Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Lapozás: OK   36 / 96
(#) acoustic válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Szia.
Nagyon szépen köszönöm, így már teljesen világossá vált a MOSFET- ek működése,(épp amikor írtad a választ akkor olvasgattam róluk többet még nem használtam őket így hogy átalakítást kellet végezni) tudom nem szép dolog ilyet kérni, rögtön neki is állok az átalakításnak, és holnapi napon beszerzem az általad említett IRF540N típusút(természetesen bordahűtést is teszek rá).
Hálásan Köszönöm a segítségedet!

UI: Ha Győr környékén járnál, vendégem vagy egy nagy korsó hideg sörre.
(#) proli007 válasza acoustic hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Inkább IRL540-et szerezzél bele, ha már veszed, mert az a "Logic-Level Gate Drive" Fet.
(#) acoustic válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /

Szia.
Rendben van IRL540 veszek, még egyszer nagyon köszönöm a segítségedet.
Átalakítottam és nagyon jól működik.
Üdv.
(#) Johnny0004 válasza acoustic hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia! Nálam ugyanez az állomás szintén IRF540-nel működik, de nálam egy fethez való optocsatoló vezérli a MOC helyére rakva (PC113). (Most alakítom vissza AC-re )
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) louis73 válasza acoustic hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

A kísérletező kedv hova lett? Be kellett volna tenni az 530-ast és óvatosan kipróbálni mennyire melegszik. Kotorászni kell a fiók alján, nagyobb mosfetet találva, gyors keresés a neten (Volt-amper...) és próba. Többet lehet így tanulni, mint mikor valaki megmondja melyik üzletből melyik alkatrészt vedd meg... és valószínűleg már régen működne is...
(#) Johnny0004 hozzászólása Okt 15, 2013 /

Na ez érdekes, visszaalakítottam AC-re a forrasztómat, erre mikor a fűtés kikapcsolna elkezd ugrálni a mért érték le-fel, majd mikor elér egy értéket végre kikapcsol, ekkor megint beáll a mért hő. Mértem a műv. erősítőn ott is ugrál, ezért a pic ki-be kapcsolgat. Pedig semmin nem változtattam ugyanígy volt régen is. Aztán most tettem egy ellenállást meg egy kondit szűrésnek a pic bemenetére, úgy mint vzoole, na így már jó lett. Ez mitől lehet?
(#) acoustic válasza louis73 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /

Szia.
Beleépítettem, és egyáltalán nem melegedett. 2 napig úgy volt, aztán harmadnap építettem bele a vásárolt dolgot.
Hiába kotorászok a szekrény aljába sajnos sok mindenem nincs otthon tényleg csak nagyon nagyon hobbi szinten vagyok, de azért igyekezek, és már a dobozolás is lassan kész.De sajnos most megint 1 hónapot kell várnom hogy folytathasam
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Nincs ötlet?
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Nos továbbra sem jövök rá a problémámra. Mióta visszaalakítottam AC-ra a forrasztómat, azóta megfigyeltem, hogy amikor a fűtés bekapcsol akkor a mért érték 2-3 fokkal feljebb ugrik, ezért amikor ki- vagy bekapcsolna az állomás elkezd ugye ugrálni a hőfok ezért gyorsan túl lép meg vissza, így a program azt érzi hogy hol több az érték hol kevesebb ezért ki-be kapcsol folyamatosan amíg túl nem fűt a páka vagy 5-10 fokot, na ekkor végre lekapcsol. Páka nélkül folymatos az ugrálás abba sem hagyja a ki-be kapcsolgatást. Azóta kipróbáltam egyenfesz.-gel, amikor is FET kapcsolgat, ugyanezt produkálja, és egyszerűen nem jövök rá miért. Megmértem a műveleti erősítő bemenetén nem ugrál a hőelem jele, viszont a pic bemenetén igen, és ez okozza hogy a pic ki-be kapcsolgat. Előszőr azt gondoltam a kimenetnél van gond, de ha lekötök mindent a pic-ről akkor is ugrál a bemenetén a feszültség, amikor kapcsolja a kimenetén a magas, illetve alacsony szintet. Próbálkoztam szűrő kondikkal is, tettem a műverősítőre közvetlen, meg a pic bemenetére is, de ugyanaz a jelenség. Próbáltam több müv. erősítővel is. Egyedűl még pic-et nem cseréltem. Amúgy a digitális forrsztóállomás II.-ről van szó.
Szerk.: amikor az enkódert léptetem akkor is mindig megugrik 4-5 fokot a mért hőfok.
Tápot mérve nincs változás, stabil 5V. Van ötlete még valakinek?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) eSDi válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Valószínű van egy kis földhurok a rendszerben, köss minden vezetéken jövő-menő testelést egy pontra. Nálam is volt ilyen gond.
(#) Johnny0004 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Szia! Köszi a választ, mindjárt kipróbálom, nekem is most ugrott be hasonló, mert észrevettem, ha rámérek az ICSP-re akkor megváltozik szintén a mért hőfok, vagy ha rádugva marad a pickit. (Tényleg jut eszembe az enkóder is testet kapcsolgat, ezért rángatja gondolom.)
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Nos sikerült, a müv. erősítőnek adtam külön GND-t, de megkapja körbe a panelon ahogy eddig is jól működött, így fogalmam sincs miért nem működik úgy, így pedig tökéletes. Egyből más az ADC értékei is. Pedig átforrasztottam az egész nyákot, átnéztem az átkötéseket, de csak így jó, ha külön adok még egy GND-t az opának, nem tudom úgy miért nem jó, ha körbe kap GND-t.
(#) proli007 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Mert pont ezt hívják földhuroknak..
(#) Johnny0004 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Igen így amikor jól működik, de hurok nélkül nem megy jól! A körbe kap GND-t arra értettem, hogy ha megnézed a nyákon az OPA GND-je körbe megy a nyákon. Biztos a nyákomon van valami probléma.
(#) Johnny0004 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /

Üdv! Nem jöttem rá miért ugrál fűtésnél az érték a PIC bemenetén Weller pákával, Solomonnal jó, kidobtam az OPA-t, csináltam egy alacsony referencia feszültséget, és megemeltem a termisztor áramát 10mA-re, így már szuper.
(#) Johnny0004 hozzászólása Dec 18, 2013 /

Üdv! Előbbiekben leírt problémámmal kapcsolatban kérdezősködnék, hátha valaki tud válaszolni: az a helyzet, hogy adva van a digitális forrasztó II. Ezt átalakítottam Weller pákához, OPA-t is cseréltem, meg áramgenerátort tettem bele, nem ez a lényeg, hanem, hogy ha a termisztoron átfolyó áramot 5mA vagy még kisebbre állítom, akkor fűtésnél ugrál a kijelzett érték, mintha nem tudná mekkora a hőmérséklet, az OPA kimenetén mérve is, 8-10mA-es áramnál jól működik. Ezt mi okozhatja? Hőelemes pákánál nincs ilyen jelenség, pedig jóval kisebb feszültség értékeket erősítek mégis jól működik.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) proli007 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Hello! Nem azért mondom, de kissé gyanúsan túl sok a "varázslat" azokban amit írsz. Szerintem ebből senki nem tudja megmondani hogy mi a hiba, de még csak azt sem mikor mit teszel.. üdv!
(#) Johnny0004 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Helló! Ez nem varázslat. Akkor még egyszer. Van egy forrasztó állomás Weller pákához. Eddig ok? A páka termisztorán fix áram folyik át, ezt egy OPA erősíti fel, majd egy PIC feldolgozza. Ha a termisztoron kicsi áramot állítok be, pl. 5mA vagy kisebb, akkor fűtés bekapcsolásnál az LCD-n kijelzett érték följebb-lejjebb ugrik, mintha nem csak fűtene, hanem hűlne is a páka, ezt mérve az OPA kimenetén valóban így van. Nagyobb áramnál 8-10mA-nél nincs ilyen jelenség. Na ennek mi lehet az oka?
(#) atiotezer válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Nálam a Wellerekben (LR-21) (PIC-es és az analógban állomáson is) 10mA folyik át a termisztoron.
(#) Johnny0004 válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Én is erre gondoltam még, lehetséges, hogy kicsi áramnál (pl.5mA) bizonytalanul működik a Weller termisztora, vagy túl lomha?
(#) atiotezer válasza Johnny0004 hozzászólására (») Dec 18, 2013 1 /

Azt nem tudom, de én ahány Weller rajzot láttam ott mindig 10mA volt az átfolyó áram.

Nem ez a varázslat, hanem amilyen hibajelenségeket írtál eddig, ilyen-olyan változtatásnál.
De ha nagyobb áramot adsz a hőérzékelőre, akkor azon nagyobb feszültségesésé is van. Az erősítést ekkor nem csökkentetted? Mert mindjárt kisebb a jelenet hatása.
Amit írsz, abból meg úgy látszik, mintha a fűtőtest árama befolyásolná azt amit mérsz. Lehet hogy a fűtőáramnak és az érzékelőnek közös vezetéke, vagy áramút szakasza van? Azt meg kellene mérni. De mérni mindenképpen ésszerűbb, mint találgatni.
Meg lehet próbálni azt is, hogy ha a fűtést kapcsoló elemet rövidrezárod kézzel, akkor is elmászik-e a mért érték. Valamint ha megszakítod a fűtéskört, és a PIC kapcsolja be, akkor is van-e változás. Persze közben mindig mérni, mérni..
üdv!

Pont így csináltam mindent ahogy írod , már egy hónapja tesztelem mindenféle módosításokkal, természetesen az áram változásokhoz változtattam az erősítést és a programot is. A lényeg kis árammal bizonytalanná válik a működés, de csak fűtés alatt.

Váltófeszültséget is néztél az OPA kimenetén? Vagy a fűtés egyennel megy?
Mert alapvetően ilyen nincs, mert a hőérzékelőben nincs árammérő..

Váltófeszültséget nem mértem. Az hogy kerülne oda? Nincs árammérő a hőérzékelőben ez igaz, de biztos számít, hogy mekkora áram folyik rajta?

Mondjuk a fűtőbetétről, közös kábelen eső feszültségtől. Nem tudni mit hogy kötöttél..
Igen számít az áram. Mert a hőérzékelőn eső feszültség függ a hőfoktól, és az áram értékétől.

Azon nincs mit hogy kötni, két vezeték az érzékelőé, kettő a fűtőszálé, akkor nagyobb áramerősségnél hova lesz a váltófeszültség? Azt én is tudom mitől mi függ az érzékelőnél, csak arra utaltam, hogy esetleg lehetséges, hogy kis áramerősségnél bizonytalanabb a működése. A Weller termisztorokról semmilyen adat nincs, lehetséges, hogy 10mA körüli áramnál működnek megfelelően.
(#) Lac364 hozzászólása Jan 2, 2014 /

Üdv mindenkinek.Nem tudja valaki véletlenül hogy ebben a pálkában Bővebben: Solomon milyen tipusu hőérzékelő van?
(#) Johnny0004 válasza Lac364 hozzászólására (») Jan 3, 2014 / 1

Szia! K típusú hőelem. Link
(#) Lac364 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jan 3, 2014 /

Köszönöm a válaszod.És azt nem e tudja valaki hogy a (Rex c100) plc-T tudja e ez a hőelem vezérelni? Ha jól tudom van Ktipusu hőellenálás Illetve a Pt100 mellyeket felismeri a A Rex 100-as .
Következő: »»   36 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem