Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   170 / 244
(#) andras99 válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Az én mikrofonom ha jól tudom VHF sávban üzemel (gondolom a tiéd is), elvileg ebben a frekvenciasávban üzemelt az analóg tv, de most már digitális van... Nem tudom...
(#) andras99 válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Nálunk a suliban már nem először fordul elő hogy elmegy a jel, sistereg, stb., mondjuk az UHF. (Sal) Legutóbb az igazgató beszél a mikrofonba, semmit nem lehetett hallani, csak sistergést meg csöndet, a hangosító gyorsan elfutott vezetékes mikrofonért.
(#) andras99 válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Van egy ötletem a zavar forrására: nemrég volt digitális átállás, és még analógban sugároznak egy csatornát, amin keresztül tájékoztatják a népet az átállásról. Talán ha már abbahagyták, próbáld meg még egyszer, hátha utána működik. Egyébként melyik típusról van szó, állítható frekvenciájú?
(#) BiG_Lui-Gee válasza andras99 hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
Nem kísérleteznék mert ritkán jött elő.

Ez a típus > http://allyouneedmusic.com/catalog/dB-Technologies-WM220-M2-Handhel...0.html

csak van a többi +3 testvére még és a vevője is 4 mikit kezel. Sehol nem láttam még ilyen vevőt. Mindegyik 2őt tudott max mint a linkben is de 3 antennája van.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2013
(#) pucuka válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
A linken levő is csak egy mikrofont tud kezelni, két antennája azért van, mert a vevő diversty. Ahány mikrofon, annyi vevő. De a frekikre, csatornákra figyelj, mert zavar lesz.
A mikrofonok VHF sávban mennek, 35 MHz -es sávban, a TV - UHF sávban. Nemigen zavarhatják egymást.
A bezajosodásnak sok oka lehet, legfőképp merülő elem miatti teljesítmény csökkenés. Lehet hibás hangolás is.
Az UHF sávú 868 MHz mikrofonoknál sem volt TV adó, mára pedig mind 790 MHz alatt van. A 4G még nem működik, működhet, mert azt még pályáztatni is kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2013
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Nov 16, 2013 /
 
Igen a linken egyet tud elnéztem. Merülő elemet kizárnám, mindig újjal kezdünk csak próbán van használt. A miki kikapcsolt állapotban és a vevő mit vesz néha ? Villog a visszajelzője olyankor és ha tolok rá hangot akkor recsegés van(pl mint mikor egy rádiót zavar egy villany kapcsoló csak sűrűn kapcsolgatva).

Hibás hangolás életszerűbb, csak öregszik, elcsúszhat gondolom a sáv, bemérni nem tudom.

Köszönöm az infókat.
(#) pucuka válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 16, 2013 /
 
A hangolás nagyon fontos dolog, olyan mikor az URH vevődet állomás mellé hangolod. Az FM moduláció jellemzője, hogy vivő vétele nélkül nagy zaj hallható, erre való a zajzár. Ha a zajzár nyitogat, akkor az is hibásan van beállítva. Ha a löket sincs pontosan beállítva, az is okozhat problémát, ha nagy a löket, akkor a vétel meg is szakadhat.
Valószínűleg egy igazi szerviz sokat lendítene a dolgon.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2013
(#) Davidd hozzászólása Nov 24, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy behringer mdx1600as dinamika komresszor/limiter. Működik rendesen teszi a dolgát de hiába olvastam el magyarul mi mire van nem fogtam fel a gyakorlati alkalmazásba hogyan is kell használni.(be van jól állítva) most 2 gombkombináció eredményére vagyok kiváncsi miért csinálja azt. Ha bekapcsolom a De-esser-t(sárgán világít) és még az SC-MON-t(pirossan villog) akkor több magas lesz, azaz szebb csilingelőbb magassal dúsabb hangkép. Miért van ez?Most természetesen nem pont úgy van beállítva ahogy a képen van Alapból tudom hogy mire van a De-esser de hogy-hogy akkor ad rá több hangot, amikor megnyomom az SC-MON-t
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) Davidd válasza FIGIRI hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Ezt írja a kompresszor leíras: A SC MON kapcsológomb köti
össze a SIDECHAIN bemenő jelét az audió kimenettel, ily módon elnémítva az audió bemenő
jelet. Például ezzel lehetséges a SIDECHAIN jel elő -kontrollja hangszínszabályozóval vagy egyéb a SIDECHAIN csatornára beillesztett berendezéssel kombinálva. Az SC MONITOR funkció például egyszerűbbé teszi a hangszínszabályozó szűrők vezérlő jelekhez való illesztését.
Aktivált SC MONITOR kapcsoló esetén, csak a SIDECHAIN jel lesz jelen a
kimeneten, amit a villogó LED jelez.
Lefodítanád nekem mit is jelent ez valójában? Mert érteni ertem csak ez így nem az én nyelvezetem (még teljesen) .
(#) FIGIRI válasza Davidd hozzászólására (») Nov 24, 2013 / 1
 
Elnézést, töröltem a hozzászólásomat, nagyon hulla vagyok és félreértelmeztem. Nos a komresszor mellékláncába lehet iktatni külső eszközöket, és ezek ellenőrzésére használható ez a funkció. Például egy frekvenciafüggő kompresszálást akar elérni az ember. Hogy ez a jelenség miért áll elő, sajnos nem tudom megmagyarázni, sajnos. Hosszú volt a nap a munkában, és nagyon lefáradtam... Szíves elnézést az előző, félrevezető válasz miatt. Illetve lehet, hogy igy pont a de-esser módosító jelét hallod. Gondolom úgy működik, hogy a magashangú összetevők ellenfázisú jelét keveri a hangképre, és ha bekapcsolod a monitort, akkor ezt a vezérlőjelet hallod, de ez csak az én elméletem.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2013
(#) Davidd válasza FIGIRI hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
(Semmi gond, megértelek sőt örülök hogy segitel még ha ilyen fáradt is vagy.) Akkor az az SC MON egy ellenörző valójában? Csinálok hangfelvétel.
(#) V.Cs. válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 25, 2013 /
 
Ugyan ezzel a típussal - tavaly Érden használtam volna - ugyan ilyen gondom volt!
Én se tudom, miért - nem is mélyedtem bele.
(#) BiG_Lui-Gee válasza V.Cs. hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Sajnos hanyagolnom kell ezt a típust nincs mit tenni kiöregedett.

Más.

Hozzájutottam egy kiváló állapotú Reloop RPX-150 hangsugárzóhoz

Adatok / részben mért is képeken.

Problémám az lenne (mint utána olvastam másnak is), hogy jól meghajtva csörög a dobozza pedig tényleg használható 60hz-töl de még 40-nél is van egy kiemelés. Jobban megfigyelve a reflex nyílásnál mozgó levegő süvít át a rácson + berezonál a rács is bizonyos frekvenciákon(megküldtem jelgenerátorról is). Kérdésem, hogy tudnám ezt a problémát minimálisra redukálni ? Gondoltam a tartó csavarok alá és a lemez alá is gumi alátéteket vágnék + a reflex nyílásnál kivágjam a rácsot ?

Hátha van valakinek jobb ötlete, szeretném egy iskolában segéd hangsugárzóként használni, de ha megszüntetném a csörömpölést komolyabban is lehetne használni.

köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) sanyikiraly válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Üdv

Ha jól látom a képen, hogy a reflex nyílások vonalában nincs lefogató csavar. Csatolok egy képet, én a piros pontokkal jelölt helyekre még tennék csavarokat, de legfőképpen a bekarikázott helyekre. Ezekkel a rács rezgése szerintem minimalizálható.

A rácson áthaladó levegő hangját, egy vékony darabka a nyílás elé a rács belsejére ragasztott akusztikus szivacs szerintem lecsökkenti. De ha nagyobb mennyiségben is hozzá tudsz jutni, akkor az egész rácsra rá lehet tenni kívülről és még a hang(fal)sugárzó esztétikája is javul. ( bár ez ízlés kérdése)

A rácsot semmiképpen nem vágnám ki, mert ha egyszer eladnád a ládákat, még annyit sem akarnának értük adni, amennyit valóban érnek, arra hivatkozva, hogy barkácsolva van.

Remélem tudtam segíteni.

Hagyjuk már a falazást. Mod.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2013

hangfal.jpg
    
(#) ptesza válasza sanyikiraly hozzászólására (») Nov 27, 2013 /
 
Esetleg a reflex csövek átmérőjének növelése segíthet a szélzajon. De ebben az esetben kell a csövek hosszát is növelni.
Úgy csinálnám , hogy impedancia méréssel meghatároznám a hangolási frekvenciát. Utána a nagyobb átmérőjű hosszabb csöveket ugyanoda hangolnám. Ezzel a módosítással szinte semmi nem változik, és átmérő 1-2 cm is sokat segít.
(#) Davidd hozzászólása Nov 29, 2013 /
 
Sziasztok! Hallottam olyasmit, hogy a tölcséres hangsugárzóból később jön ki a hang mint a bass-reflex ládákból. Ez a fáziseltolás kioltást hoz létre.(gondolom én) Ha tényleg így van akkor kérdésem az lenne hogy hány mS kellene késleltetni a topokat. Nekem hogscoop(18") ládám van. Hogyan számoljuk ki hogy hány mS hány m?
(#) ptesza válasza Davidd hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Gyakorlatban ha felismerik a jelenséget akkor a ládák tologatásával is nagy eredményeket lehet elérni.A cél az, hogy a hangsugárzók akusztikai tengelye egy vonalba kerüljön. Így a hallgatóhoz is ugyanabban a pillanatban érkezik meg.

Kioltás?
(#) Davidd válasza ptesza hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Szia! Kioltas alatt azt ertem, hogy a nem egyszerre kijovo hang nincsenek egy fazisban van egy kis csuszas igy egyik a masikat "tompitja". Amiatt kerdeztem mert pl amikor kell hangositani egy csarnokot, akkor jobb ha nem csak szembol a szinpadnal vannak hangsugarzok hanem a kozonseg (ugymond) 2 oldalara a fele hosszusagban. Namost ott van jonehany meter es amit betettunk 2 oldalra hangsugarzo azt kesleltetni kene valamennyivel hogy pont mikor odaer a hang a "frontoktol" ezek lokjenek rajta meg egyet. Esetleg a hogscoopal kapcsolatosan nem tudsz valamilyen erteket hogy kb hany cmt kell pakolgatni hogy az akusztikai tengely egybeesen.
(#) bajtaig válasza Davidd hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Tölcsérhossznyit kell késleltetni a topot, fizikálisan vagy elektronikusan!
(#) Davidd válasza bajtaig hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Az en hogscoopom eseten mennyivel egyenlo? Honnantol kell neki szamitani hogy az mar tolcser resz? Mert olyat hallottam hogy 2,5m tesz meg benne a hang(szerintem ez kicsit sok). Elektronikusan kiszamolnu hany ms hany m arra gobdolom van valamilyen keplet.Most telefonrol irok, de ha hazamegyek kutatgalom a netet Egy nagyon viszhangos teremben hogyan erdemesebb rakni a hangsugarzokat? Az osszes a szinpadnal es ajkor +3dB kozrejatszik vagy tenni ugy ahogyan elozo hozzaszolasomban kerdeztem/mondtam.
(#) andras99 hozzászólása Nov 30, 2013 /
 
Ezt DI box üzemmódban használva ha bemeneten aszimmetrikus jelet kap a kimenten szimmetrikus jel jelenik meg?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2013
(#) bajtaig válasza Davidd hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Hangszóró pillétől a szájnyílásig.
A hangsebességből számolható.
Nincs egységes recept, próbálgatni kell, nyilván a két topot két oldalra a mélyeket meg tologatni.
Középre monóban, két szélre sztereóban, esetleg egyiken fázisfordítás, sarokba.
Visszhangot csökkenteni, vastag függönyök felszerelésével az oldalfalra és a plafonra, és a terem emberekkel való megtöltésével lehet.
(#) Davidd válasza bajtaig hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Köszönöm szépen! Világos minden. Úgy hallottam hogy ezek a ládák fektetve a színpad előtt (a tölcsér végei összenyomva) akkor a leghatásosabb. Szobában tapasztalataim szerint ha a 2 hangszóró felőli rész. Már csak az a kérdés hogy jobb a színpadnál két oldalt pakolva a cuccok és arrébb semmi vagy inkább megosztott teljesítményben pakolni és elektronikusan késleltetni.
(#) andras99 válasza andras99 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Pontosítom a kérdésem: ha az előbb linkelt DI box jack bemenetére csatlakoztatok egy aszimmetrikus vonalkimenettel rendelkező keverőt, akkor az XLR kimeneten vonalszintű vagy mikrofonszintű szimmetrikus jel jelenik meg? a DI box kimenetére egy szimmetrikus vonalbemenetű aktív hangváltót kötnék.
(#) Szabi1 válasza andras99 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
Én nem igen látom értelmét annak hogy Di boxot kapcsolsz aktív hangváltóra, hacsak egy olyan keverőd van aminek beépített erősítője van és annak a kimenetére akarod csatolni a DI Boxot.
(#) andras99 válasza Szabi1 hozzászólására (») Nov 30, 2013 /
 
A keverőnek nincsen beépített erősítője.
(#) andras99 válasza andras99 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Akkor megpróbálom tisztázni a problémát: van egy Behringer XENYX 1202FX típusú keverőm, aminek csak aszimmetrikus kimenete van. Ehhez szeretnék csatlakoztatni egy Behringer SUPER-X PRO CX2310 típusú aktív hangváltót, aminek szimmetrikus jel kell. A kettő közé szeretném a DI boxot. Mellékelek egy rajzot is.

Az a kérdésem, hogyha a DI box bemenetére aszimmetrikus vonalszintű jelet küldök(keverőtől), akkor a kimeneten szimmetrikus vonalszintű jel jelenik meg?

Azért kérdezem, mert a használati utasításban van egy ábra, hogy DJ keverő aszimmetrikus kimenetét kötik a DI box bemenetére, a DI box kimenetét pedig egy zenekari keverő mikrofonbemenetére. Nem látszik, hogy használják-e a jelszintcsökkentő kapcsolót, vagy milyen állásban van a mikrofoncsatorna gain potija. Ezért kérdem, hogyha a DI box a bemeneten vonalszintű aszimmetrikus jelet kap, a kimeneten vonalszintű vagy mikrofonszintű szimmetrikus jel lesz?

DI_box.jpg
    
(#) bajtaig válasza andras99 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Minek a keverő és a cross közé dibox?
(#) andras99 válasza bajtaig hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Valaki azt mondta nekem, ha csak simán csinálok egy jack/XLR kábelt, a szimmetrikus bemenetnek nem lesz elég a jelszint.
(#) FIGIRI válasza andras99 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Szia! Még a Jack-XLR kábellel is nagyobb lesz a jeled, mintha betennéd a DI-boxot. A DI-box kimeneti szintje gyakorlatilag megfelel egy mikrofonénak ( gyk. a keverő egy mikrofont "lát" a bemenetén). A crossover bemenete pedig vonalszinten szeret operálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
Következő: »»   170 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem