Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1426 / 2504
(#) szamóca válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Nem ismerem az adatait. Általában az a gond az építő amatőrökkel, hogy a táphatárérték közelébe tervezik a magas teljesítménykihozatal reményében a konstrukcióikat. A másik hiba, a van egy elfekvő trafóm, ami lead X voltot kibírja az még szemlélet.
Ha utánagondolsz, az így kialakított készülékben az eleve magas feszültség, és az alacsony (4Ohm) terhelés impedanciaminimumai (<1Ohm) igen nagy áramokat hajtanak végig a végtranzisztorokon, amitől az szépen melegszik, a biztonságos működési tartományon kívülre eső áramok pdig előbb-utóbb elküldik az örök tranyómezőkre őket.
(#) blasz válasza szamóca hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Köszönöm,a toroidom 2x24vAc 220v on 230v-on 2x28v körül ad le ami pufferelés után 38-40vDc,Nem elfekvő a trafó, hanem ez a legkisebb feszü ebben a teljesítmény tartományban sajnos.De majd keresgélek trafót még hozzá,Bár egy netes áruházban 20-50vDc között ajánlották a tápfeszt hozzá
(#) matyusz válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Az ajánlottnál ne legyen sokkal nagyobb a fesz. A hűtőborda pedig legyen borzalmas nagy. Vagy aktív hűtéstől ne féltsd. Nem szeretném elkiabálni, remélem még sokáig szolgál engem az erölködőm, még pár évvel ezelőtt építettem sztereó 2db STK086-os véget, aminek az ajánlott fesze +-42V én 45V körül hajtom (üresjárat) és 4ohm -al terhelem 8ohm helyett, viszont irreálisan nagy a borda és még egy 9cm-es venti is hűti a lamellákat amik vízszintes felosztásúak. Eddig 3 kisebb bulit végig vittek, szerintem biztos hamisak, de próbálom őket olyan 45-50 fok körül tartani és ez be is vált még bulinál is ahol annyira volt hajtva, hogy csak egy picit torzítson, szóval amit ki lehetett venni nem zavaró torzítás mellett (0,5-1%). A venti fordulat pedig hőfok függvényében változik.
(#) blasz válasza matyusz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Köszönöm,40vDc írnak rá,max talán nekem üresben 40vDc terhelésen már 38v esik vissza.Nem akaródzik nekem Ic-s véget csinálni,sok a rossz tapasztalatom róluk,de ha már van akkor nem hagyjuk porosodni,legfeljebb elcserélem mind kettőt,ha más nem lesz
(#) feccus válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Üdv!
Nekem van egy régi sony hifim amibe STK 496-090C van.
Már nem nagyon emlékszem a trafó feszültségére,de úgy rémlik hogy több mint 40vDc-vel küldi az ic-t és 140w-os. Hűtésnek egy jókora borda van rajta aktív érzékelős ventivel, nem nagyon szereti a 4ohm-ot 6-16ohm-ig lehet terhelni.
Egyszer kb bő 1 órás döngetés után 4ohm-os hangfallal meghalt az ic túlmelegedés miatt.
(#) blasz válasza feccus hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Na ezért nem szeretem az Ic-ket,hamar halál,és nem olcsók.
(#) feccus válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Annak idején kb. 11 éve még halvány fogalmam sem volt az elektronikához és megcsináltattam a sony szervizben kemény 28 ezer pénzért.
(#) blasz válasza feccus hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Elhiszem,nem gond a végfokot megcsinálni,de bizalmatlan vagyok,sok ic füstölt el pár óra nem üvöltős járatás után sajna.Ezért viszolygok tőlük.
(#) feccus válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Javukra szolgál viszont hogy nagyon szép hangjuk van,azért választottam én is inkább a tda végeket ,mert jóval strapabíróbbak és olcsóbbak is.
(#) szamóca válasza blasz hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
A STK sorozat, nem hagyományos IC, mint a monolitok. Ezekben a hibridek, tulajdonképpen a passzív és az aktív elemek felületszerelt alkatrészek, amiket egy szigetelt fém hordozófelületen alakítanak ki, ezért termikusan stabilak. Tehát vehetjük szinte diszkrét elemekből állóknak is őket.
van olyan, aki a kiment végtranyókat pl. kikanócolta kívülre, és helyettesítette őket, így élesztve fel a halott sötökát. Amire felhívtam a figyelmedet az előzőekben, azokat szem előtt tartva, jó erősítő építhető belőlük. A baj ezek be nemtartásával kezdődik, és a kristályszerkezet fütyül, a "haver aszonta bírja" kijelentésekre.
(#) Koncsar válasza szamóca hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Sziasztok! Szami légyszives mondj egy jó erős strapabíró erősítő IC-t. Köszi.
(#) blasz válasza szamóca hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Köszönöm a választ,én nem a havernál elmegy alapon épitek itt sokan tudják 100 kérdés után fogom csak meg a pákát.Mert nem vagyok profi,csak lelkes amatőr,épp ezért az első mindig a tájékozódás. Szegény Reloop erről tudna mesélni.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Ugyan már, szóra sem érdemes.
(#) szamóca válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Jó erős, meg strapabíró?
Érdekes megfogalmazás. Gondolom nagy teljesítményű, és különféle védelmekkel felszerelt típusra gondolsz. Ha csak otthonra kell zajongani 50-60W-ig jobb minőségben, akkor az LM 3886;3875 jó erre a célra, és van bennük sokféle védelem. TDA féle monolitokat a tokozás 100W környékén megfogja, bár trükközhetsz velük hídban, és van bennük védelem.. A hibrid STK4050-el 200W a max, de nincs saját védelmük. Az IC-s végfokokat nem igazán diszkózásra tervezték, hanem otthoni zajongásra. Ha bulizni kell nagy teljesítmény, hosszú távú biztos működés, akkor a diszkrét elemek felé kell fordulni.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) blasz hozzászólása Okt 17, 2013 /
 
Megkérhetnék valakit hogy a rajzot nézze át nekem? köszönöm
(#) Koncsar válasza szamóca hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Kisfiamnak gondoltam, majd csinálok valami kis kütyüt osztálybulira. Hátha elfüstölteti.
Köszi a választ. Megnézem, hogy találok róla valamit.
(#) Davidd válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Én is örültem volna egy ilyen apucinak aki csinál nekem erősítőt, de nem baj csináltam én magamnak így legalább tanultam és tanulni is fogok.
(#) szamóca válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Sajna most a "bezzeg az én időmben" hasonlattal kell hogy éljek, mert akkoriban egy gitárhangsugárzóval, és egy AET 453-al olyan 100 fős bulit tartottunk a koleszban, hogy csak na. (le is égettük a hangszórót)
Manapság már otthonra is több száz wattos bizgentyűket építgetnek, osztálybulin pedig ezt egy vízhangos osztályterem nem igazán igényli. Én vagy egy 3886-ost, (ha otthon is hallgatnám) vagy egy TDA 7294-est dobnék össze neki. Rövidzár, hő, túláram védettek.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) Koncsar válasza szamóca hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Ja, ja. 3886 -ot néztem ki én is, de ehhez kéne valami tervet keresni. _Ez monó IC?
(#) Doncso válasza szamóca hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Én az egyik sulibulimon (8-adikba) 2*5w os tesla lemezjátszós erösitövel nyomattam, meg egy music centerrel hanfal egy beag hangoszlop volt amibe 2db 30cm es mély van. Teljesen jo volt a buli.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Szia! Mi lenne a nézendő rajta? Ez nem hivatalos gyártói kapcsolás?
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Még jó hogy kinőttem a bulikból,én még Tesla B43 nyomattam 2db pacsirta hangszóróval
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Szia nem, ez kézi rajz, ezt kaptam az STK-hoz
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Az se rossz.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Azt látom, hogy Engineering Specifications.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Tudom valamiről lett átrajzolva de semmi egyebet nem.Ha megfelel akkor 2-3 nap alatt kirajzolom a nyákot és megcsinálom
(#) szamóca válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
(#) Koncsar válasza Doncso hozzászólására (») Okt 17, 2013 /
 
Én meg valami oriszter névre hallgató szörnyűségre is emlékszem, de az már az Orfeusz rádió erősítő után jött. Muterom meg hordta mindíg a BRG-be a műszerészekhez véget javítani. Rémálom volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) marone hozzászólása Okt 18, 2013 /
 
Sziasztok !
Az lenne a kérdésem, hogy egy 2n3055 -ös tranzisztort (10W kellene) azt meg lehet hajtani műveleti erősítővel ?
(nem igazán értek a tranzisztorokhoz)
Mert valami olyasmit olvastam hogy ott folyik a C-B között is áram, és lehet hogy nem elég oda egy műveleti erősítő. Vagy valami ilyesmi.
Kösz !
(#) Doncso válasza Koncsar hozzászólására (») Okt 18, 2013 /
 
Na igen az orister, azzal is nyomattuk, de hát az már amerika volt a teslához képest. Majd jöttek az AET-k, videotonok, jaaaj
Következő: »»   1426 / 2504
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem