Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Ha van egy három fázisú csillagkapcsolású fogyasztó, pl. kályha, akkor azt be lehet úgy kötni, hogy nem kötjük oda a 0-át? (Függetlenül ettől földelni kell a fémburkolatot.) A három egyforma fogyasztó ki be kapcsolása egy időben történik. Az biztos, hogy elméletileg működik, meg gyakorlatilag is, de a szabvány mit mond?
Ezt, hiszen ettől lesz valódi háromfázisú a fogyasztó. Csak ha nagy a nullpont eltolódás, akkor kompenzáló tagot kell beépítened (fázisjavítás).
Tehát az a lényeg, hogy nincs szükség nullára, mert ha a három fázison egyforma áram folyik, akkor a nullán nem folyik áram. Jól gondolom?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Üdv. A nullára nincs szükség mert a 3 fázis árama a földelésen keresztűl folyik. Ezért is elégséges 4 szál vezeték 3 fázísu fogysztó esetén.
3 fázisú fogyasztó esetén csak 1 féle földelés létezik.
Úgy gondoltam, ahogy a rajzon van. Az biztos, hogy így jó, izzókkal ki is próbáltam, de a szabvány is engedi lakásban?
Földelésen vagy védővezetőn üzemszerűen nem folyhat áram!
Nem szeretnék vitába bonyolódni de ha nem folyik áram a védővezetőn akkor hol is záródik az áramkör ???
Két fázis között, de időről időre mindegyik fázisra sor kerül az áramfolyást illetően.
Helló kadarist!
Más témában volt róla szó, kiegyenlítő áramok folyhatnak és folynak is a védővezetőn üzemszerűen. (nem üzemi áramok) De nekem emiatt a téma miatt 4-6 hozzászólásomat törölték. Miért lenne ez most másképp?
Szia Zoli!
Mert leírtam hogy így van és azt is hogy miért? Bármikor bárki meggyőződhet róla a gyakorlatban ha akar. Megalapozott tény. Meglepne ha ezen tudnál változtatni. Persze tévedhetek is, ahogy bárki, és az is lehet hogy valaki félreértett valamit. De én szerintem elég pontosan fogalmaztam a műszaki indoklást. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
Idézet: „.... kiegyenlítő áramok folyhatnak és folynak is a védővezetőn üzemszerűen.” És a FI relé honnan fogja tudni, hogy miért folyik áram a védővezetőn? Ezek szerint üzemszerűen megrázhat?
A FI relét piszkosul nem érdekli, hogy mekkora áram folyik a védővezetőn! Ezt tudhatnád, ha ismernéd a FI relé működését...
A második mondatodat nem tudom értelmezni. Mi rázhat meg??? A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
[off] Jogos, benéztem ill. hirtelen reagáltam.
Ettől függetlenül nem értem, hogy miért folyhat áram a védővezetőn.
Helló blackdog!
Idézet: „Ettől függetlenül nem értem, hogy miért folyhat áram a védővezetőn.” Ha a moderátor nem törölte, akkor elolvashatod az előzményekben. Vagy í.j.
Valószínűleg törölve lett mert nem találom.
Röviden azt mondta, hogy hosszú védővezető szakaszok (árnyékolások) között mérhető szerinte potenciálkülönbség, plusz ezeken nagy áramok szaladgálnak..
A földelésen nem folyik semmi - addig jó. Az üzemi áram a három fázison folyik egymáshoz képest. A védőföldnek életvédelmi szerepe van. Olvass vissza kicsit.
Némi infó:
Háromfázisú dugaljból van két féle 4 ill 5 "lábú", talán nem véletlenül. A négylábas olyan fogyasztóhoz való, aminek nem kell nulla. A negyedik vezető a készülék testére van kötve, és csak oda. Amely fogyasztónak szüksége van a nulla vezetőre akkor az "5 lábas" csatlakozó kell. Hol jön vissza a az áram ha nincs nulla ? Talán a többi fázison...
Nulla kell például egy háromfázisú hőtárolós kályhának is. De kellhet egy olyan berendezéshez is, amiben például kiegészítő ventillátor van, vagy 230V-ról üzemelő elektronika, vagy csillag-delta váltókapcsoláshoz egy mágneskapcsoló tekercs. Éppen az ilyen kapcsolások okozhatják az esetleges asszimetriákat a fogyasztói hálózaton. Ha az egyik fázis jobban van terhelve a többinél - eltolódik a nulla pontod. Ez törvényszerű. Ha építkezésnél van egy háromfázisú motorral hajtott teherlifted, annak is van vezérlése - kell az öt pólus. De ez nem azt jelenti, hogy a motorod használni fogja a nullát. Csak a vezérlése. Mellesleg..... a négypúlusú dugaljat 2 fázishoz is lehet használni. Mert van ugye kétfázisú fogyasztó is... Sőt van 3 pólusú 32A-es csatlakozó is olyan esetekre, amikor a 16A-es dugvilla kevés. Sajnos van aki megfeledkezik erről és beleerőszakolja a vastagabb vezetéket, ha a fene fenét eszik is
Anyagtakarékosságon kívül , mi indokolja egyáltalán a négypólusú csatlakozó létét az öttel szemben?
Üdv!
Az okkal még én sem szembesültem, de a következményekkel igen. Jó nagy káoszt tud okozni hogy (illetve ahol) négyféle 3f csatlakozó terjedt el (4p16A, 5p16A, 4p32A, 5p32A). Az esetek több mint 50%-ában a csatlakoztatni kívánt gépen olyan csatlakozó van, amilyen aljzat nem áll rendelkezésre a környéken. Olykor ez áthidalható egy toldó-átalakító kábellel (5p->4p) már ha ilyen kábel rendelkezésre áll, de többnyire nem áll, mert folyton elviszi valaki valamikor valahova és baxik visszahozni. Olykor nem oldható meg (4p-5p) szabályosan toldó kábellel. Ilyenkor jön a vajákolás, gépet fixen bekötni valahova ahol van nulla is. Abban az elosztóban amin csak 4p aljzatok vannak, meg miért lenne? Gyakori, hogy külsős cégek által hozott vagy onnan bérelt gépen 4p villa van 5 eres kábellel és N-PE egybe kötve a villában. Ez egyből kiderül, amikor be akarjak kapcsolni (FI relé van mindenhol). Fokozza az "élvezeteket" hogy mindkettőnek van 16A-es változata is. Ha csak 5 pólusú lenne mindenhol, az némileg enyhítené ezt a problémát, viszont azonnal felmerülne egy másik, ami abból a kényszerből fakad, hogy kénytelenek lennének mindenhol 5 pólusú csatlakozót használni ott is, ahol csak 4 kell. Egyes helyeken nem kötnék be a nullát, ami meg akkor okozna problémát ha oda egy olyan gépet csatlakoztatnak ami igényli azt.
Egyes helyeken nem kötnék be a nullát Ha szabványban előírnák, akkor ezzel elejét vehetnék ennek. A vázolt helyzetekkel tisztában vagyok, pont ezért nem értem miért nem egyszerűsítik a dolgot. Aki kókányol, az meg vigye el a balhét.
Szerintem lassan kivezetésre kellene ítélni a négypólust, az új telepítéseknél már nem lenne alkalmazható. Ezzel kiszoríthatnák ezeket. Épp elég a különböző terhelésekre szánt csatlakozó, nem kellene ezt még duplázni, keverni.
Egyszerű pedig: Szakember dolga a bekötés! Ezt sokan elfelejtik! A szakember tudja - miért kell például ötpólusú 32A-est használni. Ha nem felel meg az aljzat, kicseréli azt is. Ha a kábel, akkor azt is. Ha a kismegszakító - akkor azt is. Nem kell stáholni és egyértelmű minden. Ez nem kényszer - józan ész és szabvány. Trabanttal sem akar senki 30m3 szalmát szállítani. Elnézést a hasonlatokért, de sokszor azt látom - nincs meg ennek a szakmának a becsülete. Ha valaki már látott egy villanyszerelőt - kellő önbizalommal azt gondolja - "Ó ezt én is simán megcsinálom!" - Pedig nem. Hozzá kell tegyem, hogy a szakma is erősen felhígult, mivel a nagy szolgáltatók is kirúgták az igazi szakembereket és azt vették fel aki olcsóbban bevállalta a munkát. Aztán jöttek a szénné égett hullák a ketrecekben.... Amúgy nem vagyok negatív, csak felháborít kissé, amikor polemizálás folyik valamin - ami egyértelmű. Elnézést a higgadtabb kollégáktól. Példaként: Édesapám is azt használt, ami éppen a keze ügyébe akadt. Piskóta csatlakozót - négypólusút, ötpólusút - nyilván a 32A-est, mert az volt otthon. Mindig szitkozódott és mindig szerelt. Én lecseréltem megfelelőre az aljzatait és a csatlakozóit, sőt felszereltem neki egy ellenkező forgásirányúra kötött aljzatot is. Azóta csak használja a háromfázisú eszközeit, nem szerel, nem szitkozódik. Ő 78 évesen - megértette, miért jó ez.
Nincs olyan szabvány szerintem, ami tiltaná, kivéve a józan észt.
Ami a józan észt illeti: 1. Ha a 3 fázis fogyasztói függetlenül is működhetnének, akkor sem fognak jól, ha egy fázisban a fogyasztó megszakad. A másik kettő kevesebbet kap. Motor mondjuk leég, stb. 2. Ha egyik fázisban zárlat fordulna elő, akkor meg a többi magasabb feszültséget kaphat, oszt kérdés, bírja-e. Van némi perverzió abban, hogy így egymástól függővé teszed a hármat. Bár arról nem beszéltél, milyen jellegű fogyasztók ezek, és miért nem akarsz nullát használni. Jut eszembe, itt feljebb az "oszt" szófordulat nem a magyar nyelv használatának hiányos ismerete miatt fordul elő. Bár az ismeret mindig bővíthető.
Üdv kameleon2!
Idézet: „"gyszerű pedig: Szakember dolga a bekötés! Ezt sokan elfelejtik! A szakember tudja - miért kell például ötpólusú 32A-est használni. Ha nem felel meg az aljzat, kicseréli azt is. Ha a kábel, akkor azt is. Ha a kismegszakító - akkor azt is. Nem kell stáholni és egyértelmű minden. Ez nem kényszer - józan ész és szabvány."” Érthető az álláspontod mindenkinek erre kell törekednie. A gyakorlat azonban ennek rendesen be tud tartani. Ha most nem tudod mire gondolok, akkor nincs mit mondanunk egymásnak. Van a végletes hozzá nem értő barmolás orrba-szájba és van a minden szabvány szigorúan betartó azonnal mindenből a szükséges legjobbat megvásárló és beépítő. Fáj vagy nem, de az élet a földön valahol a kettő között van...
Köszönöm a fórumtársaktól a helyreigazító válaszokat! A sok hozzászólásbol látszik ez a téma sokmindenkit foglalkoztat.Én nem vagyok villanyszerelő csupán az elektronikai ismereteimre hagyatkoztam a válaszadáskor. De úgy látszik tévesen. Az ember itt a HE mindig tanúl valamit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |