Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   63 / 254
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

40 méteren a hajnali órákban jöttek 599-el az W8 és VE állomások, no meg a KP2.
Hallani lehet de QRP-vel megcsinálni LEHETELEN!
Vagy Te tuttál a verseny alatt hajnalban csinálni ilyen QSO-t?
Fél hatig halott volt a sáv, senki nem hallott....
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Kedvem az mindig lenne, de néhány akadályozó tényezőt le kell birkózzak (még nincs se rádióm, se adóengedélyem), ezért csak hallgatózni szoktam a kis 0-V-1 vevőmmel vagy valamelyik websdr-el. Közben a kellékeket építgetem, gyűjtögetem, hogy ha meglesz az áhított rádió (egy FT-857D-re gyűjtögetek) és az adóengedélyem (múlt héten küldtem a vizsgára jelentkezést), akkor ezekkel már ne legyen gond.
Szóval macskalétrát már készítettem, de ez a "ladder line" nevű csoda nagyon megtetszett. A leírása alapján rézzel futtatott acél vezetői vannak, emiatt még a hurrikán is nehezen bontja le. Egy 20-30m-es darabot lehet hogy bevállalnék...
A Z-match holnap elkészül, utána kezdem ezt a kis adóvevőt építeni (a nyák terveit tegnap éjjel elkészítettem), és a fiók mélyéről a hozzávalók zöme is előkerült. Egyszerű és nagyszerű kis kütyünek tűnik!
(#) Kera_Will hozzászólása Nov 8, 2013 /

Holnap szombaton MRC műszakinap közvetitése : 10 órai kezdéssel

galileowebcast.hu oldalán 2013.11.10

73 !
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Igen, jól jöttek a DX-ek már sötétedéskor pl. a JA állomások majd VU, VK és ZL állomásokat vettem a VU2-es állomást el is értem egy QSO-ra. Ezután fordult Észak Amerikai irány és közép Amerika. De pl. KB2 meghallott UT 01:30-kor a W5 pedig UT 05:20-kor . Másnap a ZB2 és a W4 UT 01:00 körül hallottak meg 5 és 10 Wattal. A HI3LFE sokadik "küszködésre" hallott meg. Ezek az állomások még a 16m magas árbocon lévő Doublettel és a Deltalooppal sikerültek, de miután alacsonyabbra kerültek már csak sóvárogva hallottam az állomásokat mint pl. VK8AV UT 19:45-kor.
Bár ne legyek elégedetlen mert ma reggel első hívásra visszajött 7X4AN , mondjuk könnyű dolgom volt mert első CQ-zásait sikerült elkapnom és még nem volt beírva az "fránya" Klaszterbe. Egy biztos. Nagyon sok sikertelen és hosszú próbálkozás volt rengeteg időt áldozva fel, de ezt fogjuk fel úgy mint sikeres kísérletet még ha nem is jön vissza a DX mert megtudjuk, hogy az adott időpontban olyan terjedési viszonyok voltak, hogy teljesítményünkkel antennánkkal nem hallott meg a hívott állomás. Amúgy mostanában az alsó sávokon ilyenkor még nem elég hideg az idő, olyan zivataros QRN volt mint Áprilisban.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Hello Gabo!
Mindenek előtt sok sikert az amatőr vizsgához!
A Z-Match ha elkészül tegyél fel egy-két képet, hogy mi is láthassuk!
A kis 7MHz-s QSK rig jó választás, nagyon kellemes áttekinthető kapcsolás. a mellékelt linken A 7MHz-s kis rig linkje vannak képeim erről a kis adó-vevőről ahogyan elkészítettem. DBM-ként egy MCL ASK-1 mini hat kivezetéses IC tokos DBM-et használtam ami egy 450-es régi Mobil telefonból lett kivéve. Kellemes a hangfrekvenciás CW szűrővel a hangja. A fejhallgató kimeneten egy kimenő trafó kell illesztés képen a kis impedanciás hallgatók használatához, mert e nélkül gerjedés lép fel.
De nem szaporítom a szöveget, majd kérdezel ha elakadsz.
8LKM QRP Gábor
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Szia!
Köszi a biztatást!
Ha esetleg valakinek van nem túl régi HAREC vizsga kérdéssor a birtokában, megköszönném ha megosztaná! Számomra leginkább a jogi ismeretek homályosak...
Kíváncsi vagyok én is, hogy milyen lesz ez a kis adóvevő. Én a DBM-et is magam rakom össze, van két levél (80db) quadba válogatott OA1154Q diófám meg egy marék két lyukú balun magom amit bérházi TV antenna erősítő/elosztóból bontottam (adatait nem ismerem, remélem jó lesz hozzá).
Végtranzisztornak valót nem találtam még a lomjaim közt, lehet első körben kipróbálom BC140-nel, az van, de nem igazán RF tranyó...
Fejhallgató illesztését én is olvastam, majd egy kiszolgált Sokol rádióból bontok kimenő trafót, addig is jó lesz a régi jó 4k ohm-os fülesem.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Úgy rémlik, mint ha a topikban régebben már fel tettek volna vizsga anyagok linkjeit. Biztosan jó lesz az OA1154Q kvartettel és a Binokuláris (két lukas) vasmaggal elkészített DBM. Ha kb. 6-8 menetet bele fűzöl trifillárisan szerintem 7MHz-n meg felel. Olyan 0,2 mm zománcozott huzalból és előre leszabva valamint ezek összesodorva úgy, hogy kb. 4-5mm re essen egy-egy csavarás. Ezt is képekkel illusztráltam valahol fentebb a kis gyakorló vevőnél.
Fűzz át egy vékony huzalt 10 szer és mérd meg mennyi az induktivitása, és írd is meg itt nekünk!
A végtranzisztor nekem először egy CB meghajtó fokozat tranzisztor volt de egy felhő okozta statikus átcsattanás az antennáról kivégezte A BD140 az PNP tehát nem jó ide viszont a BD135 vagy BD139 jó csak az kevesebbet ad le RF teljesítményt ennél a meghajtásnál. Talán többre mennél egy 2N3866 vagy BFW16A val, de még egy BFY34-el is tesztelgetheted. Én a 2N2222 meghajtót is cserélgettem mert amit most vettem újonnan az semmit sem erősített de egy régebbi tranzisztorral szépen meghajtotta a véget pl. BC109C. A VFO adáskor nekem rendesen pujjogott ezért úgy a VFO mint a Meghajtó fokozat tápját több darab 22uF, 47uFTantál ELKÓ-val és 100nF-al szűrtem.
Jó építgetést!

DSC01077.JPG

(#) ha6qt válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Én K1ON-el UT 21:16-kor 10Wattal és egy Quaddal több periódusváltásos "beszélgetést" folytattam. 559-et adott, és azt írta, hogy minden periódusom Clear volt.
A többiek már ott pittyegtek a száz wattjaikkal, hogy mikor hagyjuk már abba, de a srác minden szót, rövidítések nélkül lepötyögött. Semmi UR RST IS, mindinkább gyönyörű YOUR REPORT IS...
És az őt hívóknak csak úgy ment vissza, ha szabályos, K1ON de HA6QT HA6QT + PSE K formátumú volt a hívás. Ezért hallhatott/akart meghallani talán engem is. Mókás volt, de én így szeretem. A normál QSO-k során, hívás gyanánt a hívójelüket egyszer leadó türelmetlen b@rmoktól nekem is feláll a szőr a hátamon. Azt versenyen, és csak 599-et tartalmazó DX összeköttetéseknél kell, nem baráti QSO-knál...
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Köszönjük a közel 80 fős on-line nézőközönség figyelmét !
www.galileowebcast.hu
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Nos, kicsit turkáltam a lomjaim közt, és találtam több ilyen binokláris magot, amiket megméregettem ahogy írtad. Szóval, ami a TV jel osztóból került, azok 10 menettel 40uH körül voltak. Találtam Tali Bt.-től való NF06 "nevűt", amiből a kisebbik 350uH, a nagyobb meg 170uH induktivitást produkált szintén 10-10 menet esetén. Van még sárga színjelzésű, régi TV antenna bemeneti balun magom is néhány.
Végtanzisztornak valókat is találtam, került elő BFW16A, BD135, BC141, meglátom melyik "szól" nagyobbat.
2N2222-ből is van egy marék, 90%-a bontott, van miből válogatni.
A táp szűrésén és pufferolásán nem szoktam spórolni, akasztok rá bőven kondikat, a VFO-t egy 7808-as stabkockáról tervezem megtáplálni, telepes használatnál remélhetőleg lesz elég tartaléka (3-4V).
Ma elkészült a Z-Match is, remélem sikerül a képtáramból beilleszteni a megfelelő albumot:Fotók a Z-Match antennahangolóról
Egy manuális soros port választó dobozában kapott helyet, aminek a tetejét 10mm-el meg kellett emelni, mert a VT forgó kitekert állapotban beleért (tervezésnél ezt nem vettem figyelembe). Alkalom adtán majd kipróbálom (régi TV szalagábelt is találtam)
(#) Antennaman válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Gratulálok a QRP DX QSO-hoz.
Biztosan jól megy a Quad antennád. Hány elemes, és milyen magasan van? Gondolom függőleges és forgatható. Milyen illesztése van?
Írj róla pár sort,! Másokat is biztos érdekel.
Igen a sima DX hívásoknál teljesen helytálló a szabályos hívás és a nyílt szöveg az nekem is szimpatikus. A ritka DX expediciók és a pile up-ok esetében viszont kitaszigálják az embert még akkor is ha esetleg leadja " op Gabor vy 73 TU". Ez érthető is mert pl. egy ritka körzetet sok ezren szeretnének begyűjteni és sokszor néhány óráig jó a terjedés . Sokszor csodálom az operátort, hogy abban a nagy tömegben hogy tudja egy leadott hívójelből teljesen levenni az ellen állomásokat.
Remélem sok szép QRP DX-et sikerült csinálnod!
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Nem akarom hogy a témától elkanyarodjatok, de reagálni szeretnék a hozzászólásotokhoz.
A rádióamatőr kultúrához hozzátartozik, hogy a megfelelő helyzethez kell mérni a QSO-k tartalmát.
Véleményem szerint, a partner állomásnak is fel kell(-ene) mérnie a helyzetet és nem lefárasztani a népet azzal, hogy a QTH-t és a nevet adogatja, miközben csak egy riportváltásról (pacsi) szól az összeköttetés.
Nincs annál bosszantóbb dolog, mint felcipeled a villanyt és a technikát egy SOTA csúcsra, CQ-zol és tolonganak az állomások. Szépen pacsizol a többiekkel, majd jön egy vadbarom, aki kérdezgeti a QTH-dat, de nem éri fel ésszel hogy 3-5 QSO-nként leadod, aztán adja ö is a QTH-ját és a nevét, persze 3-4x megismételve! A QSO végén meg észreveszed hogy szétverte az egész frekit, 1-2 állomás maradt csak a többiek arrébb tekertek.
Véleményem szerint, ha már szabadidőmet és anyagiakat áldozok arra, hogy felmenjek egy SOTA csúcsra, felviszem "vödörbe a villanyt" akkor akinek nem elég a gyors riportváltás, az inkább meg se hívjon!
Ugyanis minél nagyobb a pile-up annál többen szeretnének QSO-t, mert nyilvánvalóan gyűjtik a SOTA csúcsokat. A SOTA kiírás nem kéri a QTH és a név adását elég a riportváltás. A ki QTH-t és nevet akar adni az vagy a HA-QRP-n induljon vagy tekerjen tovább. Az akkumulátorok is végesek! Sokszor szomorúan kell tudomásul venni, hogy lemerült az akksi és még vagy 20-an sorban állnak. Ezektől a sorban álló emberektől veszik el a nem célszerűen forgalmazó emberkék a lehetőséget !
Ja, és természetesen a WWFF kitelepülésekre is vonatkoznak a fentiek.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2013
(#) Fish hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziaszok!

Most ismerkedek a rádiózással, azaz nem a "leülök a fotelba, beállítok egy műsorszóró csatornát és örülök neki" hanem ülök a rádió előtt "tekergetem a gombot, és hallgatom, hogy mit találok" típusút. Amolyan hullám-vadászat lehet ez. Ráadásul már rendesen 21ik századi módra: Tablet+USB-s vevő, és füldugó. Nagyon szórakoztató, Nade szeretnék belehallgatni más tartományokba, úgymint a légiforgalmi-sáv, és a 144megás sáv ez talán a 2m-es sáv? lényeg a lényeg, szeretnék ezekre a sávokra normális antennát készíteni. Természetesen mindegyikre külön. Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell ezekre, meg tulajdonképp bármelyikre antennát készíteni? Most főleg ez a két sáv érdekel. De persze ha tudtok kész típust mutatni, azt is szívesen fogadom

Köszi a segítségeket.
(#) Antennaman válasza Fish hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Szia Fish,

Mettől meddig vesz frekvenciában és milyen üzemmódban az USB-s vevőd?
Mi a típusa?
Mennyi helyed van a szabadban antennát építeni?
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Hello Gabo,

Szerintem akár az elosztóból kiszedett vasmag is megfelel kb. 8 menettel 7 Megára. Persze trifillárisan összetekerve és toroidként át fűzögetve. Képeket készítettél a panelekről?
(#) Fish válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Szia Antennaman. ez a notonlytv USB stick ez egy DVB-t vevő, egy SDR-vevő de valójában a 2Mhz - 2000Mhzig vesz a következő modulációval AM, NFM, WFM, USB, LSB, CWU, CWL, meg még van néhány, csak most nem jut eszembe. Eddig teszteltük földfelszíni analóg-tvvel, ezt még Okt. 31 előtt, a műsorvevősávban, 88 - 108Mhz, CB 27 Mhz, PMR 447Mhz, nem hittem a szememnek, és a fülemnek. de az az antenna amit gyárilag adnak hozzá csak az analóg földfelszíni TV-re volt jó. Már a PMR is zajos volt, a műsorvevőnél csak a ClassFM Petőfi Bartók volt tisztán vehető. viszont én szeretnék kíváncsiskodni a légiforgalmi sávban, a rádióamatőrök által is használt 144Mhz-n stb nagyon sok mindenre alkalmas még.

itt van egy link:
SDR touch
ugyan ez van nekem is
(#) pucuka válasza Fish hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Tegyél a mágnestalp alá egy 1 m × 1 m -es vaslemezt, és ha lehet, hosszabbítsd meg az antenna pálcáját. Azután tedd az egész antennát lehető legszabadabb térbe. Az eredmény nem marad el.
(#) Fish válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Antennaman. A helyet elfelejtettem leírni. Van egy első kert, és egy hátsó kert. Sok (hülyeséget?) hallottam antenna-szakboltban pl azt mondták, hogy ha csak venni akarok, akkor egy bicikli-küllő is elég. cö-cö-cö a jelenlegi sem komolyabb, és nem hoz be semmit. bár most már zavarban vagyok, mert a videón ugyanazt a kis mágnes-talpas antennát használta, éa 114MHz-n CWL-ben morze-adást hallott. Mos t nem tudom én vagyok türelmetlen, vagy a hullámvadászat, az esetek 75%- 80%ban csak sistergés hallgatásából áll? Köszönök minden segítséget
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Szia!
Kipróbálom akkor ezzel a TV-s cuccos maggal. Jó vékony derót kell majd, hogy nyolcszor három szál elférjen a likában...
JFET-et is sikerült ma vennem, a közeli elektronikai boltban felvásároltam mind az öt darabot (BF256B típus volt csak).
Képeket nem készítettem a panelekről, mert még csak ki lett marva és lekentem gyantás alkohollal. Holnap fúrom és ültetem be a bigyókat. Közben készülök az amatőr vizsgára, itt-ott van még némi hiányosság (HAREC + Morse lett bevállalva).
(#) pucuka válasza Fish hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Hellyel-közzel igazat mondtak a szakboltban. Vételkor nem annyira kritikus az antenna mérete, de igaz az, hogy az adásra használt antenna jó a vételre is, de ami jó vételre, az nem biztos, hogy jó adásra is. Az antenna sávszélessége függ a kivitelétől is, ha jó, érzékeny (nagynyereségű) antennát szeretnél, akkor a VHF, UHF sávban jó sok antennára lenne szükséged, de még szélessávúból is többre. Lehetne pl egy magas, (30 m, vagy annál magasabb) árbócra 4 - 6 logper antennát szerelni, (az udvarodban talán elfér) és akkor máris jobb helyzetben lennál, sokkal több állomást hallhatnál.
Nemcsak az antenna kivitele fontos, hanem az antenna elhelyezkedése is. Te is felmész egy kilátóba, ha nagy távolságra akarsz körülnézni, holott a kertkapuból a falu végét sem látod.
Nem véletlenül tornázik mindenki, hogy minél magasabbra kerüljön az antenna, pl. Antennaman kolléga is ha sok állomást szeretne hallani, "kitelepül", felmászik egy nagy hegy tetejére, az összes cajgjával, nem kis fáradsággal.
(#) bodgabo válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Bővebben: Link
Sziasztok!
Összeraktam az oszcillátort, de valamiért nem óhajt berezegni. Többször átnéztem, minden a helyén, feszültségek megvannak, a JFET melegszik kissé. Eleinte furcsálltam a Gate-en lévő diódát, aztán végiggondolva, jó helyen és polaritással van ott (az N- FET-et negatív fesz.-el vezéreljük). A RIT kontroll részt nem kötöttem rá.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) Antennaman válasza Fish hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Szerintem legegyszerűbb ha egy sima félhullámú dipólt készítesz kezdetben 145 MHz-re. A dipól ami áll egy középen ketté vágott 1m 10mm átmérőjű Alu. csőből, középen szét húzva 20mm távolságra és mint szigetelő távtartó egy darab plexi lap van alkalmazva. Erre csupán direkt rá van kötve vékony koax pl. RG58. A koax alsó végén pedig olyan csatlakozó van forrasztva ami stimmel a vevő kütyüdbe. Kb. 50Km körzetben lehet vele venni főleg az átjátszókat vagy 160MHz-n a TAXI csapatokat stb. Ha nincs Alu. csöved, akkor egy műanyag vagy fa rudacskát betekersz Alufóliával.
(#) Kera_Will válasza Fish hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Amennyiben nem tudsz alucsövet szerezni , akkor megteszi maga a koax is.
A levezető kábel is szükséges ami koax legyen.
A koax külső műanyag szigetelését lekell óvatosan szedni olyan hosszban ami a venni kívánt frekvencia negyed hullámhossza.
Ezután óvatosan a koax harisnyáját visszahúzni , ráfordítani a koaxkábelre.
Mintha kifordítanád a "bundájából".
Ha meg TV 75ohmos koaxot használsz az is jó lesz erre.Abban általában alufólia szerűen szallag van feltekerve.Azt vissza hajthatod az alsó részére a kábelnek.
Így ugyanazt a félhullámú dipolt kapod meg.
A belső ér szigetelten ott marad , mint a félhullámú dipol felső része (első negyed) a harisnya a félhullámú dipol alsó része (második negyed).
145 MHz esetén kb.: 50 cm hosszban elég leszedni a szigetelést.
Hullámhossz[méterben] = 300 / frekvencia [MHzben] ezzel kényelmesen tudsz méretezni.
A dipolszárak mérete pedig hullámhossz/4 .
(persze lehetne még egyébb tényezőkkel varázsolni mint rövidülés de itt nincs akkora jelentősége mivel széles sávú vétel a cél)
Hasonlót használok én is, van pár méter hosszú 75ohmos TV koax-om.
Annak az egyik végén kb.: 70 cm hosszban lecsupaszítva a külső szigetelés.
Harisnya , árnyékolás visszatekerve az alsó kábel részre.
Melegér felül, általában a végénél ott lógatom fel valami "szegre" .
Tökéletes mobil hordozható szükség vevő antenna .Szerintem kisérletezés elkezdéséhez több mint az a semmiség amit kaptál hozzá.
Persze az antenna környezete sokat segithet/ronthat a vételi eredményeken.
A koaxnak nem jó ha beázik, kültéri állandó használat esetére érdemes valamivel jobb kivitelt használni.Például a padlástérben elhelyezve már száraz maradhat.
Csatlakozáskor mindkét vezetőt bekell kötni a rádióba.
Harisnyát a külső árnyékolására a , a belső eret pedig a belső érre az antennacsatlakozón.
Nem elég csak ezt vagy csak azt.
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Gabo,

A VFO eredetileg nem ilyen FET-el készült mint ami nekünk beszerezhető.
Ezért azt kell tenned, hogy a Gatere ( amit pozitív jellel vezérelünk, pozitív visszacsatolás miatt oszcillál) menő kis 2,7pF-os csatoló kondenzátort nagyobbra cseréled pl. 100pF vagy csillám vagy stiroflex -re.
Majd ha már megy akkor el kezded csökkenteni addig míg le nem áll és az attól eggyel nagyobb értéket hagyod meg pl. 22pF.
Jut eszembe megkérdezni, a rezgőköri tekercs kivitelét menetszámát leágazás hanyadik menet a test felől, vasmag, csévetest?

Ez annyira jól induló és stabil kis VFO, hogy nem tud nem működni.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Szia!
Kipróbáltam, a csatoló kondit kicseréltem egy fólia (styroflex?) 100pF-ra, de továbbra sincs oszcilláció. A frekimérő csak a kapcsolóüzemű táp kb 35kHz-es zaját "látja", oszcilloszkópon meg 10mV/Div-nél is sima a jel...
Kipróbálom még másik FET-tel, hátha... A BF256B (amit sikerült vennem) adatlapján pont a kapcsoláshoz ajánlott 2N4416 karakterisztikáira hivatkozik ha jól értelmezem:itt a tokozás és a bekötést mutató ábra alatt

T37-6 magra tekertem 26 menetet, leágazás a 7. menetnél
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
(#) bodgabo válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Na, mára elég volt az oszcillátorból, a többi egység panelje meg még csak a fúrásra vár. Az eredmények:
Ha a multiméter tapintóját hozzáérintem a tekercs "meleg" végéhez, akkor a Source lábon kb. 2,5MHz 10mVp-p szinusz jel jelenik meg, de csak amíg a műszer tapintója a tekercs végéhez ér. Valami rezgésbe jön! Ekkor a Q3 kollektorán kb 60kHz-es 120mV körüli nagyon torz fűrészfesz mérhető, amire nagyon gyengén ráülve látható az oszcillátor jele.
Kimenő trafóból próbáltam többet is (kétlyukú magot, kompaktfénycsőből való gyűrűt és FT37-43-as gyűrűt is), a szekunderen max 5mVp-p-vel jelent meg ez a 60kHz-es fűrészjel (az oszcillátor jele már nem volt látható, a szkópom legérzékenyebb állásban 10mV/Div-et tud. A leírás 4Vp-p feszejt emleget, amitől nagyságrendekkel távol állok. A két tranzisztort is kicseréltem nagyobb bétájú BC547C-re, de semmi változást nem hozott...
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Nov 15, 2013 /

Na ezen a tokozáson vagyis bekötésen igazodjon el valaki! A linken található FET rajza mellett teljesen össze vannak keverve a felíratok is.
Elvileg jó kellene, hogy legyen mert VHF Amplifier-nek írják.

Még egyszer térjünk vissza a tekercshez , írd le pontosan a kivitelét a vasmagját menetszám , leágazás hanyadik menetnél van a testtől nézve stb. ! Az elválasztó fokozat két bipoláris tranzisztora nem kritikus, csak legyen ami meghajtja.
(#) Antennaman hozzászólása Nov 15, 2013 /

Még egy kis kedvcsináló!
YU7DS Dénes alkotása és a hozzá fűzött szöveg egy PIXI 2 mini adóvevőről.

A kiváncsi op forrasztópákat ragad. Kialakul valami amiről azt hitte, ez be sem indul.
Az eredmény:
YO2MKI, Misi, Arad Rcvd 559
IZ7EBY, Tony, Brindisi Rcvd 559
IZ2DAY, Nr. Milan, Matteo Rcvd 539

Ez az izé mükszik!? (Ha nem zavar be a Glász Ruszije, egész jó a vétel és még RIT sem kell.)

Euqwipment:
Pixie2: pwr BFW16A
ANT: Inverted V 13m up
Xtall: 3579kHz lefaragva 3562kHz By CDmarker .

Öszefoglalva: hát, nem az igazi! (LM386-al beteges).

Szép napot mindenkinek!
73 Dénes.

Közben kerestem egy BF256 FET-et és megépítettem az-az összedobtam a VFO részt elválasztó fokozat nélkül.
A tekercs egy műanyag golyóstollra készült kb. 40 menet 10 menetnél megcsapolva a gnd felől. Csatoló kondenzátor egy 15pF kerámia ( ez volt kéznél).
A mű első rúgásra indult. A Source-ről egy 2,2nF kondenzátoron keresztül mértem (de közvetlen is ) oszcilloszkóppal 1,5Volt pp szép tiszta színuszos jel van 9V tápfeszültséget ráadva a Drain re 100 Ohm ellenálláson keresztül.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
Következő: »»   63 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem