Fórum témák
» Több friss téma |
Egy körívnél tökéletesen működne a módszer, de egy egyenes vonalnál nem. A középső szakaszhoz tartozó szög nagyobb lenne a két szélső szakaszhoz tartozó szögnél.
Miért? Gyakorlatilag fordítva lett megoldva. A 9 szakasz, a 90 fokot is 9 részre osztja, az pedig mindenképpen 9-szer 10 fok. Egyébként számítással is meg lehet határozni, mivel a vonal (szakasz) pontosan egy négyzet átlója.
Be lehet látni úgy hogy:
Egy háromszögből indulunk ki, aminek van egy 90°-os szöge és két 45°-os szöge. Feltételezzük, hogy a 90°-os szög fel van osztva kilenc 10°-os szögre. Ez azt is jelenti, hogy a háromszög kilenc darab háromszögre van felosztva. Mindegyik háromszögbe írd bele az ismeretlen szögeket és a végén ellentmondás fog kijönni, tehát nem 10°-osak voltak azok a szögek.
A következő matek kérdés pedig az, hogy szerkesszetek két teljesen egyforma TERÜLETŰ négyzetet és kört. Be kell bizonyítani, hogy a kör területe és a négyzet területe teljesen egyforma, de úgy hogy a PI-t nem használhatjuk fel a bizonyításhoz. Aki ezt megfejti annak matematikai Nobel-díj a jutalma. Tényleg.
Ad1: Nincs matematikai Nobel-díj.
Ad2: Pont ezért van a PI, ugyanis a kör így lesz arányos.Ha a PI-t máshogy nevezem el az ér?
Eddig csak elméleti síkon dolgoztam. Magyarul egyszer sem mértem meg a szöget. Pedig milyen büszke voltam hogy megoldottam. Elnézést mindenkitől. No, akkor vissza az eredeti kérdéshez: hogyan lehet 40 fokos szöget szerkeszteni?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
Gery78 az előző nem megy
A mostani a volt matematikus tanárom kedvence volt nem tudta megcsinálni! Neked sikerült?
Sajnos valóban nincs matematikai Nobel díj, ezt nem tudtam. Úgy tudom, hogy van egy ilyen bizonyítási lehetőség, hogy a PI felhasználása nélkül kell a két területet kiszámolni és bizonyíthatóan egyenlőnek kell lennie. Azért nem lehet a PI-t felhasználni, mert bármennyi tizedesjegyet használsz fel a PI értékéből, az mindíg csak arányos lesz a területtel, és csak megközelítő értéket kapsz a területre. Ami azért elég jól megközelíti a terület értékét, de sosem lesz egyenlő vele. De ha nem veszed bele ezt az értéket, akkor ezt a hibát kiküszöbölted, és pontos eredményt kaphatunk. Ezért kell más módszerrel kísérletezni.
Semmi gond, jók az ilyen kérdések .
Sehogy nem lehet 40° szöget szerkeszteni, de tetszőleges pontossággal megközelíthető. Először 60° aztán 30°, a kettőt megfelezve 45°, 45° és 30°-at megfelezve 37,5°; 37,5° és 45° felezve 41,25°; 41,25° és 37,5° felezve 39,375°; 39,375° és 41,25° felezve 40,3125° és így tovább...
Nem sajnos én sem tudom megcsinálni. Ő amúgy hogyan kezdett hozzá?
Mint említettem, ez egy általános iskolai kérdés. Talán ilyen egyszerű válasz: nem lehet!
Én azt gyanítottam tréfás kérdés, megfejtés pld.: egy vasszöget 40 fokra melegítünk.
Tévedtem.
A 60°-os körívet metsző húrt azt valóban felosztottad 3 egyenlő részre. De az ívet kellett volna. A húr felosztása nem egyenértékű az ív felosztásával.
Le is rajzoltam egy minden vitán felül állóan pontos programmal, ahol látható az eltérés. A zöld lenne a helyes, de a módszer nem adja ezt.
A szögharmadolás geometriai módszere itt olvasható.
Ha a 60° ot megharmadoltuk, akkor kapunk 20°-ot, amit akár kétszer egymás mellé másolhatunk, vagy a 60°-ból is "kivonhatjuk" szögmásolással.
A kérdés egyáltalán nem tréfás.
Gratula! (Pedig ezt is tanították, de számomra régen)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
Hmmm. egy diszkrét megfejtő!
Az autóversenyző neve megvan? a két híres Chevrolet motor? /kis segítség
Egy régi feladvány. A sakktáblán úgy kell 8db királynőt elhelyezni, hogy ne üsse le egyik a másikat.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Erre külön módszer is van, ill. pár algoritmus, 8 királynő probléma néven fut...
Nem ez a cél, hogy valami szerint oldjuk meg és lemásoljuk, hanem, hogy elgondolkozzunk.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
Nem vettem észre, amikor beküldtem. Gyakorlatilag a magyar wikipédia 8 királynő oldalát linkeltem volna be...
A rébusz az feladvány. Ez pedig egy programozástechnikai probléma.
Hasonló problémakör egyébként a "huszár útja a sakktáblán" (járja végig az összes mezőt úgy, hogy nem lép kétszer ugyan arra a mezőre), a mágikus négyzet (egyenként minden sor és minden oszlop összege egyezzen meg, és két mezőbe nem kerülhet ugyan az a szám 1-től indulva a mezők számáig befejezve), ennek különböző variánsai, ... Viszont ezek elgondolkodtató, s elterjedt "problémák", s nem feladványok. Nem bántásból, vagy vitatkozás miatt írtam a hozzászólásom, csak ugye amikor egy nagyon népszerű témát dob fel valaki, akkor ne lepődjön meg, amikor kapásból triviális megoldással rukkolnak elő neki.
Ez is egy feladvány, annak, aki nem ismeri. Nem szükséges válaszolnod. Lenne még mondanivalóm, de nem vitatkozom, ez nem vitafórum. Aki szeretné megoldani, az meg is fogja tenni.
Sziasztok!
Na ez mi lehet? Mire tippeltek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |