Fórum témák
» Több friss téma |
Nem. Ha 1000 W-os a vasalód, abban van bimetálos hőfokszabályozó. Ez egy darabig megpróbálná kapcsolgatni a vasalódat, amíg teljesen szét vagy össze nem égne az érintkezője. Utána pedig leolvadna a vasaló talpa.
![]()
Természetesen a vasaló csak egy példa volt az Ohm-os ellenállásra. Van 2kW-os ruszki rezsóm is, az is megfelel, ráadásul nem bimetallos, hanem fokozatkapcsolós. A zsebtelepből berhelt szénrudak mennyire alkalmasak ívlámpának? Egy régi hősugárzóból származó alumínium reflektor előtt lenne, és egy kis hegesztőüvegen lehetne nézni, hogy milyen az ív. Egyébként a fénye mihez hasonlítható? Olyasmit hallottam, hogy még a filmeket is ilyennel vetítették, mert szép a színvisszaadása.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Igen régen ilyen ívlámpával működtek a vetítő gépek. Nem csak azért mert nagy volt a fényereje, de a napfényhez közeli szine miatt. Ha sikerül esetleg ívet húznod nem csak a szemedre kell ügyelned mert igen erős a sugárzása, szinte 1-2 perec alatt leéghetsz, és még ott van az ózon is ami keletkezik.
Igazából majd a nyáron csinálnám este, megvilágítanám a felhőket.
![]() ![]()
Igazából ide egyenáram az igazi. A fényerő és a szén fogyása is a ráadott áramtól függ.
Egyenáram lesz, de abban ugye graetz esetén is ott a 100Hz brumm. Persze kondival lehet simítani, meg ugye ott lesz az előtét rezsó is.
![]()
Ez persze csak akkor ha vetíteni akarsz hogy ne látszódjon a láng lobogása.
Még elkókkal meg is lehetne oldani, de az meg melegszik.
![]()
Nem vetítenék, nincs mozivetítőm. (Majd ha nagy leszek, fillérekért kapok szerintem filmekkel együtt, mert a projektor teljesen ki fogja ütni, már most is sok helyen a projektoros maszat meg a minőségi film helyett.) Igazából kísérletezésre, fényképezésre kellene.
![]()
Ahhoz inkább izzó lámpát használj sokkal egyszerűbb.
Megépítem, mert érdekes cucc.
![]()
Ugyan 48 képkocka megy le, de amikor a képkapuban áll a film akkor egyszer még takarják mielött tovább menne. Így a szem már nem tudja követni /100Hz/. A lobogást szó szerint kell érteni. Ha nem sima az áram akkor lobog a szén íve.
Valami olyasmi lehet, mint a gyertya szélben. El tudom képzelni. A vetítőben mivel simítottak? Egyenirányították a 220V-ot, vagy trafó+graetz+kondi? Ha a 380V-ot egyenirányítom, akkor ott ugye könnyebb szűrni. (Viszont a telken, ahol csinálnám ott csak 220 van.)
Egykor úgy szólt az ökölszabály, hogy amperenként 2000 uF. Ezt mással nem tudod megoldani, mint elkóval. Javítani lehet a szűrést több tagból álló szűrővel, pl 1/2x elkó után fojtó, majd 1/5x elkó (egyformát szoktak használni, de ott a sokkal kisebb hullámosságra törekednek). Kevesebb kondi kell. Ha megvan a szükséges mennyiségű kondi és jó a minősége is, nem szabad annak melegednie. Ha túl keveset használsz nagy áramhoz, az melegedhet. Ha az előtét rezsód után teszel kondit, az RC szűrőként működik (C-R-C). Nem annyira hatékony, mint az LC, de sokkal jobb, mint ha csak 1 kondi lenne az előtét előtt.
Egyenirányítás után 4000 mikro. Ennyi. A lobogással egyébként nem kell foglalkoznod mert azért az nem olyan vészes, de egy moziban azért nem illik.
Az egyik adag kondi a rezsó elé, a másik a rezsó után, akkor már kevésbé fog lobogni. Egyszer egy 100 μF után rátettem a rezsót egy próbára, de elég hamar felmelegedett. Tehát ha elég nagy(ok) a kondi(k), nem fog melegedni? Mi lenne ha a melegedő kondikat vízzel hűteném? (desztilált víz, műanyag vödörben)
Annyi szűrés kell amit írtam. Egyenirányítás után 4000 mikró.
Meglesz, úgyis a nyáron fogom megépíteni.
![]()
Köszi.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2013
Azt azért vedd figyelembe hogy ide nagy áramok kellenek. Nem tudom hogy ezt vízellenállással hogy éred el.
Ha megvan a szükséges kapacitás, nem kell hűteni. A vízhűtés, de a ventillátor sem használ, mert belül melegszik és nagyon rossz a hővezetés. Az alu tok és alu fegyverzetek ellenére is. Előbb-utóbb durr lenne belőle. Vízellenállással is lehet szabályozni, de az csak rövid időre vagy kisebb feszültségesésre használható. A rezsó akkor is legyen benne a körben! No meg műanyag edény (hordó, minél nagyobb), szigetelt szerkezet és fogantyúk. Én nem tenném. Inkább egy toroid szabályzó trafó fojtóként bekötve az egyenirányítók elé. Az nem melegszik, minimális a többletfogyasztása,...
Idézet: „ide nagy áramok kellenek. Nem tudom hogy ezt vízellenállással hogy éred el.” A wursliban (búcsú, ...) a körhintát és egyéb nagyteljesítményű forgómorgók csúszógyűrűs motorját vízellenállással indítják. Akár 100 A is mehet ott rövid időre. Olyan, mint a forgókondenzátor, csak vízben.
Emlékszem erre, használnak még ilyet? Persze a rezsó mindenképp benne lesz a körben. Lehet, mégse lesz vízellenállás, felesleges. Az előbb azért próbaképpen bekötöttem az egyenirányítót, 4 db. 100 mikrós kondit, egy vasalót, és két drót között is igen fényes volt az ív. (hegesztőszemüvegen néztem) A drót persze olvadt, de minden esetre jó lesz a 400mikro, csak kisebb elkókból fogom összerakni, jobban hűlnek, bár olyan nagyon ezek se melegedtek, igaz csak pár másodperc volt. A rezsó fél percig ment, de nem melegedetek a kondik. Jó lesz az ívlámpához.
![]() Idézet: „használnak még ilyet?” Abban a környezetben egyszerűbb, üzembiztosabb, mint bármiféle triacos szőrszálhasogatás, de főképpen olcsó. Az új gépezetek biztos frekiváltóval jönnek már, de a régebbiek csúszógyűrűs motorjainál felesleges ezt kiváltani.
Egy kis érdekesség a témába vágóan, a legendás nagyfényű ívlámpa modern kivitelű elkészítése
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
Továbbá az utolsó ívlámpás vetítőgépek egyike , működés közben
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
Szép korszerű kivitelezés. Nem semmi, ránézésre olyan, mint a napfény. Ezzel akár napozni is lehetne.
![]() Fojtó helyett esetleg valamilyen kapcsolóüzemű áramkör is szóba jöhetne. (Hasonlóképpen, mint az elektronikus fénycsőelőtéteknél, nagyfrekvenciával menne, de a kimenetet gyors diódák egyenirányítanák.) Végső soron egy kapcsolóüzemű áramgenerátor működtetné, kevesebb lenne a veszteség, mint sima Ohm-os előtéttel. Igaz, pár perces üzemnél nem számít a rossz hatásfok. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |