Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Gabo,
Na itt adódnak azok a feszültségek melyeket legtöbb esetben kioltunk (az önindukció által létrehozott feszültség mely akár az őt tápláló feszültség sokszorosa is lehet) Pl. egy ceruza elemről működtetni 20 db. sorba kötött LED-et. De ez csak az érzékeltetés végett hoztam fel amúgy itt off téma ne is csámcsogjuk túl! Valóban az adó részt ha nézzük kb 1K Ohm a terhelés az elválasztó fokozat felé nézve, tehát az 50 Ohmos terheléssel mért értéknél jóval nagyobbnak kellene lenni. De ez az 1-2 V már képes meghajtani a Q4 Driver fokozat tranzisztorát. Sok mindennel nem tudsz variálni csak a T1 vasmagjával. Én is hangsúlyozom, hogy ne rezgőkörnek való nagy jóságú hanem Ferrit anyag széles sávú trafó célra. A szekunder menetei közvetlen a Primerre legyenek tekerve ne a vas túl oldalára! (holott ugyan az a mágneses tér megy át rajta)
Az 50 ohm-os terhelest en nem latom a rajzon, 1 k ohm trimmerbe megy be a jel, a tovabbiakban a tranyo bemenete nehany k ohm ujra. Tehat valahol 1 k ohm alatti terhelest latok ott.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
Üdv! Reki Junior 80m band (TCA440),forgós vevöt ismeritek? Mettől-meddig hangolható? Érzékenysége? Köszi
A masik dolog, hogy biztosan jo a szkop kabelod ezen a frekin ? En jartam ugy, hogy 100MHz-es kabellal oszto nelkul nehany MHz folott mar esett az amplitudo, es mind javitottam az aramkort, kozben csak az osztot kellett bekapcsolni, mert csak ugy tudta a 100MHz-et a szkop kabel.
Szia Szabi!
Nem az adó, hanem a vevő keverő terhel be 50 ohm-mal ('1' jelű átkötés a rajzon), de minimális a különbség terhelt és terhelés nélküli állapot között. Értem én Antennaman érvelését az önindukcióval kapcsolatban, ez működne is ha impulzus sorozat menne a ferritre, (vagy ha rezgőkört táplálna) de itt szép szinusz megy rá, ami miatt -szerintem- úgy működik, ahogy az iskolában a trafókról tanultuk. Egyelőre hagyom így, a vevőnek valószínűleg elég, azt meg majd meglátom hogy mennyire tudja kihajtani a végfokot.
Szia!
Érzékenység kb:2 mikrovolt, kimenő 10-15 W. Kapcsolási rajz ha jól emlékszem 1980 Rádiótechnika évkönyvben van. Attila
Hello Gabo,
Tegnap próbáltam szimulálni, a te esetedet. Akkor jött ki a VFO Buffer fokozat végén lezáratlanul kb, 1,5V pp ha a Q3 Emitterén a 100nF kondenzátort kiforrasztottam, így a váltakozó áramú erősítés lecsökkent. Nálad ez rendesen meg van 100 nF ?
Sziasztok! 3.5Mhz-es vevő érzéketlen(ferritant.).Szerintetek?Cseréljem:loop,keret,tranzisztoros erősitőre-aktív?
Érdekes eset. Gyakorlatilag nem hidegíti le RF szempontból a tranyót és elmegy a munkapontja. Kiváncsi, leszek mire jut a csere után! Majdnem kész van az adó-vevőm. Pár ellenállás hiányzik és indulnak a tesztek este.
Szia Gábor!
Megvan a 100nF, az első összeállításban is próbáltam több félét (kerámia, fólia), és a teljes újjáépítéskor is ebből is új került bele. A vele párhuzamos ellenállást is cserélgettem 100...220ohm között, de nem javult számottevően. A FET Source lábán neked mekkora a jel? Nekem 1,5Vp-p szép szinusz. Annyi van még, hogy a RIT szabályzó kört még nem építettem rá (15pF és onnan tovább), de ez nem hiszem hogy befolyásolná a kimenetet. Tegnap megjött a bizi, holnap postára adom az engedély igénylő lapot, aztán végre saját hívójellel forgalmazhatok ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013
Látom te is figyelemmel kíséred Gabó munkálkodását a kis tcvr-rel.
Akkor szépen haladsz a kis Pig Rig-el. Hangsúlyoztam, előzőekben, hogy a maga nemében az egyszerűségéhez képest igen érzékeny kis rig lesz és az NE5534 ráadásul igen zajszegény. Na persze nem is említjük egy napon komoly szuper rendszerű készülékekkel ugye. Meglátod, sok örömed lesz így is benne, még nem egy DX-et is fogsz vele összehozni amikor ningy nagy Contest tolongás a sávban. Szerintem nem is kell nagyon bele tuningolni ez így eredeti... Sok sikert hozzá!
Nemrégiben kaptam egy kis ilyen vevőt és a kis bicikli küllő és a ferrit antennájával teljesen jól vette az Európai állomásokat.
Akkor feladja a leckét ez a VFO. Mondjuk nálam a FET Source-én is meg van a 4Vpp körüli jel a golyóstoll tekerccsel . A tápfeszültség 12V. Tegnap lefotóztam a trafó kimenetén a jelet lezárás nélkül amit itt mellékelek. Látszik, hogy van benne rendesen felharmónikus.
Mondjuk ahogy kivettem a trafót a takarékos csőből úgy tettem be és a szekunder a vas túloldalán van tehát ez is kilőve. A kép a kis szintről a felemelt 100nF a Q3 Emitterén készült. Akkor csak a FET és a rezgőköri tekercs körül kell szétnézni. Közben kifaragtam egy kis gyakorló nyákot a meghajtó és végfoknak, hogy mit produkál de addig nem forszírozom azt a részt amíg nálad nem tökéletes a VFO. Akkor keressük tovább!
Szeva Gabi es a VFO-epitok lelkes csapata!
Csak egy szosszenet! Gabi, Te 2N2369-et hasznalsz, mig bodgabo BC108-rol beszelt. A ketto kozott azert egy kis minosegi kulonbseg van. Tovabba az eredeti 2N390x is egy lehelettel jobban viselkedik mint a BC108. Nem lehet, hogy ebbol adodik a "veszteseg" ? Hiaba ugyanakkora a tranyi betaja vagy nagyobb a 108-e mint a 2369-e, megis a 2369 jobban viselkedik ? Nem veletlenul hasznaltak az EMG szkopokban is 2369-et. Csak mint egy felvetes... Udv! Imre
Szia Gabi!
Megegy szosszenet. Nezegettem az elso kepet a jeledrol. Ha az alap oszcijelbol szarmazo felharmonikus lenne raulve a hasznos jeledre, akkor az az erdekes benne, hogy a jel felfuto es lefuto oldala is egyforman torzult lenne. Itt a lefuto oldalon korulbelul a nullatmenet kornyeken talalhato egy eros "hullam" a gorbeben mig ugyanez a felfuton nincs meg. A masik, hogy a lefutonal tapasztalhatoak lenyegesen jobban a szinusztol eltero egyeb jelek jelenlete mig felfutonal alig erzekelheto, lathato. Erdekes lenne spektrumanalizatorral vagy hasonlo szerkezettel (pl. panoramavevo v. szkenner) ranezni a kimeno jel tenyleges osszetetelere. 73! En.
Szerintem nem jok valahol a munkapontok, azert torz a jel.
Szia Imre!
Milyen szépen felpezsdült ez a topic! ![]() Próbáltam már sok tranzisztorral, sorban BC548, 2N3904 (ezt ajálja a leírás), BC107 és most BC109C-k vannak benne, ezek is egy maréknyiból lettek kiválogatva, a két legnagyobb bétájút használtam fel. Most írta Gábor hogy a VFO-ja kimenetén is 4Vp-p jelet mért, tehát lehet hogy nálam ezzel lesz a probléma. Addig ahhoz nem is nyúltam, mert nyugodt voltam a szép alakú 1,5Vpp szinusz jellel. A leírásban van egy szösszenet, a FET lezáró feszültsége (pinch-off voltage) 3,5V-nál kisebbnek kell lennie a megfelelő (min. 4Vpp) kimenő jel elérése érdekében. Holnap FET-et válogatok, hátha az öt darabom (ennyi volt az üzletben) közt van ilyen. Jó lenne a hét végén kipróbálni a kis adóvevőt, meg a már elkészült Z-Match hangolót
Nekem akkor kezdett ehhez hasonlóan torzítani, amikor a 27k-s visszacsatoló ellenállást növelve már ~60kohm-nál nagyobbat tettem be. Az erősítésem nem nőtt számottevően, viszont betorzult. Valószínűleg túlvezérlődött valamelyik tranzisztor.
Hello Imi,
Többször több féle tranzisztorral és FET-el elkészítettem ezt a VFO-t, még zsebrádióból kiszedettekkel és BC107-tel is, mindig ugyan azzal az eredménnyel. Már a VFO kevesebb jelet produkál Gabo-nál és az elején indulni sem nagyon akart neki melegedett is.
Akkor csak a rezgőkör Q ja maradt. Cserélj rezgőköri tekercset.
Majdnem kész van a kis RIG. Sajnos egy baleset történt. Nem tudom megkülönböztetni a 43-as és a 61-gyűrüket... Megpróbálom woblerrel kimérni az átvitel különbséget! A másik ami nem sikerült elsőre a kimenő trafó. Annyira jó képet csinált a szerző a kicsit 2 lukú ferritről, hogy annak a menetszámaival tekertem meg a nagyot
![]()
Hogy jobban tudj a Ferritekkel kalkulálni az alábbi linken vagyis ahonnan rendelted a riget ott vannak az adatlapok és táblázatok . Amúgy rá tekersz 10 menetet zománc huzalból mindkettőre és a 34-es anyag sokkal nagyobb induktivitást fog mutatni az L mérődön.
Amidon táblázat itt
A képek alapján Gabo Amidon 6-os porvasmagot is alkalmazott az pedig elég jó , nálam még a Kőporc vasmagokkal is ment. Igaz ahogy 8LLS Imi is ecsetelte a FET Source-én olyan" lépcsős " a fel és a lefutó él is mint egy Orosz D betű.
![]() Kíváncsi vagyok FET cserélgetéssel javul-e a helyzet.
Még azt mérd meg, mennyire esik le a feszültség a Drain felől a 100 Ohm ellenálláson! Ha nagyon leesik akkor az is gond mert nincs miből dolgoznia a FET-nek .
Az egyik VFO-mnál ez volt a gond és talán FET cserét ejtettem meg. 12V Tápfeszről egy 1K ellenálláson keresztül is lehetett táplálni a FET-et úgy, hogy egy 6,8V-os Zener diódával stabilizáltam is. A mellékelt kép illusztrálja.
Pont ez volt az egyik problémám, hogy az Amidon gyűrűvel csak úgy volt hajlandó berezegni, ha a multiméter tapintócsúcsát a tekercs leágazásához érintettem. Most egy 5mm átmérőjű csévetesten van 40 menet, a 10.-nél megcsapolva és egy sárga jelzésű 4mm-es menetes mag van benne.
Ha úgy lesz időm, ma kipróbálom másik FET-el (előtte válogatom), meg az Amidon magot is több menettel.
Köszönöm a választ! Sajnos szignállal leszek kénytelen azonosítani a gyűrűt. Induktivitás mérőm nincs. Jobb híján csinálok egy rezgőkört és amelyik alacsonyabban jár az lesz lesz a 34-es.
Mai eredmény:
Végigpróbáltam mind az öt készleten lévő FET-emmel, az egyikkel 3,5Vpp lett a kimenő jelem! Alakul! ![]() Ezután még a kis Amidon gyűrűt újra tekertem (40 menet, megcsapolás a 10.-nél), és beforrasztottam a szolenoid helyére. Ez után 3,9Vpp lett a kimenet. Közelítünk az áhított 4Vpp-hoz!!! ![]() Még a kondenzátorok cserélgetésével belőttem a frekvenciatartományt ~7000kHz...7140kHz közé, és le is telt a mai másfél órás szabad foglalkozás... Ha lesz ismét szabadidőm, folytatom a többi fokozattal.
Szia! Csak erdeklodom, hogy a vfo-rol lejovo jel szinten olyan "hullamos" mint a Gabi altal feltett kepen lathato? Grat es Udv!
Szia!
Képet elfelejtettem készíteni róla, de szép, közel szinuszos. Felül és alul szépen kerekedik, de a fel és lefutó oldalak túl egyenesnek tűnnek. Olyan hullámok nincsenek benne, mint a Gabiéban. Éjszaka, félálomban gondolkoztam azon, hogy eddig 12V-ról hajtottam (a 100ohm után is 11,8V körülit mértem), de a végleges helyén a VFO stabil 8V-ról fog menni (egy 7808-astól kapja), és csak a leválasztó fokozat kap közvetlen 12V-ot. Emiatt lehet hogy megint kisebb lesz a kimenő jelem... ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |