Fórum témák
» Több friss téma |
Velem már előfordult, legutóbb az LM833-mal tapasztaltam ilyet. Nekem egy 100pF-os kondi volt kéznél, és megoldotta a problémát.
Én olyat tapasztaltam, hogy nagyon magas frekvenciájú zavart szedett össze, az emberi halláshatár környékén. Olyan is volt, hogy egy rádió adó sistergett hallan a háttérben.
Üdv!
Az lenne az elképzelésem, hogy csinálnék egy egyszerű, de jó minőségű digitális előerősítőt egy majdnani elkészülő véghez. Milyen javaslatok vannak? A digitális előerősítőt kell vezérelje valami felprogramozott külső mikrokontroller ? Tehát, hogy kijelző, menürendszer, hangerőszabályzó stb, vagy vannak előre gyártott meglévő IC-k és hozzá való vezérlők, kontrollerek? Hogy is működik ez? Köszi.
Üdv!
Egy előerősítő általában mehet a végfok tápjáról? Egy dualmonoblock GC végem van +-30VDC tápról. Azt stabilizálhatom az előfoknak, vagy így is az ingadozás bele fog szólni a hangminőségbe?
Általában nem mehetne. Készíts neki normálisan szűrt segédtápot.
Igen ám, de arra meg ne felejtsünk el egy tekintélyes méretű hűtőbordát szerelni, a felét el kell fűteni. Az vagy 30 Watt...
Ezt nem tudom, nem hiszem, hogy annyit eszik egy előfok. De ha csöves, akkor kinézem belőle.
Sziasztok,
Nagy segítségre lenne szükségem, gyakorlatilag PIC-en kívül bármit meg tudok csinálni, viszont audio téren kicsit zöldfülű vagyok. Van egy Peugeot 307-esem, ebben van egy gyári navigáció, aminek van Aux bemenete is. Viszont ez úgy lett kitalálva, hogy valamilyen gyári DVD lejátszót is lehetne hozzá illeszteni, aminek persze normális előerősített kimenete van. Már kipróbáltam egy külső rádióról (Alpine) aminek 4V-os kimenete van, arról gyönyörűen szólt, viszont én egy telefont szeretnék rákötni, aminek persze sokkal silányabb a kimenete, így nagyon halkan szól. Ehhez szeretnék egy olyan előerősítőt építeni, amiről tudnám a telefont használni, viszont ha egy mód van rá, akkor állítható lenne az erősítés mértéke, mert nem tudom, hogy mennyit kellene erősíteni. A másik dolog ami eszembe jutott ezzel kapcsolatban, hogy valami olyasmi kütyünek kellene lennie, amit nem zavar be könnyen semmi, ugyanis ki tudja, hogy mi kóricál az autó 12V-os rendszerében. Tudom, hogy sokat akarok, de úgy vagyok vele, hogy ha már valamit csinálok, akkor az legyen normális, még ha egy kicsit többe is kerül. Ha valaki ebben tudna segíteni azt nagyon megköszönném! Segítségeteket előre is köszönöm, Mindenkinek további szép napot! Üdv A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Szia! Mások is kérdezték már ezt. Íme egy megoldás.
Üdv fórum társak. Segítség kéne előerősítő téren. Összeakarok rakni egy 6 csatornás /5.1/ előfokot. 5.1-es rendszert akarok összerakni, de olyan kéne amin 1 potméter van. A SUB részét nem tudom eldönteni, hogy építsek hozzá egy végfokot, vagy a BEAG erősítőmet használjam. Szóval ez a tervem, ötleteket várok,tapasztalatokat, terveket. Amúgy az 5 csatornára TDA7294 ic-vel ellátott végeket kötök.
Ettől azért lényegesen több információ szükséges. Mi a műsorforrás, mekkora a jelszintje, mekkora erősítés szükséges, ill. impedanciaillesztés, hangerőszabályzás, vagy hangszínszabályozás is a cél?
Be tudsz-e szerezni öt-hatpályás potenciométert, vagy VCA szabályozást gondoltál? Milyen a felkészültségi szinted?
Sziasztok!
Előerősítőben a ki-, és bemenő kondenzátorokkal kapcsolatban lenne két kérdésem is: - Ugye MKT MKP -t illik használni nem kerámiát? - És ami az igazi kérdés, hogy ezek 10% -os tűrésüek, ami nekem azért nagynak tűnik. Mennyire van ez hatással a hangra? Illene válogatni a kondikat? Vagy ez annyira nem lényeges mint mondjuk a tranzisztor vagy ellenállás válogatás? Egyébként az Elliot Sound Products előerősítőjérőljéről van szó. Régen egyszer már megcsináltam, tetszett is a hangja ahhoz képest hogy filléres és egyszerű, de most újra akarom építeni szebb-jobb nyákkal, és ez a kondi kérdés izgat még nagyon. A bemenő kondik 1uF, a kimenők 2uF. Itt a 10% tűrés lehet, hogy nem tesz nagy különbséget, de érdekelnének a vélemények-tapasztalatok. Idézet: „Ugye MKT MKP -t illik használni nem kerámiát?” Ekkora értékű kerámia már nem nagyon van, és a veszteségi paraméterei is olyan gyengék, hogyha találnál is, nem lenne érdemes használni. Idézet: „ezek 10% -os tűrésüek, ami nekem azért nagynak tűnik.” Miért tűnik? Pontosan ki lehet számolni, hogy a tűrés alsó és felső határán hogy alakul a bemenet frekvencia, és fázisátvitele. Ha megfelel a célkitűzéseidnek, akkor jó, ha nem, akkor válassz más értékű kondenzátort. Egyébként általános esetben tökéletesen megfelel ez a tűrés felesleges, és csak drágább szorosabb tűrésűt hajszolni. Az is ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező kondi, csak értékre válogatva van, ami jelentősen megdrágítja. Idézet: „Ekkora értékű kerámia már nem nagyon van,” Ez igaz, bele se gondoltam, bamba vagyok. Idézet: „Pontosan ki lehet számolni, hogy a tűrés alsó és felső határán hogy alakul a bemenet frekvencia, és fázisátvitele.” Na ezt nem tudom hogyan kell, es szkopom meg sajnos nincs, igy kimerni meg foleg nem tudom. Egyebkent, nekem az mar eleg, ha vehetjuk úgy, hogy nem hallani normal/atlagos hangcuccal, nem Mozartor akarok en hallgatni, es nem uberHiEnd-et epiteni, sot vajt fulem sincs, csak azert szoljon kb egyforman a ket csatorna, es ne legyen mas hangszine az esetleges alkatreszturesektol.
Ha nem tudod kiszámolni, és megmérni (ehhez nem szkóp, hanam egy hanggenerátor, és egy csővoltmérő kell) Akkor két dolgot tehetsz. Nekiállsz sürgősen tanulni, vagy megépíted szigorúan betartva ami a rajzon van, és reméled a legjobbakat.
Hellósztok
Ma pakolgattam, és a kezembeakadt egy ilyen autós EQ, és jött egy olyan ötlet hogy ezt talán lehetne használni előerősítőként egy végfok elé, (voicekraft S-800) amikor nem kell több csatorna, és akkor felesleges a 12 csatornás keverőt cipelni mellé, ez szép és jó elmélet, DE ennek a cuccnak külön külön jönnek ki a kimenetei, és ezeket kéne valahogy (én ellenállásos osztóra gondoltam) összeszedni, és két mono csatornává összehozni, lehetséges szerintetek ez? Vagy eleve halott ötlet?
Akkor inkább egy egyszerű Dj 2ch keverőbe fektess bele szerintem.
Pénzt nem nagyon adnék ki érte, évente 3-4 alkalom az amikor csak egy telefon rávan dugva a cuccra kertipartyn, és oda felesleges a 12 csatorna, és gondoltam ha már van ez a kis EQ akkor hátha
Szia!
Ez egy négy csatornás EQ. Használj csak kettőt belőle és kész. Bár, ha nincs erősítése (vonali jel be-ki), akkor semmi értelme, annyi erővel a telefont is simán rádughatod.
Lehet nem erősít sokat de legalább hangszínt lehetne vele szabályozni, igazából az a legnagyobb gondom, hogy 4*2 vezeték jön ki belőle, és az erősítőnél a GND (vagy hogy nevezik erősítőnél a földet) össze van kötve, ennél pedig külön kis hidalt erősítővel van hajtva a kimenet, és nekem a két hidalt kimenetet kéne összefogni 3 vezetékes bemenetre. Remélem érthető amit írok, sajna nem tudom jobban megfogalmazni
Sziasztok, nagyon sok kapcsolást találtam az előerősítő témában aminek nagyon örültem elsőre, de a sok kapcsolás el is bizonytalanított egy kicsit, D-osztályú végfok panel elé szeretném betenni, aminek 1,6V-os bemenő jelre van szüksége. Én valami TL082 vagy TL071-re gondoltam, csak azt nem tudom, hogy a kimenő maximális feszültséget 3Veff hogyan tudom kiszámolni, mire kell figyelni? Köszönöm válaszotokat!
Itt nagyvonalakban le van írva minden.Az Au erősítés ami neked kell.
Hello!
Az egyik ismerősömtől kaptam egy előerősítő kapcsolást nyákrajzzal, de nekem elég cifrának tűnik, lehetne rajta egyszerűsíteni (mondjuk nekem csak egy bemenet kellene). Akik jobban értenek hozzá mint én azoktól kérdezem, hogy érdemes-e vele foglalkozni? Ha igen akkor mit lehetne rajta egyszerűsíteni, változtatni?
sziasztok szeretnék egy előerősítőt építeni a végfokomhoz 2x200 w os és TL072 es ic vel szeretném vagy jó más előerősítő kapcsolás is.Tudnátok nekem mutatni egy szerintetek jónak vélt kapcsolást?
Sziasztok! Szeretnék építeni még egy aktív crossovert, de olyat mint a gyáriak 1U ban, hogy tartalmaznak deelayt. Kérdésem az lenne mi van egy ilyen deelay kapcsolásban? Hogyan tudok elkészíteni egyet?Tettem fel egy eqrol kérdést a kapcsolási rajzos témába. 1 rackben lenne benne az az eq+ a crossover+deelay. Ha jól tudom a deelay az a késleltetés. nemde?Amiatt kellene, mert hogscoop melyládám van és ha egyszerre megy vele valamilyen bass-reflex, akkor mintha kioltanák egymást. Azt hallotam ezzel a késleltetéssel kiküszöbölhető. Mert hogy ez azért alakul ki hogy nagy a láda és hosszú utat tesz meg így késik.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
Szia! Nézz szét Elliott oldalán.
Köszönöm! Nagy meglepetésemre van raktáron (ahonnan beszerzem a dolgaimat) ez a fajta ic ami kell hozzá és még nem is egy nagy drágaság.Az első vagy a harmadik rajz a jó nekem? Még nem vagy otthon ebben a témában.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
Magam sem építettem még ilyet, csak olvastam róla. Az adatlapi delay kapcsolás ami biztos, de egy próbát megér Elliott elgondolása is.
Sziasztok.kicsit bajban vagyok:/építettem egy előerősítőt ezt:ElőerősítőÉs próbáltam tl072 es IC-vel azzal is torzan és halkan szól meg MC1458 al is és azzal is ezt csinálja:/Próbáltam úgy is hogy a 4,7 K ellenállást kikerülve adtam neki a tápfeszt de semmi változás.itt a Nyákterv is ezt nyomtattam ki és vasaltam rá szerintetek mi lehet a problem miért torzan szól és halkan ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |