Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Értem. Egyezhet a fülünk, a Quadot és a HTA-t én is szeretem. Én a Quadot egy picivel jobbnak hallom, vagy inkább másnak, sterilebbnek. Ha lesz időm, kipróbálom a HTA-t cső nélkül. Kiváncsi vagyok rá.
Valami nem stimmelhet a HTA-val. A Quad az nem egy igazán jó hangú erősítő. A HTA-t én jobbnak hallom, ráadásul "nem picit".
Másrészt elismerem, hogy a melyik a legjobb dolog kérdés ről kár vitatkozni. Nagyon függ a hang az alkatrészektől is, megépítéstől is. Csináltam B5, B9, HTA, Quad405 VF2, véget erről a fórumról. Elsőre semelyik sem a maximumot adta. A B5 például először elég gyengusz lett, a B9 sokkal szebben szólt, ezért konzultáltam a tervezőjével, küldött pár tranzisztort, meg kondenzátort, hogy cseréljem ki és beígérte, hogy valami egészen más hang fog utána megszólalni. Kicseréltem az alkatrészeket. Megszólal. Olyan dinamika, mélyek, zeneiség, stb lett az alkatrész cserétől, hogy hihetetlen. Először olyan se volt, mint a quad, csak kicsit talán tisztább, de valahogy nem volt jó igazán. Most a quad szegény nálam leghátulra került. A sorrend azóta változgatott attól függően, hogy melyik erősítőt tuningolgattam alkatrészekkel, tápegységgel, de a quad annyival le van maradva már, hogy nem is bírom sokáig hallgatni. A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2013
Hát az igazság az, hogy erősen szubjektiv amit írsz. Tudni kell a quadról, persze a gyári, eredeti erősítőről beszélek, hogy több akkori neves hangmérnök, szakértő, stb tervezte, nem csak összedobta, másfelől a quadnak olyan tulajdonságai vannak, amelyek semelyik más erősítőnek, pl azt tudtad, hogy otthoni vagy sima torzításmérővel nem tudod megmérni a torzítását mert olyan kicsi? A quad mint olyan műszakilag egy etalonnak számító erősítő, gyakorlatilag az jön ki ami bemegy. Nem fényezem, ezek a tények. Na most jön a fényezés.
Amikor Moszkvai Jocinál tettem látogatást, több erősítőt meghallgattunk közösen az ő monacor és az én epicure dobozaimon, köztük volt csöves, HT-A, az én B5 öm, a CHZ Hibridem, Quad, és még pár erősítő, többször több erősítő hallgattunk, több dobozzal, több számmal, hárman, scooby is jelen volt, és hát bátran mondhatom, hogy a quad azért igencsak az élmezőnyben volt, nálam vitte a pálmát szorosan a HT-A van a hátsójában. Az, hogy te nem bírod lassan hallgatni a quadodat, annak több oka lehet, de benen van az is, hogy teljesen más az izlésed, mint amit a quad képvisel. De ettől még ez egy nagyon jó hangú erősítő marad.
Szia,
csak az lehet az oka hogy jobbnak hallja a Quad405-nél hogy vett egy jó lemezjátszót, és hangdobozokat.... Nálunk különb hallású emberek az akkori HIFI magazinban már rá jöttek hogy valami gebasz van az angol hangjával (sajnos).
Nem az ízlés miatt van, túl nagy a különbség hogy rá kenhetném a dolgot az ízlésemre. Mások is ezen a véleményen voltak, amikor meghallották az új HTA30 amat, amibe a gyári Ion Obelisk-ből kinézett alkatrészeket tettem. Jamicon kicsatoló és tápkondik, Philips BC-k, Vishay ellenállások, meg BDW végtranzisztorok kerültek bele. Csővel pedig nem rontottam el.
Üdv! Aki toroiddal táplálja a csöves HTA-t, az a csőfűtést hogyan oldotta meg? A toroidra tekert kézzel egy új 6.3V-os szekundert? Vagy egyedileg rendelt eleve ilyen 3 szekunderes trafót?
Szia!
Akár lehet kézzel is rátekerni a cső fűtéséhez a szükséges feszültséget , de lehet akár olyan trafót , trafókat is rendelni amin ez eleve ott van ! Special én egy szerűen oldottam meg mivel MONO blokk a kis erősítő ezért a két oldali trafókon lett megoldva egy -egy 3,20 Volt -os tekercs ! Bővebben: Link
Sziasztok!
Most így néz ki a rendszerem, a barna fadobozban a hta, alatta a szürke nintaus (egyelőre) a cd játszóm. Amikor megy a TV akkor oltári brummos a hta, ezzel lehet valamit kezdeni?
Egy kicsit szebb dobozt érdemelt volna az a HT-A. Viszont jó a háttérbe a gta
Egy délután alatt készült, nekem tetszik
(A két hobbim egy képen. )
Megtalálható itt az erősítő kapcsolási, és, vagy a beültetési rajza? Azt a sok 2sc, 2sa tranyót kiváltani valamivel? A csöves előfokkal érdekelne, ezek már rendelkezésre állnak.
A CIROKL erősítője gyönyörű! Köszönöm!
Több elgondolást is láttam, de mivel a cső adott, így ilyen változat lenne. Kérdés: a csőnek külön táp kell? 4-5 lábaira hány volt?
Pl. ez a rajz?
Sziasztok, egy nagy kérdés. Mennyi legyen a nyugalmi árama? Az emitter ellenállásokon mérném.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Ha a HTA-ról van szó annak a 40mA tökéletes.
Igen, HTA-ról van szó, kicsit kiestem a gyakorlatból, akkor a 0R33-as ellenállásokon 10mV-ot mérek az 33mA nyugalmi?
Zoli: Köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2014
Nos, beállítottam 33mA-t, úgy, hogy 10mV-ot mérek a 0R33-as emitter ellenállásokon. Mit ad isten, műszer rajta, hallgatom, és szépen kezd felfelé kúszni, 5 perc után. Ismét beállítom, majd ezt játszogatom vele, néhányszor. A borda melegszik szépen, pedig halkan hallgatom csak. A kezem éppen hogy állja, nem értem. Olyan, mint egy öngerjesztő folyamat, ahogy melegszik a borda, úgy kúszik fel a nyugalmi, amitől persze még jobban melegszik, és így tovább. Mind a két oldalon természetesen. Mi okozhatja ezt?
Nézz rá szkóppal, nem kezd e gerjedni egy idő után nagyfrekisen.
Ha lenne szkópom szamikám perpill nincsen most.
Néhány, vagy max. 10 mA-nél többet nem nagyon kellene neki felkúszni. Benne van a kimeneten az RC tag? A bemenet váltóáramú szempontból rövidre van zárva (hangerőpoti letekerve)?
Igen, kb 10 mA-t kúszik fel, a bemenet nincs rövidre zárva, de ha hallgatom, akkor kúszik fel egy kicsit, viszont ha nyugiba van, akkor nem, akkor stagnál. Akkor lehet, hogy ez üzemszerű. Most azt csináltam, hogy lejjebb vettem a nyugalmit, az emitter ellenállásokon 6mV-ot mérek, ez kb 20mA-nak felel meg, ezt most elég jól tartja, borda langyos üzem közben, szerintem ez igy marad. Halkan hallgatva nem recseg, nem hallok torzítást, szépen kivezérelhető, szerintem ez igy jó. Próbáltam még lejjebb tekerni, ekkor 2,5mV-ot mértem, ez kb 7-8mA itt kicsit torzitott kis hangerőn. 20mA szerintem még jó lehet neki.
Ez így nem korrekt, mert a műszered nem biztos hogy jól mér ilyen pici feszt. Azt szoktam csinálni (ha nem műszeres tápról indítom) hogy bekapcs, a tápágban lévő biztire ráteszem az árammérőt, majd kiemelem a biztit, és máris látom az átfolyó áramot. Persze az a teljes, nem csak az ami a végtranyón folyik.
Annak idején én is tekergettem meg füleltem, és úgy tűnt hogy 30mA alá nem érdemes menni, ott már ha csak alig hallhatóan is, de elkezdett karcosodni. Persze tranyója válogatja, mert volt amelyik még 15mA-el is ugyanúgy szólt. Hogy valamennyit elmászik az természetes, de annyitól nem lehet sokkal melegebb a borda.
Ezt a fülelős tekergetős módszert én is próbáltam, de nem tünt fel, hogy karcosodna, egy kicsit vártam némi változást, tekintve, hogy felmentem 600mA-ig is, mondom ez már A osztály de nem történt hangbéli változás, mármint én nem érzékeltem. (Sony cdp M-31, HT-A30, Preludium B31) Azt hiszem, az lesz a legjobb ha kiveszem a biztit és közékötöm a multit, csak kicsit macerás, de azért valahogy megoldom. Szerencse, hogy külön van két táp az erősítőnek, így meg tudom oldani. Lehet, hogy kicsi lenne a borda? Te mit gondolsz így első blikkre? Bővebben: Link
Szia! Nemcsak kicsi a borda, de a lamellák sem szellőznek jól így fektetve. Azért együtt lehet vele élni. A beállításról itt írok.
Azért helyeztem el így a bordát, mert felfelé állnak a lamellák, ha hátrafele csaptam volna még rosszabb lenne a helyzet. Arra viszont nem gondoltam, hogy ekkora erősítőhöz ennyire kicsi lenne a bordaméret. Mióta lejjebb vettem egész kicsire a nyugalmit már egész tűrhető a hőfok, remélem így marad mert én már biztos nem bányászom onnan ki Elolvastam az írásodat, szerintem az volt a gond, hogy hidegen állítottam be. Most egész jó a dolog.
Nem is gondoltam, hogy bolygatnád. A tanulsághoz tartozik, hogy nagy bétájú T5-tel (például BD139-16) tapasztalatom szerint javul a hőmérséklet stabilitás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |