Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Nem értem. Ha 10% pontatlansággal mérsz, vásárolsz kondit, induktivitást, akkor a belőlük épített LC-szűrőt se fogod 10%-nál jobb pontossággal kiszámolni. Ehhez képest frekvenciát több (!) nagyságrenddel pontosabban lehet mérni.
A számolás az egy dolog, a frekvencia mérés meg másik . A 10%-os alktrészekből összeállitott több tagú pld. 600MHz sarokferkvenciálú aluláteresztő miként rezegtethető be, és vajon hol fog rezonanciát adni? Nem oscillátort akarok csinálni. Ez itt a kérdés.
Lényegi segítséget a hozzászólásod nem tartalmaz, ámbár prímán kiemelted a felbontás és pontosság közötti különbséget, és ügyesen el is túlzod a kérdést. A fórum a segítségről szól, nem a - finoman szólva - kukacoskodásról.
Műszer iparban a 0.005 ppm-es kristály oszcillátor teljesen ismert (nem hogy ha szükséges akkor pontosabb - 16MHz 0.005ppm = ~ 0,08Hz), nem űr technológia és nem szükséges hozzá cézium időalap sem, ne sarkítsuk a helyzetet. Egy rendes frekvenciamérő rendelkezik is hőfokkompenzált időalappal, ebben azt hiszem megegyezhetünk. Értelem szerűen _műszerről_ beszélek és nem kézi multiméterről. Ajánlom azért szétbontani egy nem hálózat analizálás elvén működő LC mérőt és megnézni az alkatrészeket és azok pontosságát miből épül fel, ha már így kategorikusan "az sem jobb" matricát kapott. _vl_ gondolom arra próbált rávilágítani, hogy lehet itt harcolni 1%-on de ezzel a mérési módszerrel amin a diskurzus folyik elég nehéz még az 1%-ot is tényleg garantálni, és a lehetőségekhez mérten az idő mérés és egy hagyományos low-cost 5ppm-es kristály is messze pontosabb mint a kondi. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Szia!
Az Uesr és Fesr értéke is nagyon eltér a megszokott értékektől. Jó volna látni a műszer panel felőli oldaláról is egy jó felbontású képet, mert a feltett kép alapján a bemenetek nem a szokásos ESR/ELKO-GND-LC elrendezésűek. Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Idézet: „A 10%-os alktrészekből összeállitott több tagú pld. 600MHz sarokferkvenciálú aluláteresztő miként rezegtethető be, és vajon hol fog rezonanciát adni? Nem oscillátort akarok csinálni.” Nem óhaj kérdése! Ha 10%-os alkatrészekből építesz 600MHz-es aluláteresztő szűrőt, és tök mindegy, hogy 570MHz-re "sikeredik", vagy 610MHz-re, akkor azt mondom, hogy mérjél, számoljál, és örüljél. Ha 96MHz +/- 100Hz-re akarsz egy keskeny lyukszűrőt (mit tudom én, hogy ennek van-e egyáltalán értelme, sose foglalkoztam rádióépítéssel), akkor akár tetszik, akár nem, az alkatrészek méricsgélésével sose fogsz célbajutni, mert nincs az a megfizethető műszer, amivel ilyen pontossággal megmérhetnéd az alkatrészt (és akkor arról nem is beszéltünk, hogy már a beforrasztásnál megváltozik annyit az alkatrész, hogy el is mászott, meg a panel rézfóliája ad annyi extra kapacitást, hogy amúgy se releváns az alkatrész mérése). Más út nem marad, mint egy oszcillátorral meghajtani a kész, végleges áramkörben, és mérni. A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Azért a rezonancia elven működő - és most az mindegy melyik megvalósításról beszélünk, milyen mikrokontrollerel osztunk/szorzunk - LC mérővel nem olyan ördöngösség elérni az 1% alatti tűrést.
Nyílván ha komolyabb elvárásaink vannak, akkor legálább referencia kondenzátor és induktivitás minőségére is oda kell figyelni. Az nem sportszerű, ha egy hulladékból épített készüléket mérünk össze egy gyári készülékkel. Kis értékű alkatrészt 1-10 pF és 100 uH - 1uH közötti tartományban nem mérővezetékekkel kell mérni ha nagyobb pontosságot akarunk, hanem fix mérőterminálon (mint pl. az általad linkelt Fluke-n), másrész mivel a felbontás 0,1 pf illetve 10 nH ilyen kis értékeknél természetszerűleg csökkeni fog a pontosság, ugyanúgy mint egy komolyabb készülék esetén a méréstartomány alsó határához közelítve. Hogy segíteni is probáljak, az 1 nF-okat is meg kellene nézni, gyanús a dolog ha már az induktivitás is smd akkor a kondi is smd kerámia és nem NPO, vagy ha nem smd akkor poliészter vagy hasonló. (kép tényleg jó lett volna) István A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Szerintem Ő is arra akart célozni, hogy nagyfrekvencián a kész áramkör átvitelét kell mérni és hangolni (nem LC mérővel), az előzetes alkatrész mérés arra való, hogy ne túl vad értékű LC elemek kerüljenek bele.
A tápcsatlakozó a mérőbemenetek közt sem tűnik szerencsés megoldásnak, bár egyenlőre ennél komolyabb a baj.
Köszi a tippet!
A kondik polieszter mkt-k, azokkal nincs gond. Az induktivitásnak utánanéztem, az alapján 1Ohm alattinak tűnik az ellenállása is. A pontos típust Unfi kolléga tudná megmondani. Az előző uesr és fesr értékeket valószínű nem jó állapotban olvastam le (rövidrezárt mérővezetékek), sőt még a zener is benne volt. Most: Uesr0 = 177,3mV fesr = 85,5 KHz
A poliészter mkt nagyon nem jó ide, minimum polipropilén mkp de a polisztirol az igazi.
A poliészter vesztesége magas, ami rontja az LC kör jóságát, másrészt melegíti a kondenzátorban a dielektrumot és a magas pozitív hőfokfüggéssel együtt az a pár tized század fok is az általad leírt tüneteket okozhatja. Induktivitás méréskor csak mérés közben van oszcilláció, egyébként nincs terhelve a kondenzátor ezért jobban ingadozik a hőmérséklete és értéke. Kondenzátor mérés esetén folyamatos az üzem ezért kisebb mértékű a hőfokvándorlás. A polisztirol enyhe negatív hőfokfüggése szerencsés esetben kompenzálhatja az induktivitás pozitív hőfokfüggését, vagy legalábbis az eredő érték kisebb lesz. A vesztesége is a legkisebb ezért vele lesz a stabilitás a legjobb!
Kétségtelen a HE forum a segítségről szól de mégsem ez az egyedüli szempont. Legalább annyira fontos az objektivitás mint a szakmaiság. Az LCM3 dehonesztáló megítélésed alapján merült fel a kérdés, vajon érdemes e megépíteni. A hozzászólásod -azon kívül hogy csapkodó és nehezen érthető - csak tovább erősítette bennem , hogy nyugodtan megépíthetem, mert alapvető kérdésekben mutatkozik szakmai tájékozatlanság. Ami a frekvencia mérő és kvarc fejtegetésedet illeti, először csak arra gondoltam tévedés, de úgy látszik ez konzekvensen folytatódott. Mindenkinek saját joga mit hisz el és mit nem.
A tanácsokat mellőzve p_istván -mint autentikust véleményére hagyatkozva fogom megépíteni. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
MAGA VAN: Az LCM3-mal kapcsolatban negatív tapasztalatom van (eddig), ezért nem kellene azt hiszem elnézést kérnem. Nem én építettem, nem én terveztem. A dehonesztálás és a saját vélemény nyilvánítás között is különbség van.
Eddig többet javítgattam pontosítgattam mint amennyit mértem vele, elhiszem hogy másnak akinek volt ideje maga építeni és alkatrészt válogatni jobban sikerült. Azt pedig sajnálom, hogy nem hiszed el hogy nagy frekis LC kört nem lehet úgy hangolni, hogy külön L és külön C tagokat mérsz. Majd a gyakorlat úgyis megmutatja mi a helyzet. Azért adok újabb és újabb esélyt az LCM3-nak, mert tudom hogy hozzáértők és szakmailag jól felkészültek tervezték - fejlesztették, így igyekszem utólag a tanácsok alapján a legjobbat kihozni belőle. Túlontúl sok microstrip vonalat, TL induktivitást és PIFA antennát terveztem 2,4GHz-re és afölé ahhoz, hogy az LCM3-at akár 100MHz-re is alkalmasnak találjam induktivitás mérésre. De tudom ez a valóság ami elhanyagolható. Mindenkinek mást jelent a pontos műszer. Én nem felejtettem el, hogy az LCM nem ilyen célra készült amire Te akarod használni. Amire készült arra nem vitatom hogy maximálisan jó, pontos és nem utolsósorban olcsó műszer. Részemről a témát lezártam, most már csak az LCM felélesztésével kapcsolatban ragadok pennát. Sok sikert és mérhetetlen mennyiségű kitartást kívánok csak az áramkörön kívüli mérővezetékes 900MHz és afölötti külön L és C mérésekhez. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2013
Köszi! Kicserélem styrol kondira, és megnézem mi a helyzet akkor.
Az LCM3 építéshez hozzájárulásként felajánlok 10db 1n-os 2%-os stiroflex kondit. Külön igényre 0,5%-ra kiválogatok 1-2 db-ot.
ööö...
Ha lehet, én bejelentkeznék 2 db-ért...
Nagyvonalú ajánlatom Topi-nak szólt, de miután nem vette igénybe rendben van. Hogyan jut el ?
A 2% ból , hogy lesz 0,5 % .
Vagy egyszerűbb lett volna úgy tenni fel az ajánlást , hogy 10db 1nf-os 0,5% os nem de ?Ha már adakozol. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
Köbzoli tömören megválaszolta. Mégegyszer megismétlem, hátha kétszeri olvasás után a nem kifejtett részek is érthetővé válnak. "Az LCM3 építéshez hozzájárulásként felajánlok 10db 1n-os 2%-os stiroflex kondit. Külön igényre 0,5%-ra kiválogatok 1-2 db-ot." Ezzel lezárva egy megelőzően folytatott beszélgetést Topi-val. Ez azt is jelenti, hogy 10 db-ot adok, ami nem azonos az adakozással. A felajánlás az egyszeri , amit el lehet fogadni vagy nem. Az adakozást egy meghirdetett cél elérése érdekében többen megtehetik saját belátásuk szerint.
Az LCM3 megépítése után a legnagyobb gondot annak hitelesítése jelenti, mert nem áll rendelkezésre pontos 1n-os etalon. A C209-es fémházas is 0,25 -0, 5%-os tűrés határon belül vannak nagy az időbeni stabilitásuk amely kellő alapot jelent, de tömegesen beszerezhetetlen, nem beszélve az áráról. Éppen ezért a 0,5%-os nem beépítendő az eszközbe, hanem ehhez kell hitelesíteni a leírásban található- a szerző p_istván által leírt - egyszerű programozóval. (Ez nem kötelező ,csupán az igényesség kérdése. ) Az etalonon túlmenően a jól megválasztott L- tag és a stiroflex alkalmazásával annak kedvező jó tulajdonsága révén nagyobb frekvencia stabilitást biztosít a külső destabilizáló tényezőkkel szemben. Teljes mértékben osztom p_istván véleményét amit a kis kapacitások és a pontossággal kapcsolatosan elmondott.
Sziasztok. Azt szeretnem kerdezni, hogy valakinek nincs egy induktivitas mero kapcsolasi rajza?
Mások is megtalálták elérhetőségemet, ott folytassuk.
Sziasztok
Szeretnék érdeklődni, hogy esetleg nincs-e valakinek LCM3-as műszerhez eladó fazék vasmagja? A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Sziasztok,
LCM3 épitésre adtam a fejem. Élesztéssel van problémám. Nem indul a kijelzőm (első sorban csak sötét téglalapok), és nem tudom miért. A PIC 1.25-ös verziót kapott.(szivességből éggették be a programot) A kijelző tipusa RAYSTAR RC1602B2. Bekötését többször ellenőriztem. Amit tudtam megnéztem szkóppal. Az lcd kivezetésén láthatók az adatcsomagok, oszcillátor 20MHz egészséges, mérő LC körön szép szinusz látható. Relé nem hóz meg bekapcsoláskor. Mi lehet az oka, hogy a kijelzőn nem jelennek meg a karakterek? A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Az LCD-t szabályozó potméter segitségével állitsd be. A relé csak hitelesítéskor húz meg egy rövid időre. Ha fazékmagot használsz, akkor az 1.35-ös verziót használd.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Szia!
Még az is lehet, hogy nem volt sikeres az égetés, üres a PIC. |
Bejelentkezés
Hirdetés |