Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
"Ja, és mindegyikben teljesen egyforma drót van."
A polaritás is azonos?
Mindegyik gyárilag porbeles hegesztő! Elvileg egyezni kell nekik!
Elvileg egyezni kell nekik?
És ha pl. az egyik váltóáramú?
Na akkor ennek majd utána nézek! Amúgy melyik a jobb a váltó vagy az egyen? Miért lényeges a polaritás?
Nyilván az egyenáramú a jobb. Azt még lehet használhatóvá tenni, de a váltóáramút nem.
Akkor majd ha összehasonlítottam a kettő akkor írok! Sajna most még másfél hétig nem megyek haza, így addig nem lesz meg az eredmény.
Amúgy ilyen van nekem!
Ideje lenne egy olyan topik, hogy "Miért nem hegeszt az olcsó barkácsáruházas Co hegesztőgépem rendesen?"
Egyetértek. Tényleg jó lenne az ilyesminek egy másik témát nyitni. De sajnos vannak olyanok akik nem tudnak vagy akarnak "építkezni", így megveszik az említett hulladékot. Ha már megvette, és rájött, hogy nem ér semmit, szeretné használhatóvá tenni a kidobott pénzt. Erre, itt látnak esélyt. És várják a segítséget. Szerencsére én nem vagyok ilyen helyzetben.
Köszönöm szépen, de ugye mindenki addig nyújtozik amíg a takarója ér! Amúgy érdekes hogy hulladékkal is lehet hibátlanul hegeszteni, de úgy látszik hulladék és holladék közt is van különbség! Egy alap agyon használt CO hegesztő is 30-40eFt és akkor még kell hozzá feltöltött palack. Sztm egy CO nem épp arra való hogy valaki évente 2x használja!
Na mindegy...
Üdv.
Szerintem ,egy cikk sokat segítene,ahol le volna írva ,mi egy Mig-MAG hegesztő karakterisztikája,pl.üresjárati fesz.stb.Bár ez mind fellelhető a fórumon,de lehet így áttekinthetőbb volna. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Támogatom! A másik kedvenc fórumomon lett bevezetve, hogy a látogatottabb topikok elején van egy összefoglaló a fontosabb infókkal, gyakori kérdésekkel, a kérdezés során megadandó paraméterekkel, ami szerintem hasznos.
néhány link:http://www.hsz.bme.hu/hsz/oktatas/feltoltesek/bmeeohs-sb4/hegesztes_2.pdf
http://109.74.55.19/tananyag/tananyagok/hegesztes/5_0240_025_101130.pdf http://adlersson.x10.mx/?page_id=2474 http://5mp.eu/fajlok/tanarur72/hegesztesek_www.5mp.eu_.pdf http://www.mayer-szerszam.hu/doku/pdf/weldi/migkepes/03_weldi_mig_h...al.pdf http://hegkonf2010.uni-obuda.hu/18_Paszternak_Hegkonf2010.pdf http://www.sze.hu/~nemethgy/hegesztes1.pdf http://www.bohler-uddeholm.hu/hungarian/files/BOHLER-Welding_Wissen...es.pdf http://kepzesevolucioja.hu/dmdocuments/4ap/20_2277_011_101030.pdf A lista korántsem teljes. De aki meg akarja szerezni a szükséges információt a munkája elvégzéséhez, a neten rengeteg információt talál. Azt nem állítom hogy minden kérdésre választ fog kapni, de a felmerülő kérdések nagy részére biztosan. A MIG-MAG gépek működési elve gyártótól függetlenül azonos. Eltérések a beépített tudásban és használhatóságban tapasztalhatók. Van olyan, ahol a hegesztőnek szinte csak a pisztolyt kell tartani a paraméterek beadása után, és van olyan, ahol tudni kell hegeszteni is. A kettő közti választás általában a pénztárcánál már eldől. Én megértem azt is, ha valaki egy praktikeres vagy tescos hobbigéppel szeretné azt a varratminőséget és varratképet kapni, mint egy profi géppel, de ha ez a dolog életképes lenne,akkor nem lenne szükség a sokkal drágább profi gépekre. De ez már oly sokszor le lett írva...
Hasznos linkek,de aki nem veszi a fáradságot ,hogy a fórumot olvasgassa,szerintem ezt sem fogja átnézni.Pedig ez a dolog,másként nem müködik,napokat töltöttem olvasgatással ,mikor a hegesztömet csinálgattam.Azóta már addig jutottam a fejlesztgetésével ,hogy az idén a központi fűtés kazánt is evvel hegesztettem.
Szia Zoli!
Igazad van az olvasási hajlandóság tekintetében, de ha a mellékelt linkek közül egyet sem olvasnak el, akkor vajon elolvasnák azt, amit valaki nem kevés munkával és időráfordítással a fórumba írna a témával kapcsolatosan?
Sziasztok. Lehet kicsit off de kérlek nézzétek el nekem!
Ha valakit érdekel, eladóvá vált Einhell SGA 131 tipusú hegesztő alkatrészei! Azért csak alkatrészek mert a z egész gépre rádőlt 1 oszlop ami csak a burkolatot tette tönkre! Kábel nélkül adom mert át lett szerelve másikra! Belső részből pedig mindent, trafó, fojtó tekercs huzal adagoló, ventilátor, előtolás szabályzó panel, fokozatkapcsoló! Akit érdekel az majd keressen emailben. Kérésre küldök képeket! Irány ár:12000ft Idézet: Bocsánat a közbekotyogásért, de az én TIP130-asom tökéletesen dolgozik. Igaz - nem iparszerűen használom, de 4 dobot elfogyasztottam vele és ennek a javarészét 2 nap alatt, amikor 6m acélkorlátot hegesztettem vele. Az egyetlen "hibája", hogy amikor elkezd túl meleg lenni a pálcától a rézhüvely - néha megragad a porbél egy pillanatra. Ilyenkor egy csőrös fogóval gyorsan meghúzom egy kicsit és megy tovább. A második rézhüvelyt használom hozzá, azt a Bauhausban vettem és jobbnak tűnik, mint az eredeti. Igaz 0,8-as volt és felfúrtam 1-esre a 0,9-es huzal miatt. Azóta egy szavam sem lehet, mert a vékony lemezes ponthegesztés is megy vele és a kazánlemez, de a 30x30-as tömör acél sem okoz gondot.... „De sajnos vannak olyanok akik nem tudnak vagy akarnak "építkezni", így megveszik az említett hulladékot.” A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2013
mig 190 kombi güde kapcsolási rajzát keresem
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2013
Sziasztok.
Megnéztem a porbeles hegesztőt és nincs polartása, mert nincs benne dióda és közvetlen a traforól mennek ki a vezetékek. Így ez váltóárammal hegeszt. Miben másabb egyenárammal hegeszteni? A másik kérdés az előtolás aminél a motor egy diódán át akapja a feszt a másik felét pedig direktben, vagyis a DC motor nem teljes egynárammal működik hanem egyik fele egy fél pozití a másik meg közvetlen váltó. Amúgy a pozitv oldaban van sobrba az előtolás szabályzó elektronika. Próbáltam a bemenő két vezetékre egy váltó 24V trafót tenni, de úgy nagyon lassú volt az előtolás maximumra álíltva is. Sztm ez az egy diódás részben egyenáramos megoldás miatt volt lassú, mert a hegesztő trafó nagyobb feszt ad. Aki tudja hogy is működik ez az egész akkor írjon. Köszi! üdv PIXI
Sziasztok,van egy booehm(Böhm Schweißtechnik) minimig 141 gyári co hegesztőm,tönkrement a kapcsolója így leégett egy sor drót rajta,újra lett tekercselve réz kábellel,a régi 7mm vastag alu volt,kicseréltem a gyári 33000mf kondit is,buta fejjel három darab 22000mf sorba kötve,ezt módosítottam most egy 56000mf-ra de még nem próbáltam ki az eredményt,a munkakábel oldható csatlakozós és egy bitang erős motor hajtja a huzalt,érdekes módon nem graitz híd van bent,hanem két dióda sor soronként hat diódával(három drót megy rá),AF-12/120 van ráírva a hűtőbordára,érdemesebb lenne kicserélni két darab 200 amper körülire?
Ha valakit esetleg érdekel,van rajta ponthegesztő funkció automata leoldással,gondolom lemásolható. Illetve mennyire fontos a fojtó,mert az maradt alu,a réz kábel meg duplán van húzva mert nem volt olyan vastag,állítólag kiszámolták,kb. 2×3-4mm vastag lehet egy kivezetés.
Ez a gép nem mai darab. Ha eddig nem volt probléma a diódákkal, akkor most sem lesz. A fojtót nyugodtan hagyhatod úgy, ahogy van. A 33000 µF-os kondit miért cserélted, rossz volt talán?
Folyatott,most viszont az 59000mf-os kondi elégeti az egyes rézkábelt,ekkora ampert használna?
Így szépen hegeszt,ha kicserélem vastagabb kábelra a kondenzátor kábeleit,nem lesz gond,nem fog szétpukkadni? 75 voltos a kondi,durván 40 volt lehet amit szűr.
A kondihoz vezető áramvezetőnek közel akkora keresztmetszetűnek illik lenni mint a szekunder huzal keresztmetszetének 50%-a. Ha 7 mm átmérőjű volt a szekunder, az kb.35mm2 (fejben számolva), tehát kb. 16mm2-es bekötőhuzal kell a kondi felé. Persze jelentősen túlméretezett szekunder illetve kisebb kondikapacitás esetén nem indokolt ekkora keresztmetszet, de 10mm2 mindenképpen kell,hogy a kondi jól tudjon érvényesülni.
Ok,köszönöm,a szekunder túl lehet méretezve rendesen,egy milis huzallal akármennyit hegesztek,csak kéz meleg lesz,a fojtó viszont 40-50 fok körül lehet.
Leméricskéltem a trafót,a primeren egy tekercsrész mindig be van kötve,ez 195 menet 1.9mm vastag,van egy minimum állás,akkor hozzájön 78 menet,ez 1,6mm vastag,és van még kettő 26 menetes 1,9 vastag,tehát összesen 6 fokozat ami 26 menetenként emelkedik és réz drót.
A szekunder középkivezetéses,a két szélső tekercs 2×3mm,középen 4×3mm réz drót. Mennyi amper hozható ki belőle még biztonságosan? Kép Közben találtam egy ugyanilyet más névvel,az utolsó előtti kép,Clarke weld 120 a neve és mint kiderült sajnos csak 120 amper,pedig elég szépen viszi az egyes drótot is. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2013
Sziasztok!
A bekarikázott potival mit lehet állítani? Nem mertem tekergetni. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
Sziasztok! Tudnátok segíteni hol vehetek duplagörgős huzalelőtolót? Egy működő, szimplagörgős Co2 gépbe kellene.
Előre is köszöntem!
A motorra jutó feszültség maximális értékét lehet behatárolni vele.
A problémám az, hogy túl érzékeny az előtolást állító poti, illetve túl sokat tol. A tolómű 25m/m-et tol max. Így kis áramon nagyon nehéz beállítani. A motorsebesség állító poti egy lineáris 1k-s tandem, párhuzamosan kötve és egy 510Ohm-os ellenállás vele sorba kötve. A soft start minimumra tekerve és a mellette lévő poti kicsit félállás alatt van (ha lejjebb tekerem "rugdos" a soft start). Szóval ha lejjebb tekerem a bekarikázott potit, akkor csökken a motor fordulatszáma?
Igen csökkenni fog. Az 510R nem tudom minek kell a potival sorba, meg azt sem minek oda tandem. Lehet valaki így próbálta próbálta csökkenteni a fordulatot. Sima 1k lin poti kell oda, a trimmer potival szépen behatárolható a fordulat.
Az a valakién voltam. Igen így próbáltam megfelezni a 25m/m-et, mivel az áramforrásom kb.: 200-220A tud. Ehhez egy Esab MEK4SP előtoló tolóműve kicsit sok. Azért kellett tandem mert ez volt itthon 1k-s, az 510R azért kellett, hogy meglegyen a megközelítőleg 1k a párhuzamosítás után. Gondoltam, így olyan mintha csak Félállásban lenne a poti, de a teljes csúszkát kihasználom.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |