Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   965 / 1387
(#) kaqkk válasza kérdező hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Tedd azt ha kedves az életed
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
(#) nagym6 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Az, hogy gázálarc, még nem minden, lehet, hogy semmi.
A gázálarc szűrőbetétek cserélhetők, nem mindegyik alkalmas finom por kiszűrésére. Erre is figyeljünk, mert esetleg feleslegesen izzadunk az álarcban. Én hozzáértő helyen veszem a szűrőbetéteket, és ott mondják, hogy csak melyik -néhány- fajta alkalmas a finom por kiszűréséhez. Van festék anyagokhoz való betétem, ha abban vágom a nyákot, érzem a nyákpor szagát. Ha finomporszűrővel, akkor szagát sem érzem.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) papus51 hozzászólása Okt 26, 2013 /

Én azért nem nagyüzemi termelésben vagyok. Az a heti egy nyák, kint a szabadban levágva nem hiszem, hogy problémás legyen.
Amúgy meg munkavédelmi szakmérnök a második diplomám, úgy kell nekem.
(#) Piszi hozzászólása Okt 27, 2013 /

Sziasztok,

Azt szeretném megtudni, hogy lehet e házilag műanyag fóliára nyomatott áramkört előállítani majd laminálni vagy lakkozni a védelem érdekében.
Hasonló vagy mondjuk pont ugyan olyan végeredményt szeretnék elérni mint a 80-as 90-es évek autóiban a műszerfal fóliája.
Amennyiben ez nem lehetséges házilag akkor tudna valaki javasolni lehetőleg Budapesten olyan céget akik tudnak ilyet gyártani?

előre is köszönet
(#) gulyi88 válasza Piszi hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Szerintem házilag reménytelen. Hacsak nem ragasztasz vékony rézfóliát műanyag hordozóra és maratod ki az egyik ismert eljárással.
Pl Náluk próbálkozhatsz.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) proba válasza Piszi hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

A tiffanisok hasznának öntapadós réz fóliát , igaz szerintem csak 1cm körüli szélességű a max. Azt nem tudom ennek a ragasztója mennyire maratásálló.
(#) pilotitalia hozzászólása Okt 28, 2013 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni Ezt a kapcsolást! csak az a problémám,hogy nem tudom mérethelyesen kinyomtatni a nyákrajzot a linken szereplő kép alapján.Tudna segíteni valaki,hogy felrak egy már mérethelyes képet?
Próbálkoztam ugyan de már fogyóban van a tónerem és még kellene lamináljak
Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
(#) eyess válasza pilotitalia hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Az a baj , hogy ez png be van , és nem pdf be jó lesz úgy is ?
(#) _vl_ válasza pilotitalia hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Esetleg azt próbáltad már, hogy azt megkeresed, aki oda azt a rajzot felrakta? A hozzászólásba írtak alapján ő megrajzolta azt a panelt, valószínűleg odaadja szerkeszthető, nyomtatható formátumban is.
(#) pilotitalia válasza eyess hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Természetesen jó lesz,csak a lényeg,hogy ne kelljen méretezgetnem.
Hanem már nyomtatás után mérethelyes legyen,normál esetben megcsinálnám,de sajnos talán annyi tonerem van még,hogy letudom gyártani!

Tessék parancsolj 9x11,3 a helyes mérete.

1.png

(#) pilotitalia válasza eyess hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a gyorsaságodat és a segítségedet!

Sikeres után építést hozzá.
(#) rhesus23 hozzászólása Okt 28, 2013 /

Első nyákom ilyen lett. A vasalásos technikát választottam, később kipróbálok mást is. Nem lett hibátlan, de majd belejövök.
(#) Livius hozzászólása Okt 28, 2013 /

Hello!
EAGLE 6.5 ben tervezek egy áramkört. Végre a schematic kapcsolás kész lett, most a nyákterven dolgozok, és majd ezt szeretném az ingyens verzióban használható méretben (100 x 80 mm) legyártatni valahol. Tudtok esteleg Budapesten cégeket, akik foglalkoznak nyákgyártással? Furatgalvanizáltan kellene nekem majd, egyelőre 1 rétegben, de ha nem jön össze az 1 rétegben való tervezés, akkor 2 rétegben tuti megvalósítható az áramköröm majd.

Meg még tanácsot kérnék hogy furatgalvanizált esetben mekkora furat átmérőt, és körülötte forrasztási kör területet kéne használnom. Érdekelne az is hogy a nyákon milyen huzalvastagság lenne ideális.

Az áramkörröl annyit kell tudni, hogy a 230V-os hálózatból méri majd a sinuszos feszültséget, egy kis ellenálláson, és ezt a feszültséget optocsatolóval leválasztja és így lehet mérni az áramkör kimenetén a jelet majd, galvanikusan leválasztva. Az áramkör LM324 műv. erősítőkből áll, és 2db 4N28 optocsatolóból. Tápnak pedig majd 4db sima 9V-os elem kell hozzá.
(#) sastas01 válasza Livius hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Szia!
Első két kérdésedre tudok csak választ adni.
Elsőre: Gugli(NyÁK gyártás Budapest), vagy itt a témában is van sok leírt gyártó(használd a keresőt).
Másodikra: Ha találtál egy neked megfelelő gyártót ő leírja, hogy mik a minimum méretek. Azt kell figyelembe venni.

Idézet:
„Érdekelne az is hogy a nyákon milyen huzalvastagság lenne ideális.”

Erre részleges válaszom: Azt ami ideális. Én általában Eagle-ben a ~0.6 os vezetőszélességet alkalmazom. Kivéve ahol nem lehet(nagy áramok stb.).
(#) Szpisti válasza Piszi hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Szerintem meg semmi sem lehetetlen már manapság, minden beszerezhető.
Még flexibilis nyák alapanyag is.
Keresd Polyimide kapton pcb folie néven , pl. ITT jó áron hozzájuthatsz.
De találtam máshol is.
(#) kaqkk válasza Livius hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Egy oldalas nyákra minek furatgalván??
(#) _vl_ válasza Livius hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Idézet:
„Furatgalvanizáltan kellene nekem majd, egyelőre 1 rétegben”

1-oldalas panel esetén nincs furatgalván.
Idézet:
„Meg még tanácsot kérnék hogy furatgalvanizált esetben mekkora furat átmérőt, és körülötte forrasztási kör területet kéne használnom. Érdekelne az is hogy a nyákon milyen huzalvastagság lenne ideális.”

Ez furatgalvántól független. Te a végső furatátmérőt adod meg, az a gyártó problémája, hogy mekkora fúróval fúrjon, hogy a galvanizálás után pont a megadottra csökkenjen a furat mérete. A furat körüli gyűrű legkisebb szélességére, ill. a legkisebb vonalvastagságra a gyártónak általában van előírása, ha túl vékony vonalakat szeretnél, akkor előfordulhat, hogy a gyártó extra felárat kér, vagy egy ponton túl azt mondja, hogy olyan vékonyat már nem tud. Persze ha nem pici SMD cuccokat használsz, akkor valószínűtlen, hogy a sarki gyártók minimum méreteivel gondjaid legyenek. A furat körüli gyűrűnél az sem mindegy, hogy 2-oldalas furatgalvános, vagy 1-oldalas (furatgalván nélküli) a panel, ugyanis az a gyűrűvastagság, ami furatgalván mellett még stabil, az furatgalván nélkül (1-oldalas panelnál) már lehet, hogy könnyen leválik forrasztáskor. Sok gyártó azt szokta mondani, hogy a furat körüli gyűrű a furat átmérőjének fele vastagságú legyen minimum (tehát 0.8-as furat esetén 0.4-0.4mm körben a gyűrű, így 1.6mm lesz a forrszem teljes átmérője). Normál IC lábaknak a 0.8mm megfelelő, nagyon vékony lábú alkatrészeknek talán sok is (legfeljebb kicsit lötyög majd forrasztás előtt), a vaskosabb alkatrészekhez (pl. TO220-as tokok, csatlakozók) viszont nagyobb luk fog kelleni. Hogy pontosan mekkora, azt az adatlapból meg lehet tudni (vagy tolómérővel meg kell mérni). A valós max. méretre 0.15-0.2mm-t érdemes ráhagyni.
(#) papus51 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Nagyon szemléletes hozzászólás, még öreg rókáknak is hasznára válhat
(#) eyess válasza pilotitalia hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Elkészült neked ez a rajz remélem , így már jó lesz.Mérethelyesen pdf be .Csak simán nyomtasd ki nem kell semmit állítani.Megcsináltam negatívba is hátha neked , vagy valakinek esetleg , így kellesz . Jó építést kívánok hozzá.
(#) kérdező hozzászólása Okt 30, 2013 /

Sziasztok! Hoztam 3%-os Hidrogén-peroxidot. Milyen arányban keverjem 25%-os sósavval?
(#) usane válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

3? nem 30% az véletlenül?
Pl: így.
(#) kérdező válasza usane hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Nem 30 csak 3%. Ha töményen keverem mindkettőt, és még fel is melegítem, akkor talán jó lesz?
(#) usane válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Hát, esélyes. Próbáld ki.
(#) kaqkk válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Első körben még ne melegítsd.
(#) sastas01 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Folyadék vagy zselé? A zselé nem jó!
(#) kérdező válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Folyadék, de próbáltam melegíteni is. kb. fele-fele kevertem, egy kicsit marni kezdte a széleit, de hamarabb lejött az alkoholos tollas rajzolat, mint a réz. Így semmire se jó.
Esetleg próbáljak még tenni bele valamit?
(#) kaqkk válasza kérdező hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Kár próbálkoznod bármivel ha nem elég tömény a peroxid nem fog megindulni a "reakció" Ha a híg peroxidból többet használsz csak hígítod az elegyet . Próbálj meg 30% os peroxidot venni .
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
Következő: »»   965 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem