Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   309 / 979
(#) proba válasza zohlih hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Végül is ha belegondolsz , egy led szalag miből áll, egy csomó ilyen modul sorba kötve .... Ott sem kötnek minden 3 led után tápot. Jobb esetben a két végéről (szerintem ritkábban) rosszabb esetben egyik végéről van megtáplálva.
(#) szaot hozzászólása Nov 8, 2013 /

Minden hozzászólónak köszönöm a korábbi kérdésemre adott válaszát, most újra kérdeznék: a fürdőszobában a dugaljak jobb érintkezőjére van a fázis kötve a megszokott bal oldal helyett. Elképzelhető, hogy pl. a mosógépek vagy egyéb eszközök ezt "szeretik", vagy teljesen mindegy? Ha átkötöm a bal oldalra, az nem okoz problémát?
(#) proli007 válasza szaot hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Hello! Tekintve, hogy a dugvilla szabadon megfordítható, nincs jelentősége, melyik a fázis. Vagy is szabvány nem lehet rá, legfeljebb szokvány. Kinek így, kinek úgy. üdv!
(#) kameleon2 válasza szaot hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Elvileg mindegy melyiken van a fázis. Én is jobb oldalra kötöm, amióta a szívem baloldalt van . De van olyan kazán, aminek nagyon is nem mindegy hogyan dugod be ( például TermoÖV) . Én sem hittem, amíg nem láttam.
(#) tokaji válasza szaot hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

http://www.img.casual.hu/shops/1182/images/item/ipari-csatlakozo-du...81.jpg
http://lampaszalon.unas.hu/shop_ordered/9278/shop_pic/EM37013.jpg

a kepeken "fazishelyes" 230V-os csatlakozok lathatok ("ipari dugvilla"); oda valo, hol nem mindegy, hogy melyik vezeteken van a fazis

a haztartasokban elterjedt 230V-os dugalj eseteben inkabb ugy fogalmaznek, hogy a PE vezeto csatlakozojan kivul barmelyik masikra kotheto a fazis (jobb- es baloldal a foldeletlen dugaljaknal volt)
(#) OzoraPet hozzászólása Nov 9, 2013 /

Sziasztok!

Fürdőszobai tükörhöz kaptam halogén spot lámpákat, Valamiféle HF 106 feliratú csatlakozószerűség van rajtuk. Vesződjek a párjuk felkutatásával? Vagy letépni és csokit neki?
(#) mikrokapcsolo válasza OzoraPet hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Ezek szerintem tűlábas halogén izzók foglalatai. Pl. ilyené.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) OzoraPet válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Ahha tényleg, köszönöm!
(#) fúró hozzászólása Nov 11, 2013 /

Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy van egy kötődobozom mcu vezeték van belehúzva szabályos e az a megoldás hogy ha én KF 1-es vagy MF1-es szorítót alkalmazok.
(#) szaot hozzászólása Nov 13, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!
Igen, a mi kazánunknál sem mindegy a fázis helye (de speciel az a pincében van.)
Lennének még kérdéseim: fali alumínium kábelt - azt hiszem, MM kábel a neve - szeretnék WAGO-ba helyezéshez blankolni úgy, hogy a belső szigetelés - ami 3 mm átmérőjű - sértetlen maradjon. Van erre valami megbízható mód vagy trükk? A blankoló fogóm sajnos csak 2.5 mm2-ig tud blankolni, leszedi a belső szigetelést is.
A másik kérdésem: OBO pattintható bilincset hogyan lehet szétszedni kulturáltan a felhelyezés után, pláne, ha mondjuk kettő van egymás mellé sorolva?
(#) kadarist válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Szia!
Ha a belső szigetelést meghagyod, akkor hogyan fog áram folyni?
(#) szaot hozzászólása Nov 13, 2013 /

Szia, igaz, nem írtam, nem teljesen szeretném meghagyni a belső szigetelést, csak 2-3 mm hosszon, ami bemegy a WAGO csatlakozóba.
(#) kadarist válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Faragd meg késsel a vezetéket. Nincs jobb ötletem.
(#) proba válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Éles oldalvágóval körbe nyomkodod aztán hátha sikerül lehúzni.
(#) pont válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Ott ahol vágni kell U alakban megfeszíted, egy szikével megkarcolod olyan mélyen, hogy épp el ne érje a belső szigetelést, kicsit tovább hajlítod, magától elszakad a külső, forgatás ahol még nem szakadt, megint U stb...
(#) szamóca válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Én simán körbevágom sniccerrel, és elforgatom a leeső darabot, vagy ha nem sikerült elég mélyen megvágni, meghajlítom a bevágásnál a vezetéket. A nyomókengyeles kábelbilincsnél a leszorítót egyik oldalán felfelé megfeszítem (kisebbeknél kézzel, nagyobbaknál csavarhúzóval), és oldalirányba lefeszítem róla. Ha sorolva van akkor is, bár így nehézkesebb a művelet, de sűrűn szidva a feltalálóját, harci idegből vezérelve lejön.
(#) tokaji válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Alu vezeteket tilos wagoba, vagy akarmilyen rugos osszekotobe rakni!!!!! Az aluvezetek nem turi azt a nyiroerot, amit ezek a rezvezetekre meretezett eszkozok kifejtenek rajuk, es eltorik!! Veszelyes!
(#) Imre hozzászólása Nov 13, 2013 /

Sziasztok! 18W neoncsőhöz hol kaphatok elektronikus előtétet baráti áron? Ezért érdemes ennyi pénzt kiadni, vagy létezik olcsó kínai is?
(#) tokaji válasza szaot hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

OBO pattintos bilincset a kabel ovatos megrantasaval lehet szetszedni. Semmi baja nem lesz tole, ujra hasznalhato marad.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2013
(#) szamóca válasza tokaji hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Ez egy vályogfalban, vagy gyengébb tiplifelfogatás esetén azért kerülendő.
(#) szamóca válasza Imre hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

(#) Imre válasza szamóca hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Köszi! Ezt megtaláltam én is, viszont itt +1240 Ft-ért hozza el a futár Romániából! Bár még így is a "legolcsóbb"
(#) VIM válasza Imre hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Szia! Mielőtt még nem késő nézd meg ezt az oldalt és a fénycsőarmatúrákat, mindegyikben egy viszonylag "primitív" elektronikus előtét van.
(#) SzAndras00 válasza tokaji hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Szia, lehet nyugodtan használni Wagoba is alumíniumot, de szigorúan használni kell ezt !
András
(#) szaot hozzászólása Nov 14, 2013 /

Igen, használtam ezt az Alu-Plus pasztát. Lenne még egy láma kérdésem: több vezetékből álló kábel külső köpenyét hogyan lehet úgy leszedni, hogy a belső szigetelések ne sérüljenek?
(#) proba válasza szaot hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Kés, kézügyesség, némi hajtogatás.
(#) SzervízMacska válasza szaot hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Jól beállított blankoló fogóval is lehet - például...
(#) tokaji válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 14, 2013 /

Szia! Nem a kemiaval van baj, ha rugos osszekotobe alut teszel, hanem a ra hato erokkel. Ezeket a vezetekosszekotoket rezre mereteztek, az aluminiumot elvagja. Balesetveszelyes.
Ugyanakkor, ha lapolt sorkapocsba helyezed, akkor jo otlet a paszta.
(#) SzAndras00 válasza tokaji hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Szia! A kémiával van a baj, paszta nélkül szerelt, és elégett vagóval sokkal találkoztam, de elvágott alu vezetékkel még sose. Persze ez nem zárja ki, de szerintem ha legalább 1,5-ös vezetéket használtak, akkor nem lesz vele gond, nem fogja elvágni.
(#) tokaji válasza SzAndras00 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Igen, bocsanat, nem jol fogalmaztam. A kemiaval is baj van, persze.
Következő: »»   309 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem