Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2164 / 3961
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok már ledes villogókat össze tudok rakni szerintetek mivel kellene folytatni?
(#) qvasz2 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Az a 3A-es dióda impulzus üzemben 150A-t tud, a kapcsitápban így használják.
(#) laszlo raduj válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ezt értem , de ha a 3A-es dióda terhelhető 28A-al aktor a 12V ág 10A-es diódával miért csak 16A-al , ezt az összefugest nem értem.
(#) bally válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm, hogy segítetted az áramkör megértését, jár a zöld kéz.

A szürke részedhez. Úgy gondoltam, hogy kérdésem nem teljesen riasztószerelés jellegű, hanem inkább ellenállás-kondenzátor jellegű, ráadásul kezdő vagyok, így a Kezdő kérdések topikban tettem fel a kérdésem. Azt is láthatod, hogy nem elhamarkodott ötlet volt, mert megfontoltam azt is, hogy a saját topikjában teszem fel a kérdést, de mint írtam is, az elkanyarodott más vizekre 2009 óta. Jogos, hogy nem jól kérdeztem, nem állt szándékomban kihagyni alkatrészt, csak afelől érdeklődtem, hogy működés szempontjából mennyire lényeges a kondenzátor. Igazad van egyébként abban amit írtál, előbb értsem meg, mi merre hány lépés, utána variáljam át, sajnos nem megfelelően kérdeztem. A válaszod tényleg hasznos volt, még egyszer köszönöm!
(#) BEMcorp válasza laszlo raduj hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Szerintem a 12V -os ágon is már nem a dióda szabja a maximum terhelhetőségi határt, hanem minden más is (pl a trafó). Az 5V -os ágat se terhelheted 150A-rel, hiába bírná ki esetleg az a dióda.
(#) CRNov hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Sziasztok!

Kis segítségre lenne szükségem.
Egy 15V 4A adapter feszültségét szeretném állítani egy potméterrel kikapcsolt állapot és maximum (14-15V) feszültség között... Semmi extrára nincs szükség, egy "ablaktörlő" motor lenne meghajtva róla. Elég egy poti? (ha igen milyen?) vagy kell még más is mellé, ha valaki ráér dobhatna egy rajzot, meg szükséges alkatrészek listáját.
Köszönöm!
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Hello! Mit tartalmaz? Természetesen tekercseket és kondikat. De ezek általában hatékonyak is.
Mehet a két külön tekercsről, csak célszerű lenne közte egy árnyékoló "menet". De ha nincs, az is jobb a semminél. Alapvetően a legfőbb gond, hogy a relés szerelést nehéz megoldani, hogy a kapcsolt hálózati áram vezetékei ne legyenek kapacitív csatolásban a PIC tápjával-portjaival. Ezért jön át a zavarjel. De erre oda kell figyelni az egész berendezés szerelésénél is, hogy merre mennek a vezetékek nyomvonalai. üdv!
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Sziasztok valaki ilyen rádió bezavarónak a kapcsolási rajzát megtudná adni,
(#) bence666699 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Építeni szeretnék egy dobos ásványcsiszolót és egy olyan motorra lenne szügségem aminek a fordulatszáma kb.:100-200fordulat/perc és a forgatónyomatéka 50 g/cm azt szeretném megtudni?hogy hol lehet ilyet találni ?venni vagy hogyan lehet készíteni.
(#) proli007 válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Hello! Ha lakatosnak tanulnál, és már meg tudsz javítani egy zárat, nem biztos, hogy a következő jó lépés ha betörőnek képzed tovább magad. Mert rádióadást zavarni, törvényellenes cselekedet, s mint ilyent a He nem is támogat. Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor inkább valami értelmesebb-hasznosabb dolog felé vedd az irányt. üdv!
(#) proli007 válasza CRNov hozzászólására (») Nov 21, 2013 / 1
 
Hello! Feszültség szabályzó helyett, inkább PWM szabályzóban gondolkozzál. Topikja itt van. Igaz, az sípolni fog, de nem fog annyira fűteni, és a motor nyomatéka is jobb lesz. Egy poti, meg szükséges az állítás miatt, de azzal szabályozni ekkora teljesítményt nem célszerű/lehet.
(#) CRNov válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Szia, köszi a választ.

Az mit jelent hogy "sípolni fog?"
A melegedés nem probléma, mert egy elég nagy méretű dobozban lesz, ahol van helye hűlni, a nyomaték meg szintén nem probléma, áttétel van "gyárilag" a motorban, és egy 2kg-os eszközt fog forgatni.
Sima DC Motor, 13.96V, régi autóban ablakemelő volt. Adapter ami meg van hozzá az 15V / 4A
Közel azt a fordulatszámot maximum állásban el szeretném érni, amit 15V-ról tud. a minimum állás meg a kikapcsolás kellene hogy legyen, a kettő között meg lineárisan tudjam változtatni.
Azt kipróbáltam hogy 5V-ról még hatékonyan működik, alacsonyabb feszültséggel nem próbáltam. Az sem lenne nagy probléma, ha a potméterállás negyedéig még meg sem mozdulna.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) gkari válasza bence666699 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Szerintem erre a célra egy autóablaktörlő motor-az áttétellel egyűtt bőven alkalmas. Vásárlás : pl. autóbontó.
(#) BEMcorp válasza CRNov hozzászólására (») Nov 21, 2013 / 1
 
Ha akkus fúrót/csavarbehajtót használtál már (fordulatszám szabályozóst), akkor tapasztalhattad, hogy indításkor, és alacsony fordulatszámon egy elég jellemző magas hangot ad ki.
Erre a sípolásra gondolt Proli007 mester.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Sziasztok nagyon szeretnék egy fm rádió vevőt késziteni ebben kérnem segitségeteket.Amit beraktam képet azon kijelöltem piros karikába amiknek nem tudom a nevét légyszives segitsen valaki ,jah és hova megy rá a hangszóró?

minifmrx.gif
    
(#) vargaf válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Szia!

A C az forgókondenzátor, az L az tekercs ( induktivitás ), az elem negatív oldalán a testpont van jelölve. Hangszóró nem megy rá, mert az utolsó számodra ismeretlen alkatrész az fejhallgató.
Üdv.: Feri
(#) pucuka válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ha érdekel a téma, keresd meg a topikját.
Ez a kapcsolás pedig nem tudom mi. Ez minden, csak nem FM vevő. A kapcsolás sem működhet, a hangoláshoz nincs benne rezgőkör.
A pirossal bekarikázott forgókondenzátorral párhuzamosan kellene lennie egy induktivitásnak. Az sem az igazi dolog, hogy a tranzisztorok bázisai össze vannak kötve a kollektorokkal, egyenáramú munkapont mint olyan, nincs, pontosabban a tranzisztor teljesen nyitott, így nem csinál semmit.
A hangszóró helyett fejhallgatót karikáztad be pirossal.
Ha pedig még a földelést is bekarikáztad, akkor nem vagyok biztos abban, hogy ismereteid lehetővé teszik egy vevő megépítését, még némi ismereteket kellene szerezned az elektronikus áramkörökről. Egy bármilyen rádióvevő megépítéséhez bővebb, és alaposabb ismeretek szükségesek.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2013
(#) proli007 válasza CRNov hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
- Egy analóg szabályzó, valóban olyan, mint ha potiti tennél sorba a motorral. Vagy is az a különbségi teljesítmény, amit nem vesz fel a motor, "elfűti" a szabályzó. Tehát nem a motor fog fűteni, hanem a szabályzó.
- A PWM szabályzónál, kissé más a helyzet. Ott nem a feszültség van szabályozva mint az analóg kapcsolásnál, hanem a 15V van ki-be kapcsolgatva. Vagy is a szabályzónak így sokkal kisebb a vesztesége. Csak a kapcsolgatás sebessége a kérdés. Mert ha kicsi a frekvencia, azaz lassan kapcsolgatod, akkor "dadogni fog a motor". Ha meg túl gyorsan, akkor a motor tekercs induktivitása is már beszámít. Marad a köztes állapot, az meg a hallható tartományba fog esni. Vagy is "muzsikálni" fog a motor. Ha ez nem zavar, akkor nem gond.
- A PWM jobb nyomaték/fordulat jelleget mutat, mint az analóg. De az, hogy nulláról-maxig lineáris lenne, arról le lehet mondani. Mert így szabályozni, tényleg csak "szabályzóval" lehet, ahol a fordulatszám mérve van, és a vezérlőjel és a fordulatjel különbsége fogja a motort vezérelni. Akkor egy adott fordulatszám és nyomaték tartományban állandó lehetne a beállított fordulat. Tehát a tényleges szabályozás ez, nem az előző. Az "vezérlés", csak hibásan szabályozásnak szoktuk mondani.
- Amúgy két dolognak utána kell nézned. Egyik, hogy a motor 4A-es, az a névleges terhelésén veszi fel. Induláskor, vagy nyomatég változáskor, ez jelentősen megemelkedhet. A másik, hogy egy ilyen ablakemelő viseli-e a tartós üzemet. (Én nem ismerem ezeket a motorokat, persze azt sem, Te mire/milyen üzemmód mellett használnád.)
"potméterállás negyedéig még meg sem mozdulna" Ez a kívánságod vezérlés esetén magától teljesülni fog.. üdv!
(#) sakk3 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Az lenne a problémám, hogy egy ikermotor párt és annak a vezérlő áramkörét nem tudom egy 9v-os elemről működtetni, mert nem indul el? Külön külön pedig működik egy-egy 9v-os tápegységről!
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Sziasztok valaki tudna adni egy olyan kapcsolási rajzot ami az fmrádiót veszi egy hangszóróval és pl ic ne legyen benne. Légyszi segitsetek.
(#) Medve válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Hello, a kereső használatában kérsz segítséget? link
(#) proli007 válasza sakk3 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Hello! Az a kicsi elem "összecsinálja magát" egy motor áramától.. üdv!
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Na igen. A vezetékek ott kígyóznak a nyáktól pár centire, plusz ott van a fénycsövek fojtója is, de nem nagyon tudom meszebbre vinni . Innentől meg akkor minden vezetéket árnyékolhatok, meg be kell fémdobozba építenem az áramkört. Most meg valami b is halt a zavartól. Vagy a PIC vagy az LCD.
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Sziasztok a segitségeteket szeretném kérni amit ezen a a kapcsolási rajzon bejejöltem zölddel az mi?

csipogo.gif
    
(#) mikrokapcsolo válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Az egy 100k-s potméter. Felső és alsó lába a poti két széle, a középső, pedig a potin is a középső lesz.
(#) krisztian990621 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
És ha én az helyett 20k-s potit rakok be?
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
és ezen a rajzon akkor most a középső lába csatlakozik a szélső lábához?
(#) mikrokapcsolo válasza krisztian990621 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Igen, az egyik szélső és középső lábát egybe kell kötnöd. Ha jól gondolom, az a poti a hangerőt állítja, de nem vagyok benne biztos. A lényeg, hogy betehetsz helyette kisebbet, csak akkor az állítási tartományod kisebb lesz.
(#) krisztian990621 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Köszönöm szépen a segitséget.
(#) sakk3 hozzászólása Nov 21, 2013 /
 
Hello! Valaki tudna segíteni?
Az lenne a problémám, hogy egy ikermotor párt és annak a vezérlő áramkörét nem tudom egy 9v-os elemről működtetni, mert nem indul el?
Külön külön pedig működik egy-egy 9v-os tápegységről!
Sürgősen kéne válasz!
Következő: »»   2164 / 3961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem