Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   469 / 1211
(#) Prendick válasza eSDi hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Elsárgultam az irígységtől. Rajongok a VFD-kért, de egy teherautóról se esett le eddig, boltban meg nagyjából a gyémánt nyakék árkategóriája.
(#) eSDi válasza Prendick hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Vaterán találtam még régebben 500Ft-ért (érdemes néha végigböngészni a vaterát), valami pénztárgépben lehetett, mert elég nagy. HTPC-be szántam, de a mérete miatt nem jó. Így viszont egy szép óra lesz belőle majd egyszer.

Hejj, ez bejött!

Viszont a CLK-t le kellett vigyem 10kHz-re, 100kHz-en meg se mukkant (MSSP-vel 1MHz-en sem volt gond). De még így sem tökéletes, az első karaktert, csak második nekifutásra tudja kiírni, gondolom az EUSART hülyeségei miatt. Szerintem maradok a szoftveres megoldásnál. Csak elég lesz a programmemória az RTC-hez, a hőmérőhöz és egy RDS-es rádióvevőhöz...
(#) Prendick válasza eSDi hozzászólására (») Dec 16, 2013 / 1

Mondtam, hogy bezavarhat az EUSART indítása.
Gondolom földre van kötve a strobe input láb a VFD-n? Ha azt felrakod egy szabad lábra és chip selectként használod, mennie kell 100 kHz-el is. Csak az a lényeg, hogy előbb menjen fel magasra a CLK az EUSART indításával, aztán mehet le a CS/STB 0-ra és utána indulhat az adat, a végén vissza magasra a CS/STB.
Épp találtam egy Samsung VFD manualt-t, abban pont ez a normál működés.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013

Használom a CS-t. A port beállítások után az az amit rögtön beállítok magas szintre. Ezután jön az EUSART beállítása, majd a VFD init (ami egy reset-el kezd, mert van egy olyan kivezetése is) és ezután a "Hello World". De átnézem még egyszer, lehet valami nem jó helyen van.

"User Error"
A kavarásban rossz helyre került a "TRISx"... Most úgy megy 1MHz-en mint a pinty!
(#) Prendick válasza eSDi hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Akkor győztünk.

Kösz még egyszer, legalább ezzel nem kell majd szívnom többet. Néha úgy érzem, minden egyes új PIC-el el kell dobnom a megszokott dolgokat, amik eddig jók voltak. Mindig variálnak valamit.
(#) maria hozzászólása Dec 17, 2013 /

Hello
Azt szeretnem kerdezni hogy ha nem mi programoztuk a pic-et akkor hogy lehet le ellenorizni hogy be van-e programozva?
(#) vicsys válasza maria hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

Belerakod a panelba a helyére és tápot adsz neki.
(#) benjami válasza maria hozzászólására (») Dec 17, 2013 /

A programozóval olvasni is lehet, nem csak írni. Akkor is kiolvasható, ha kódvédelemmel van ellátva, csak a tartalomnak nem lesz semmi köze a valós tartalomhoz. Az üres PIC-től azért így is meg lehet különböztetni.
A másik verzió, hogy törlöd a programozóval. Ha ez sikerült, már biztos is lehetsz benne hogy már üres
(#) kistee hozzászólása Dec 18, 2013 /

Sziasztok,

Adott egy projekt, ami 16F84-es vezérlőre írva. Az asm forrás és a hex fájl is hozzáférhető. Nekem itthon 16F628-as PIC-cel van tele a padlás, ezért inkább ezt szeretném felhasználni. Eddigi ismereteim alapján a 628-as "felülről kompatibilis" a 84-essel, így egy-az-egyben betehető a helyére.

Jól gondolom, hogy a 84-esre írt hex fájl a 628-asba töltve csont nélkül fog menni? Vagy érdemes újra fordítani az asm fájlt a 628-asra módosítva az MCU tipusát? Esetleg kell még módosítani valamit? A config bitek nincsenek a forrásprogramban, azokat a beírás során kell beállítani.

Kösz: t
(#) Pali79 válasza kistee hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Idézet:
„A config bitek nincsenek a forrásprogramban, azokat a beírás során kell beállítani.”

Hát én biztos inkább ellenőrizném a configot és átírnám az include fájlt a 628-ra.
(#) Prendick válasza kistee hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Eléggé át kell írni a programot, mert csak a lábai kompatibilisek, a többi nem.
Anno a ChipCAD rendes volt és írtak hozzá útmutatót magyarul. Feltöltöm.

Tiszta nosztalgia olvasgatnom. Akkoriban (2003) kezdtem el pic-ezni. Még a 16F84-el, aztán a 628-asokkal. Az első két chipem még meg is van.

f84tof62x.pdf

(#) kistee válasza Prendick hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Köszi, ez alapján már el tudok indulni.

Üdv: t
(#) vladcepes hozzászólása Dec 18, 2013 /

Sziasztok! Adott egy kapcsolás és hozzá a Hex File,de mikor Importálom akkor ezt írja ki:
Warning:No configuration words in Hex file.
In MPLAB use File-Export to save hex with config. Mit kéne tenni?
Köszönöm a választ!
(#) brato válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

A hex fájlban nincs konfigurációs szó.
Az MPlab-ban állítsd be és mentsd el újra a hexfájlt a konfiggal együtt.
(#) vladcepes válasza brato hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Oú köszönöm,ha értenék hozzá. Mplab progit töltsem le,importáljam be,azon belül hol kell beállítani a konfiguráció szót?
(#) brato válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Mplab 8.89-ben a configure menüben lehet beállítani.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) progee hozzászólása Dec 20, 2013 /

Sziasztok!
Egy hálózati adapterről megtáplált mikrokontrollernél szeretnék megoldást találni arra az esetre, ha elveszítené a tápfeszültségét.
Ebben az esetben át kellene váltania elemes táplálásra, és alvó módba kellene kerülnie, a tápfeszültség visszaállásakor pedig automatikusan fel kellene ébrednie, és visszaállnia az adapteres megtáplálásra.
Gondolom a váltáshoz valamilyen hardveres megoldásra van szükség.
Ha ez zökkenőmentesen megoldható, akkor szoftveresen már meg tudom oldani, hogy az adapterről érkező feszültség adott szint alá csökkenésekor alvó módba kerüljön.
Hogyan lehet a tápellátás váltását megoldani olcsón és egyszerűen, illetve mi a bevett módja a felébresztésének ismételt váltáskor?
(#) vicsys válasza progee hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

Egy diódával elválasztod a backup tápot. Egy fesz osztóval (esetleg zenerrel) figyeled, hogy a dióda előtt megvan-e a bejövő táp. Kb. ennyi én hasonlóan csináltam: Bővebben: Link
(#) Bakman hozzászólása Dec 20, 2013 /

Adott a képen látható bonyolult kapcsolás. Adatok: PIC 16F73, 100 n tápszűrés, 8 MHz-es kvarc 33 p vagy 27 p kondikkal. A LED, oszcilloszkóppal mérve, kb. 50 Hz-en villog, miközben a program szerint 2 Hz-en kellene. Ha az egészet egy fémdobozba teszem (Faraday kalitka), minden jól működik. Próbáltam négy különböző tápegységgel, hasonló eredménnyel.

Az tuti, hogy nem a táp felöl jön a zavar, hanem valahogy a hálózati zavart nyeli le. Más PIC -kel is így jártam, ott inkább használtam a belső oszcillátort, ebben a PIC-ben viszont nincs. 4 MHz-es kvarccal is próbáltam, az sem jó. Ha ennyire érzékeny a zavarra, nem sokra tudom használni.

Mit lehet ezzel a jelenséggel kezdeni? Lehet, hogy NYÁK-on jobb lenne a helyzet, de egyelőre így szerettem volna tesztelni, ez egy kicsit gyorsabb, mint maratni.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
(#) progee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
(#) vicsys válasza Bakman hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

MCLR felhúzót nem látom. Nem lehet, hogy lebeg és az kavar be?
(#) progee válasza vicsys hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

Két hónapja elektronikázok. A rajzból sem sikerült kiszűrnöm a lényeget.
(#) Bakman hozzászólása Dec 20, 2013 /

Idézet:
„Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.

MCLR felhúzót nem látom. Nem lehet, hogy lebeg és az kavar be?”

Helyes! Ezt jól benéztem. Megszoktam, hogy nem használom az MCLR lábat, konfigban kikapcsolom. Igen ám, de ebben a PIC-ben ezt nem lehet, valóban kell az ellenállat. Köszi!
(#) vicsys válasza progee hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

2 hónaposan, nem biztos, hogy ilyen típusú pic-es kapcsolással kellene kezdeni. Először az alapokra lenne szükséged. (Ohm és Kirchoff törvények, fesz-áram-ellenállás számítások, stb...)
(#) usane válasza progee hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

Mi nem világos? A D1 dióda előtt jön le a tápellenőr kör. A tranyók a tápfesz meglététől nyitnak zárnak, csak az ő áramkörén nincs backup akksi, hanem ha jól veszem ki akkor a PIC egyik lábát kötötte rá és gondolom a jel hatására elmenti a kijelzőn levő értéket a kondikban levő töltés és nem akksi segítségével.. Programot nem néztem, de ez a tippem
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
(#) Prendick válasza progee hozzászólására (») Dec 20, 2013 /

Ha elegáns megoldást akarsz, használd a pic komparátorát. Vicsys rajzából használd fel a diódát, a 4k7 és 1k ellenállásokat, meg a 22u-s kondit (ez lehet kicsit kisebb). A tranyó bázisa helyett csatlakozz a komparátor bemenetére. Állíts be kb. fél-kétharmad tápfeszt, aztán az interrupt után mehet sleepbe. Állíts azért be előtte valamennyi hiszterézist, biztos, ami biztos. Ha visszajön a táp, a komparátor visszabillen, az interruptja felébreszti a picet.
(#) Vacok hozzászólása Dec 20, 2013 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt az égetőt, de az IC1E és az IC1F kapun a jel nem megy át. WinPib800 égető program azt mondja, hogy a hardver nem válaszol. A ledek azok villognak egy-egy művelet során. Az lpt port is jó, mert ha a port 2-es és 3-as lábát összekötöm, akkor nem ad ki hibaüzenetet. Mi lehet a baj a kapcsolással?
Következő: »»   469 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem