Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeli zűrzavar, avagy a drótok, alkatrészek hatása a hangra
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   26 / 79
(#) Orbán József válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2013
Lehet, de én hiába próbáltam előtte eldönteni a fejemben, hogy sokkal rövidebb idő alatt végzem el a kisdolgomat, valami köze volt hozzá ennek a manyusznak. Kb. 10 barátom, ismerősom, házastársam, gyerekem történetét tudom, ezeknek az embereknek egy része nem hisz ilyesmiben, tehát ők nem dobtak különösebben a dolgon.
Az a baleset, ami 20 éve volt, én már elfelejtettem, vagy az a most jelentkezett karbénulás a 40 valahány éves barátomnál, amit 8 évesen a fenekére esve gerincsérülést okozott és eddig (!) semmiféle panasza nem volt, vagy az a gyerekszüléskor elszenvedett trauma, amit az illető nem is tud, bár ott volt, csak hát ő született és én emlékszem mi volt, vagy a szülő nő (32 éve szült) hogyan lett ellátva, stb. ez nem az agyukban dőlt el.
Azért érdekes...Hogy ezt ez az ember honnan tudja?
Soha nem látták egymást, nem beszéltek előtte semmiről a köszönésen kívül, nem volt itt és ott fáj, ez az ember - mondja. És tényleg úgy volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) szamóca válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
Ha most evvel a történettel próbálsz párhuzamot vonni, és igazolni az alkatrészek hangzásbeli különbségének fizikai megmagyarázhatatlanságát, akkor bizony, nagyon messze jutottunk a témától. Kezdünk bioezoelekroakusztikával foglalkozni.
(#) Orbán József válasza szamóca hozzászólására (») Okt 9, 2013
A példa és gyakorlati beszéd részemről azt a szimbóleumot volt hivatott jelképezni, mi szerint "több dolgok vagynak e földön, mint az elmétekkel felfoghatnátok."
Valamint a zene nem egy jól mérhető színusz, hanem összetettsége olybá bonyolutt, hogy azt leírni korrekt módon még senkinek se nem sikerült.
Ézsaiás levele a korinthosiakhoz...13:1
=13

Egyébként meg dehogy nem.
(#) szamóca válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
Jézusom! Most már a vallás is idekeveredik!

Egyébként Pál Apostol írt levelet a Korinthusiaknak.
13. Most megmarad a hit, remény, szeretet,
Ez a három,
De köztük a legnagyobb a szeretet.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) Buvarruha válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
A topik témájának semmi köze a te történetehez. Itt egyszerűen arról a különbségről van csak szó, hogy meghalja-e, vagy megakarja-e hallani valaki egy módosításnak az eredményét.
(#) Orbán József válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 9, 2013
Szamóca! Külön kiteszek egy vigyori fejet, mert egyébként nem veszed az iróniát...
A topik szellemisége - szerintem - a következőről szól.
Sok szegény ember és én, nem engedhetjük meg magunknak, hogy 50-100millát költsünk hangtechnikára.
Feltételezem, hogy a kedves Fórumtársak építettek már sok-sok erősítőt, én is.
Aztán voltak benne rosszak - eleinte - aztán kisebb-nagyobb hullámvölgyek és minden bizonnyal sokkal magasabb szintre jutottak-tunk végül.
Akkor kérdeném, nincs tovább?
Nincs pénz, nincs hallás, nincs igény - tegyétek a szívetekre a kezem, ha lehetne és értékelnétek egy sok-sok milliós hangláncot, itt írogatnátok nekem és a többieknek? Na azér'
Nem hiszem, hogy minden milliós vercájg mögött egy régi-újgazdag felvágós ember van, vannak művészek, zenészek, akik ezt joggal értékelik és megengedhetik maguknak, hogy nem néhány 10, vagy 100 ezres berendezés együttesen halgassanak zenét - valamint az élőzenével is van módjuk összehasonlítani.
Egy hasonlattal élve: Egy jóképességű atléta könnyedén átugorja egy adott edzésmunkával az alapot. Aztán sok munkával tesz hozzá néhány 10 cm-ert. A világbajnokságot jelentő utolsó 1-2 centiért már a belét lógatja...
Miért lenne ez másként a hangtechnikában? - mert nincs másként - szerintem.
Az, hogy az analógiám előtt értetlenül állnak néhányan a 100-ból (99-en), azt is magyarázza, miért kételkedtek az alkatrészek, drótok hangjában.
Én sem fogom soha meghallani, hacsak el nem találják a lottószámaimat, de ettől még a jelenség létezhet, csak én, te ő, mi, ti nem halljuk, ők igen...
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) Buvarruha válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
Én csak abba kételkedemen aminek nincs logikus technikai magyarázata. A jel útjába kerülő csatlakozók, kondenzátorok stb. "tuningolásától" igenis javul a hangminőség, de az árnyékolt hálózati kábeltől biztos, hogy nem, viszont a hangszórók kábelének jobbra cserélésétől már megintcsak javulhat a minőség. Én ezt tapasztaltam és ezt is tartom logikusnak.
(#) kameleon2 válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
Úgyis kiröhögtök... De én is jól megéltem a hibaelhárításból, mert - egyszerűen tudom általában mi a baja a készülékeknek. És ez csak megérzés. Semmi több. Nem kell általában keresgélnem. Ha van egy rossz alkatrész - onnan indulok. Akkor jöttem rá, hogy ez különleges adottság, amikor elkezdtem dolgozni az első munkahelyemen és 10 éves hibákat javítottam ki. Addig mindenki csak találgatott, hümmögött. Kár, hogy nem akarja senki megfizetni ezt a képeségemet! Igaz - ez hiba is egyben, hiszen megmondom az emberekről is mit rontanak el - ezt nem szeretik általában......
(#) Ge Lee válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
Ha rám hallgatsz ehhez hasonló infókat nem teszel itt közkinccsé (a témájába vágó fórumokon sem ajánlott), most inkább nem írom le hogy miért. Talán néhány száz év múlva majd érdemes lesz, de azt mi már nem érjük meg.
(#) keszeg01 hozzászólása Okt 9, 2013
A Józsi írása érdekes s hihető.
Én egy kicsit témába vágót írok adott 2 db teljesen egyforma magnó egyszerre vásárolták az egyik volt egy "gurunál" nevezzük így, valami elektromos vagy mágneses térnek tette ki a magnót ez a készülék utána végig jobban szólt a kezeletlen készüléktől.

Másik egyszerű történet gyári cd-t fagyóba kell rakni aszem 24 órára és utána állítólag jobban szól egy darabig, még nem próbáltam ki de kifogom.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2013
Igen, azt kellett volna csak írnom, régen mágján végezte, aki szerint a Föld gömbölyű.
Semmiféle meggyőzést nem kívánok elérni, csak azt az egészséges kételkedést, hogy a képleteink, tudásunk, fizikánk leír valamit, aztán vannak dolgok, amikkel nem tudunk mit kezdeni, de mégis vannak. Egyébként igazad van, de úgysem hiszik, értik, tehát a kockázat alacsony. Remélem.
Azt azért szeretném kérni, ha van a Társakban érzelmi intelligencia kellő szinten - ne sértődjön meg senki, van ilyen - akkor, ha ide ír valaki ezekről a "misztériumokról", ne tessék már gúny tárgyává tenni. Próbáljuk méltósággal elviselni, ha valaki másként hall, lát.
(#) Buvarruha válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 9, 2013
Másik egyszerű történet gyári cd-t fagyóba kell rakni aszem 24 órára és utána állítólag jobban szól egy darabig, még nem próbáltam ki de kifogom.

Mivel a CD digitális, ennél nagyobb ökörséget még éltemben nem hallottam. Azzal együtt, hogy az írot CD rosszabbul szól.. Ami igaz lehet, ha veszteséges forrásból származik a ráírt zene, de az megint más.
(#) peti333 hozzászólása Okt 9, 2013
Elejétől fogva olvasom ezt a kis társalgást, és az a véleményem, hogy ugyan a CD-nek elvileg nincs mágnesezhető összeevője, de lehetnek esetleg benne mikroszkopikus fémdarabkák, amik a sebesség hatására ha fel vannak mágnesezve okozhatnak rosszabb hangot, mert változó mágneses teret hoznak létre. Bár továbbra sem hiszek benne és egészen addig a pillanatig hülyeségnek fogom tartani ez egészet, amíg valaki meg nem hív egy vaktesztre, ahol fel és lemágnesezett erősítők és CD-k között váltogatva nem hallok különbséget. Tipikus eset volt egy vakteszt, ahová a legaudiofilebbnek tartott embereket hívták meg, majd az aranyozott, nem aranyozott csatlakozó, illetve a különböző kábelek között keresték a legjobbnak tartottak. A társaság egy jelentős része a fém ruhafogast szavazta meg a legjobb kábelnek.
(#) keszeg01 válasza peti333 hozzászólására (») Okt 9, 2013
Az jó és nem vonom kétségbe de kinek az ötlete volt a fogas vagy nem volt más drót a teszten ? A fogas nem volt túl rövid ?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) Buvarruha válasza peti333 hozzászólására (») Okt 9, 2013
Ha a CD-nek nincs mágneses összetevóje, akkor, hogy okozhatna bármilyen mágneses tér változást a hangban? A CD-ről digitális adatot olvas le a lejátszó lézerrel, ami, ha nem sikerül, jellegzetes hangon hallható.

Idézet:
„A társaság egy jelentős része a fém ruhafogast szavazta meg a legjobb kábelnek.”


Ha az csőből ált, akkor még lehet is értelme a dolognak.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) peti333 válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 9, 2013
A történetet hallottam egy ismerőstől, illetve találtam egy forrást, sőt egy összefoglaló cikket is.
Buvarruha: Mint írtam "de lehetnek esetleg benne mikroszkopikus fémdarabkák, amik a sebesség hatására ha fel vannak mágnesezve okozhatnak rosszabb hangot, mert változó mágneses teret hoznak létre".
Mivel elég ritka a tiszta anyag, szinte mindenben van valami szennyeződés, így nem elképzelhetetlen, hogy némi minimális, kimutathatatlan mennyiségű vaspor kerül a CD-k anyagába, amik megfelelő sebességnél nem a beolvasást akadályozzák, hanem esetleg a közelben futó kábelben hozhatnak létre zajt.
(#) Buvarruha válasza peti333 hozzászólására (») Okt 9, 2013
Ez már perverz kategória.
(#) zolika60 válasza peti333 hozzászólására (») Okt 9, 2013
Bárki írhat zöldségeket a NET-re. Aztán pedig hivatkozni is lehet rá. Ahogy még a vita elején írtam, egy vakteszt mindent eldönt. Amit ott nem hallasz az nincs is.
(#) peti333 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 9, 2013
Valóban, mint írtam, hülyeségnek tartom, de akinek az a vágya szórja csak a pénzét felesleges dolgokra. Viszont nem zárom ki a lehetőségét annak, hogy van valami hatása. Engem gyakorlatban nem érint, mivel az esetek nagy többségében bluest hallgatok, amiknek a jó része több mint 50 éve lett felvéve olyan mikrofonokkal és kábelekkel, amik bőven a szűk keresztmetszetet jelentik a jelenlegi hifim mellett.
Apropó. A másik dolog, ami miatt sznoboknak tartom a milliós összegeket hangrendszerre költőket, az hogy szerintem még egyikük sem gondolta végig, hogy mivel lettek felvéve a felvételek amiket hallgatnak. Ott is csak mikrofonokat használtak, bennük hajszálvékony vezetékekkel, utána szintén vékony mikrofonkábelt, mindenféle aranyozott csatlakozók nélkül, majd a keverőpultban szénréteg ellenállásokon és nyákon vezettet hanggal. Ott a keverőpultban sem használtak méregdrága tápkábelt. "Nem tudom megmagyarázni, de a réz csatlakozónak olyan rezes hangja van, sokkal rosszabb mint az arany." Állította személyesen egy audiofil. Ahha, hallod, hogy mi a csatlakozó anyaga, akkor megmondanád a keverőpultban és a rögzítőeszközben használt nyák fólia anyagi összetételét (esetleg a hordozóanyagát is)?
zolika60: Ez csak egy elképzelés volt, hogy egyesek ne érezzék magukat annyira rosszul. Ha esetleg valaki rendezne ezzel kapcsolatban egy vaktesztet, szívesen felajánlom a segítségem, hogy esetleg ezt az újabb mítoszt is meg lehessen dönteni.
(#) Tonybacsi hozzászólása Okt 9, 2013
Idézet:
„Próbáljuk méltósággal elviselni, ha valaki másként hall, lát.”


Itt a pont! Köszönjük.

És úgy gondolom, nem kellene párhuzamot vonni a mérnöki, precíz, mérhető, tudomány, és a megszállottság között.
Tartsuk hát tiszteletbe mások őrültségét.

Egy nagyon fontos fizikai alapfogalmat szeretünk figyelmen kívül hagyni miszerint:
minden tárgy elemi részecskéből (atomokból) áll melyek bizonyos kötésben állnak egymással, és mozognak. (mozgás nélkül ugyanis nincs anyag)

Ennyi és nem több, mindenki gondolja át milyen hatása lehet pl. az elektronikában, ha egy kicsit "megbolygatjuk" ezeket (sebesség, szerkezet, távolság...stb).
(#) szamóca válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 9, 2013
Én abban nem hiszek, hogy az ára ezeknek ér annyit, mint amennyiért adják őket.
Szinte minden hányendnek kikiáltott, szaksajtó és szakértők szerint is kiváló, szuperdrága készülék vagy kiegészítő, hihetetlenül precízen van elkészítve, mesterien, szemet gyönyörködtetően (palifogóan) kivitelezve. Ha ez nem így lenne, nem vásárolnák meg, hiába is zengenének szuperlatívuszokban róla. Kevés embernek adatik meg, hogy több 10-100 milliót áldozzon arra, hogy elérje a hányend Valhallát.
Ez, a gazdagok hobbija, amit egyes lelkes hányedvágyó csináld magad emberkék próbálnak meg "olcsón" saját pénztálcájukhoz mérten kisebb-nagyobb sikerrel elérni. Mindenesetre a hazai bemutatókon, gyártóknál tett látogatásaimon, abszolúte de nem állt összhangban a készülékek ára, a hallott hanggal.
Egyik hányendsón hangzott el a következő mondat. " Úgy látom, három milla alatt nincs is normális erősítő!"
Sajnálom, ha így "látja". Ő sem a zenét hallgatja már, hanem a forintokat.
(#) Gery78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 9, 2013
Pedig jól mondtad, mert a CD mesterfelvételét egy üveglapra készítik el, amin fotolakk van és arra a felvételt lézerrel írják. Aztán jönnek a különböző Nikkel bevonatok ami alapján készül a nyomólemez.
(#) Aldure válasza peti333 hozzászólására (») Okt 10, 2013
Vakteszt mindent eldönt!
(#) Orbán József válasza szamóca hozzászólására (») Okt 10, 2013
Idézet:
„Én abban nem hiszek, hogy az ára ezeknek ér annyit, mint amennyiért adják őket.”

Ez teljesen így van, ráadásul miért ne lenne itt is egy csomó értéktelen, szélhámos termék...
(#) ronin75 hozzászólása Okt 10, 2013
Csak csendben és halkan:
- a lézerfény az ugye nem elektromágneses sugárzás (?)
- az alumínium az ugye nem mágnesezhető, a villanyórában mégis csoda történik
(#) EcoPityu válasza szamóca hozzászólására (») Okt 10, 2013
Szia!
Idézet:
„"Mit akar ezzel bebizonyítani, hisz a kapcsolók is szedett-vedettek meg a vezetékek is, nem beszélve a készülékekről! Nevetséges"”

Azon túl, hogy a mi, saját számunkra építettem, bizonyára, nem haszontalanul, nekünk, akik előszeretettel használjuk még a leharcolt PC tápok kábeleit is,
számítottam rá! Nem is lepődök meg rajta, egyszerűbb azt mondani, hogy ez a rendszer alkalmatlan az összehasonlításra, ezért, meg azért, meg talán amazért is, minthogy kiálljanak egy próbára...
Takamisava SONY, és SHARP erősítőkből bontott relék, nikkelezett összeéghetetlen érintkezőcsúcsokkal, oxigénmentes réz vezetékek, 1,5mm2^-es keresztmetszettel (10-20W 8ohm-ra csak elég?), főleg ha csak 1m hosszon van ez!
Az, meg hogy mi vezérli, és hogy néz ki, nem mindegy, az nem szól bele a hangba, mert hát a relé, azaz jelfogó erre van kitalálva!
Ámde, ha közé kötjük a rendszert sorba az ő 200000-es vezetékének, aranyozott csatlakozókkal, és összeérintjük az általam épített kerülőutat, azaz áthidaljuk, vajon meghallja a különbséget? tuti nem, akkor majd azt mondja, hogy ahol összeérintettük, ott volt a kontakton a veszteség!

Természetesen, önleégető, meghazudtoló full arany, és ezüst készüléket nem fognak elénk tolni, hogy ez igenis az etanol összehasonlító, és ebben már bíznak, mert akkor majd a levegő páratartalma lesz a probléma, vagy a szélirány...


Pityu

Egy szó , mint száz, nem akarok vallási hovatartozózsdit játszani, de ez CSAK ÜZLET!, Semmi más csak ÜZLET!
(#) EcoPityu válasza keszeg01 hozzászólására (») Okt 10, 2013
Idézet:
„adott 2 db teljesen egyforma magnó egyszerre vásárolták az egyik volt egy "gurunál" nevezzük így, valami elektromos vagy mágneses térnek tette ki a magnót ez a készülék utána végig jobban szólt a kezeletlen készüléktől.”


Ebben még van is ráció!
Lemágnesezték a magnófejet is, sokat jelent!
De egy full analóg eszköz, összehasonlíthatatlan a digitális jelvisszaadás mechanizmusával működő készülékkel!

Pityu
(#) EcoPityu válasza peti333 hozzászólására (») Okt 10, 2013
Idézet:
„így nem elképzelhetetlen, hogy némi minimális, kimutathatatlan mennyiségű vaspor kerül a CD-k anyagába, amik megfelelő sebességnél nem a beolvasást akadályozzák, hanem esetleg a közelben futó kábelben hozhatnak létre zajt.”


Azért ne feledd, hogy a lemezt legtöbbször, egy igen kemény mágnesekkel ellátott KEFÉS motor hajtja! Ha az nem szól bele, akkor néhány szemcse nem csinál nyarat, azaz fecske...

Pityu
(#) szamóca válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 10, 2013
A villanyóránál az áramtól átjárt, villamosan vezetőanyag elmozdulása látható a mágneses erőtérben. (Indukciós motor)
Ha fát tennél oda, és forogna, az volna a csoda.
(#) szamóca válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 10, 2013
Ó magyarázat az sokféle van. Rendszerszinergia, akusztika.
Következő: »»   26 / 79
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem