Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2193 / 3962
(#) Baxi válasza szili83 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
de ahogy látom ez is sima lemez lap , csavar amivel össze kell húzni az fém?
(#) granpa válasza Baxi hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
Ha nem alkot egy zárt menetet, semmi sem történik. A lehúzás legyen mértékletes, nehogy összenyomd a tekercseket (a terhelés elosztás miatt használnak tányér alakot).
(#) resystance hozzászólása Dec 24, 2013 /
 
Szép Szentestét mindenkinek! Az normális, hogy az LM317T kimenete összevissza mászkál millivoltokat, pedig viszonylag stabil tápot adok neki? A datasheetből a 18. oldalon a 37-es ábrát építettem meg: Figure 37. Adjustable Regulator with Improved Ripple Rejection
(#) szili83 válasza resystance hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
És mennyit? +- mennyi?
Nem lehet, hogy a műszered csal?
(#) resystance válasza szili83 hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
+-4 mV-ot megy le-fel. A műszerem stabilan szokta jelezni a stabil dolgokat. Azt hittem, az LMxxx stabilizált kimenettel bír.
(#) Baxi válasza granpa hozzászólására (») Dec 24, 2013 /
 
OK, kösz!
(#) T0MMYB0Y hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérésem, h tudna vki mondani egy pontos típust mikrokapcsolóból, ami jó lenne a következő bekötéshez? Mert én nem találtam sehol....
Ha nem érthető a rajz, akkor elmagyarázom...

Köszönöm
(#) qvasz2 válasza T0MMYB0Y hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Több gond is van a kérdéseddel. Egyrészt a rajzod hibás, mert a motor mindkét oldala + -t kap. De a lényeget nem írtad: mekkora fesz és áram kell neki?? Másrészt a mikrokapcsoló az nem szokott két áramkörös lenni.

szerk: így néz ki a mikrokapcsoló:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) T0MMYB0Y válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
A rajzzal nincs gond, ugyanis működik gyakorlatban is, mert használtam már, csak nyomógombokkal... a lényeg, h én szeretném mikrokapcsolókra cserélni, hogy nyákra lehessen vinni a dolgot,h legyen olyan nagy méretű...

Ilyen típusú kapcsolóra gondoltam:

13930.jpg
    
(#) qvasz2 válasza T0MMYB0Y hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Ezzel nem tudod megcsinálni, mert ez csak egy sima záró érintkező, nem morse.
Még mindig nem írtad mekkora áramot kell kapcsolni!
(#) T0MMYB0Y válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Ez egy általános rajz, nincs meghatározott feszültség, se áram, a lényeg a kapcsoló típusa. MInt ahogy írtad a rajzon csak egy záró érintkező látható, mivel kinézetre ilyet szeretnék. De belsóleg olyat, mint a nyomógomb, ami a felső és alsó állásban is zár. Az nyilván utólagosan lesz kiválasztva, h mekkora áram lesz vele kapcsolva, mert gondolom több típus is létezik...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) zolti válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Szi elnézést hogy rádírtam ,de még új vagyok a tropikban.Szerintem te tudsz megoldást a problémámra.A következő: beretta gákazánom van,de nem ez a lényeg a vezérlése!Rettenetesen érzékeny neki230v50hz kell.Inverterrel már próbálkoztam(szinuszos)semmi Utálja.Most agregátorral sakkozom ,belőve,230v,50 hz.4 ütemű nem gagyi ,de mégsem egy csiribiri inverteres agriról van szó(egy vagyon)Viszont elkerülhetetlen egy icike-picike fesz ingadozás.Na ezt a beretta gázkazánom viszont nem tolerálja .Esetleg nem tudsz valami "egyszerű"de nagyszerű feszültségstabilizátort ajánlani,guberálni,alkotni ?Olyan helyen lakunk 2 gyerek+párom hogy gyakori az áramszünet,igy enyhén szólva 17 fokban nem az igazi a komfortérzetünk.Előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza T0MMYB0Y hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
DPDT a kulcsszó, ha kisebb teljesítmény elég, akkor a számítógépek reset gombjának használtak mikroméretű kapcsolót...
(#) zolti hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Megköszönném ha bárki segítene már megint áramszünet.
(#) laszlo raduj válasza zolti hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Nekünk egy olyan orosz kütyünk volt (régi), a napokban szedtem szét. Stabilizátornak használtuk a TV-hez , nem karosodott erősen (vagyis csak a poti műanyag fogója) .
Megpróbálom hátha sikerül képet tegyek fel róla.
(#) qvasz2 válasza zolti hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Nem ismerem a gázkazánok lelkivilágát, de esetleg csak a vezérlés tápját, (ami gondolom valami szokásos egyen fesz) szünetmentessé lehetne alakítani egy kisebb riasztó akksival.
(#) zolti válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Addig ok,de mivelhogy turbós 2 motor van bene az meg 230voltos
(#) qvasz2 válasza zolti hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
A 230 -at szünetmentesíteni, főleg, ha a kazánod még érzékeny is, nem lesz egyszerű feladat.
Lehet, hogy érdemesebb lenne egy használható kazánt beszerezni, ezt pedig eladni.


A mi kazánunk elég új, bár csak a meleg vizet adja, nem arról megy a fűtés. Viszont ezt nem érdekli az áram szünet, ha megjön a villany simán megy, nem kell semmit se csinálni vele
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) cslajos hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy régebbi típusú Belkin G routerem, aminek évek óta az a problémája, hogy túlmelegszik. Ekkor kihúzom-bedugom és jó. Most azonban égető lett a probléma megoldása (édesanyámnak kellene a wifi, akit nem nagyon akarok rákényszeríteni, hogy szarakodjon vele).

Képek

Amint a képeken is látható, középen van a hálózati csip, amin van egy vicc kategóriás passzív hűtőnek szánt borzadáj.Egy kétoldalú gasgyi ragasztóval volt rögzítve, tegnap eltávolítottam a ragasztót és (proci)hűtőpasztával helyettesítettem, azóta terheltük, nem volt gond, de még így is nagyon meleg (a nyákot 45 fokra is felmelegíti a 60 fokos alkatrészecske).

Milyen hűtést javasoltok neki? Tegyek rendes kisebb bordát a középső csipre, majd felé egy 8 cm-es ventillátort? A ventillátor a csipre fújja a levegőt, vagy onnan szívja? (Elnézést, teljesen béna vagyok ehhez). Gondolom a műanyagtetőt meg valahogy vágjam ki.

Köszi előre is a segítséget! Kellemes Ünnepeket!

Üdv.
(#) macsaba hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a feladat hogy építsek egy elektromosan vezérelhető lineáris vezetéket ami kb. 5 cm-t mozog, és egy olyan 100g tárgyat kéne mozgatnia. A pontosság nem szempont mint pl egy cnc vezetéknél, a lényeg csak annyi hogy az egyik végéről a másik végére menjen. Fontos viszont hogy kb egy sec. alatt megtegye ezt az 5 centit és az is hogy nagyon minimális hangja legyen (ezért nem jó egy sima villanymotoros megoldás) valamint akksiról kell működjön. Elsőre nekem két dolog jutott eszembe. Az egyik egy servós megoldás (olyan servóval amit a modellezők használnak), a másik pedig hogy két tekercs mozgatja hasonló képen mint egy bendixben, csak nincs rugó. Szerintetek melyik lenne a jobb és miért, valamint ha van egyéb jó ötlet nagyon szívesen várom.
Üdv,
Csaba
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) resystance válasza cslajos hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Nem vagyok szakértője a témának, de úgy vettem észre, hogy a hűtőborda mérete nagyon sokat számít, egy kis méretnövelés nagyot hűt az alkatrészen. Szóval én a helyedben passzívra csinálnám. Ventit nem pakolnék bele, legfeljebb csak nagyon kis fordulatszámon, ami még nem hallható. De ha mindenképp ragaszkodsz az aktív hűtéshez, akkor szerintem szívnia kéne a levegőt, a fújás csak szétfújja a meleget a dobozban. Meg a helyedben a chip adatlapját is megnézném, hogy hány fokig szereti magát, aztán vagy megnyugodnék passzív hűtéssel, vagy nem.
(#) BEMcorp válasza cslajos hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Szerintem is elég volna a passzív hűtés, nagyobb bordával.
Esetleg, ha tudsz szerezni jóval magasabb bordát rá, amit kinyúlhat a dobozból. Tehát a dobozt ott kivágnád, és a borda kilóghatna a dobozból. Így nem fűtené a többi alkatrészt sem, és a hűtés is sokkal jobb hatásfokkal üzemelne, legyen az akár csak egy 30x30mm-es alapterületű kicsi borda.
(#) janikukac hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Az ilyen tipusu forgatógombot hogyan kell a tengelyre felhúzni? Nem levehető a kupakja, és nem tudom rárakni sem a potira.
Kellemes ünnepeket!
(#) Kari55 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Szia. A gomb teteje nem pattintható le? Hátha van alatta valami.
(#) demcar hozzászólása Dec 25, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy vettem a motorkámhoz motor riasztót, de nincsne hozzá visszajelző led. És azt szeretném kérdezni hogy hogyan tudnék hozzá csinálni egy villogó visszajelző led-et? Ami jelzi nekem hogy mikor van aktiválva a riszató.
A segitséget előre is köszönöm.
(#) mikrokapcsolo válasza demcar hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Üdv! Először azt kellene megtudni, hogy miként kapcsolod be. Ha rögtön aktiválódik amikor tápot kap, akkor csak egy sima ledet kell tenned a táp körébe. A folyamatosan tápon van és más módon kapcsolod be, akkor a belsejében kell körbenézni, mi kap csak akkor tápot, amikor élesíted a bombát, izé, riasztót.
(#) janikukac válasza Kari55 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Idézet:
„Nem levehető a kupakja”
Össze van direkt olvasztva, igazából véve nincs is kupakja neki.. Vagy csak én látom rosszul, de próbáltam felfeszegetni is..
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Mutasd a másik oldalát!
Ilyen a csavaros fajta alulról: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Tessék!
Nem csavaros, azt a fajtát ismerem.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2013
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Dec 25, 2013 /
 
Ez sima rátuszkolós
Következő: »»   2193 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem