Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm, rendben, akkor megoldom! Bár nem mostanában fogok ott tartani.
A galvo-t vezérelhetem közvetlen az LPT portról, vagy oda is kell valami a gép és a galvo közé? (persze, az erősítő fokozat.)
Látom nem vagy képben...
Az LPT portról közvetlenül nem fogsz galvót működtetni,mert a galvo analóg jelekkel dolgozik,csak úgy mint a hangszórók.Gyakorlatilag a két eszköz majdnem egy és ugyan az csak a felhasználás más. Kell egy digitál-analóg átalakitó a galvó erősitője és a számitógép közé,a neve elárulja hogy miért kell...Segitek:a port digitális kimenetű. Ez valahogy igy néz ki Erre mehetnek a lézerek és a galvó erősitő fokozata. Enélkül a galvó tekercsei tisztán DC feszültséget kapnak aminek hatására iszonyat erővel beállnak egy pozicióba és szépen leégnek.Csakúgy ahogy a mélynyomók is elfüstölnek ,ha az DC védelem nélküli erősitő meghibásodik. Olvasd át a topic elejét is ne csak a legfrissebbekből szemezgess és mindenféle képzelgésekkel teli álmokat szövögess a lézer effektjeidről.
Mostmár kezdek képben lenni, akkor mégsem úszom meg olyan olcsón, mint ahogy reméltem!
Sajnos,nem.De szerencsére,ma már megfizethetőek az alkatrészek,gondolok itt pl egy olcsó kis galvó szettre,aminek csak a DAC kell.Azt pedig alkatrész áron meg épitheted,és van egy két használható ingyenes program is.
De a galvókat ettől függetlenül megépitheted,csak nem biztos hogy elsőre úgy fog működni ahogy szeretnéd.
Ez úgymond a haladó fokozata a házi lézeres játékoknak. De Attila nagyon tapasztal épitő,ahogy még sokan,biztos rengeteg tanáccsal látnak majd el.
Sziasztok! egy amatőr kérdés,hol és mit kellene beszerezni egy olyan lézer nyaláb elő állító sorozathoz hasonló kütyühöz ami a 80-as években működött a Csillagfény discóban,a terem felső sarkaiban voltak kb.8-10db forgó tükörgömb és ezeket váltogatva világították meg lézernyalábokkal,különböző sebességgel,sorrendben és ideig,füstgéppel kombinálva nagyon látványos volt....gondolom nem olcsó mulatság.A terem a Debreceni városi sportcsarnok volt anno.
http://youtu.be/cn_-yVFgbfw
http://www.youtube.com/watch?v=I-Ng9S-qx_8 Ilyesmire gondolsz? Beam Table-nek,vagy tükörbankos lézer-nek hivják. Ha rákeresel a google-ben a 'mobolazer' szóra,egész sok információt képet találni. Ami kell hozzá: Nagyon jó minőségű dichroic,vagy felület gőzölt tükör(reflekció >95%) Ún. beam shutter-ek,ezek a kis elektromos motorok -DC,léptetó de lehet szimpla elektromágnes is- amik egy tükröt mozditanak a sugár utjába illetve attól el. Útáltónak hivják,mert ezt teszi,a sugár útját elállja és eltereli a tükrökre,amik egy preciz pozicionáló foglalaton helyezkednek el.Erről lép ki a tánctér felé a sugár. Annó rengeteg ilyen készült,még sufni módon is,mert egyszerű volt őket vezérelni és szinte mindegyik borzadály vizhűtéses gáz lézerekkel üzemelt amiből meg volt bőven,hála szovjet testvéreinknek A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
Rendben, köszönöm! Addig is vissza térek az erősítős megoldásra.
Keresgéltem neten, de nem találtam olyan programot, amivel audió jellel tudnék krixkraxokat csinálni? Semmilyen konkrét ábrát nem akarok, csak eddig jelgenerátorokkal szórakoztam, de azt unalmas mindig állítgatni. Tudom, egyszerű lenne simán zenei jelet ráküldeni, de az se az igazi. Nincs erre valami egyszerűbb program?
Igen,hasonló volt,most létezik-e kompletten hasonló szerkezet és hol? Nekem elég lenne kb.5-6 db lézernyaláb is ami csak a tükörgömbökre irányulna,és lehetne változtatni a léptetés irányát és sebességét.Gondolom egy 200nm-es helyiségbe nem is kellene nagy teljesítményű lézer.
Üdv!
No itt van a djatis update 2 projekt. a két nagy panel egymás mellett az a szervó erősítő elég komoly és nem kínai hanem angol gyártmány. a komplett 34k szett egy lézeres robotlámpában volt. Valamennyire le tudtam fotózni a lézer meghajtót is a gyáriét. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
Létezik igen:
úgyhivják hogy HATÓSÁGLAG TILOS szúró fényű direkt lézert sugarat használó szerkezetet installálni és üzemeltetni engedély és megfelelő képzettség nélkül. Nem gyártanak már ilyeneket,pontosan a rendkivüli veszélyessége miatt. Másrészről meg jó ha tudod: Tükörgömbre nem lézerezünk.
Ejha,bőségesen megpakolt nyáklemez az a scanner meghajtó
Tudnál a panelről közelit,szemből-alul felul fotózni,nagyon jól néz ki. Az a másik nagyobbacska panel a PC doboz hátulján mi célra való?
az a tápja a szervóknak.
szimpla 24 voltból csinál plussz minusz 24-et ami kell a szervó erősítőnek. megpróbálom majd lefotózni jobban. De a végfokról meg két kis dip8-as íc ről ki csiszolták hogy milyen. A végfokot még csak csak be lehet határolni. Állítólag ez a szervó erősítő a védelemtől kezdve az optikai visszacstoláson kívül még áramfigyelést is csinál a mégnagyobb pontosság miatt A sok potival meg egészen jól lehet finomhangolni.
Szépen megkomponált panelek az már biztos! Gondolom szépen is ment! Amúgy most rakod össze, vagy így maradt még régről?
Idézet: „A sok potival meg egészen jól lehet finomhangolni.” a tudja az ember,melyik mire való,illetve HA egyáltalán tudja hogyan kell hahaha. Jólvan,nagyon jó kis gép lesz ez,ha elkészül. Várom a fejleményeket.
Régebbi dolog volt ez persze csak a galvó szett a többi már ujított egy RGB scannerbe adtam el régen aztán visszakerült de mostmár itt is marad apucinál legalábbis a galvo szett.
Másik dobozban is volt csak az le lett mustrálva és úgy döntöttem hogy a régi jó fekvő pc házamba teszem bele mert könnyen szerelhető és praktikus csak kinyitom a tetejét és már elébem tárul. Ajánlom mindenkinek ha van terve ha nincs éppen az ilyen fekvő házakat érdemes megtartani egészen jó műszer doboznak is vagy bármire akár erősítőnek is csak egy kicsit ki kell pofásítani már a tetejét le is festettem matt feketére.
Jól fog dolgozni, ha elkészülsz vele. Talán egyszer az enyém is eljut ennek a szintnek a feléig! Akad pár ilyen ház nálam is, álló, fekvő, és különböző méretek! Ki tudja mire lesz még jó, helyem meg van. A sajátomat ilyenbe zsúfoltam, (van még kettő ebből a dobozból is) könnyen szerelhető, és újra festve gyárinak tűnik
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2013
Köszönöm a tájékoztatást,mindig tanul az ember valamit,próbálok keresni valami hasonló nem veszélyes, csillagos éjszakai égboltot szimuláló lézeres szerkezetet...
Szebb napokat látott SLS DATAMOON optikás fényeffekteket mentettem át, de sajnos csak a doboz és a trafó volt meg bennük. De legalább egyből hármat mentettem . Nem szeretem ha valami kárba vész! Ezt a lámpámat is egy kiselejtezett optikás fény dobozába szereltem, így kivitelezésben közelít a gyárihoz!
Egész véletlen nem egy régebbi Sonima ? (minőségi kinai gyártó) Bocsi csak kiváncsi vagyok
Üdv!
Lehet nagyon úgy néz ki a stílusa de egész profin megcsinálták nem úgy mint a "laserworld" szkennereket mert abba már sajnos sikerült belenéznem A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
Egyébként az,ez egy régi gyártmányú Sonima,de semmi köze Angliához.
Kinai. A lézerworld pedig nem ugyan az a kategória.Az egy hulladék.
Milyen érdekes egyenként lemértem a modulokat mennyit kapnak a saját tápjukról.
Vörös 500 mA 638nm 300 mW ennek nem sok az 500 mA ? Zöld vagyis a 808nm 1 w az oké 1,1 A zöldben 150 mW A kék meg 600 mA 455nm 500 mW Ami még érdekesebb hogy ezt ha összeadom 2 amper felett van plussz a tápok meg a hűtések összesen lézerek nélkül 400 mA Viszont ha rákötöm a 12 voltot az öszre és elkezd működni egszerre minden 1,6 ampert vesz fel most hogy van ez ? Elméletileg ezek a meghajtók is sima CW ben üzemelnek nem ? Vagy mégsem és ezért mérek a diódáknál nagyobb áramot ? Ez azért fontos kérdés mert most akkor mennyit kapjjanak a diódák a saját szupepés generátorról ami nem inpulzus üzemben dolgozik. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
A vörös diódának nem sok az 500mA.csak figyelni kell a hűtésére.
Ha kicseréled a diódák áramgenerátorait,mindegyikre ugyanannyi áramot adj,amenyit lentebb irtál. De ne a táp oldalról méricskélj,mert az nem ad valós dióda áram értéket. Számold át a monitor ellenállásból,vagy közvetlenül kösd a műszert a diódára. Az hogy mikor mennyi áramot vesz fel a 12Vos tápodról nem értem. Nem az a lényeg,mennyi az össz fogyasztás,hanem a dióda árama. Impulzus üzem?Ezt mire érted? Ezek folyamatos üzemű modulálható (programozható) áramgenerátorok. Mert villogtatja a lézert,az nem azt jelenti hogy impulzusos.
Sziasztok! Újabb kérdésem lenne, galvó tengelynek a mágnesezhető vagy a em ágnesezhető a jobb?
Nem a legjobb helyen kérdezed,de semmiképp ne legyen mágnesezhető.Gondolj a csapágyakra:acélgolyócskák vannak benne ami mágnesezhető,szerinted?
Rozsdamentes INOX vagy sárgaréz,aluminium vagy amit bizonyára mindenki tanácsolni fog:szénszálas.Kár,hogy nagy sebességnél ez elvérzik. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |