Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Tisztelettel köszönöm! Először szeretném elkészíteni a panelt és még atmega328-at is vennem kell.A programozóval kapcsolatban megkérdezem a készítőjét,hogy működik e AVR Studio 6xx alatt vagy sem.Jelenleg az AVR Studió4 STK500-nak ismeri fel. Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek.
Hát én is kipróbáltam egy ASZ1015, és ASZ1018 tranyón, de mindent tökéletesen mutatott. Akkor most kellenek az igazán hozzáértők, hogy mit lehet ilyenkor csinálni. Ezek szerint a program újra írása nem megoldás. De akkor, hol a bibi? Csak ne legyen túl bonyolult a megoldás, mert ezekhez a programozásokhoz nagyon sötét vagyok.
Kiegészítem. Kerestem még diódás tranyót, 2SD2499, BU2508DF, mindkettőt megmérve a műszer legalább következetes, mert egyformán mért. És akkor most jön a kérdés. Lehet-e valamit tenni, vagy szeressem így ahogy van (bár ez nem nagyon tetszik)? Ja! Nem akarok újat építeni.
Nagyon elakadt itt a dolog. Kedves fejlesztők, egy szavatok sincs? Itt hagytok bennünket, hozzá nem értőket a nagy bizonytalanságban?
Szia!
Bár nem vagyok fejlesztő, de szerintem próbáld ki több szoftverrel is. Itt van két kép, az első egy régi Mega8-as teszter, a második viszonylag új, Mega328P-vel. A mega8-ba már nem tudom melyik verzió van beégetve, ezért ajánlom, hogy próbálkozz. Az alany mindkét esetben ugyanaz a TIP120. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2013
Most, hogy írtál, kipróbáltam egy BDX53C darlingtonnal, és ugyan azt a képet adta, amit elküldtél, tehát a műszer jó. Nem lehet az, hogy a nagy teljesítményű tranyóknál fordul elő az alapban említett eset, miszerint a bázis-emitter között 0 Ohmot mér az 1-3 mérőpont között? Na, ide kellenek a hozzáértők.
Hát úgy,hogy nem nézted meg az adatlapját a 2SD2499-nek, mert ott a bázis és emitter között van egy ellenállás kb. 40 Ohm , ez többnyire jellemző a TV-sorvégfok ill. 1000-1500V bipoláris tranyóknál.
Bocs, de nem 40 Ohmot mutatott, hanem 0-t. De a BU508DF nél nincs ellenállás, és ott is 0-t mutatott. Ugyanakkor a BDX53C darlingtont rendesen mérte. Erős a gyanúm, hogy mégis a teljesítmény lesz a ludas
Sajnos BU508 nincs épp kéznél, de az előbbiből van, ott kettősdiódaként méri, és a bázis és emitter között 48 Ohmot mutat, ha a kollektorról leveszem a vezetéket.
Az 508 is komoly bázisáramot igényel vezérlésként, így bár az adatlap nem említi de igen alacsony a B-E közötti ellenállás.
A síma BU508 -al nincs is semmi baj, rendesen méri, a diódással vannak bajok, meg a nagy teljesítményű garlingtonokkal.
Felteszem az én mérési eredményemet .Ez egy 2SK2699 power mosfet. diódás védelemmel.
Én akárhogy mérem nekem mindkét irányú méréskor is ugyan azt az eredményt adja .Ez látszik a képeken , hogy a D G S lábak más pontokon vannak fordított méréskor,és még a diódát is feltünteti a jobb felső sarokban.Szóval , ha valami nem jó , akkor nézzétek át nagyon a panelt , alkatrészeket minden jó helyen van e stb.A mérés mindig , illetve majd hogy nem mindig egy formának kell lennie , de hogy egyik irányba ellenállást mérjen a másikban nem ilyen nincs.Valami biztos elkerülte a figyelmeteket .Hozzá kell tenni , hogy a szoftver ilyet nem csinál , és nem egy bonyolult áramkör , hogy meg lehessen találni a hiba okát.
Sziasztok!
Engedjetek meg pár rövid megjegyzést P-E-MOS és N-E-MOS méréshez. Ezen típusok mérésekor tudnunk kell, hogy a Gate küszöbfeszültség meghatározása, alacsony Gate kapacitásnál problémás lehet. Pontosabb eredményt érhetünk el a küszöbfeszültség mérésekor, ha a Gate / Source szakasszal párhuzamosan kötünk egy néhány nF értékű kondenzátort. A küszöbfeszültség meghatározása 3,6 mA Drain árammal történik P-E-MOS esetében. N-E-MOS mérésnél ca. 4mA. Még valami: Ha netán "fura" értékeket mérünk germánium tranzisztornál vagy teljesítmény Schottky-nál, esetenként segít a hűtés, fagyasztó spray-vel.
Sziasztok!
Én most raktam össze először póbanyákra Atmega 8-al. A tapasztalatok elég jók, és még a mérési eredmények is bíztatóak, közel ott vannak, mint az UNI-T műszeremnél. (Magyarított szoftver verzióval). Persze nincs kiteszetlve rendesen!
Sziasztok!
Haladok a teszter építésben,már készen van a panel,be is van ültetve,az atmega328P-PU úton van hozzám a nagyvárosból.Több rajzot felhasználva alakítottam ki a "saját" elképzelésemet.Én benne hagytam az időzített kikapcsolást,beépítettem a hangkapcsolót,a kijelző háttérvilágítása kikapcsolható,benne van egy DC_DC konverter morgó fórumtárs kapcsolása alapján 27 és 47V feszültségre és természetesen az elem kimerülést jelző áramköre is benne van,valamint kivezettem a DC-DC konverter feszültségeit és egy kapcsoló segítségével választható a zéner mérés és a külső feszültség mérés.A panel nem a legszebb,így sikerült,eddig minden működik.A hangkapcsoló kimenetét (tranzisztoros megoldás) meg kellett toldanom egy BC557 tranzisztorral mert nem akarta kapcsolni a relét az eredeti változatban,de most tökéletes.Ennek az áramkörnek külön tápja van egy 78L05-tel mely kikapcsolható.Külső DC táplálásra is van csatlakozó beépítve.A panel emeletes,csak így fért el a dobozban.Van mód smd alkatrészek mérésére is amit majd a dobozon kívülről lehet csatlakoztatni és lehet ezt külön is "kalibrálni" a műszerhez egy kapcsoló segítségével.A beállítással kapcsolatban lennének kérdéseim,melyeket még az atmega be tétele előtt be lehet állítani.A 2,5V referencia feszültséget (TL431) mértem,rendben.Az IC a 26. lábán érzékeli a feszültséget,mekkora számszerű értéket kell ide beállítanom? Gondolom,a valóságos feszültség tizedrészét,ha jól következtetek.Még érdekelne,hogy a 28. lábon mekkora fesz értéknek kell lenni?A stabilizátorok alsó bemenő értéke 7V a katalógus szerint.Tehát ide,ha jól gondolom, 0,7-0,75V értéket kell beállítani? Bocsánat a hosszú irományért. Köszönöm a segítséget!
Szia!
Tetszik! A feültség beállításokat nem nagyon értem, a trimmeres beállításra vagy kíváncsi? Ha igen, akkor a 26. lábon addig állítsd a feszültséget, amíg a kijelzett feszültség meg nem egyezik a valós, mért értékkel. Célszerű közben a multimétert is figyelni. Ezen a lábon a mérendő feszültség egy tizedének kell lenni. A 28. láb kicsit más, ott kb a telepfeszültség egyharmada legyen. Menet közben pedig ha ráakasztod a multit a telepre, (pl. 9V) akkor addig állítod, míg a teszter is ugyanezt mutatja. A hangkapcsolóról meg csak annyit, hogy ha a két tranzisztoros változatot építed meg, akkor nincs szükség a relére, annak a kimenete közvetlen a nyomógombra köthető. Nem csodálom ha nem hajtotta meg a relét. Üdv: morgo A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
Szia!
Még,hogy nem érted a kérdéseimet?Tökéletesen válaszoltál rájuk,nagyon köszönöm! Idézet: „A hangkapcsolóról meg csak annyit, hogy ha a két tranzisztos változatot építed meg, akkor nincs szükség a relére, annak a kimenete közvetlen a nyomógombra köthető” Nos,erre nem gondoltam,de,ha már beépítettem azt a nyamvadt relét,ne csúfoskodjon ott munka nélkül,ezért került be a plusz tranyó,most már így marad.Egyébként,nagyon baba lett,ha ráfújok vagy füttyentek esetleg hangosan beszélek akkor kapcsol,nem túl érzékeny,szerintem pont jó.
Sziasztok! Egy kis segítség kellene.Készen lettem a műszeremmel, és fura dolgokat ír ki.Ez normális?Atmel 328 van benne, és az oldalról töltöttem le az Angol nyelvű programot.A kijelző bekötését is többször is ellenőriztem, és rendben találtam.Rosszul lenne felprogramozva?Ha van aki találkozott hasonlóval, kérem ossza meg velem.Előre is köszi!
Melyik oldalról töltötted le ?
Mi a kijelző típusa ? Ki programozta ? Melyik verziót építetted meg , tehát kapcsolási rajz , illetve nyákrajz nincs e valami hiba még is. Alaphelyzetben már ezt írja ki? Tehát mérés nélkül ? Reagál e a mérő pontokon a műszer ? És még lehetne sorolni .Egy pár kérdés , ami lényegében ismeretlen számunkra , így nehéz segíteni is.
Szia!
Így a képeket nézegetve, elég érdekes a kijelző bekötése - biztos hogy HD kompatibilis?
Ezt a PCB-t építettem meg. És az oldalról szedtem le az Angol verziójú HEX filét.Bővebben: Link Ezt a HEX, és EEP filét A kijelző tipusa PVC 160 205 QYL 02. Ez egy jó nagy méretű LCD.Nem tudom, hogy HD kompatibilis e??
Az a verzió az jó .Igaz attól már van újabb is.A kijelzővel lesz ott gond szerintem , ha a nyák , és a rajz alapján csináltad , akkor csak a kijelző lehet a ludas.
Én igazából, csak a kijelző tipusa alapján a lábkiosztását néztem meg, és ez alapján kötöttem be.Lehet, hogy a karakter készlete nem egyezne?Először azt hittem kínai nyelvű teszt üzem megy rajta.
Köszönöm nektek a segítséget!Beszerzek egy másik kijelzőt, és beszámolok az eredményről!
Nos egy DMC 32 132 kijelzővel is megpróbáltam.Ugyan azt mutatja.Pedig ezzel a kijelzővel már teszteltem hasonló áramkört. Ezek szerint a programmal van a gond. Vagy is ,hogy nem jól lehet felprogramozva a proci. Azt hiszem az lenne a megoldás, hogy egy Budapest valakit megkérnék, adjon nekem egy felprogramozott áramkört.Kérem privátban jelezze aki tud segíteni!
Szia!
Csak biztos ami biztos alapon kérdezem, hogy esetlegesen nem a Strip_Grid verziót töltötted fel? Ugyanis ott pont az LCD csatlakozás lábkiosztása más. Csak egy ötlet. Talán próbáld meg velük. A HEX tegnapi,vagyis 11.30 a fejlesztői ágból.
Sziasztok.
A régi ékezetes magyar verziot megépítettem tökéletesen müködik. Szeretném kiprobálni az uj verziot főleg az induktiv mérés miatt. Külön atmega328 procim nincs itthon, de van egy arduino pro mini panelom. A kérdésem használhatom ezt a panelt (16Mhz) , ha igen milyen fuse bitekkel. Ha belő 8Mhz-re állítom és a kvarzot rajta hagyom az megfelel? Atmega8-ra van olyan verzio amiben benne van induktiv mérés?
Nos meg van a probléma.Az eyess kolléga által belinkelt PCB. ről Bővebben: Link nem látszik az LCD bekötése.Ezt egy későbbiekben kért dokumentumon kaptam meg. És a PCB-n a 2 lába a mikrovezérlőnek, a kijelző tüskesorára megy.A Kapcsoláson pedig a 2 láb, a start gomb tranzisztorának kollektor lábára.Több eltérés is van a két dokumentum között.A gond az, hogy nem látok bele a prociba, hogy melyik port mire van programozva.Így csak a dokumentumokra tudok hagyatkozni.
Nem tudom melyik dokumentum alapján nézted ezt.De ha a régebbi verziót nézem atmega8 al ott a 13 mas lábra megy a teszt gomb .Ha az új verziót nézem atmega 328, itt a 11 es lábra megy a teszt gomb /smd proci/ , a nem smd proci nál ugyancsak a 13 mas lábra megy a tesz gomb.Valamit nem jól csináltál akkor , és nem tudom figyelembe vetted e , ahogy az a nyák amit te készítettél az két oldalas.Szóval most már érdekelne , hogy melyik dokumentáció alapján lett csinálva ez , mert egyik rajz sem szól arról , hogy a kettes lábra menne a teszt gomb.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |