilyen torzító alkatrész nincs benne, a kérdéses láb négyszögjele mégis torzult! Ha küldök pic-et, vagy az árát meg tudnád nézni a problémát?? A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
Viszafele valaszolok , felteveseidre/kerdeseidre.
Idézet: „A kazán üzemeltetését pedig szünetmentes tápról kellene megoldanod, de az sem egy egyszerű trafó.” En is ilyen taprol/alkalazasrol beszelek, az van hogy a kis hazunkban nem kel begyujtani a kazanba ha kint nincs -5fok, ilyenkor is csak +20fokra esik a homerseklet bent. Tehat egesz evben a szünetmentes táp csak akkor hasznalodik ha "elveszik a vilanyt" bekapcsoljuk a rakotott vilagitast, TV-et , stb. Idézet: „Ezt a trafós dolgot nem igazán értem, hogy jön ez az akku közelébe.” A szünetmentes tápban van akumulator, persze nekem nem benne van , mivel a gyari az 7Ah volt, en kulsoleg rakotem 17.2Ah aksit. Nahat a benne levo trafo egesz evben meleg volt , tehat fogyasztott. Idézet: „Létezik ilyen akkuőr, és erősen ajánlott használni is. Ez 10,6 - 11 V között lekapcsolja a terhelést az akkuról, és 12,4 V esetén visszakapcsolja. Ilyet lehet/kell használni pl. autós hűtőtáska üzemeltetésénél, nehogy a lemerített akku miatt az autót ne lehessen elindítani.” Nekem pont forditva kell, az occo mero muszeremel a bekotott aksin 13.50V mertem. Tehat nekem egy olyan kapcsolasra volna szuksegem ami az akura van kotve , azt figyeli, es mikor 13.4V-re esik a fesz akkor kapcsolja a felvezetott amin keresztul megindul a halozati 220V-t. Ez akkor lephet fel ha merul az aksi, vagy vogyaszto indul el es megszivja az aksit.
Hello! Más lábra nem tudod átvinni a jelet? Ennek a "szkópnak" csak AC bemenete van, De itt DC-ben kellene vizslatni a dolgot. mert így..
Forráskódja megvan egyáltalán a PIC programnak? De már azt sem tudom milyen típus PIC. De jobb lenne ha magad derítenéd ki.. üdv!
Sziasztok!
A mai nap megépítettem a Fetzer-Ruby nevű kapcsolást. Egy gitár sustainer elektronika alapja, a lényeg, hogy egy áttekercselt pickup, ami 8 Ohmosra lett tekercselve folyamatosan rezegteti a húrt az adott frekvencián, mint ami meg lett pengetve. Csatoltam a kapcsolást és az általam bevitt kapcsolást eagle-ben, majd a nyáktervet és a fényképet. Mi lehet a hiba? Előre köszönöm a segítséget!
Azért állnak így az alkatrészek, mert nem tükrözted a tervet?
Igen, véletlenül így csináltam, ez életem első nyákja
Mérj rá a vezetősávokra, alkatrészekre. Keress összefolyásokat, szakadásokat.
Sajnos tőlem csak ennyi telik.
Mennyire bevett gyakorlat, hogy kondikat sorba kötünk?
Nekem 350V-os 470µF-os kondi kellene. Itthon 2db 1000µF/200V-os van. Ha sorba kötöm, akkor jó lesz, ahogy én gondolom. Köszönöm!
A feszültség tűrés valóban összeadódik, de a kapacitás csak 500 µF lesz! Valamint nem árt gondoskodni a feszültség egyenletes eloszlásáról két nagyobb értékű ellenállással!
Akkor a közös pont és a szélsők közé, azaz feszosztóval?
Mekkora érték garantálja? 50-100K? És akkor ez biztos alkalmazott megoldás, vagy nem érdemes? A PC tápokban is 2db 200V-os van általában, vagy valahol egy de az 400V-os.
Sziasztok!
Ebben az áramkörben mennyire lényeges a 4538 -as IC szempontjából a 12V-os tápfeszültség? Konkrétan, működne akkor is, ha csak 5V-ról járna? Az időt -az adatlap alapján- nem változtatja meg a tápfesz változtatása (T=R*C) Igazából elméleti a kérdés, mert a teljes áramkör cmos illetve analóg IC-ket tartalmaz, de praktikussági okokból lehet jobb volna nekem az 5V.
Hello! Nyugodtan járathatod 5V-ról. Természetesen a 220ohm-okat csökkenteni kell, ha ugyanakkor a Led-áramot szeretnél elérni. (Bár erős a gyanúm, hogy az eleve 5V-ra volt számolva ) üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
Köszönöm a hypergyors választ.
Bocsánat, azt nem írtam, hogy a kimenet nem ez lesz, nekem 'csak' a rotary dekódoló rész kell (cmos logika lesz kimenetre kötve, úgyhogy elhagyom a tranzisztort és az optókat).
Sziasztok,
Egy olyan egyszerű kapcsolásra lenne szükségem, ami egy egyenáramú motor (6V) forgásirányát megváltoztatja. Egy gombbal kellene az egészet vezérelni, ha 1x megnyomom akkor irányt vált, ha még 1x akkor ismét irányt vált és vissza áll az eredeti forgásirányba. Előre is köszi! Tibi
Hali. Ezt a kapcsolást meg lehet oldani úgy, hogy a kimenet ne egy relét kapcsoljon, hanem egyből egy ventit? Milyen tranyó kell hozzá, ami nem igényelne hűtést?
Szia!
Itt jön a fontos kérdés: hány voltos hány amperes a ventilátor? |
Bejelentkezés
Hirdetés |