Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2197 / 3979
(#) vicsys válasza efraim hozzászólására (») Dec 30, 2013 / 1

Vagy elég csupán egy(!) darab tranzisztor. Bővebben: Link
(#) Balu12 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Már kész van köszi
(#) Balu12 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Kép az nem lessz! iPadról vagyok és nem nagyon tud képet felrakni sehova.
Egyszerű volt már készítettem előtte ilyen (hasonlót) 555 ös ic vel
(#) OpenGL hozzászólása Dec 30, 2013 /

Sziasztok!
Lehet hogy nagyon zűrös a téma címe, de csak így tudtam kifejezni . Arról van szó, hogy van két vezeték, az egyiken pozitív folyamatos jel van, a másikon negatív szaggatott jel, (a szaggatást egy nyomógomb segítségével végzem) ezt a szaggatott jelet kéne tárolni kondenzátorokkal. Gyakorlatilag ez egy morse üzenetrögzítő... amit pötyögök, azt eltárolja .
Az egész rendszer egyenáramú vagyis egy 9V elemről megy, azt kérném még hogy ne olyan kapcsolási rajzokat küldjetek amelyek mindenféle IC-ket és mikrochipeket igényelnek, mert ahhoz sajnos nem értek .

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) brato válasza OpenGL hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Mégis, hogy gondolod eltárolni elektronika nélkül?
(#) OpenGL válasza brato hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ez az áramkör is 9V-ról menne. Van valami ötleted?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) kaqkk válasza brato hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Mondjuk befőttes üvegben ... Ha szalicilt is használ akár egy évig is eltárolhatja a jeleket
(#) sargarigo válasza OpenGL hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Szia!

Ha nem akarsz bele ic-ket és más elektronikát, akkor pedig marad a jó öreg papírszalag! Fogsz egy tollat, rákötöd egy elektromágnesre, azt meg a jeledre. Amikor jel van, akkor a mágnes odarántja a tollat a papírhoz. Már csak a papír továbbítást kell megoldani. Legegyszerűbben szerintem akkor jösz ki, ha bontasz egy régi pénztárgépet. A papír is egyszerű, megveszed boltban gurigára. Archív megoldás, bármikor visszakereshető
(#) OpenGL válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Az ötlet rendkívüli , de én mégis valahogy a kondikat szeretném előnyben részesíteni, mellesleg fel se kell olvasni ha lejátssza az embernek, csak értelmezni. Másfelől meg a jel nem tudna hatásosan működtetni egy elektromágnest azaz nagyon gyenge.

Végül is te egy morse gyakorlót akarsz csinálni?
A lebillentyűzött üzenetet visszahallgatni?

Az utóbbi: A lebillentyűzött üzenetet visszahallgatni.

Az kondenzátorral nem fog menni.
Használj magnót vagy pc-t a rögzítéshez.
Némi elektronika így is fog kelleni.

Ha a kondikat ejtjük is, valami áramkört csak lehetne csinálni, hogy ne keljen magnó vagy gép?
(#) reloop válasza OpenGL hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Szia! Mi lenne a tárolás célja? Abból könnyebb volna kiindulni.
(#) OpenGL válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ha éppen az x szobából az y szobába küldök jelet és éppen az y szobába nincs senki akkor elmenti egy áramkör a jelet és egy kapcsoló segítségével vissza lehet játszani.
(#) reloop válasza OpenGL hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ahá, egy üzenetrögzítőre van szükséged. Ismerkedj meg valamely mikrovezérlő programozásával (előbb-utóbb úgyis szükséged lesz rá a mai világban) onnan már menni fog
Elemi eszközökkel nagyon bajos, némi logikával kell rendelkezni az áramkörnek.
(#) OpenGL válasza reloop hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ami most reális lenne nekem az egy logikai áramkör, lehet hogy bajos de most nem akarok venni ezét egy mikrokontrollert és visszaszokni a programozáshoz. Ha tudom hogyan induljak el akkor már meg tudom oldani csak egy alapterv kéne.
(#) nedudgi válasza OpenGL hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Logikai áramkörökkel (IC) megvalósítható a feladat, csak alkatrésztemető lenne belőle. Elképzelhető, sőt megvalósítható ilyesmi, például a jelátmeneteknél eltárolva egy számláló állását egy memóriában. Már csak a jelek számát kellene meghatározni.
Analóg módon, művonalak garmadáját felhasználva szintén lehet ilyesmit csinálni, de - gondolom - Te pár alkatrészből szeretnéd megoldani. A felsorolt módszerek többszáz MSI/LSI áramkört igényelnek.
(#) OpenGL válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Igen, pár alkatrészből de analóg legyen ilyet szeretnék de nem tudom hogy hogyan kezdjek hozzá.
(#) BEMcorp válasza OpenGL hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Azt ugyan nem írtad, hogy milyen jellegű a jel (digitális jelsorozat, vagy audió jel, hang, stb), de ha audió jel (pl, beszéd), akkor léteznek IC-k 16-40másodperces tárolási kapacitással(pl ez).
Ezeket talán diszkrét alkatrészekkel is lehetne használni.
(#) OpenGL válasza BEMcorp hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

De írtam:Link ez egy egyszerű szaggatott jel
(#) janikukac hozzászólása Dec 30, 2013 /

Sziasztok!
Valaki elmagyarázná, hogy az ilyen banánaljzatot hogyan kell aluminiumra felfogatni, hogy ne legyen rövid zár? Gondolom azért van az a sok műanyag rajta, hogy valahogy szigetelhessen az ember fia, de én nem jöttem rá. Valamint kérnék egy rajzot a múltkor feltett kérdésemmel kapcsolatban, hogy hogyan is kell szabályosan felfogatni az egykarú kapcsolót, tehát hogyan és melyik oldalra való a karmos része, valamint van egy olyan része ami a tengelybe mart részbe csúszik bele..
Köszi előre is, üdv!
(#) Gabó válasza janikukac hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Elvileg szét lehet szedni az alsó műanyagot 2 felé, és úgy a lyukba dugni. Összeilleszteni, és felcsavarozni a dolgait.
(#) erdgab válasza janikukac hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Szia!
Lecsavarod a két anyát,leveszed az alátétet és a forrszemet,találsz ott egy műanyag hengert ami igazából 2 darabból van,szétveszed,látni fogod hogyan csúszik össze,az egyik vállas kivitel,megméred a váll átmérőjét,ekkorára fúrod a lemezt,majd úgy rakod össze,hogy a vállas megy a lemezbe,túloldalt rá csúsztatod az ellendarabot és egy alátéttel és anyával összefogod,aztán a forrszem és végül a másik anya.
Jó hosszú és lehet nyelvtanilag helytelen mondatot írtam.
(#) janikukac válasza erdgab hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Köszi mind a kettőtöknek, ezt már én is sokszor észrevettem, de én mindig kis lyukat fúrtam neki, olyan vastagot viszont nem (most is kicsit fúrtam csak), s valószínűleg ezért nem jöttem rá magamtól! Most már értem, köszi! Már csak a kapcsolóhoz kellene egy értelmezhető rajz.
Üdv!
(#) Gabó válasza janikukac hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Kapcsoló: jobb szélső- középső középső-bal szélső. Ha nem 3 állású a kapcsoló
(#) erdgab válasza Gabó hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

A kapcsolóhoz adott karmos alátét elvileg kívülről van,erre szoktak még egy sima alátétet tenni és utána jön rá az anya.De tehető a karmos alátét belülre is,kívülre akkor is kell egy sima alátét és utána az anya.A karmos alátét szerepe elvileg,hogy a kapcsolót a külső és belső karom segítségével pozicióban tartsa,megakadályozza az elfordulást mint szerelésnél,mint használatban.Általában a karos kapcsolóknál a felfele mutató pozició a bekacsolt állapotot jelenti,tehát ekkor zárnak az érintkezők,ez pedig adja,hogy merre kell állnia a karmos alátétnek.Ha a kapcsoló 2 vagy 3 állású,mindegy hány áramkörös,ajánlott a felfele mutató kapcsolókarnak valaminek a nagyobb vagy "fontosabb" szerepét,értékét mutatni,utalni rá.Az oldalirányba mozduló kapcsolókarnak mindenki maga dönti el,hogy melyik pozicióban mire utaljon.,de valamiféle "összhangban" legyen a készülék többi kezelőszervével.Itt talán a jobbra billentés mutathat a nagyobb,fontosabb értékre.Nem igazán jó példa,de megemlíteném a potméterek működését,hogy merre,mit csinál.
(#) Gabó válasza erdgab hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Ja, hogy neki a mechanikai felfogatás kellett volna? Azt hittem a bekötése
(#) Baxi hozzászólása Dec 30, 2013 /

Hi Mesterek!
Olyan kérdésem lenne hogy miért van az hogy a TDA hidba "bele" akarok mérni szkoppal "gerjed" az egész, és összevisszaságot mutattat a skop. Egyépként az erősítő tökéletesen működik élvezhető hangja van, de mihelyst rárakom a mérő tüskéket a hangszóró elkezd sípolni fütyülni stb.
Az élőfokban tudok mérni a skopal de a végerősítő kimenetét nem!
Vagy a gnd-hez képest mérjek a kimeneten, ne pedig a tda kimenetén?
Ötlet?
Válaszokat segítséget előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza Baxi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Hello! Ne is a két végfok kimenetet között mérj! Mert ha mind két rendszer GND-je födelt, zárlat keletkezik. De az is lehet, hogy a szkóp testpontjának hálózathoz és egyébhez mért kapacitását nem viseli el az erősítő kimenete. (Amúgy van olyan szkóp, a mi a két Y csatorna bementi jelét képes összeadni, vagy kivonni egymásból. Azzal mérhető lenne a differencia..) üdv!
Következő: »»   2197 / 3979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem