Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Leválasztó transzformátor
Helló!
Engem az érdekelne, hogy házilag lehetne e tekerni egy ilyen leválasztó trafót? Egy ilyen HGL fojtótrafóból (a képen)? Arra gondoltam szétszedem, a tekercset letekerem, a csévetestet megfelezem, aztán egyik felére megy a primer, másik felére a szekunder tekercselés 1:1 áttétellel. A kérdés, hogy milyen átmérőjü huzalt kéne használnom?
Olyan átmérőjűt, amilyennel belefér a két tekercs a rendelkezésre álló ablakba, szigeteléssel együtt. Ha megosztod a csévét és egymás mellé tekered a primert és a szekundert, azzal lazább csatolásuk lesz, vagyis rontod vele a trafód tulajdonságait. Ez abban nyilvánul majd meg, hogy a mostaninál sokkal jobban fog esni a feszültsége a terhelés hatására. A helyedben rajtahagynám a primert, és föléje tekernék egy másikat. Mitől kevésbé biztonságos az, ha normálisan elszigeteled egymástól a két tekercset, mintha egymás mellé rakod őket?
Hogy mitől kevésbé biztonságosabb, azt nem tudom, csak egy 5let volt. De ha nem jó 5let, akkor elvetem, és készítem úgy, hogy egymásra tekerek megfelelő szigeteléssel. Az eredeti primert nem tudom hogy meghagyhatnám e, sem a menetszámát nem tudni (legalábbis míg le nem tekerem és meg nem számolom), és nem biztos, hogy ráférne a szekunder tekercs is.
Igen, ezt már láttam... Köszi
A fojtótrafón (ami nem is trafó!, hanem fojtótekercs) nincs primer, mivel csak egy tekercs van rajt. Annak menetszámából nem indulhatsz ki egy leválasztó (vagy akármilyen áttételű) trafó menetszámainak, huzalátmérőinek kiszámításánál. A meglévő vaskeresztmetszethez kiszámítod a kellő menetszámot, és az ablak méretéből kiszámíthatod milyen átmérőjű huzallal fér bele. Leválasztó trafó estén két közel azonos menetszámú, és huzalátmérőjű tekercs van. A lemezelést egymás felé fordítva kell visszarakni, nem úgy mint a fojtónál (egy oldalról). Minden képlet, módszer itt van a témában, és a képek közt.
Igen, én is pontosan így képzeltem el, csak megerősítést akartam kapni. Tehát akkor kivitelezhető az a lényeg. Különben nyilván nem trafó, de a vastestet és a csévetestet kell felhasználnom belőle. A tekercselést már nekem kell elkészítenem, innentől kezdve beszélünk trafóról.
Ja különben van ennek a fojtónak a nagyobb változata is, azt hiszem, az a 250W os. Érdemesebb abból készíteni, vagy elég ez a kicsi 125W os is, mit gondoltok? A nagyobból meg lehetne inkább hálózati transzformátort...
Nyilván attól függ, hogy mit akarsz leválasztani. Ha valami olyat ami többet vesz fel 125W-nál, akkor ugye nem lesz elég a kisebb.
Gondolom mivel fojtó volt, vastagabb és kevesebb menetszámú a tekercs rajta, ezért nem lehet majd primernek felhasználni. Ahhoz pedig nem kell az egészet letekerni és megszámolni hogy megtudd a menetszámot, hanem belefűzöl (ha belefér) néhány menetet szekundernek, amit meghajtasz egy néhány voltos trafóról. A feszültségek arányából pedig kiszámolhatod a menetszámot.
Már letekerődött, volt rajta bőven. Nem számoltam meg menniy, mert már az elő három sornál besokalltam, hogy a fenébe mennyi van még hátra... Kicsit megcsiszoltam a csévetestet, épp most festettem. Szárad...
Hogy mitől kevésbé biztonságosabb, azt nem tudom
Én zsebből tudok két érvet mondani, persze csak azért, mert már vén vagyok. Először is, hogy ezt fél évszázadon át így gondolták. Valamikor régen még az is téma volt, hogy a két tekercselés közé egy földelt fémlap legyen-e behelyezve (ez aztán az utolsó magyar szabványok idejében nemhogy kötelező vagy megengedett lett volna, hanem tilos lett ). A másik az valósabb. Kilazuló belső csavar, akármi nehezebben tudja a két tekercselés közti távolságokat csökkenteni. Azonban... Miért emlékszem úgy, hogy az előtét vasmagja speciális vasmag (értsd: nem szokásos trafólemez)? A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Nem tudom, de nekem sima lemeznek tűnik, nem hiperszil... Majd este lefényképezem...
Be tudna dobni valaki egy táblázatot, amiben fel van tüntetve, hogy adott átmérőjü zománchuzalból hány menet fér el /cm2 -enként? Nem tudom hogy kéne ezt googléval keresni
Köszi.
Öööaaaaúúú, kösz de ebből nem derül ki amire kíváncsi voltam. Ez a táblázat nem arra vonatkozik.
Az átmérőből keresztmetszetet számolni általános iskolás matekfeladat. Az átmérőt vagy mérni kell, vagy elhanyagoljuk a zománc vastagságát (ha csak a rézét tudjuk). Az elemi huzal keresztmetszetével osztva az 1cm2-t megkapod, hogy kb. hány szál huzal fér el benne. Persze itt meg elhanyagoltuk, hogy a huzal nem 100%-ban tölti ki a rendelkezésre álló teret. Azonban azért nem fontosak ezek az elhanyagolások, mert nem szokás/illik amúgy sem 100%-ra tölteni a rendelkezésre álló helyet, így ez igazából nem fog gondot okozni (sokkal nagyobb ráhagyást kell hagyni).
na jó ejtsük a témát én is tudom hogy kell kiszámolni, de van rá táblázat is, erre voltam kiváncsi...
Sokkal egyszerűbb a számítás, ha úgy veszed, hogy a huzalod négyzetet foglal el. Az átmérővel osztod a betekercselendő keresztmetszet oldalait, majd összeszorzod az eredményeket. Gyors és nagyot nem tévedhetsz.
Vannak ilyen táblázatok, én is láttam már ilyent, de gyorsabb kiszámolni, mint megkeresni.
Szia
A Tápegységek amatőröknek c. könyvben találsz erről táblázatot és sok hasznos információt a transzformátorok méretezéséhez. Üdv
De mért akarod ezt ilyen kacifántosan megtervezni, mikor tudod a trafó pontos teljesítményét. Ezt a trafót valamikor egy mérnők megtervezte, így a 125W-hoz tartozó huzalmennyiségnek rá kel férnie. Tehát innen kéne megközelíteni. 230V-on, 125W-nál elvilegben 0,54347…A folyik. Egy EI vasmagos trafónál, átlagosan 2,5-ös áramsűrűséggel számolunk /ha nem akarod túlságosan felmelegíteni/, akkor ez az áram mennyiséghez 0,55mm átmérőjű huzal kell. Ennek rá kel férnie, nagyobb meg felesleges.
Valami elkerülhette a figyelmedet. A 125 W-os fojtó nem teljesen azonos a 125 W-os trafóval.
Egyébként nem én akarom megtekerni, csupán próbáljuk rávezetni a kollégát az egyszerűbb és célravezetőbb módszerekre.
Bocsi. Tényleg. Nem neked szántam.
Egyébként meg a kisebb keresztmetszetű huzaloknál a négyzetes alakú számolással igazad van, mert amennyi hely megspórolódik a huzal kereksége miatt az egymásba esésétől, annyi helyet elvesz a sorszigetelés. Idézet: „Öööaaaaúúú, kösz de ebből nem derül ki amire kíváncsi voltam.” Azt hittem, hogy tudod szűkíteni a találatokat tovabbi kulcsszavakkal mint a mint például: - Coil - Transformer - Winding - Tables Nagyon jó, mindenképpen olvasd el! De van PDF is meg egy csomó táblázat is...
Csak érdekességként, régebben csináltak ilyen cséve a csévében megoldásokat is. Megtekerték a primert a belső kisebb csévére, amit belebújtattak egy nagyobba amin a szekunder volt.
Ezt most is gyártják, ez a valódi biztonsági (leválasztó) trafó.
Tudja valaki zománchuzalt hol lehet venni méterre? 0.5 mm -es kellene vagy 50m...
Méterre nem fogsz találni, de ahol adnak el kis tételben (nem egész guriga), ott tudják séróból (vagy táblázatból), hogy hány méter, hány deka. Én egyet tudok: Villért, Kerepestarcsa (itt a fórumon is a címük). De láttam már másokat hirdetésekben, azokra nem emlékszem.
Igen tudom, akárhová bementem az volt a válasz, hogy csak kilóra van. Erre mondom, jó akkor kérek 0.0873 kg -ot (kiszámolni én is tudom). Erre a válasz áááá csak egy kiló a minimum. Az a szép az egészben, hogy ilyen pontosan tán még egy ékszerészboltban se tudnák megmérni
Sosem értettem (és nem is fogom megérteni), hogy méterárut vagy literárut (pl festék) miért súlyra adnak.
Akkor ezek szerint van ál biztonsági is. Sőt tulajdonképpen az összes többi az, mostantól nem is érzem magam biztonságban.
Azért az osztott csévések még beleférnek.
Ha meg letekerné neked az 50 métert hogy a hosszát lemérje, akkor meg az lenne a bajod hogy jaj ott megsérült a zománc... meg ott is. Egyébként meg ő is kilóra veszi. A motortekercselők bármikor adnak 20-30 dekát is, többször vettem már. Az más kérdés, hogy az ócska mérlegével azt sem tudja megmérni pontosan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |