Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Dehogy veszekszem én vele... Zsolt tudja jól, hogy nem ez a célom. A többi már személyes, de nem abban az értelemben, ami a HE-n nem szokás...
Egyébként, egyet értek veled... mi vagyunk a papok... holtig tanulunk, aztán mégis Bután halunk meg... de hát ezt dobta a gép... A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
Igen, elmegy kondi nélkül is, de nagyon alacsony frekvencián. Ha beteszünk egy kondit, akkor megnő a frekvencia, de nem biztos, hogy a négyszögátvitel megfelelő lesz. Nem értem pontosan az összefüggéseket ( szabályozástechnika ), de ha egy opamp van a bemeneten ( vagy valami hibaerősítőnek ), akkor azt vissza lehet csatolni, hogy valamiféle alulátersztő szűrőt képezzen. Ennek a visszacsatolási elemeivel ( PI ) kényelmesen be lehet állítani a legkisebb THD-t, a megfelelő frekvenciát, úgy, hogy a visszacsatoló kondival mégis be lehet állítani a tökéletes négyszögátvitelt.
A problémám inkább a megvalósítással van. Ha a kimenet is két darab ( diff. erősítő) akkor nem tudom, hogy kapcsolástechnikailag ezt hogyan lehet megvalósítani. ( Mindenféle öteletem persze van, de nem az igaziak. Valószínűsítem, hogy nem egy kondival kell visszacsatolni, hanem ennél egy kicsit bonyolultabb. De majd megnézem MS-ben. ) És persze oda kell figyelni, hogy egy erősítő nem gerjedhet be terhelés nélkül. Ha a visszacsatolásban nincs kondi, akkor biztosan begerjed... Amit én tapasztaltam mérésekből, ez a dolog nagyon kritikus. A THD akkor a legkisebb, amikor már majdnem begerjed a kimenet terhelés nélkül. Úgyhogy én biztosan beleterveznék valamilyen védelmet, mint ahogy láttam ilyesmi védelmet gyári erősítőkben. ( Outline, valami olasz cég )
GeeLee-nek az a gondja, hogy nem akar a kapcsolófrekvencia 240 kHz alá menni.
(Ha jól értettem.) Csak arra céloztam, ha kiveszi a kondit (próbából) a visszacsatólókörből, akkor fog a létező legalacsonyabb frekvencián járni, amit az erősítő és a fojtó késleltetésének összege fog meghatározni.
A csakazértis-re már utalt Karesz is, gondolom nálam is hasonló okokból fellelhető emberi tulajdonság. Ebben a szakaszban nekem ez nem munka hanem szórakozás, tehát ezt az időt nem sajnálom. Az IR-en kívül minden mást nagyon olcsón szereztem be, tehát túlzottan azt sem, és eddig nem is tettem tönkre az 1db IR-en kívül semmit.
A nem teljesen jóra most azt tudom mondani, hogy nekem ez így teljesen jó. Nem a tökéletesre törekszem, hanem arra hogy ez olyan legyen amilyennek szerettem volna, eddig úgy néz ki hogy olyan. Ez a töréses dolog meg a kevés szufla miatt volt szerintem. Az 50Hz-es trafós tápban mindössze 1-1db 4700µF van szűrésnek, az ekkora áramokra már elég kevés. Most megvastagítottam a nyákon a vonalakat, meg tettem még a tápba egy kevés kondit és sokat javult. A szinusznál a másik csatorna a tápfesz, a négyszög pedig a be és kimeneti, a frekijét nem tudom, talán 1-2kHz.
Nem nagyon hiszem hogy katt-al valaha is összevesznénk (legalábbis részemről biztosan nem).
Hasonlóképpen lehet ahogy írod, mert az első élesztésnél kimaradt belőle véletlenül az elkó, tehát a visszacsatolás vége lógott a levegőben. Néztem is mint Rozi a moziban hogy miért 60kHz-en rezeg, mire rájöttem hogy kimaradt egy alkatrész. Ez végül is most jól van így ahogy van, de ha majd kW közelében fog menni, jobbnak láttam lejjebb menni a frekivel olyan 180-200kHz köré. De nem akar, pedig a másik frekijét (ami tulajdonképpen ugyanez csak LM311 volt az eleje) nagyon jól lehetett a kondival állítani. Ennek meg beforrasztottam a 220pF mellé még egy 330pF-ot, és csak 20-25kHz-et ment lejjebb a freki. Nem értem.
Előszőr jó lenne egy becslést csinálnod, hogy mennyi lesz a vezetési veszteésg és kb mennyi a kapcsolási veszteség, mert lehet felesleges lesz a dologt 200kHz környékén üzemelni.
Ha a frekit lejjebb viszed, akkor egyben a minimális kaidható impulzus is nőni fog. Szóval igazából van a vezérelhetőség szempontjából is egy optimális frekvencia az adott késleltetésű áramkörhöz.
Katt-al nem is lenne jó összeveszni, mert akkor ki segítene nekünk?
Szépek a jelek, és örülök, hogy már 20kHz-en is mersz mérni Úgy mértem, hogy egyik sugár a kimenet, a másik a pwm jel. Így közvetlenü látod mindkét tápfeszt, és ha szerencséd van betriggereli a szkóp, vagyis látod a pwm-et is közben. Még egyszer leírom, (nem akarok okoskodni) de: a szimulátor szerint és a gyakorlatban is így van. Van egy leggyorsabb "gerjedési frekvencia", ami 80-120 pF körüli értéknél adódik. Ha ennél kisebb, vagy nagyobb a kondi, akkor lassul. Nálam, ha kiszedem a kondit, 200kHz, 100pF-el 450kHz (cirkom/sacc=kb/durván). Az áramfelvételnek van egy minimuma, ami nálam 300-330kHz-re jött ki. Így a fojtót sem "kínozza" annyira, és magasabb frekin később megy telítésbe. Az IR langyos, meg az 1µF is. Szerintem azért nem megy lejjebb a frekvencia, mert ennek kisebb a késleltetése, mint az LM311-nek volt. Vagyis gyorsabb, tehát jobb.
Eddig is mertem 20kHz-en mérni, csak egyrészt amíg nincs áramkorlátja meg normális hűtése addig nem nagyon akarom kínozni, másrészt meg kellett találni a bemeneten is a legjobb kompromisszumot.
Egyetlen helyen szedi össze a zajt, és ez a bemenet. Ezt teljesen el lehet tüntetni az ott lévő aluláteresztővel, de ugye akármeddig nem lehet lemenni a törésponttal amíg nem tudja az ember hogy mi kerül még oda, mert az oda tett hangerőpoti is részévé válik a bemeneti szűrőnek. Alapból -1dB-en volt a 20kHz-es jel, most egy 10k-s hangerőpotival -1,6dB-en van, ez az átvitel így (nekem) tökéletes, zaj nincs. Erre is gondoltam már, biztos hogy jobb mint az LM311-el, ez már a jeleken is látszott. Mind a szinusz, mind a négyszög szebb, és tovább is modulálható néhány %-al.
Most már sokkal szebbek a jelek. Alakul ez.
" Ha a frekit lejjebb viszed, akkor egyben a minimális kaidható impulzus is nőni fog. "
Én azt tapasztaltam, hogy nem a kiadható, hanem a ténylegesen megjelenő impulzusszélesség fog nőni. Ezt nagyjából értem is, hiszen elég fura lenne mondjuk a kimeneti fojtó árama, ha nem így lenne. Ez az áram úgy néz ki, mintha az áram középértéke körül húznánk felfelé is, meg lefelé is egy sávot. Ezen a sávon belül van mindig az áram, de úgy, hogy a kapcsolások mindig a sáv vonalára esnek. A vivőfrekvencia meg elég furcsa dolog. Azt hinnénk, hogy minnél magasabb, annál jobb a THD. Igen, ha ideális elemeket használnánk. A valóságban ez most a 300 kHz körül van. Feljebb is romlik, meg lejjeb is. Először csak lassan, aztán gyorsabban. De azért hagy említsem meg, hogy próbáltam egyszer olyat is, hogy mindössze 60 kHz-el ment és hangszórón meghallgatva alig volt különbség a 250-hez képest. Ha van rá lehetőségetek, próbáljátok ki. Ha arra gondolok, hogy max egy a négyhez változik a teljes kivezérélés, meg a nulla vezérlés között a frekvencia, akkor pl. sub célokra tökéletesen elegendő a 80 Khz. Más kérdés, hogy a kimeneti fojtó nagyobb lesz méretben, hiszen nem nagyon akarnánk nagyobb áram- meg feszültség hullámosságot a kimeneten. Ha így nézem a dolgot, akkor ehhez már nem is kellenek annyira spéci alkatrészek.
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy azt hogyan tudnám egyszerűen megoldani, hogy van egy 5V-os PWM-jelem a frekvenciáját 50-120 Hz között tudom változtatni, az impulzus szélességem pedig kb ~200-250usec Ezeket az értékeket egy PIC-el adom ki na mármost Nekem feszültségre olyan 60V körüli érték kellene és maradva ezekkel a frekvencia és impulzus szélességgel. Ötletek??
Az 5 V -os jellel kapcsolgathatsz egy olyan tranzisztoros fokozatot, amire 60 V tápfeszültséget kapcsolsz. Olyan tranzisztort válassz, ami bírja ezt a feszültséget.
Csak a rend kedvéért: A PWM jel frekvenciája nem, csak a kitöltése változik.
Igen ezt a megoldást ismerem, viszont ha mindössze egy 9V-os elemről szeretnék működtetni valamit akkor milyen lehetőségeim vannak? Egyébként Köszönöm a válaszodat!
Akkor fogj egy jó nagyméretű 110/12 V os hálózeti trafót (régen voltak 2×110 V -osak), ha a 12 V os tekercsét meghajtod 5 V -al, nagyjából 60 Vcc .t fogsz kapni. Lehet, hogy nem lesz szép négyszög, lehet némi tetősesése, de kb jó lehet.
De ez a téma itt elég OFF, lehet megrónak érte.
Nekem eddig nem esett le, hogy te most akkor mi a bánatot is akarsz? Eltudnád valahogyan úgy is mondani, hogy én is megértsem? Ha PWM, PFM, vagy akármilyen kapcsolóüzem, akkor biztos tudok segíteni!
Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ennek a kérdésnek köze nincs ehhez a témához.
Semmi köze a témához, egy 9 V ról működtetett változó frekvenciájú de állandó szélességű impulzusokat (5 V) szeretne 60 V -os amplitúdóval előállítani.
Nagyon profi. Irigykedek.
Végzi a dolgát rendesen? (Az ajjját nem mutatod meg?)
Szerintem nem akarja, mert akkor kiderül, hogy még csöveket is tett bele...
Egyébként, nagyon jól néz ki! Gondolom, még nincsenek mérési eredmények, de kiváncsian várjuk.
Hogy mennyire lett profi az majd kiderül a vallatáskor. Igyekeztem azokat a dolgokat jobban - máshogy - megcsinálni, amik a cikkes változatban el lettek rontva. Órák óta itt "dübörög" kb. 1W-al a hátam mögött. Mostanában úgysem fogom tudni rendesen kipróbálni mert csak +/-64V-om van, nincs nagyobb tápfeszem ami terhelhető is. Meg az áramkorlátot is le kell előtte tesztelnem, azt most állíthatóra csináltam meg (elő van feszegetve a tranyója, így akár 100mV-ra is kinyit ha kell).
Az alján csak az alkatrészek vannak, meg egy csomó ón. Még nem döntöttem el hogy publikus lesz-e az egész, katt szerintem sejti a miértjét is. Ha esetleg az lesz, akkor lehet hogy megér egy cikket is.
Csöveket azt nem, olyat csak a víz vezetésére használok. De van benne egy két nem mindennapi (mondhatni elvetemült) megoldás.
Nekem is nagyon tetszik, remélem lesz cikk, az előző verziót már elkészítettem, az is teljesen jó, de gondolom ez még jobb lett gratulálok hozzá, csinos darab!
Köszi. Természetesen megint nem gondolkodtam előre, mert eredetileg úgy terveztem hogy lesz a félhíd magában, meg lesz a híd. Most már rájöttem hogy a félhidat nem is kell megcsinálni. Erre kellett volna még két vonalat rajzolnom, és máris használható a két félhíd sztereóban 2db alkatrész kiemelésével, persze abban az esetben áramkorlát nélkül.
Ennek muszáj így lennie hogy mindig utólag okos az ember?
Muszáj. Képzeld, ha még utólag sem...
Érdeklődnék,ki épít profi minőségü,üzembiztos,nagy teljesítményü PWM vagy D osztályu végfokokat kompletten,dobozolva,csatlakozókkal,védelmekkel,hűtéssel,stb..
Például ők
Vannak tőlünk olyan dolgok, amik megközelítok a profi dolgot, de ez itt a hobbielektronika fórum, amíg hobbi, addig hobbi
Ebben igazad van,ismerem őket,de pont a költségek csökkentése miatt írtam ide,hátha.Spafi-tól vettem régebben pár komplett végfokot,de ő már nem épít.Hasonló precíz emberkéket keresnék.
Ha a költségeken csökkenteni akarsz, akkor a profi elvárásokból is alább kell hagynod, vagy neked kell csinálni.
Például az első, hogy kiesik a garanciád, mert házi mókolásra nem lehet garanciát vállalni. Aztán nem lesz CE minősítésed, és teszt, hogy megfelel a EIC szerinti zavarkibocsátási határoknak. Aztán jön sorba az egyéb... Spafi is gondolom azért nem gyárt, mert nem éri meg neki.
Ki tudja... lehet pékáencének is volna mit tanulnia itt némely "hobbistától"
|
Bejelentkezés
Hirdetés |