Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm, ez pontosan így történt, azzal a különbséggel, hogy csak távolról sejtettem, mit csinálok. Sikerült szépen behangolni az áramkört.
Az én PNP tranyóm kollektor árama 100mA, a kapcsoláson szereplőé 1.5A. Ez lehet az elégtelen terhelhetőség oka, jól gondolom? A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Hello! Az elég nyilvánvaló, hogy a meghajtó tranyó maximális kollektoráramának többnek kell lenni, mint a terhelőáram. De a terhelhetőséget (ami maga a kollektor áram) a bázisáram is befolyásolja. Hiszen Ic=Ib*béta mindig működik. Tehát a tranyót meghajtó bázisáram vagy béta "elégtelensége" is csökkentheti a terhelést. üdv!
Üdv! Aki kicsit jártasabb ebben:
Bővebben: Link Lenne ez a tranzisztor. Kapcsolóüzemben szeretném használni. Az adatlapon meg van adva egy maximális disszipáció (375 fok+ a 25 fokon mért érték) illetve, hogy egy fok hőmérséklet emelkedésére 0,4W-ot disszipál. Elviekben a FET 60V-ot és 110A-t tud csúcsban. A kérdésem az lenne, hogy ha 50V-ot akarnék kapcsolni vele, mekkora maximális áramot tud kapcsolni ez az eszköz, összefüggésben van e ez a disszipációval, illetve hogyan számoljuk ezt ki?
A Tc érték azt jelzi, hogy 25°-os réteghőmérséklet mellett mekkora teljesítményt képes elviselni az eszköz A Ta pedig ugyanez, csak 25°-os környezeti hőmérséklet mellett, ha valamekkora nyákra fel van forrasztva az alkatrész. Azt vedd figyelembe, hogy bekapcsolt állapotban nagyon lecsökken a D-S feszültség, ezért úgy tud átfolyni ilyen nagy áram, hogy túldisszipálódna az alkatrész. Itt is érvényes az ohm-törvény.
Értem ez világos. Azt a feladatot kaptam, hogy tranzisztor kell választanom egy vezérlőbe. 50 V-ot kell kapcsolgatni 1,5kW-os motort. Ezért is kérdeztem, hogy melyik adatból tudom számolni a dolgot. Mert ha 30A -t kapcsolok és Ohm törvényezek, akkor nagyon kis feszültségen tudnám csak ezt megtenni... Vagy tévedek?
Leírás és számítások.Nem érted. A feltüntetett feszültségérték zárt állapotban érvényes (60V). Ugyanez a tápfeszültség is. Az átfolyó áramot kell figyelembe venni és a kapcsolási veszteséget, tehát amíg nem kapcsol be teljesen.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Köszönöm. Kicseréltem a tranyót és javult a teljesítmény, de nem ez okozta a problémát.
Végeztem pár mérést. Az Ube minden esetben 7V. A terhelés minden esetben egy 12V/0.09A venti. Megmértem a hőfok szabályzót teljesen kivezérelve: Uki: 6.2V, Iki: 39mA Megmértem a boost kovertert is: Uki: 8.4V, Iki: 50mA Ez után a boost konvertert a hőfok szabályzó után kötöttem és ez lett: Uki: 5.3V, Iki: 33mA Tehát nem a tranyó okozta a teljesítmény problémát, hanem valami teljesen más, és nem jövök rá, mi nem jó. Nincs esetleg ötleted, mi lehet a baj? Most rajzolatok, szimulálok és újra megépítem, hátha megértem, mit nem értek.
Helló.Egy olyan kérdésem lenne hogy ebbe az áramkörbe (mellékelt képen) megfelel-e egy BD139-es tranzisztor?Már minden alkatrész megvan hozzá kivéve a tranzisztor és arra gondoltam hogy ez a típus esetleg nem-e lenne jó bele?A válaszokat előre is köszönöm.
Összehasonlítottad az adatlapjukat?
![]()
Szimuláltam és a szimuláció azt mondja, nem indul be az oszcilláció, ha a hőfok szabályzó adja a delejt.
Hello!
"nem jövök rá, mi nem jó" Szinte minden ![]() Minden áramkörnek van vesztesége. Ha a konvertered 12V/90mA-t adna le, akkor a bementi 6,2V-ról 174mA-t venne fel. Feltéve, hogy a hatásfoka 100% lenne, de ugye közel sem annyi. Valamint a konverternek ez a bementi árama csak az átlagáram lenne, csúcsban ennél sokkal több kellene. De itt még egy kondi sincs ha igaz a két fokozat között, amiből azt felkaphatná. De én ezt innen nem fogom sem megmondani mi a gondod, megoldani meg végképp. üdv!
Sziasztok lámpát szeretnék összerakni. Lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.
SZóval. 4db 4000mah baby akku sorba kötve mennyivel tud kevesebbet mint 4db 4500mah góliát ugyanazzal az izzóval? Csak az az 500mah a különbség vagy a méret is takar valami erőt?
A méretnek semmi köze a kapacitáshoz. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy az akkumulátorok kapacitása 20 órás kisütésre van megadva, nagyobb terheléssel nem tudják a 20 órára megadott kapacitást.
Sziasztok! IRF540 mosfet-et nem tudjátok véletlenül miben találok?
Üdv! Azért ezzel a hozzászólásoddal is segítettél valamit. Csak azt nem értem, miért nem indul be az oszcilláció, ha elméletileg ugyanazok a feltételek összeszerelve is (a konverter szempontjából), mint hőfok szabályzós előtét nélkül. Na majd most kiderítem.
![]()
Boltban, kb 250 Ft, én is most vettem.
Köszönöm. Tehát akkor a 4000mah baby is csak azzal az 500 mah.val tud kevesebbet mint a 4500as góliát?
Próba, cseresznye.
![]()
Kipróbáltam,hát elég kicsi a kimenő feszültség (magyarul nagyon pici a szikra
![]()
Ha értesz angolul, youtuben tudok mutatni flyback konverterest, amiből 2 centis szikrák csapnak ki. Mondjuk az ledurrantja a csontodról a húst, ha hozzányúlsz. (Nem Tesla tekercs)
Ennél azért valamivel veszélytelenebb kéne.Láttam még hasonló Marx-generátoros áramkört mint ezzel az 555-össel de ez nem tudom miért nem adja úgy az ívet mint a videókon.Lehet én rontottam el valamit?A trafóm egy a primer oldalon 9V-os a szekunder oldalon 230V-os trafó + ez után még a Marx-generátor és így jön ki belőle egy 1mm-es pattogó ív.
Biztos, hogy Te rontottál el valamit.
![]() Én se értek itt semmihez. de youtubeon szerintem találsz neked tetszőt. Én is onnan lesem a dolgokat, csak tudni kell jól keresni.
Én ez alapján építettem meg a sajátom de a végén nem lett ilyen jó mint ez.
Nézz szét a 'villanypásztor' téma képei közt (olvass is bele), vannak ott komoly (és egyszerű) szikrakeltők.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
köszönöm a segítséget a holnap reggelemet azzonnal azzal kezdem.Köszönöm mindenkinek a kitartó segítségadást.
Sziasztok!
Ezt szeretném valahogy leutánozni! Biztos láttátok már közelről nagy divatja kezd most lenni! Szerintetek hoyg van megoldva léptetővel PIC-el? vagy sima egymást kapcsoló tranyókal? az árából kiindulva nem hiszem hogy mindegyik szálba lenne egy egy microchip! Mit gondoltok hogy érdemes leutánozni? Köszi!
Én láttam valahol ennek a kapcsolását , tranyo kapcsol tranyot, egyszerű volt a kapcsolás, ha jól emlékszem, ledenkent van egy tranyo, egy kondi, egy ellenállás, és a led, leírás szerint végtelenségig lehet kapcsolni, és nem kel tápszál fokozatonként.
Persze egy impulzus generátor az elején. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |