Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne van e valakinek olyan kapcsolásirajza, Amivel egy kettő vagy akár 4 cerkaaksiról lehetne mobilt tölteni egy bizonyos ÍC-n keresztül ami adig pumpálja az 5 voltot a mobilna amíg padlóra nem merülnek az aksik. Namost kaptam én egy ilyet 4 aksiról megy és ha az aksikban van még amper addíg ad le 5 voltot pedig már az aksikban is 800 mV van és még mindíg hasít. Na ilyen kapcsolásra lenne szükségem. Gondolom ez valami DC/DC konverter. Előre is köszi.
Szia! Bővebben: Link
Nemnagyon éetem a kérdést de itt van egy cikk a dc-dc converterröl.Bővebben: Link
Nekem az a kérdésem, hogy ha egy 5.7 voltos trafóju mobilt trafó helyett direktbe 5 db ceruza aksiról, azaz 6 voltról hajtok meg árthat a mobilnak vagy jó neki 0.3 Voltal magasabb feszkó is?
Köszi
Én úgy tudom, hogy a mobilok elég jól tűrik a bemeneti fesz ingadozást/többletet, mert a töltésvezérlő elektronika a telefonban van. De ezt ne vedd készpénznek.
(Lehet hogy simán 6 elemet nem fogad el töltőnek, mert nem ismeri fel az elektronika.)
Hello! Szeretném megkérdezni hpgyan tudnám megoldani a telefonom töltését ha nem vagyok konnektor közelben?
Pl.: napelem vagy stb...
Hát már meg is válaszoltad. Napelemmel. Meg kell utána egy zeneres vagy ic feszültségszabályzás. Rakhatsz rá usb portot és így kompatibilis minden telefonnal. Meg lehet spékelni egy rohadt nagy kondenzátorral és egy kapcsólóüzemű tápegységgel a fűtős helyett. Vagy a napelemből kondiba utána akkutöltőbe utána akkuba akkuból meg a telóba usb-n keresztül.
Köszönöm esetleg pontosabban leírnád hogyan valósíthatnám meg?
Üdv!
Tavaly építettem egy fesz. szabályzót, aztán gondoltam, hogy megnézzük mit csinál a telóval és tökéletesen feltöltötte nekem, én 12voltos akksira dugtam és szépen töltötte. 5-6 ceruzaelemet sorba kötsz, beállítod a feszültséget, amivel a telód töltődik és szerintem így is müködnie kell, én akksiról próbáltam, de elég jó kis hőt termel a 317es, szóval kell neki egy nagyobbacska alukocka ![]() ![]()
Egyszerű a megoldás: 12 voltos akku, autós telefontöltő és működik az egész. Boltban lehet cigigyújtó foglalatot kapni, ezt rá az akkura, bele a töltő.
Napelemmel ugyanez mert a legtöbb 12 -ot ad.
Sziasztok!
Olyan akkumulatoros töltőt szeretnék készíteni amivel mobilvagy gps készüléket tudok tölteni olyan esetben is amikor több napig nem jutok áramforráshoz például gyalog vagy biciklitúra alkalmával, vagyis legyen képes feltölteni a készüléket többször is. Akinek van tapasztalata ötlete ezzel kapcsolatban kérem ossza meg velem. A válaszokat előre is köszönöm!
Elmúlt napok tapasztalata? Kb. 40 órán át csak 12V-om volt...
Legegyszerűbb és legbiztosabb: Gyári szivargyújtó-töltő, 12V-al táplálva. A tápforrás lehet akár ólom-savas akku (jármű akku, UPS akku), vagy akár 10 db. sorbakötött NiMH akkucella. Építeni kell, biztonsága csak rajtad múlik: Valamely kevés alkatrészt igénylő SMPS vezérlő (pl.: MC34063) segítségével állítasz elő kb. 1A-ig terhelhető 5V-ot valamilyen (rendelkezésedre álló) akku feszültségéből, melyet az USB csatlakozó szabvány szerinti tápvezetékeire vezetsz (az USB alapvetően 500mA-ig terhelhető, de több készülék is képes ennél többet felvenni töltés közben). Kapcsolást különösebben tervezgetni nem kell, mivel az ilyen SMPS vezérlő IC-k adatlapján legtöbb funkcióra található példa kapcsolás. De ugyanerre a funkcióra láttam már gyári, saját akkut tartalmazó megoldást is.
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy adott egy mobiltelefon, méghozzá egy Sony Live With Walkman WT19i. Ehhez szeretnék külső áramforrásról töltőt készíteni, méghozzá olyat ami az USB portján keresztül táplálja. Adott 2 fajta akkumulátor: 950mAh 3,6V 1000mAh 3,6V (jó lenne ehhez tervezni a töltőt) Kellene valami olcsó, minimális veszteség mentes töltőt készíteni hozzá. Ami 3,6V-ból 5V-ot képes előállítani, és a választott akkumulátor kapacitás majdnem 100%-át átvinni a telefonba. ![]() Kapcsolási rajzokat keresnék konkrétan ennek megvalósítására. Várom az ötleteket! ![]() Előre is mindenkinek nagyon szépen köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
Ugyan ez lenne a gondom mint urh-nak, annyi különbséggel hogy a hatásfoknak nem kell annyira a toppon lennie. Step-up IC-n gondolkodtam de csak a MAX szériát találtam ami méregdrága (vagy rossz helyen néztem). A dolog lényege hogy 5V és kb 300-500mA kellene valami olcsó módon, kb. 3,6V-ról (3 AA akku, de még ha 4,8V az se baj csak stabil legyen).
Üdv mindenkinek! Azért nyitottam ezt a témát hogy megosszátok ismereteiket hogy miként is építhető hordozható mobiltelefon töltő akkumulátorból. Bizonyára mindenki ismeri az üzletekben kapható aksis telefontöltőket, amely segítséget nyújt akkor amikor nem vagyunk konnektor közelében, hogy feltöltsük mobilunkat. Ezért is kezdtem bele ebbe a témába hogy bárki megépíthesse otthonra aki szeretné, és töltse telefonját bármikor és bárhol amikor éppen szükséges.
Egy kapcsolóüzemű tápegységből indultam ki amelynek egy laptop akkumulátor lenne az áramforrása. Megépítése után a kimeneten sajnos nem jelent meg a várt 5V-os feszültség, és a telefonra csatlakoztatásakor a telefon nem jelezte hogy töltés alatt áll, csak a töltést jelző ledje világított viszont a töltéskor megjelenő szimbólumot nem jelezte ki. Szóval az aksi töltött de a telefon ezt nem érzéklete, lehet hogy az USB-nél kell valamit még ügyködni?
Köszi!
Ha nincs 5 V a kimeneten, mitől működne? Mennyi a kimeneti feszültség? A D+ és D- lábakon be vannak állítva a feszültségek?
4,2V, de próbáltam 5V-os stab IC-vel. (D+)-on 2V körül a (D-)-on 2,5V. Feszültség osztóval ez be van állítva de pontosan ezt most nem tudom.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Idézet: „4,2V, de próbáltam 5V-os stab IC-vel.” Ezt a részt bővebben egy kicsit légyszíves!
Oké! 4,2V-ot mértem a tápegységnél az USB tápvezetékénél, és ugyan erre az USB csatlakozóra, melyen már rajta vannak a feszültség osztók a D+ és D- lábakon, erre csatlakoztattam rá az 5V-os stab IC-t. Közben néztem az áramfelvételt is ami 100mA volt. Szerintem ez igen kevés.
Mellékeltem a tápegység kapcsolását. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2013
Sziasztok!
Én is egy hasonlót szeretnék építeni, csak én MC34063ACN IC-vel. Kapcsolások vannak itt: Bővebben: Link De olyan nincs, ami nekem kell. Én 3 vagy 4 AA elemről szeretném meghajtani, és valami áramkorlátozást is szeretnék utána kötni, hogy ne 1,5A folyjon át a telefonom akkuján(tudom, hogy állítólag nem árt neki, feltölt vele gyorsabban, meg lekorlátoz, de jobb lenne 800mA az élettartam miatt). És persze az is fontos, hogy ne befolyásolja az elemek merülése a kimenő feszt. Előre is köszönök mindent! Üdv Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Töltésvezérlő nélkül ne is próbálkozz lítium akku töltésével. Azért nem kell kétségbe esni, a telefonod eleve tartalmazza ezt, úgyhogy nincs más dolgod, mint megépíteni azt a feszültségátalakítót. Arra ügyelj, hogy a kimeneti feszültség 5V legyen - a telefon elintézi a többit.
De tapasztalatból tudom,hogy 500mA-től 2A-ig bármilyen áramot befogad, csak az egyikkel 4 óra, míg a másikkal csak kb. 1h. A másik problémám, hogy 5V-os áramkört is csinálni kéne hozzá. 555-össel és egyéb leszabályzókkal(pl. LM317) ezt meg is tudom tenni, de az igen rossz hatásfokú. Amit linkeltem datasheetben vannak kapcsolások, csak nem ilyen feszre. Ebben kéne egy kis segítség a tapasztaltabbaktól, hogy milyen áramkörrel és értékekkel tudnám ezt megvalósítani
![]() UI: Köszönöm mod!! A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Az áramkorlát bele van építve az áramkörbe. Az Rsc ellenállást (6. és 7. láb közé úgy kell megválasztani, hogy a kívánt max áramnál 300 (250 - 350) mV essék rajta.
A kapcsolás mindíg ugyanaz amit a mintakapcsolások mutatnak, csak az egyes elemek értékeit kell a 12. táblázat szerint kiszámolni.
Köszönöm! Ezek szerint pl. ez a kapcsolás jó lenne? Persze más értékekkel.
És nem fog elmászkálni az Uki, ha merülnek az elemek? A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
Esetleg tudnál nekem segíteni az értékek kiszámításában? Ilyen téren még nem vagyok otthon... És persze köszönöm az eddigi segítséget is!
![]()
A kimeneti feszültséget a belső referencia feszültséggel hasonlítja össze.
A 9. táblázatban láthatod a példakapcsolásnál a bemenő feszültség 8 - 16 V közötti változására a kimeneti feszültség 30 mV -ot változik. Az esetedben is kb hasonló értékre számíthatsz. Ez meg nem valami sok, mondhatni egy töltőáramkörnél elhanyagolható.
Így világos
![]() Most találtam meg a táblázatot, amiről beszéltél ![]() Vout=1.25*(1+ R2/R1) nekem megvan Vout(5V), és az ellenállások aránya ez alapján R2/R1=3. Milyen értékeket adjak meg? Mert hát ugye ez a "3" sokféleképp kijöhet ![]() és Vin(min) milyen érték legyen egy elemnél,ami mindig változik?
Na* küzdöttem vele egy kicsit, és ezek az eredmények jöttek ki:
Vin=4.50 V (3db AA) Vout=5 V Iout=0.8 A Vripple=0.01 V Vin min=4.05 V Ton/Toff=0.38 Ton+Toff=10 µs Toff=7.24 µs Ton=2.76 µs Ct=110 pF Ipk=2.21 A Rsc=0.14 Ω Lmin=4.43 µH Co=3,306 µF R1=2.20 kΩ (random felvettem) R2=6.60 kΩ f=100kHz (ezt nem tudom, mi alapján kéne kiszámolni, ezért csak találomra írtam) Szerintetek ezek így megfelelnek? Kérlek javítsatok ki, ha valamit rosszul írtam, még mielőtt késő lesz ![]() Üdv A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |