Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Javaslom legelőször szerezz be egy nagyobb gyártótól katalógust, katalógusokat. Ott a szerelékekből, rajzokból is sok minden kiderül. A tálcákat nem mellesleg tervezni szokták, vagy a gyártó által adott szoftverrel, vagy villamos tervező. Egyébként igen , lehet többet vinni, hiszen a konzolok is úgy vannak kitalálva, de nem mindegy mekkora terhelés van rajta és mekkora tűzállósággal kell rendelkeznie. Ez a két dolog ugyanis összefügg. Én Vergokant használtam jellemzően. Annak van fali és mennyezetre függeszthető változata is. Az általam ismert forgalmazó - ad katalógust és szakirányú segítséget. Nyilván ha megnevezném - reklámnak minősülne. Ezért a katalógus linkért talán még nem orrolnak meg a modik. Vagy ezért.... Az biztos, hogy ha egymás alatt viszed, akkor biztosan ugyanolyan lángállósági besorolásúnak kell lennie az általad szereltnek, mint az előzőnek. Gyengébb szerkezetet nem építhetsz.
Üdv Wudoou!
Szerintem is a gyártók megoldásai között nézz szét. A megoldásaik szabványnak megfelelnek és ha eléggé bele ásod magad megtalálod azt is melyik szabványnak, mivel ezeket feltüntetik. Mi pl. OBO-t használunk. Egy cég, szolgáltatás vagy termék nevének megemlítése nem reklám. A termék, vagy szolgáltatás megvásárlására való buzdítás a reklám. (De ha azt írnám, hogy OB* betterm@n az mennyivel lenne jobb?)
bocs ... Ha már a kábeltálca szóbakerült...
Az a gumis élvédő anyag amivel a tálca végét, illetve a kivágásokat ( "kibújtató" nyílásokat) levédik, milyen formában beszerezhető ? Mi a "szakszerű" neve amivel keressem ? Köszönet ...
Szia!
Keresés: Bővebben: Link.
Szép munka! Grat!
Látom magam előtt, ahogy a NAV és az ÁNTSZ azon verseng, hogy ki tud nagyobb bírságot kiszabni...
Akkor logikusan jön a következő kérdés, hogy ha csak két méter kell belőle:
Idézet: „Acélbetétes élvédő a kábeltálcák végén lévő lemezélek takarására.” akkor hol lehet kapni, ahol nem csak egy egész szálat adnak? A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2013
Bemegy a villanyszerelési szaküzletbe és kér annyit, amennyit szeretne. Vagy keres olyan webshop-ot, akol árulnak rövidebbet is. Vagy vesz többet és örül annak, hogy lesz később is elegendő.
Felénk itt "tanyán" a boltban még a kötegelő spirált sem tartják...
Hajónapló, kiegészítés:
Elég csak 1.2m hosszú darab, viszont 6 mm vastag kellene. Ugyanakkor nem kell bele acél betét, sőt "csak" műanyag lenne igazán jó
Sziasztok! Adott egy egyfázisú motor amire semmi nincs ráirva csak a telesitmény adatok.
Hogyan tudom megnézni hogy melyik a segéd és a föfázis?
Van erre egy másik topic...
Van három vége jobb esetben 4. Ha három van, akkor a közös tekercspontból nézve amelyik tekercsnek nagyobb az ellenállása az a segédfázis. (pl 1-2 10 ohm 2-3 -20 ohm 1-3 30 ohm akkor a 2-3 közötti a segédfázis.) Ha mindhárom pont között azonos ellenállást mérsz, akkor az tulajdonképpen háromfázisú így mindegy. Ha négy vezetékes akkor a nagyobb ellenállású aa segédfázis. És jó motor esetén teljesen független a két tekercs.
Tehát akkor ha jól értelmezem akkor a nagyobb ellenálás értékü a segédfázis.
3 kivezetése van.
Nem a legnagyobb, mert az a fő és segédfázis összege (mivel kívülről nézve sorba van kötve két tekercs), és nem a legkisebb, mert az a főfázis, hanem a középső ellenállású.
Igen tudom hogy sorba van kötve benne mivel 3 kivezetése van. Rosszul irtam akkor bocsánat.
Had kérdezzem meg még hogy mekkora kondi-t rakjak rá? 750W körül lehet. Nem néztem meg.
Sziasztok!
Tudtok segíteni? Van egy elekthermax 4 főzőlapos elektromos sütőm. 2 fázis (220V) van a konyhába (a falban 2x2 vezetéket látok - majd jövőre lesz 3 mert csak a konyhát nem újítottam fel), és rá szeretném kötni. Honnan tudom melyik vezeték melyik, és hogy hogyan kötöm be? A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
Tudni kellene mekkora a teljesítménye, hogy egyáltalán a vezetéked elbírja-e. Úgy látom még alumínium...Szerintem hívj szakembert.
A kapocsléc középső sora szerint kell kötni (ha 2 fázisod van, bár ezt a: 2x2 vezetéket nem értem, lehet egy/azonos fázis van ott, és kétszer a nulla?). Ez esetben is mindegy, legalább két bejövőre oszlik a terhelés. Valamint, ahogy 'pont' írta.
Üdvözletem!
Házunk villamos hálózatán szeretném átnézni és szükség esetén javítani a kötéseket, ehhez kérnék segítséget. A szabványnak, szabályoknak megfelelően szeretném ezt elvégezni, ezért érdekelne, hogy: - hogyan kell alumínium vezetéket réz vezetékkel összekötni, wago+alupaszta megfelelő-e, esetleg sorkapocsban is megengedett-e kötni a kettőt, kell-e ehhez is alupaszta vagy érvéghüvely, vagy más módon? - alumínium vezetéket hogyan kell aljzatba, kapcsolóba kötni (ahol gondolom réz vagy bronz érintkezők vannak), pl. kell-e paszta, érvéghüvely vagy bármi más? - sodrott réz vezetéket hogyan kell kötni pl. kapcsolóba, aljzatba: megengedett-e csupasz véggel, megengedett-e forrasztott véggel, vagy kötelező érvéghüvelyt alkalmazni? - két réz vezetéket megengedett-e forrasztással kötni? - tömör alu vezetékre lehet-e érvéghüvelyt, sarut préselni és lehet-e ezt tenni (racsnis) krimpelő fogóban?? Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!
Szia! Az első észrevételem: Ha lehet inkább szakemberrel nézesd végig, mert felülvizsgálat sem ártana. Ha régi a hálózatod és felújítod, koránt sem biztos, hogy meg is fog felelni a mostani szabványoknak. Kötéseket illetően: Vannak semlegesfém kötőidomok. Ezek tulajdonképpen a réz és az alu között helyezkednek el, meggátolva a galvánelemképződésből fakadó melegedési és eróziós problémákat. De ha már felújítás és van rá lehetőség: egynemű vezetéket célszerű használni. Egyetlen kivétel lehet a szolgáltató felőli - meglévő betáp, ami sokszor aluminium. Ez nem jelenti azt, hogy ezt egyáltalán ne lenne szükséges adott esetben cserélni, mert az alu öregedhet. Én anno kb 15-20 éve még szüleim házát is réz+ forrasztás+ rugós KF1 kötésszorítókkal raktam össze. Azaz mindegyik kötés forrasztott + a rugós kötésszorító össze is fogja. Azóta felhívták nekem is a figyelmem két apróságra a módszerrel kapcsolatban: Amikor felmelegíted a rezet a forrasztáskor és körbefogja a forrasztóón, akkor anyagszerkezeti változáson is átmegy. Ez még nem annyira gáz. A probléma az, hogy a szigeteléssel is ez történik, megkeményedik és rosszabb lesz a szigetelése. Ezért nem javallott. Plusz előfordulhat, ha oxidos a réz, vagy koszos valamelyik komponens (például szigetelőszalag ragacstól), akkor nem fogja teljesen körbe az ón. Ami javasolt kötési mód, az mindenképpen valamilyen szorítókötés. Csavaros (sorkapocs), vagy újabban rugós (például Wago). Más módja is van a kötésnek. Érvéghüvelyes kötések is használhatóak - bár ez leginkább sodrott réz vezetőknél elterjedt. Általában az érvéghüvely is semlegesfém kötés szempontjából. Azaz, ha réz vezetőn érvéghüvely van, melléfogható az aluminium is. Persze nem árt utánanézni az adott gyártmánynak. Igen - lehet préselni a tömör vezetőre is, de nem minden fogó alkalmas erre, illetve nem mindegyik bírja, mivel a préselés során zömítenie is kell. 4 vagy 6 irányú présfogók (abból is a drágábbak) bírják csak, illetve akkor rajta is marad a hüvely a vezetéken. Olcsóbb szerszám rápréseli, de mivel nem zömít, vagy nem eredményez hidegfolyást a préselés - könnyedén lecsúszhat. Kapcsoló és aljzat semlegesfém. Nem kell beónoznod a vezetékvéget a bekötéshez, illetve alu is köthető benne, csak összesodorni tilos benne az alu és réz vezetőket. Arra is figyelni érdemes egy körre hány dugalj kerül, illetve minden bejövő és elmenő vezeték azonos keresztmetszetű legyen, különben laza kötés lenne az eredmény. Még valami... Nagyon fontos, hogy ha kötődobozban kötsz - az legyen megfelelő méretű. Sokan szerelvénydobozt használnak kötésre is, aztán jön a "beegyengetem kalapácsnyéllel - jó az !" - megoldás. Hát ... nem jó. Romlik a szigetelés. Nagyon oda kell figyelni a szigetelésekre is. Mindig úgy érdemes kialakítani, hogy amellett, hogy jó a kötés, legyen elegendő "tartalék" vezeték is - az esetleges utólagos módosításokhoz és a szigetelés is könnyedén bontható legyen, ugyanis a szigszalaig is "ápol és eltakar" - azaz sokszor elfed hibákat - ami nem jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
Szia! Te magad is tudod, hogy mi volna megoldás vagy csak biztos akartál lenni a dolgodban és azért kérdeztél rá? Ha nyugodtan akarsz aludni és más elvárásoknak is meg akarsz felelni (villanyszerelési, tűzbiztonsági előírások) akkor a WAGO az elfogadható megoldás. Minden más okfejtés csak magyarázkodás lesz, még szaklapok hasábjain is vitatkoznak a kötések helyességén de ha történik valami probléma ebből kifolyólag és bebizonyosodik a kötésből adódó hiányosság, ott nem lesznek elnézőek az ide vonatkozó előírásokat felolvasók. (.... hogy miért kell mindig a legrosszabbra gondolni azt nem tudom de minden bizonnyal így könnyebb ítéletet hirdetni ha valaki nem tartja be az előírásokat.)
Sziasztok! Felrevezeto a WAGOzas. Ha a szabvany rugos kotoelemnek hivja, akkor nekunk is ugy kell nevezni.
A WAGO sodrott vezetekhez is gyart oldhato kotoelemet, de azt se felejtsuk el megemliteni, hogy ez mind rez vezetekre van meretezve! Rugos kotoelembe aluminium vezetek=eletveszely! Egyszeruen elnyirja!
Éppen ezért kell a szakember. Adhatunk mi olyan tanácsokat, hogy szinte magától megy a munka, de tudni kell, melyik vezetékkel mit érdemes... Van ahol a sorkapocs a megoldás. Ha van lehetőség, lehet C-sínes kapcsozás is. Elég sok a lehetőség, de mindig a feladat szabja meg - melyik lesz a legmegbízhatóbb megoldás. Én amondó vagyok: az alu-t mindig fixen le kell rögzíteni egy sorkapocsba, ami nem mozog, se ide- se oda. A másik felére meg lehet kötögetni. Betápot sem szeretem lengőben. Meg kell adni a módját - és kevesebb a probléma. Új hálózat kialakításánál, nem is javasolnék aluminiumot, sem nem hagynám bent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |