Fórum témák
» Több friss téma |
Azt hiszem, minket inkább a mondani valód érdekel. Én nem láttam egy pluszban lévő mínusz jelet se. Az is lehet, hogy a moderátorok rendbe tették. Amennyiben igen, köszönet nekik érte.
Az ilyen jellegű gondokat ide írjuk. Könnyebben felfedezik az illetékesek.
A hozzászólás értékelése mínusz. De egy pozitívval ellensúlyozható lenne. Ha pedig még egyszer negatívat jelöl azzal törli az előzőt.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Rákérdeztem az ép.osztályon, a külterületen, ahol a tanyám van, nincs szabályozva, tehát nem korlátoz!
Régóta olvasom a fórumot, tisztelettel adózom a kitartásodnak! Te biztos, hogy nem adod fel, ha hegyet kell hordani, akkor hegy lesz hordva!
Szeretném ellensúlyozni a mínuszomat.
Megépítettem http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=189807 a szélerőművet. Addig készülődtem a megírásával, míg kárt tett benne a szél. Kijavítottam és újra feltettem a helyére. Örömöm azért nem felhőtlen. A rá kapcsolt led pislog. A generátor ötfázisos. A propeller a generátorral egyformán forog. Koaxiális a tengelyük. Míg nem lesz újabb gond vele, nem szerelem le, hogy ellenőrizzem. Az a feltételezésem, hogy a 10 diódából egyet fordítva kötöttem be és a a többi ellen dolgozik. Mutatok néhány képet. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Szia!
Az alsó kikötés mindenképp plusz biztonság. Nemcsak az oldalirányú statikus szélterhelés ellen, hanem az oszloprezonancia (állóhullám) csillapítása miatt is. Talán elegendő meredekebb, 45-50°-s kikötési szög is. A billentő tengelyre semmiképp ne bízd a végleges, de még az ideiglenes rögzítést se. 8 db átm. 16-s csavar minimum! A villámvédelmi földelésen ne gondolkozz - elengedhetetlen 5-6 m oszlopmagasság felett. Az oszlop földelő összekötését (oszlop - szonda) mindenképp a betontuskón kívül vidd min. 20-30 cm távolságra. Így esetleges villám csapáskor nem robbantja szét a betontuskót. Igazából körkörös, de min. két 3 m-s szonda kellene a betontuskón kívül, attól 0,5-1 m távolságban leverve. Villámvédelmi földelő (összekötő) vezetékként 20 mm-nél nem kisebb átmérőjű bármilyen fémet használhatsz. (A 20 mm-nél kisebb átmérőjűek elolvadhatnak villámcsapás levezetésekor.) Az oszlop betontuskójával ne spórolj! Annak igazából balansz ("Kelj fel Jancsi" elv) szerepet kell betölteni.
Sziasztok!
A ferrit mágneses generátoromról lemaradtak a képek, de most pótolom. 300-as fordulaton 1,8kW a leadott teljesítménye. Tervben van egy 200-as fordulatú, 3kW-os.
Sziasztok,
Szakmai tanácsra lenne szükségem. Adott egy 350 mm alutárcsa aminek a palástjára a szélétől 5 mm-re sugárirányban 72 db N42-es nedym mágnesek vannak ragasztva 40x10x5 mm-es ( hosszúság, szélesség, magasság), tehát a hosszúság van sugárirányban. A kérdésem az lenne, hogy ebből lehet-e szélgenerátort összehozni? A pólusok a 40x10 oldalon vannak és felváltva vannak a mágnesek felragasztva ( É,D,É,D...). Ez befolyásolja-e a lehetőségeket? Fontos-e, hogy a polusok azonosak legyenek?
Szia!
A pólus sorrend teljesen ok, azokat így kell elhelyezni. A 72 db 40x10 mm-s pólus felület is remek- arra kell ügyelni, hogy sok kis tekercset kell elhelyezni, amelyek tekercsoldalai nem lehetnek 10 mm-nél szélesebbek, és minden egyes tekercs két oldala egyidőben két ellentétes (É-D, vagy D-É) pólus alá essen. Az alu tárcsa viszont már egyáltalán nem kedvező. Milyen vastag ez az alu? Esetleg rá kellene ragasztani egy ~5 mm vastag acél tárcsát legalább a mágnesek fölé (40 mm széleset). Ekkor a felesleges, csak gerjesztési veszteséget okozó alutárcsa felőli ~10...15 mm közepes hosszúságú légrés lerövidülne az alutárcsa vastagságára. Ezután egy külső toroidmagos (sugár irányban 40 mm x 5...10 mm vastag), a lehető legkisebb (néhány mm-s) légrésben elhelyezett tekercsekkel szerintem kezdhető valami. Ha az alutárcsa helyett acél lenne, akkor tökéletes lenne külső vasmagos tárcsa generátorhoz már az 5 mm vastag mágnesekkel is. Natur légmagoshoz az 5 mm vastagság Neo-ból is kevés a szélgenerátoroknál elvárt néhány százas fordulaton.
Szia,
Nagyon köszönöm a kimerítő választ. Igaz egy részét nem értem, de úgy látom, hogy az alutárcsa csak probléma. Egyébként 40 mm széles a tárcsa és más célra készült, de nem vált be (mágnesfűtésre). Akkor szétszedem ha sikerül, mert kiöntöttem gyantával. Akkor lényegében egy acéltárcsára ragasztva váltakozó pólusokkal lehetne szélkereket összehozni ezekből a mágnesekből? Milyen feszültséget és kb. mekkora teljesítményt lehetne ezekkel a mágnesekből elérni? A tekercsekkel kapcsolatban lenne még kérdésem, hogy a mágneseket akkor olyan távolságra kellene elhelyeznem ellentétes pólusokkal, amilyen távolságban van egymástól a tekercs két oldal? Mondjuk, ha 10 mm-es sablonnal készítem el a tekercseket, akkor 10 mm távolságban kell felragasztani a mágneseket az acéltárcsára? Az utolsó három mondatodat nem értem. mit jelent az, hogy toroid magos, meg külső vasmagos és natúr légmagos? Kérlek nézd el nekem a tudatlanságomat, de csak most kezdem, de tanulékony vagyok Sok mindent megépítettem már magamnak, de a szélkerék építést még csak most pedzegetem. Függőleges tengelyű szélkerékben gondolkodom, mert nagyon váltakozó irányú a széljárás felénk és nem kell bajlódni a szélirányba fordítással.
Bocs, most látom, hogy az elején félre beszéltem, mert a mágnesek az alutárcsa egyik oldalára vannak ragasztva nem a palástjára
De hogy teljes legyen a dolog holnap teszek fel képet. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2013
Szép napot,
Akkor ahogy ígértem. Eme szerkezettel szeretnék szelet kergetni Kérdésem lehet-e és mit lehet belőle kihozni?
Szép Jó estét!
Pedig szép munka, kár érte. Így jó generátort ebből nem lehet kreálni. Működőt igen, de kész mágnes pazarlás lenne. Teljesítményt, feszültséget azért nem írok, mert ezekhez mindig hozzá kell rendelni egy fordulatot és terhelő ellenállást! (Valamit mégis írjak, így talán 100...200 W-t lehetne kicsikarni, acéltárcsán kW körülit úgy 500-s fordulat körül. Ez csak sacc, nem számoltam.) Át kellene menteni valahogy a mágneseket ekkora átmérőjű 5...10 mm vastag acél tárcsára. Talán valamivel feloldani a műgyantát, mert a neo-mágneseket feszegetni, ütögetni nem szabad és 80 °C fölé melegíteni se. A korábbiakra: Tárcsa (axial fluxusú) generátoroknak sok variációja lehet. A legismertebbek - egy mágnestárcsás légmagos (mágnesek acél tárcsán, szabadon álló pólusok előtt lapos légmagos tekercsek rögzítve); két mágnestárcsás légmagos (két acéltárcsán a mágnesek és ezek egymáshoz rögzítve együtt forognak, köztük a szabadon álló pólusok előtt a légmagos tekercsek rögzítve); egy mágnestárcsás külső vasmaggal (mágnesek acél tárcsán, szabadon álló pólusok előtt a légmagos tekercsek és a tekercsek másik, a mágnesekkel ellentétes oldalán egy csupasz toroid vasmag); két mágnestárcsás toroid vasmagos tekercseléssel ( két acél tárcsára ragasztott mágnesek közt egy toroid vasmagon a tekercsek (pl.: Lacza89)) ...és még néhány. A toroid vasmagnak kerület irányba feltekert lemeznek, vagy huzalnak kell lenni oxid, lakk réteggel egymástól elszigetelve, vagy por (ferrit) magnak - enélkül a vasmagból indukciós rezsó lesz (mágneses fűtés ).
Heló,
Hát sejtettem, hogy így semmire sem való, a tájékoztatást köszönöm, már látom a fényt Valahogy megpróbálom kimenteni a mágneseket. Még annyi segítséget kérnék, hogy ezekből a mágnesekből melyik fajta kerék adná a legnagyobb teljesítményt?
Elnézést, hogy bekiabálok a nézőtérről a színpadra, de én úgy szedném le a mágneseket, hogy leesztergálnám róla az alumínium korongot.
Köszönöm a tippet, én is arra gondoltam, hogy a peremet leszedetem és akkor már ki tudom feszegetni a gyantát a hézagokból.
Szia!
Kisebb átmérőjű tárcsára a minél alacsonyabb fordulaton használhatóság miatt nem érdemes átragasztani. Így a két mágnes tárcsások kizárva. Egy mágnestárcsás (ugyanekkora ~350 mm átmérőjű min. 5...10 mm vastag acéltárcsára ragasztva az összes 40x10 mm-s mágnes) külső toroid magos tűnik számomra a legmegfelelőbbnek. Célszerű lenne tekercsfej keresztezésekkel 3 fázisúra kialakítani. A légrést, ahol a légmagos tekercsek vannak a lehető legkisebbre hagyni. 5...10 mm-re szerintem le lehet menni.
Szia,
Köszönöm a segítséget, nekilátok és ha valahol megakadok, majd jelenkezem
Az alumínium korongra mivel ragasztottad a mágneseket?
Nem lenne-e még egy rendbeli mágnesed, hogy csak az alutárcsát esztergáld le és ráragaszd műgyantástól egy vaskorongra?
nincs ragasztva, csak az alumínium lett megpontozva és így szorítottam bele, majd kiöntöttem
Szia!
Szerintem megérne egy próbát kromofággal mielőtt esztergálnál.
Es úgy nem lenne jó hogy az alu nagy részét leesztergáljuk,és kipótoljuk egy acél tárcsával?
1 mm maradna az aluból,és a leesztergált részt meg pótolni acéllal. Simán megoldható így. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
1 mm-es alumínium lemeztárcsa esztergálását én nem nevezném sima ügynek...
Rágugliztam a kromográfra, sok szépet ír róla. Ha nem túl drága, megérne egy próbát. Az is megtörténhet, hogy sikerül.
Próbáld faluhelyen, vagy ismerős üzletből beszerezni... nagyvárosi boltokban esetleg méregengedélyt kérhetnek, mert tényleg veszélyes a cucc!
A tárcsa nem 1MM-es.
Annyit kellene meghagyni,a mágnesek alatt.
A mágnesek alatt semmi alumíniumot nem szabad meghagyni. Azon kívül, hogy légrésként működik, még örvényáramok is keletkeznek benne. Nem is kevés.
Szia, a poliészter gyanta nemigazán tapad jól a fémekhez, tehát ha ügyes vagy és a pontozásaid által rátüremkedett alut erre alkalmas csavarhúzóval, vagy hasonló szerszámmal vissza ütögeted, akkor a problémád megoldva.A gyanta csak látszólag olyan mintha rögzítené, ugyanakkor csak a hézagkitöltés szerepét játsza.Elég csak az egyik gyantacsíkot feltörnöd, utána szépen sorban, finoman aláfeszítve szedheted ki a mágneseid.Ráadásul nem is vaslapon vannak a mágnesek tehát még a vonzás erejét sem kell legyőzni feszítéskor.
Arra azért figyelj hogy a pontozás miatt keletkezett szorítóerőt a lehető legjobban szüntesd meg.
Sziasztok,
Szerencsére nem kötött nagyon az aluhoz a gyanta, így az első két gyantacsíkot óvatosan kikapargattam és utána már 30 mm széles favéső segítségével ki tudtam billegetni a mágneseket. A korongmágneseket meg a másik oldalról óvatosan kiütögettem. A kérdésem az lenne, hogy a korongmágnes alkalmas szélgenerátor készítésre? |
Bejelentkezés
Hirdetés |