Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Na azért nem ez álmaim erősítője, de mindenképpen meglepetés volt nekem hogy egy tranyóval, egy kondival és egy ellenállással megoldható a jó minőségű zenehallgatás a munkahelyi pc-men. Egyáltalán nem hallatszik rajta hogy torzítana, természetes, kellemes hangja van. De mondom ezt csak a munka mellett hallgatom. Otthon jobb van, egy szép régi Marantz. Meg saját készítésű hatalmas hangfalak 40cm-es méllyel és jó minőségű magassal. Bár mostanában egy saját készítésű rádióerősítőt hallgatok, ta8127n és tda1552q ic-kkel. A marantz pihen, mert a kis ic-s cuccnak jobban tetszik a hangja, nyíltabb és részletezőbb. A marantz mosottabb, lágyabb.
Látom... a szinuszjel egyik fele kisebb. Ez talán várható is, de szerintem nem a világvége )
Megépítetted és hangszórón mérted ? Vagy szimuláció ?
Ez szimuláció, de számomra ez is elég meggyőző,..
Na rájöttem hogy kondi nem is kell hozzá, anélkül is ugyanúgy megy! Gondolom a hangkártya kimenetén úgyis van valami... Akkor csak egy tranyó és egy ellenállás... de durva. Most épp Within Temptation szól rajta - nagyon jól
Hátha egyszer valaki tényleg kipróbálja
Kivi lennék hogy hangfalról mérve mérőmikrofonnal mi látszana...
Délután kipróbálom élőben ezt az erősítőt. Majd meglátpm hogy szól.
Sztem a kondit tedd vissza a tranyo elejere,.. Az mindig jol jon es nem potyara raknak az erolkodok elejere kondit,.. A hangkartya kimeneten 100%, hogy van kondi de akkor is,.. vannak melyeken szinterzekelok, bemenet v. kimenetvalaszto elektronika van a komolyabb hangkartya kimeneteire kotve,.. es soha nem lehet tudni mikor jon be egy galvanikus kapcsolat az erolkodod es a pc kozt, ilyen-olyan zavarok,.. Pl,.. a tranyod zarlatos lessz,.. Maris +5 v van a hangkartyad kimeneten,.. Ami nem tul biztato valljuk be,..
Erősít ez valamit a jelen egyáltalán??? Mármint hallhatóan? Mert régen én is építettem már "ilyenfajta" erősítőt, amibe két kisebb tranyó volt és pár passzív alkatrész, és mikor megszólalt, örültem nagyon. Aztán kiderült, hogy csak simán átmegy rajta a jel... talán még halkult is
De majd azért én is megcsinálom, ehhez még nyák sem kell.
A hangkártya kimenetén vonalszintű jel van, de ez nagyimpedanciás, nem tud meghajtani egy hangfalat. Próbáld ki és meglátod. Aztán próbáld ki ezzel az egytranyós cuccal. Nagyon jól fog szólni. Tehát erősít - áramot - az kell hogy szóljon a hangfal. Vagy ha úgy tetszik, illeszti a hangfal kis impedanciáját a jelforrás nagy impedanciájához.
Én azért nem lennék nyugodt a hangszórón folyamatosan jelen lévő egyenáram miatt. Mellesleg az egy darab, szélessávú hangszóró sokszor önmagában kenterbe ver bármilyen komplex hangszórórendszert, szóval én elhiszem, hogy nagyon jónak hallod. De attól ez még nem audiofil erősítő.
Nem is mondtam hogy audiofil, csak azt hogy meglepően jó - a végtelen egyszerűségéhez képest - 2 alkatrész Tervben van a kimenőtrafós változat nagyobb teljesítményre, kb. 5 wattra, de még nem találtam megfelelő trafóvasakat. Ha valakinek van 2 pont egyforma, megtekerhető üres vasa, megvenném...
lehet hogy nem jo helyre irok ?!de erősitőhöz kellene, van egy toroid vasmagom csupaszon igy találtam.valaki nem tud valami progit vagy képletet hogy hogy tudnám megtekerni gondolom erre nem jo a hagyományos E vasmagra vonatkozo dolgok?
Aki unja a QUAD 405-öt, az csináljon inkább újabbat (606, 707, 909).
Az új QUAD erősítők kapcsolási rajzai itt:
Helló!
Megcsináltam az egytranyós erősítőt. Elég jól szólt, de kicsi volt a teljesítménye. Kicseréltem a tranyót egy darlingtonra és így remekül szól. Lehet ezt fogom használni a számítógéphez erősítőnek, olyan jó hangja van.
Téllleg ilyen jó? Van itthon egy 16ohmos szélessávú hangszóróm, akkor megépítem énis hozzá, ha iylen egyszerű és jó Amúgy pontosan milyen tranyóra cserélted ki és így kb mennyivel tud többet?
Én is megépítettem Nekem is működik én valami olyan tranyót raktam bele amit találtam valami régebbi ku607 Megy evvel is
Hi
Tényleg jól szól. Én is meglepődtem rajta. A tranyót BDW83C-re cseréltem ki, de működne ugy is, ha az eredeti tranyó elé beteszel egy másik kisebb tranyót ugy mint ahogy a darlingtonokban van. Csak simán egy tranyóval csak szintet illesztett és nem sokat erősített, de igy sokat javul. 5W-os hangszóró van rákötve és teljes hangerőn nem bírja a hangszóró annyira szól. Úgyhogy egy pár watt megvan. És csak 5V-ról megy. Ja és bármilyen npn-es darlington jó bele.
Akkor sztem egy bd249-el megépítem
4.5V-rol már nemjó?
Tuti hogy jó lesz. teljesen mind1 hogy mennyi a tápfesz. én legelsőnek egy telefon akksival próbáltam és ment ugy is. Egy kis bordát azért akassz rá, mert eléggé melegszik.
...és az emberek ismét ráébrednek, hogy 0,5 W milyen nagy teljesítmény.
Itt van a korszerűsített QVAD is komplett minden dokumentáció van hozzá.
Jó bütykölést.
... utana pedig epitik a tobb 100W-os, esetleg kW-os erositoket amik aztan elso bekapcsolaskor leegnek vagy jobb esetben nem mutatnak semmilyen eletjelet es feledesbe merul a projekt
Háát persze Ha nincs pénz akkor jó ezis, ha megfelkell vágni a haverok ellött akkor jöhetnek az 1000Wattok
Szerintem sok embert a gyártók "humbuk" adatai késztetnek arra hogy sok 100w erősítőket építsenek.
Kicsit én is így jártam. a 2x140w-os panasonic hifi melett eléggé hanyattvágó volt a 2x100w VF2
Egyrészt 140W és 100W között mondhatni nincs különbség, másrészt a VF2 nem 100W-os - ahogyan gondolom a Panasonic sem 140W-os a valóságban.
Korszerűsített? Inkább elcs*szett Quad. Méghozzá az alkalmazott végtranyók típusa miatt.
Működni működik, szólni szól. De meddig?
Főleg ha jó torz - biztosan érted mire gondolok...
Azért nem mindegy teljesen a tápfesz, ki kell próbálni hogy milyen tápfesszel, milyen tranyóval hogy a legjobb. Nagyobb tápfeszhez nagyobb ellenállás kell, pl. 12 V-nál 10 kohmot használtam. A tranyónak ki kell nyitnia legalább 100 - 300 mA áramig, különben tényleg torzítani fog. Ja és persze függ a tranyó bétájától is. A bd139 meg azért jó mert jó magas a határfrekije. A bemenő jelet a pc-ről szabályzom a winampban, ha teljesen feltolom már jól hallhatóan torzít. De kisebb hangerőnél nagyon tiszta. A "nagyok" azt hiszik hogy valami torz szart hallgatok, és olyan süket vagyok hogy azt hiszem hogy ez jó Azért erről szó sincs, tozító vackot nem hallgatok - "mert hülye azért nem vagyok"
Ezen az 1 tranyos erosito korszakon szinte atmegy mindenki aki erositoket is epit (en is keszitettem ilyesmit amikor az elektronikaval kezdtem foglalkozni), nincs ezzel semmi baj. Csak sztem nem kellene az egekbe magasztalni, mert azert nem annyira jo . 2-3 tranyoval, nehany ellenallassal es kondival megspekelve viszont mar lehet kesziteni igencsak jo ar/ertek aranyu erositot (pl. csokkentett teljesitmenyu JLH, PLH, es mas egyeb kapcsolasok) amiknek kicsit nagyobb a max. kimeno teljesitmenye mint az egytranyose (de meg mindig csak max. nehany watt), nem kell hozza hatalmas trafo/tapegyseg es nem terheli a hangszorot felesleges egyenarammal. Szoval csak esszel emberek
|
Bejelentkezés
Hirdetés |