Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2186 / 3965
(#) laszlo raduj válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Egy kicsit olvasd vissza amit írtál , nagyon keversz valamiket.
(#) Csabi14 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
a szűrőkondis dologra gondolsz ? mert azt csak ugy olvastam valahol, meg tényleg kezdő vagyok a dologban és nem nagyon tudom, hogy mi mire szolgál .
(#) laszlo raduj válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Az addig OK-és hogy a kondi a mely hangokat vágja le , de te a magas hangokat is akarod hallani a sub ládában , de azokat tekercsel ellenallasokal szoktak szűrni passziv szurok eseten , .
(#) Csabi14 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
hát tekercset sajnos nem találok a panelen akkor mivel szűrhették le, a sub hangszórójáról a magas (/ és vagy a közép) hangokat ? ( egyébként a sub hangszórót lekötve, egy másik hangszórón szeretném hallani a magas hangokat is, és ez a sub csatorna lene a 7.1 -ből az 1ik oldalsó csatorna ) (és elnézést a tudatlanságomért)
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) laszlo raduj válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Vigyáz a mondat eleji nagybetűkre , használjad mert hanem rovást kapsz.

Akkor a végfok bemenete van szűrve , mindenek előtt keresd meg az IC adatlapját és hasonlítsd össze a te erősítődével abból rajosz , hol a kullombseg.
(#) Csabi14 válasza laszlo raduj hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Köszi az észrevételt
Hát a másik erősítőm az komolyabb és bonyolultam is szerintem ( azon van mély-és magas hang szabályzó) és azt nem is szivesen szedném szét, viszont van egy rosz kétcsatornás autós erősítőm, azzal is összehasonlíthatom ?
(#) eSDi válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Ebben az erősítőben aktiv szűrőt alkalmaznak, nem tudod egyszerűen kiiktatni. Másrészt Sub hangfalat nem használunk surround-ként. Egyébként hol van a genius többi hangszórója? Használj azok közül két egyformát!
(#) Csabi14 válasza eSDi hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Igen van külön két egyforma hangszóróm, azokat szeretném sorrundnak használni, csak a sub csatornájára is szükség lenne , hogy teljes legyen a 7.1 ( mivel az 5.1 ből az első 2 hangszóró kicsivel nagyobb teljesítményű hangszóró, de még elbírja az erősítő, viszont a hátsó 2 az a gyári, és az első 2 gyári hangszóróját szeretném használni a center és a sub csatornáján, és ezt dugnám be a számítógépem oldalsó 2 sorrund csatornájába )
Ha nem tudom egyszerűen kiiktatni a szűrőt akkor hogyan lehetne átalakítani ?

(Olyan is felmerült már bennem, hogy valahogy "megtoldanám" az 5.1 et még 2 csatornával, de ez sokkal bonyolultabb számomra, és nem is tudom, hogy egyáltalán lehet -e ilyet.. )
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) gyulank hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Megcsináltam, de nem villog. R2 nincs, az NTC helyén 500k potméter van, és MJE13005 tranzisztor van a kimeneten. Így a potméterrel lehet fényerőt szabályozni, de a cél az volt, hogy folyamatosan erősödik, majd gyengül újra meg újra, és a potméter az ütem sebességét változtatja. Miért nem jó? Hogy lehetne megcsinálni, hogy azt csinálja amit kell?

LEDFlash.png
    
(#) eSDi válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Kicsit zavaros ez nekem... Tehát van egy sztereó erősítőd + ez az 5.1-es.
A sztereó van bekötve az Front hagyszórókra. Az 5.1-est pedig üzemszerűen bekötöd a Sub/Center, Surround vonalakra. Az 5.1-es Front bemenetét pedig az oldalsó párra. Így minden oda kerül, ahova kell.
(#) Csabi14 válasza eSDi hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Nem, a sztereo erősítőm center/subként van használva..
(#) laszlo raduj válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Próbáld megkeresni a netten az erősítő kapcsolási rajzát , úgy könnyebb lesz nekünk segíteni , .
Amúgy ki lehet iktatni az aktív szűrőt is , a kérdés hogy menyire érdemes vele foglalkozni .
(#) gyuller válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Üdvözöllek!
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszod,csak sajnos én szinte semmit sem értek az elektronikához. A konkrét kérdésem az lenne hogy van egy hiányos hídmérleg (gyakorlatilag csak a mérőplató) amit szeretnénk üzemképessé varázsolni, lakatos munka megoldott. Mérlegalkatrész boltban láttam, hogy lehet venni hídmérleghez való mérlegcellákat,és mérlegműszert.Ha a mérőlapot ráhelyezzük6 db mérlegcellára a megfelelő alátámasztással, a mérlegműszeren kívül még milyen alkatrészre lehet szükségem? Egyáltalán kivitelezhető-e így az összeszerelése vagy inkább bízzam egy szakemberre? Mezőgazdaságban használnánk csak ellenőrzési céllal, úgyhogy hitelesíteni nem kell.
(#) dudzsi hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Segitségeteket szeretném kérni. Ismerösömnek van egy akkuvédöje, amit hegesztésnél kell rárakni az aksira és megvédi az aksit meg az elektronikát. Szétkellet szednem mert nem világitott a led benn. Gondoltam ha egyszerü a szerkezet épitek én is egyet. Hát egyszerü volt mert össz vissz egy Varistor van benne plusz kettö BAV99 a lednek. A varisztor tipusa S20K30AUTO. A kérdésem az hogy mibe különbözik a sima S20K30-tól és helyetesíthetö e vele? Elöre is köszi.
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Szia!
Gépjárművekhez való típus, amelyekre az adatlap szerint nem szabad fordított polaritású feszültséget kapcsolni.
(#) kérdező hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Ugye mindenki ismeri a hiperszil trafók előnyeit. Kisebb helyen elfér, jobb hatásfok... Mégis, miért nem találkozok velük ipari méretekben? Készíthető belőle háromfázisú? Mozdonyokon miért nem terjedt el, (legalább is ott se láttam) mikor ott különösen fontos, a kis méret?
(#) proli007 válasza gyuller hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Hello! Gondolom, hogy ahol cellát és híderősítőt lehet vásárolni, talán szaktudás is van. De ha mégsem, információ biztosan. Vagy is célszerű, ott tájékozódni. Bekötéshez és kalibráláshoz úgy is kell valaki (mert ha hitelesítésre nem is, de azért ellenőrző mérésre mindenképpen szükség van) aki már látott ilyen mérleget-elektronikát. Vagy is célszerű a problémával megkeresni hozzáértőt aki a cella kiválasztásnál is segítséget nyújt. Lévén, hogy nem olcsó dolog az ilyesmi. üdv!
(#) usane hozzászólása Dec 16, 2013 /
 
Hello!

Újabb furfangos kérdésem lenne.
Hogyan tudnám legegyszerűbben és legmegbízhatóbban visszajelezni, hogy folyik-e áram vagy nem egy 230V-os körben és persze LED-el. Konkrétan azt szeretném LED-el jelezni, hogy egy tekercsben(szelepmotor) folyik-e áram vagy nem, ha rákapcsolom a 230V-ot. Azaz működik avagy hibás az adott motor(szelep)?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) mikrokapcsolo válasza usane hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Hali! Én úgy csinálnám, hogy a motorral sorba kötött kis értékű sönt ellenálláson mérném a feszt, egy differenciálerősítővel erősíteném, majd egy komparátorral beállítanám, hogy mikor kapcsoljon a kimenetre, azaz a ledre feszt.
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Szia!
Tehát ami benne van S20K30AUTO ott van polaritás? Mert a szerkezetett bárhogy rá lehet kötni. Nincs jelölve hogy melyik a plusz és minusz. De ha csak ennyi a lényegi külömbség akkor helyetesithetem a sima S20K30-al?
(#) usane válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Hát a diff erősítő meg komparátor páros már nem igazán az egyszerűségi kategória, de a sorbakötött ellenállással lehet kezdeni valamit. Megpróbálok ebbe az irányba gondolkodni.
(#) kadarist válasza dudzsi hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Nyilván valamilyen karakterisztika-változtatás is van, de miért nem kötöd le inkább az akkumulátort a hegesztéskor?
(#) mikrokapcsolo válasza usane hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Hát, az ellenálláson ejtett feszültségedet mindenképpen erősíteni kell, hogy tudj vele bármit is kezdeni, amit egy diff erősítővel tudsz megoldani, a komparátor meg az érték miatt kell. Egy egyetlen ic-vel, meg megy pár ellenállással megoldható.
(#) kadarist válasza usane hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Szia!
Keress egy megfelelő áttételű áramváltót, aminek a szekunderére ráköthetsz egy LED-et, diódás egyenirányítással.
(#) mikrokapcsolo válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Na igen, az egyik egyszerűbb a másik olcsóbb...
Áramváltót tudsz készíteni is, az olcsóbb lesz.
(#) dudzsi válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Az is egy megoldás, de attol még tönkremegy a generátor vagy a computer. Sajnos volt már rá precedens.
(#) usane válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Nos, megnéztem a motor adatlapját, a nyugalmi árama az 1 mA ->
Az indítási árama meg 200mA. A kettőből kihozni valamit.
(#) mikrokapcsolo válasza usane hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Akkor hagyd az áramváltót, ilyen kis áramokra nem fog reagálni, de lehet, hogy az ellenállásodon is nehezen fogsz mérhető értéket mérni, ezért kell a diff erősítő.
(#) usane válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Az a baj, hogy 12 darab kéne belőle és nem akarok neki WC ajtó nagyságú nyákot, de megpróbálom kisilabizálni mekkora plusz helyet jelentene a 12 IC plusz a kiegészítő alkatrészek.
(#) laszlo raduj válasza Csabi14 hozzászólására (») Dec 16, 2013 /
 
Bővebben: Link

Így néz ki az 5.1-es rendszered?
Következő: »»   2186 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem