Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   69 / 254
(#) gtk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Szia Gábor !

Nem irnal a deltaloop telepitesevel kapcsolatosan nehany fontosabb dolgot ? Pl. epulet fole hany cm, m-re erdemes, stb tapasztalatokat.
Nekem 14MHz-re kellene (remelem meg az iden sor kerul ra). Koszonettel.
(#) Antennaman válasza gtk hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Nos nekem idehaza pont egy 14MHz-re készült Deltaloop antennám van , melyet aránylag közel tudtam elhelyezni az épületekhez. Az anyaga 1,5mm2 villanyszerelő huzal egy kb. 8m-es árbocra telepítve kissé lejtősen kb. 45'.
A teljes kerülete a huroknak 21,7m ami a 306,6/f képlettel adódik ha 14,1 MHz-t veszünk.
Egy oldala a háromszögnek így 7,2m lett.
Az lenne jó ha úgy a talajtól mint az épületektől és falomboktól legalább fél hullámhossz távolságra lenne az antenna de nálam ez úgy alakult, hogy a talajtól 3-4m a háztól is ennyi az almafa viszont teljesen belenőtt de lenyakaztam és most kb 2m-re esnek a galjak.
Az antenna csúcsa van fenn az árboc tetejéig húzva a vas árbocrúdtól 25-30cm-re, a két alsó sarka pedig az épület felé van kikötve aránylag feszesen. Nálam ugyan az egyik felső szál van a csúcstól lefele negyed hullámhossznyira betáplálva de egyszerűbb és talán nem olyan kényes a vízszintes oldal közepénél elhelyezni a táppontot. Itt akár direkt betáplálhatjuk 50 Ohmos koax kábellel. De ha precizek akarunk lenni vagy az 50Ohmos koaxal 1:2 körüli az SWR akkor be iktathatunk egy negyed hullámhossznyi 75 Ohmos koax darabot ( persze figyelembe véve a rövidülési tényezőt ami a sima Polietilén dielektrikum esetében 0,66 szokott lenni lásd RG58 ). Ez a koax képviseli az 1:2 impedancia illesztő szerepét 100 Ohm talp ponti impedanciát feltételezve és így illesztve az 50 Ohm-ra. A rádió felé menő 50 Ohm-os szakasz bármilyen hosszú lehet.
De nem szaporítom a szót mert a múltkori 7MHz-s Delta loop kísérlet alkalmával részletesen leírtam. Hogy kedved hozzam a próbához elárulom, hogy a talajtól 0,5m-re is jól szól , de ha már fej magasságba tudod helyezni akkor nagyon jó lesz.
Ha van felmerülő kérdés ne habozz feltenni!
Üdv. Gábor
(#) gtk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 21, 2013 /

Szia Gábor ! Koszi szepen.
(#) gtk hozzászólása Dec 22, 2013 /

Ilyen tipusu antennat probalt ki valaki ? Nagyon szimpatikus megoldas. Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza gtk hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Most is van fenn egy ilyen a Karancson, bár az alighanem 14-21-28 MHz-es. Pecabotra van szerelve, kötegelők a távtartók és szigetelők. Vevőantennának használjuk.
(#) gtk válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Adni nem hasznalhato ?
Padlasra erdemes telepiteni longwire vagy dipol antennat ? (Mondjuk 14 MHz-re, es aztan illeszteni 3.5, 7 MHz-re is.)
Eppen most improvizaltam egy ~11..12m hosszu huzalantennat, 4 meternel magasabbra van szerelve, keszitettem hozza egy 1:9 BALUN-t, mivel a trafo trifilaris, igy konnyen at tudom kotni 1:4 BALUNnak is, ha szukseges. Remelem ez igy elso probalkozasnak jo lesz
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) gtk hozzászólása Dec 22, 2013 /

Meg arra is gondoltam hogy bekotnek egy relet, es komparatorral feszultsegvezerelten lehetne kapcsolgatni a BALUN-t 1:9, 1:4 modba.

De, természetesen adni is lehet vele, de arra vannak más, nagyobb nyereségű, masszívabb antennák.

En YAGI-ban gondolkodom hosszu tavon, ha beindul a radiom. Lenne is amivel forgatni. (Azimuth)

Padlásra dipol mehet, vagy ha elég magas a padlás, akkor GP. Egyik amatőrtárs szintén így oldja meg az antennáját, 10W-os saját építésű adóvevővel egész jó QSO-kat csinál. Persze a jó magasra felrakott, nagy nyereségű antennát nem pótolja semmi. (Nekem egy 14 MHz-es HB9CV alkatrészei már egy éve megvannak, de hogy lesz-e belőle valaha antenna, nem tudom... )
Mindegyik antenna a saját rezonanciafrekvenciáján antenna, más frekvenciákra lehet hangolgatni, de az csak kínlódás.

Vegulis a hangolassal csak az impedancia valtozik. Nagy antenna nagy jel, bizonyos hangolhato tartomanyon belul, nem igaz ? Foleg ha van automata tuner, es nem kell csavargatni a forgokondikat,..
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2013
(#) gbenyov hozzászólása Dec 22, 2013 /

BUÉK URH AKTIVITÁS KIÍRÁSA
2013. december 28.
(Új elem: 2m is és 70 cm is!)

A MOM Rádióklub és a Jászsági Rádiósok Egyesületének szervezésében 2013. december 28. napján BUÉK Aktivitást rendezünk.

Az Aktivitás kezdete helyi idő szerint 17 óra 00 perc.
Az Aktivitás üzemmódja kizárólag FM
Frekvenciák:
145.250-145.575MHz, kivéve 145.500MHz
433.300-433.575MHz, kivéve 433.500MHz

Egy hívójellel egy csatornán 20 perc tartózkodást tervezünk. Amennyiben a hívások nem férnek bele a 20 perces intervallumba, úgy néhány perccel meghosszabbíthatjuk az adott frekvencián történő forgalmazást. A frekvenciákon összesen 8 különböző hívójel lesz hallható. 145MHz-en mind a 8 hívójel (2 kollektív+6 egyéni), 433MHz-en a 8-ból 4 hívójel (2 kollektív+valamelyik 2 egyéni) lesz jelen. 145MHz-en és 433MHz-en egyszerre két adó fog működni. Mivel 433-on csak a fele hívójel vesz részt, a tervezett 160 perces (8x20perc) perióduson belül 433-on véletlenszerűen szétosztva fogunk üzemelni. (Játék: megkeresni a 433-as állomásokat a 160perces perióduson belül). A 433-as hívójel váltások periódusa meg fog egyezni a 145-ös váltásokkal (nem lesz időbeli átfedés)

Az összeköttetéseknek minimálisan tartalmazni kell: mindkét állomás hívójelét, adott és vett riportot és hogy elhangozzon a BUÉK jókívánság.

A csatornaváltások előtt bemondjuk, hogy melyik hívójelünk fog következni, azonban a csatornákat mindenkinek önállóan kell megkeresnie. Az Aktivitás utolsó összeköttetése után bemondjuk, hogy ez volt az utolsó QSO és az eredményhirdetés melyik frekvencián, mikor fog következni.

Díjazás:
-Emléklap kerül postázásra minden olyan állomás részére, aki bármelyik frekvencián (vegyesen is elfogadott) legalább 4 különböző hívójelünkkel kapcsolatot létesít, amelyből kettőnek kollektív hívójelnek kell lennie. Az Emléklapok postázásának feltétele, hogy legyen pontos címünk, ahová küldjük a levelet. A címeket 2014. január 15. napjáig kérjük megküldeni a jaszsagiradiosok@freemail.hu címre. A cím hiányában Emléklapot automatikusan postázni nem tudunk.

-A Jászberényi Vigadalmi Napok alkalmából megrendezett nyári díjkiosztón személyesen résztvevő amatőrök közül érmet és pezsgőt kap mindaz, aki teljesítette 145MHz-en a 8 vagy 433MHz-en a 4 hívójelet. Közülük Jász Diplomát is kap, akinek még nincsen.

- A díjkiosztón kerül kisorsolásra az Aktivitás fődíja. A fődíj sorsolására azok az amatőrök kerülnek be, akik személyesen megjelennek, valamint 145MHz-en mind a 8 és 433MHz-en mind a 4 hívójellel érvényes összeköttetést létesítettek. Azok a szerencsések, akik az elmúlt években fődíjat nyertek, nem kerülnek fel a fődíj sorsolási listájára.

Díjkiosztás: a Jászberényi Vigadalmi Napok alatt, várhatóan 2014. augusztusában fog megrendezésre kerülni, Jászberényben. FONTOS! Aki ezen a díjátadón személyesen nem jelenik meg, díjakat utólag senki részére nem küldünk el.

73, DX!!!

A Szervezők
Jászsági Rádiósok Egyesülete, MOM Rádióklub
(#) Antennaman válasza gtk hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Szia Szabi,
Sokan helyezik el jobb híján vagy kényelmességből padlástérben az antennát. De ha van kedved meg éri kipróbálni a különbséget mondjuk egy padláson belüli és a szabadban akár pár méter magasan elhelyezett huzal dipol között. A tetőszerkezet és a cserepek igen nagy mértékben lerontják az antenna tulajdonságait. Adáson és vételen egyaránt. Persze mondjuk 100Wattból kijut 10-20W azzal meg-meg hallják az embert.
Ha van lehetőséged mindenkép próbáld ki a különbséget!
Ma kicsit későn álltam neki a fentebb említett antenna telepítésemnek de délután épp sötétedés előtt elkészültem. Egy félhullámú dipólt 80m-re és egy Deltaloopot 40m-re szereltem fel ahogyan neked ecseteltem a 14MHz-set. A fő árboc kb. 12m a dipól végeit egy-egy 10m-es megemelt pecabot a Delta alsó két sarkát és a betáp pontot a koaxal egy-egy 6m-es bot tartja. A 80m-es dipól 3550 KHz-n a 40m-es Delta 7030 KHz-körül rezonál.
A deltalooppal UT 17 óra körül a kis CA3028-as IC-vel készült szinkrodin vevővel halkan de szép tisztán vettem VK3IO Ron adását egy EA8-ast hívott. Majd beüzemeltem a fentiekben említett BodGabo által is elkészített 1,5W-os transceivert és két EA egy DH és egy LZ állomás jött vissza hívásomra. Itt csak azt akarom kihangsúlyozni, hogy jó ha az antenna rezonál, a szabadban van még ha aránylag alacsonyan is.
Holnap a családi elfoglaltságok mellett azért próbálkozok jelen lenni 40m-en és 80-on.
Neked is jó kísérleteket!
Gábor
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Szia Antennaman, belefogtam az oldaladon volt frekvenciamérő építésébe, el tudnád küldeni az e-mail címemre a hex-fáljt. A téli szünetben befejezem a frekimérőt és nekiállhatok a rádió behangolásának. Előre is köszönöm.
Ui.:A címem az adatlapomon van.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

OK máté,

Remélem holnap eszembe jut beüzemelni a saját PC-met mert azon fenn van a hex fájl.
Most az öcsém gépén klimpírozok.
Addig is tekergesd a rádiót!
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 22, 2013 /

Kösz, most éppen a műhelyemet pakolom vissza, mert át lett alakítva direkt rádiós célokra. Antennaaljazatok, hagyományos, nem RF zavaró világítás, konnektorok, polcok stb. Hamarosan befejezem, a két ünnep között pedig nekiugrok a rádiózásnak.
Most amíg nem fejezem be, a WEBSDR-el figyelgetem a sávokat.
(#) Antennaman válasza gtk hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Ma lefotóztam az egyszerű kivitelű 14MHz-s Deltaloopomat ami elég közel van az épületekhez de még így is 5W-al sok DX-et csináltam vele. Előnye, hogy elég neki egy árboc, a két alsó sarkát akár milyen tereptárgy felé ki lehet kötni és a kis helyigény.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Szia Gábor!

Jól nézz ki!Sok sikert hozzá.73 Dx!Csaba
(#) gtk válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Koszi a kepeket! Azon gondolkodtam hogy mi legyen a ~11m huzalantennammal. Vegul ugy dontottem, hogy felhullamu dipol lett 14 MHz-re, es 75 ohm koaxszal be lett vezetve. (Egyelore CPLD-re varok, mert megsult, addig nincs radio proba)
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

A delta loop-ot próbáltad az egyik csúcsában táplálni? Gondolom oka van az oldalán történő táplálásnak? Az már messziről látszik, nem egy ideális kitelepülős antennáról van szó...
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Kösz Csaba,
egyszerű megoldás de jól működik.
A tegnapi konstrukcióról is van itt egy kép a 7MHz-s Deltaloop. Szintén az egyik sarka van felhúzva és az alsó kettő pecabotokhoz kikötve valamint az alsó vízszintes oldal közepén táplálva.
Az előbb AA3B Bud szerint jül szóltam nála QRP 5W-al. Ő is 589-el jött stabilan, előtte pedig JH1MDJ Kiyo szintén 589-el jött nálam de őt jobban megrohanták a QRO-sok így nekem nem sikerült.
Üdv. 73 ! Gábor
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 23, 2013 /

Igen Rumcájsz,
Budapesten az egyik alsó, a lakás felőli sarkában van táplálva a 7MHz-s Delta de, hogy érdekesebb legyen tettem bele egy 4:1 légmagos BALUN-t így 14MHz-n is teljesen jól illeszkedik és rezonál. Azzal csináltam 500milli Watt QRPP-vel sorban USA és Kanadai QRP-s állomásokkal QSO-kat.
De bizony jó kis kitelepülős antenna! Persze ha van egy kis bozót mentes tisztás súdár tölgyfákkal az ideális neki. Mint a Nagy Hárs Hegyen is van ilyen és ott többször telepítettem ezt és csak úgy jöttek a DX-ek. Az első CQ-ra Kubai állomás hívott meg erre különösen jó emlékkel gondolok vissza. Ezen kívül számtalanszor települtem ki 80m-es Deltával úgy a Duna partján mint a Mágori pusztán a Magasleshez. Mondjuk én akár egy napot el vagyok egy kitelepüléssel miközben kísérletezgetek, mérek faragok akár több antennát is feltelepítek még ha csak egy-két QSO is lesz belőle. Csak néhányan vagy lusták vagy idétlenek vagy túl körülményeskedik az egészet
Jut eszembe! Azzal a céllal van az egyik függőleges oldala betáplálva, hogy így nagyobb oldalhossz vesz függőlegesen részt a sugárzásban tehát a polaritás végett. Ez a pont a felső csúcstól negyed hullámhosszra van. Ide is a 75Ohmos 1:2 impedancia illesztő szakasz van beiktatva. Részletesebben lásd a LOW BAND DX-ing c. Könyvben.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2013
(#) Leraz válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Most jól bevittél a csőbe.
A srácoknak bekapcsoltam a WEBSDR-t és teljesen el voltak varázsolva.Most kíváncsi leszek,hogy ki építi végig a vevőjét.Lehet,hogy korai volt?Meglátjuk.
(#) bodgabo válasza Leraz hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Melyik websdr-t hallgatjátok? Nekem a ez a holland a kedvencem.
(#) elektroncso válasza Leraz hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Szia, bocs ha keresztülhúztam a tervedet. Szerintem viszont ösztönzően hat az építésre hiszen hallja az érdekesebbnél érdekesebb jeleket, és ő is építeni akar saját rádiót amivel szintén hallhatja. Én is megmutattam a barátomnak, neki tetszik.
Bodgabo:
Én a magyart szokom hallgatni. Abból hátha megértek valamit.
Amúgy a 2,4,6 méteres sávok mindig ilyen üresek, vagy csak valami gond van?
(#) bodgabo válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

A magyar elég gyengécske. Az érzékenysége kicsi, vagy az antennája nem elég jó, de 40méteren is jóval több adást fogok a kis barkács vevőmmel meg a ráakasztott kb 15m hosszú kifeszített dróttal. 2méteren már kaptam el valamelyik átjátszó (talán az R0) forgalmát, 6méteren csak a HG5BTV jeladót hallottam még 50,48MHz-en, a 4m-es sávban viszont még nem hallottam semmit a sávzajon kívül.
A hollandon -főleg 80m-en- gyakran előfordulnak kezdő távírászok, akik szép lassan adnak. Na őket már nagyszerűen tudom venni
(#) elektroncso válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

80 méteren elég jó, csak nem értek semmit belőle. Morze nem megy még, a fónia pedig szinte érthetetlen, de már tudom miért.Rossz modulációval próbálkoztam. Mondjuk 40 méteren a VEF206-os táskarádióval több amatőr adást fogtam be mint ezzel. Ez is egy érdekes rádió, annak ellenére hogy kereskedelmi vevő az egész rövid hullámú sávot veszi. Lehet is vele fogni morzét.Mondjuk valami baja van mert elég halk és néha nem akar bekapcsolni, de ezen már dolgozok.
(#) Rumcájsz hozzászólása Dec 24, 2013 /

Esetleg EZ a WEB SDR ? Nem pont a legtávolabbi a legjobb....
(#) Leraz válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Én most hallgattam bele a HU-ba és a 7 MHz-en verseny van.Nyüzsögnek az állomások persze CW-n.Az SSB is tökéletesen érthető ha jól hangolsz rá az állomásra.
Mondjuk nem egy XF-9 B vagy C szűrővel felépített vevő de arra tökéletes amire szánták.
(#) bodgabo válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2013 /

Nekem is van egy VEF táskarádióm, ami SWL vevőnek készül átalakulni. Tök jó, mert szinte minden meg van benne ami egy jó szuperheterodin vevőhöz kell. Egy keskenyebb szávszélességű (kerámia) KF szűrő meg egy üttető oszcillátorral már igazi amatőr vevő lehet.
Itt egy kis kedvcsináló.
Most nézem a baterán, hogy elég komoly árakat kérnek értük. Itt a debreceni zsibin 1000Ft alatt is hozzá lehet jutni.
Következő: »»   69 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem