Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   125 / 239
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1

Dehogy veszekszem én vele... Zsolt tudja jól, hogy nem ez a célom. A többi már személyes, de nem abban az értelemben, ami a HE-n nem szokás...

Egyébként, egyet értek veled... mi vagyunk a papok... holtig tanulunk, aztán mégis Bután halunk meg... de hát ezt dobta a gép...
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Igen, elmegy kondi nélkül is, de nagyon alacsony frekvencián. Ha beteszünk egy kondit, akkor megnő a frekvencia, de nem biztos, hogy a négyszögátvitel megfelelő lesz. Nem értem pontosan az összefüggéseket ( szabályozástechnika ), de ha egy opamp van a bemeneten ( vagy valami hibaerősítőnek ), akkor azt vissza lehet csatolni, hogy valamiféle alulátersztő szűrőt képezzen. Ennek a visszacsatolási elemeivel ( PI ) kényelmesen be lehet állítani a legkisebb THD-t, a megfelelő frekvenciát, úgy, hogy a visszacsatoló kondival mégis be lehet állítani a tökéletes négyszögátvitelt.
A problémám inkább a megvalósítással van. Ha a kimenet is két darab ( diff. erősítő) akkor nem tudom, hogy kapcsolástechnikailag ezt hogyan lehet megvalósítani. ( Mindenféle öteletem persze van, de nem az igaziak. Valószínűsítem, hogy nem egy kondival kell visszacsatolni, hanem ennél egy kicsit bonyolultabb. De majd megnézem MS-ben. )

És persze oda kell figyelni, hogy egy erősítő nem gerjedhet be terhelés nélkül. Ha a visszacsatolásban nincs kondi, akkor biztosan begerjed... Amit én tapasztaltam mérésekből, ez a dolog nagyon kritikus. A THD akkor a legkisebb, amikor már majdnem begerjed a kimenet terhelés nélkül. Úgyhogy én biztosan beleterveznék valamilyen védelmet, mint ahogy láttam ilyesmi védelmet gyári erősítőkben. ( Outline, valami olasz cég )
(#) Karesz 50 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

GeeLee-nek az a gondja, hogy nem akar a kapcsolófrekvencia 240 kHz alá menni.
(Ha jól értettem.) Csak arra céloztam, ha kiveszi a kondit (próbából) a visszacsatólókörből,
akkor fog a létező legalacsonyabb frekvencián járni, amit az erősítő és a fojtó késleltetésének összege fog meghatározni.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

A csakazértis-re már utalt Karesz is, gondolom nálam is hasonló okokból fellelhető emberi tulajdonság. Ebben a szakaszban nekem ez nem munka hanem szórakozás, tehát ezt az időt nem sajnálom. Az IR-en kívül minden mást nagyon olcsón szereztem be, tehát túlzottan azt sem, és eddig nem is tettem tönkre az 1db IR-en kívül semmit.
A nem teljesen jóra most azt tudom mondani, hogy nekem ez így teljesen jó. Nem a tökéletesre törekszem, hanem arra hogy ez olyan legyen amilyennek szerettem volna, eddig úgy néz ki hogy olyan.
Ez a töréses dolog meg a kevés szufla miatt volt szerintem. Az 50Hz-es trafós tápban mindössze 1-1db 4700µF van szűrésnek, az ekkora áramokra már elég kevés. Most megvastagítottam a nyákon a vonalakat, meg tettem még a tápba egy kevés kondit és sokat javult.
A szinusznál a másik csatorna a tápfesz, a négyszög pedig a be és kimeneti, a frekijét nem tudom, talán 1-2kHz.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Nem nagyon hiszem hogy katt-al valaha is összevesznénk (legalábbis részemről biztosan nem).
Hasonlóképpen lehet ahogy írod, mert az első élesztésnél kimaradt belőle véletlenül az elkó, tehát a visszacsatolás vége lógott a levegőben. Néztem is mint Rozi a moziban hogy miért 60kHz-en rezeg, mire rájöttem hogy kimaradt egy alkatrész.
Ez végül is most jól van így ahogy van, de ha majd kW közelében fog menni, jobbnak láttam lejjebb menni a frekivel olyan 180-200kHz köré. De nem akar, pedig a másik frekijét (ami tulajdonképpen ugyanez csak LM311 volt az eleje) nagyon jól lehetett a kondival állítani. Ennek meg beforrasztottam a 220pF mellé még egy 330pF-ot, és csak 20-25kHz-et ment lejjebb a freki. Nem értem.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Előszőr jó lenne egy becslést csinálnod, hogy mennyi lesz a vezetési veszteésg és kb mennyi a kapcsolási veszteség, mert lehet felesleges lesz a dologt 200kHz környékén üzemelni.

Ha a frekit lejjebb viszed, akkor egyben a minimális kaidható impulzus is nőni fog. Szóval igazából van a vezérelhetőség szempontjából is egy optimális frekvencia az adott késleltetésű áramkörhöz.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Katt-al nem is lenne jó összeveszni, mert akkor ki segítene nekünk?

Szépek a jelek, és örülök, hogy már 20kHz-en is mersz mérni

Úgy mértem, hogy egyik sugár a kimenet, a másik a pwm jel. Így közvetlenü látod mindkét
tápfeszt, és ha szerencséd van betriggereli a szkóp, vagyis látod a pwm-et is közben.

Még egyszer leírom, (nem akarok okoskodni) de: a szimulátor szerint és a gyakorlatban is így van.
Van egy leggyorsabb "gerjedési frekvencia", ami 80-120 pF körüli értéknél adódik. Ha ennél kisebb, vagy nagyobb a kondi, akkor lassul. Nálam, ha kiszedem a kondit, 200kHz,
100pF-el 450kHz (cirkom/sacc=kb/durván).
Az áramfelvételnek van egy minimuma, ami nálam 300-330kHz-re jött ki. Így a fojtót sem "kínozza" annyira, és magasabb frekin később megy telítésbe. Az IR langyos, meg az 1µF is.

Szerintem azért nem megy lejjebb a frekvencia, mert ennek kisebb a késleltetése, mint az LM311-nek volt. Vagyis gyorsabb, tehát jobb.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Eddig is mertem 20kHz-en mérni, csak egyrészt amíg nincs áramkorlátja meg normális hűtése addig nem nagyon akarom kínozni, másrészt meg kellett találni a bemeneten is a legjobb kompromisszumot.
Egyetlen helyen szedi össze a zajt, és ez a bemenet. Ezt teljesen el lehet tüntetni az ott lévő aluláteresztővel, de ugye akármeddig nem lehet lemenni a törésponttal amíg nem tudja az ember hogy mi kerül még oda, mert az oda tett hangerőpoti is részévé válik a bemeneti szűrőnek.
Alapból -1dB-en volt a 20kHz-es jel, most egy 10k-s hangerőpotival -1,6dB-en van, ez az átvitel így (nekem) tökéletes, zaj nincs.

Erre is gondoltam már, biztos hogy jobb mint az LM311-el, ez már a jeleken is látszott. Mind a szinusz, mind a négyszög szebb, és tovább is modulálható néhány %-al.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Most már sokkal szebbek a jelek. Alakul ez.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

" Ha a frekit lejjebb viszed, akkor egyben a minimális kaidható impulzus is nőni fog. "

Én azt tapasztaltam, hogy nem a kiadható, hanem a ténylegesen megjelenő impulzusszélesség fog nőni. Ezt nagyjából értem is, hiszen elég fura lenne mondjuk a kimeneti fojtó árama, ha nem így lenne. Ez az áram úgy néz ki, mintha az áram középértéke körül húznánk felfelé is, meg lefelé is egy sávot. Ezen a sávon belül van mindig az áram, de úgy, hogy a kapcsolások mindig a sáv vonalára esnek.

A vivőfrekvencia meg elég furcsa dolog. Azt hinnénk, hogy minnél magasabb, annál jobb a THD. Igen, ha ideális elemeket használnánk. A valóságban ez most a 300 kHz körül van. Feljebb is romlik, meg lejjeb is. Először csak lassan, aztán gyorsabban. De azért hagy említsem meg, hogy próbáltam egyszer olyat is, hogy mindössze 60 kHz-el ment és hangszórón meghallgatva alig volt különbség a 250-hez képest. Ha van rá lehetőségetek, próbáljátok ki. Ha arra gondolok, hogy max egy a négyhez változik a teljes kivezérélés, meg a nulla vezérlés között a frekvencia, akkor pl. sub célokra tökéletesen elegendő a 80 Khz. Más kérdés, hogy a kimeneti fojtó nagyobb lesz méretben, hiszen nem nagyon akarnánk nagyobb áram- meg feszültség hullámosságot a kimeneten. Ha így nézem a dolgot, akkor ehhez már nem is kellenek annyira spéci alkatrészek.
(#) Gibi89 hozzászólása Nov 16, 2013 1 /

Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy azt hogyan tudnám egyszerűen megoldani, hogy van egy 5V-os PWM-jelem a frekvenciáját 50-120 Hz között tudom változtatni, az impulzus szélességem pedig kb ~200-250usec Ezeket az értékeket egy PIC-el adom ki na mármost Nekem feszültségre olyan 60V körüli érték kellene és maradva ezekkel a frekvencia és impulzus szélességgel. Ötletek??
(#) pucuka válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Az 5 V -os jellel kapcsolgathatsz egy olyan tranzisztoros fokozatot, amire 60 V tápfeszültséget kapcsolsz. Olyan tranzisztort válassz, ami bírja ezt a feszültséget.
Csak a rend kedvéért: A PWM jel frekvenciája nem, csak a kitöltése változik.
(#) Gibi89 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Igen ezt a megoldást ismerem, viszont ha mindössze egy 9V-os elemről szeretnék működtetni valamit akkor milyen lehetőségeim vannak? Egyébként Köszönöm a válaszodat!
(#) pucuka válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 16, 2013 /

Akkor fogj egy jó nagyméretű 110/12 V os hálózeti trafót (régen voltak 2×110 V -osak), ha a 12 V os tekercsét meghajtod 5 V -al, nagyjából 60 Vcc .t fogsz kapni. Lehet, hogy nem lesz szép négyszög, lehet némi tetősesése, de kb jó lehet.
De ez a téma itt elég OFF, lehet megrónak érte.
(#) Karesz 50 válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Az IR2110-et vezérelheted 5V-tal.
(#) lorylaci válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Nekem eddig nem esett le, hogy te most akkor mi a bánatot is akarsz? Eltudnád valahogyan úgy is mondani, hogy én is megértsem? Ha PWM, PFM, vagy akármilyen kapcsolóüzem, akkor biztos tudok segíteni!

Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy ennek a kérdésnek köze nincs ehhez a témához.
(#) pucuka válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 17, 2013 /

Semmi köze a témához, egy 9 V ról működtetett változó frekvenciájú de állandó szélességű impulzusokat (5 V) szeretne 60 V -os amplitúdóval előállítani.
(#) Ge Lee hozzászólása Nov 22, 2013 /

Ilyen lett a "kicsike".

UcD_1k.jpg

(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Nagyon profi. Irigykedek.
Végzi a dolgát rendesen?
(Az ajjját nem mutatod meg?)
(#) (Felhasználó 46585) válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Szerintem nem akarja, mert akkor kiderül, hogy még csöveket is tett bele...

Egyébként, nagyon jól néz ki! Gondolom, még nincsenek mérési eredmények, de kiváncsian várjuk.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Hogy mennyire lett profi az majd kiderül a vallatáskor. Igyekeztem azokat a dolgokat jobban - máshogy - megcsinálni, amik a cikkes változatban el lettek rontva. Órák óta itt "dübörög" kb. 1W-al a hátam mögött. Mostanában úgysem fogom tudni rendesen kipróbálni mert csak +/-64V-om van, nincs nagyobb tápfeszem ami terhelhető is. Meg az áramkorlátot is le kell előtte tesztelnem, azt most állíthatóra csináltam meg (elő van feszegetve a tranyója, így akár 100mV-ra is kinyit ha kell).
Az alján csak az alkatrészek vannak, meg egy csomó ón.
Még nem döntöttem el hogy publikus lesz-e az egész, katt szerintem sejti a miértjét is. Ha esetleg az lesz, akkor lehet hogy megér egy cikket is.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 22, 2013 /

Csöveket azt nem, olyat csak a víz vezetésére használok. De van benne egy két nem mindennapi (mondhatni elvetemült) megoldás.
(#) balazska1987 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Nekem is nagyon tetszik, remélem lesz cikk, az előző verziót már elkészítettem, az is teljesen jó, de gondolom ez még jobb lett gratulálok hozzá, csinos darab!
(#) Ge Lee válasza balazska1987 hozzászólására (») Nov 23, 2013 / 1

Köszi. Természetesen megint nem gondolkodtam előre, mert eredetileg úgy terveztem hogy lesz a félhíd magában, meg lesz a híd. Most már rájöttem hogy a félhidat nem is kell megcsinálni. Erre kellett volna még két vonalat rajzolnom, és máris használható a két félhíd sztereóban 2db alkatrész kiemelésével, persze abban az esetben áramkorlát nélkül.

Ennek muszáj így lennie hogy mindig utólag okos az ember?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2013 /

Muszáj. Képzeld, ha még utólag sem...
(#) takivoice hozzászólása Nov 24, 2013 /

Érdeklődnék,ki épít profi minőségü,üzembiztos,nagy teljesítményü PWM vagy D osztályu végfokokat kompletten,dobozolva,csatlakozókkal,védelmekkel,hűtéssel,stb..
(#) lorylaci válasza takivoice hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Például ők
Vannak tőlünk olyan dolgok, amik megközelítok a profi dolgot, de ez itt a hobbielektronika fórum, amíg hobbi, addig hobbi
(#) takivoice válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Ebben igazad van,ismerem őket,de pont a költségek csökkentése miatt írtam ide,hátha.Spafi-tól vettem régebben pár komplett végfokot,de ő már nem épít.Hasonló precíz emberkéket keresnék.
(#) lorylaci válasza takivoice hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Ha a költségeken csökkenteni akarsz, akkor a profi elvárásokból is alább kell hagynod, vagy neked kell csinálni.
Például az első, hogy kiesik a garanciád, mert házi mókolásra nem lehet garanciát vállalni. Aztán nem lesz CE minősítésed, és teszt, hogy megfelel a EIC szerinti zavarkibocsátási határoknak. Aztán jön sorba az egyéb...

Spafi is gondolom azért nem gyárt, mert nem éri meg neki.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 24, 2013 /

Ki tudja... lehet pékáencének is volna mit tanulnia itt némely "hobbistától"
Következő: »»   125 / 239
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem