Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Vagy elég csupán egy(!) darab tranzisztor. Bővebben: Link
Kép az nem lessz! iPadról vagyok és nem nagyon tud képet felrakni sehova.
Egyszerű volt már készítettem előtte ilyen (hasonlót) 555 ös ic vel
Sziasztok!
Lehet hogy nagyon zűrös a téma címe, de csak így tudtam kifejezni . Arról van szó, hogy van két vezeték, az egyiken pozitív folyamatos jel van, a másikon negatív szaggatott jel, (a szaggatást egy nyomógomb segítségével végzem) ezt a szaggatott jelet kéne tárolni kondenzátorokkal. Gyakorlatilag ez egy morse üzenetrögzítő... amit pötyögök, azt eltárolja . Az egész rendszer egyenáramú vagyis egy 9V elemről megy, azt kérném még hogy ne olyan kapcsolási rajzokat küldjetek amelyek mindenféle IC-ket és mikrochipeket igényelnek, mert ahhoz sajnos nem értek . A válaszokat előre is köszönöm.
Mégis, hogy gondolod eltárolni elektronika nélkül?
Ez az áramkör is 9V-ról menne. Van valami ötleted?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Mondjuk befőttes üvegben ... Ha szalicilt is használ akár egy évig is eltárolhatja a jeleket
Szia!
Ha nem akarsz bele ic-ket és más elektronikát, akkor pedig marad a jó öreg papírszalag! Fogsz egy tollat, rákötöd egy elektromágnesre, azt meg a jeledre. Amikor jel van, akkor a mágnes odarántja a tollat a papírhoz. Már csak a papír továbbítást kell megoldani. Legegyszerűbben szerintem akkor jösz ki, ha bontasz egy régi pénztárgépet. A papír is egyszerű, megveszed boltban gurigára. Archív megoldás, bármikor visszakereshető
Az ötlet rendkívüli , de én mégis valahogy a kondikat szeretném előnyben részesíteni, mellesleg fel se kell olvasni ha lejátssza az embernek, csak értelmezni. Másfelől meg a jel nem tudna hatásosan működtetni egy elektromágnest azaz nagyon gyenge.
Végül is te egy morse gyakorlót akarsz csinálni?
A lebillentyűzött üzenetet visszahallgatni?
Az utóbbi: A lebillentyűzött üzenetet visszahallgatni.
Az kondenzátorral nem fog menni.
Használj magnót vagy pc-t a rögzítéshez. Némi elektronika így is fog kelleni. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Ha a kondikat ejtjük is, valami áramkört csak lehetne csinálni, hogy ne keljen magnó vagy gép?
Szia! Mi lenne a tárolás célja? Abból könnyebb volna kiindulni.
Ha éppen az x szobából az y szobába küldök jelet és éppen az y szobába nincs senki akkor elmenti egy áramkör a jelet és egy kapcsoló segítségével vissza lehet játszani.
Ahá, egy üzenetrögzítőre van szükséged. Ismerkedj meg valamely mikrovezérlő programozásával (előbb-utóbb úgyis szükséged lesz rá a mai világban) onnan már menni fog
Elemi eszközökkel nagyon bajos, némi logikával kell rendelkezni az áramkörnek.
Ami most reális lenne nekem az egy logikai áramkör, lehet hogy bajos de most nem akarok venni ezét egy mikrokontrollert és visszaszokni a programozáshoz. Ha tudom hogyan induljak el akkor már meg tudom oldani csak egy alapterv kéne.
Logikai áramkörökkel (IC) megvalósítható a feladat, csak alkatrésztemető lenne belőle. Elképzelhető, sőt megvalósítható ilyesmi, például a jelátmeneteknél eltárolva egy számláló állását egy memóriában. Már csak a jelek számát kellene meghatározni.
Analóg módon, művonalak garmadáját felhasználva szintén lehet ilyesmit csinálni, de - gondolom - Te pár alkatrészből szeretnéd megoldani. A felsorolt módszerek többszáz MSI/LSI áramkört igényelnek. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Igen, pár alkatrészből de analóg legyen ilyet szeretnék de nem tudom hogy hogyan kezdjek hozzá.
Azt ugyan nem írtad, hogy milyen jellegű a jel (digitális jelsorozat, vagy audió jel, hang, stb), de ha audió jel (pl, beszéd), akkor léteznek IC-k 16-40másodperces tárolási kapacitással(pl ez).
Ezeket talán diszkrét alkatrészekkel is lehetne használni.
De írtam:Link ez egy egyszerű szaggatott jel
Sziasztok!
Valaki elmagyarázná, hogy az ilyen banánaljzatot hogyan kell aluminiumra felfogatni, hogy ne legyen rövid zár? Gondolom azért van az a sok műanyag rajta, hogy valahogy szigetelhessen az ember fia, de én nem jöttem rá. Valamint kérnék egy rajzot a múltkor feltett kérdésemmel kapcsolatban, hogy hogyan is kell szabályosan felfogatni az egykarú kapcsolót, tehát hogyan és melyik oldalra való a karmos része, valamint van egy olyan része ami a tengelybe mart részbe csúszik bele.. Köszi előre is, üdv!
Elvileg szét lehet szedni az alsó műanyagot 2 felé, és úgy a lyukba dugni. Összeilleszteni, és felcsavarozni a dolgait.
Szia!
Lecsavarod a két anyát,leveszed az alátétet és a forrszemet,találsz ott egy műanyag hengert ami igazából 2 darabból van,szétveszed,látni fogod hogyan csúszik össze,az egyik vállas kivitel,megméred a váll átmérőjét,ekkorára fúrod a lemezt,majd úgy rakod össze,hogy a vállas megy a lemezbe,túloldalt rá csúsztatod az ellendarabot és egy alátéttel és anyával összefogod,aztán a forrszem és végül a másik anya. Jó hosszú és lehet nyelvtanilag helytelen mondatot írtam.
Köszi mind a kettőtöknek, ezt már én is sokszor észrevettem, de én mindig kis lyukat fúrtam neki, olyan vastagot viszont nem (most is kicsit fúrtam csak), s valószínűleg ezért nem jöttem rá magamtól! Most már értem, köszi! Már csak a kapcsolóhoz kellene egy értelmezhető rajz.
Üdv!
Kapcsoló: jobb szélső- középső középső-bal szélső. Ha nem 3 állású a kapcsoló
A kapcsolóhoz adott karmos alátét elvileg kívülről van,erre szoktak még egy sima alátétet tenni és utána jön rá az anya.De tehető a karmos alátét belülre is,kívülre akkor is kell egy sima alátét és utána az anya.A karmos alátét szerepe elvileg,hogy a kapcsolót a külső és belső karom segítségével pozicióban tartsa,megakadályozza az elfordulást mint szerelésnél,mint használatban.Általában a karos kapcsolóknál a felfele mutató pozició a bekacsolt állapotot jelenti,tehát ekkor zárnak az érintkezők,ez pedig adja,hogy merre kell állnia a karmos alátétnek.Ha a kapcsoló 2 vagy 3 állású,mindegy hány áramkörös,ajánlott a felfele mutató kapcsolókarnak valaminek a nagyobb vagy "fontosabb" szerepét,értékét mutatni,utalni rá.Az oldalirányba mozduló kapcsolókarnak mindenki maga dönti el,hogy melyik pozicióban mire utaljon.,de valamiféle "összhangban" legyen a készülék többi kezelőszervével.Itt talán a jobbra billentés mutathat a nagyobb,fontosabb értékre.Nem igazán jó példa,de megemlíteném a potméterek működését,hogy merre,mit csinál.
Ja, hogy neki a mechanikai felfogatás kellett volna? Azt hittem a bekötése
Hi Mesterek!
Olyan kérdésem lenne hogy miért van az hogy a TDA hidba "bele" akarok mérni szkoppal "gerjed" az egész, és összevisszaságot mutattat a skop. Egyépként az erősítő tökéletesen működik élvezhető hangja van, de mihelyst rárakom a mérő tüskéket a hangszóró elkezd sípolni fütyülni stb. Az élőfokban tudok mérni a skopal de a végerősítő kimenetét nem! Vagy a gnd-hez képest mérjek a kimeneten, ne pedig a tda kimenetén? Ötlet? Válaszokat segítséget előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Hello! Ne is a két végfok kimenetet között mérj! Mert ha mind két rendszer GND-je födelt, zárlat keletkezik. De az is lehet, hogy a szkóp testpontjának hálózathoz és egyébhez mért kapacitását nem viseli el az erősítő kimenete. (Amúgy van olyan szkóp, a mi a két Y csatorna bementi jelét képes összeadni, vagy kivonni egymásból. Azzal mérhető lenne a differencia..) üdv!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |