Fórum témák
» Több friss téma |
Jaj! A db az darab. A decibelt kérlek így írd: dB.
Na ma szétkaptam az egészet ugyis volt rajta mit szépíteni, de sajnos a gond nincs meg oldva a két végfok ugyan ugy szól ha arra adok jelet az előerősítőn nem találtam semmi hibát de a potit lemértem hogy jól szabályoz-e a panelban az egyik oldalra szabályzott maximumig 10kohm-ig a másikon pedig csak 8kohm-ig , azt hittem ez a gond de miután kivettem mindkét oldalra 10kohm-ig szabályzott
Tehát, (ha jól hámozzuk ki a végtelen mondatodból) a végfok rendben. Esetleg kép az előerősítőről, kapcsolási rajz? Valaha működött jól, vagy új építés?
Igen müködött rendben az az érdekes polcról vettem le mert nem használtam és mostantól van ez a gond az előtt ment kifogástalanul de volt a hétvégén egy pillanat mikor jól ment aztán ujra előjött a hiba képet holnap tudok de a kapcsolási rajzot el kell kérnem.
Próbáld meg úgy hogy az előfokozat utáni jobb vagy bal csatornát mindkét végfokozatra kapcsolod, akkor egyforma jelet kell kapjon.
Csak kerülgetitek a problémát, hiszen a teljes rendszerre vonatkoztatva nem lehet megoldást találni. A szintek ellenőrzése nem megítélés kérdése.
Mielőtt bármit is szétszednél (azért a készülékbe bele kell látni), javaslom a mérést. - A két bemenetet kösd össze, és adj ide egy akármilyen jelet (célszerűen 500-1000Hz körüli színuszt). Az amplitúdója ne legyen túl nagy, nem kell teljesen kivezérelni a végfokot, elég a mérhető nagyságú jel, mondjuk 100mV. - Hangerő potmétereket tekerd maximumra. - A kimenetről vedd le a hangszórókat (mert az is lehet hibás, sőt általában ezzel szokott baj lenni), és helyettük köss a kimenetre kb. 100R/2W-os ellenállást. - kapcsold be a készüléket. - Mérd meg a bemeneti jel feszültségét mindkét bemeneten (azonosnak kell lennie, hiszen összekötötted őket). - Aztán mérd meg az előfok kimeneteit, - Majd a potik utáni fezsültséget (ez elvileg azonos a végfok bemeneti feszültségével), - És végül a hangszórók helyére kötött ellenálláson eső feszültséget. Ahol eltérést találsz, az előtt keresd a hibát.
Na megvan oldva a hiba bár lényegében én néztem el az elején. Mivel azt írtam, hogy a audio kábelben nincs hiba, mégis ott volt a gond ezt most vettem észre sajnos csak, közvetlen a bemenő jelre kötöttem a hangszórókat és csak az egyik szólt. Az RCA csatlakozók leforrasztás közben pedig a jobb oldal vezetékének test részét egyszerűen kihúztam a szigetelésből el olvadt. Meglátni hogy 1 eurótól sem volt drágább. Egy másik kábellel már ugyan úgy szólt mindkét oldal. Köszönöm tanácsokat mindenkinek főleg Alkotónak egyszerű mérések voltak, de hasznosak, miért bonyolítottam túl, nem tudom.
U.i.: Itt egy kép az megolvadt részről, nem a legjobb minőség de az olvadás látható a szálak végén.
Bár utólag a hangszóró is hibás mert a gyengébbik oldalra állítva a balanszot a basszus gyengébb mint a másik oldalon, de az 500hz-es jelet a zajszintmérő mindkét oldalon egyezőre mérte.
Nemsokára készen lesz a TDA7294 sztereó erositom. Hutoborda milyen kell hozzá? Milyet ajánlotok?
Szia! A hűtőbordát a termikus tényezője alapján válaszd ki. Korrekt forgalmazók megadják ezt az adatot. Ha a maximális teljesítményen szeretnéd hajtani és nem használsz ventilátort akkor 0,5K/W-ost ajánlok (nem olcsó mulatság). Aktív hűtéssel már 2K/W-os megfelel.
Én ilyet használok Bővebben: Link kettőt két IC-re sose volt vele gond, de biztonság kedvéért van egy ventilátor ha túlmelegedne.
Nagyon szépen koszonom hogy belinkelted. Amúgy mennyi wattot fog leadni maximum 37 voltnál?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Nincs mit! Feltöltöm az adatlapját néz szét abban, de a hangszórótól is függ.
Átnéznéd ezt a nyákot hogy mukodni kell-e neki? Már vasalásos módszerrel megcsináltam ketto nyákot. Az IC-t elkell szigetelni a bordától? Mert ugye oda megyen mínusz feszultség.
Inkább várd meg a bölcsebbeket, majd ők átnézik de abban biztos lehetsz, hogy el kell szigetelni az IC-t a bordától.
És mivel? Ha elszigetelem akkor nemfogja huteni rendesen.
Szevasz! Én már ezt a panelt nem egyszer készítettem el. Ha mindent jól csináltal pöccre indul. Vigyázz nagyon amikor rákötöt a pufferekre, hogy kilegyen sütve mind a 2 ágban.(icből adódóan félrebillen és konyec az ic) Szigetelés csillámmal, kend be a szigetelő lapka mind két oldalat vékonyan hőzvezető pasztával.(Ic nél ne felejts tenni szigetelő gyűrűt)
Hőátvezető paszta Bővebben: Link ez segíti a hőátvezetést, az IC és a borda közt, kitölt minden szemmel nem látható egyenlőtlenséget a felületen, elszigetelni pedig egy szigetelő lapkával lehet, az is van az oldalon de most nem találom sajnos.
Szerk. Megvan Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Elég ehez processzoros hovezetos paszta és eza szigetelo lapka?
Igen és szigetelő gyűrű az IC és a csavar közzé.
De a csavar vezeti az áramot, azt hogy kell elszigetelni?
szerk: Rájottem, koszi a segítséget. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Sziasztok!
Az a problémám, hogy egy tda7294 erősítőre szeretnék dupla bemenetet kötni potikkal, hogy a két bemenet, külön szabályozható legyen, de nem tudom hogyan kell. Segítene valaki. Néztem a potik bekötését, de ha úgy kötöm be a két potit ahogy azokat kell, akkor ha az egyiket lehalkítom, akkor a másik sem megy hiába húzom fel maxra. Mellékeltem képet, hogyan köttem be, de így ha lehúzom mindkét potit akkor kicsit zúg a végfok és ha fordítva kötom be tehát ha a bemenet a poti szélső lábára megy és a középsőről megy a végfokra akkor a fent említett probléma lépik fel! Segítség!!! Apropo nem akarok valami mixerrel vagy előerősítővel bajlódni. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
Így nem jó! A potin a két piros vezetéket cseréld fel. A csúszkáról megy be az erősítőbe.
Így gondoltad?
Így nem lehet "keverni".
Jól bekötött poti esetén, ha az egyiket nullára húzod, a másikat meg maxra, akkor a nullára tekert rövidre zárja a másik bemenetet (és az oda kötött készülék kimenetét). Két fokozat kell, az egymásra hatás elkerülése érdekében.
Ezt ertem, de viszont ha forditva kotom ahogy te mondod, akkor ha lehuzom az egyiket, akkor a masik is rovidre zar mert rovidre zarja a vegfok bemenetet tehat nem tudom kulon szabalyozni a ket bemenetet. Hogyan oldjam meg?
A potméter csúszkája és az erősítő bemenet közé egy-egy ellenállást tegyél. 10-50KOhm.
Lerajzolnad, hogy erted a ket fokozatot, mert nem tiszta nekem? Koszonom!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |