Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rébusz avagy: kitalálod? (Régi verseny topic)
Lapozás: OK   13 / 16
(#) varttina válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Egy körívnél tökéletesen működne a módszer, de egy egyenes vonalnál nem. A középső szakaszhoz tartozó szög nagyobb lenne a két szélső szakaszhoz tartozó szögnél.
(#) Marko Ramiusz válasza varttina hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Miért? Gyakorlatilag fordítva lett megoldva. A 9 szakasz, a 90 fokot is 9 részre osztja, az pedig mindenképpen 9-szer 10 fok. Egyébként számítással is meg lehet határozni, mivel a vonal (szakasz) pontosan egy négyzet átlója.
(#) reloop válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

(#) mate_x válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Be lehet látni úgy hogy:
Egy háromszögből indulunk ki, aminek van egy 90°-os szöge és két 45°-os szöge. Feltételezzük, hogy a 90°-os szög fel van osztva kilenc 10°-os szögre. Ez azt is jelenti, hogy a háromszög kilenc darab háromszögre van felosztva. Mindegyik háromszögbe írd bele az ismeretlen szögeket és a végén ellentmondás fog kijönni, tehát nem 10°-osak voltak azok a szögek.
(#) Gery78 hozzászólása Jan 5, 2014 /

A következő matek kérdés pedig az, hogy szerkesszetek két teljesen egyforma TERÜLETŰ négyzetet és kört. Be kell bizonyítani, hogy a kör területe és a négyzet területe teljesen egyforma, de úgy hogy a PI-t nem használhatjuk fel a bizonyításhoz. Aki ezt megfejti annak matematikai Nobel-díj a jutalma. Tényleg.
(#) sastas01 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Ad1: Nincs matematikai Nobel-díj.
Ad2: Pont ezért van a PI, ugyanis a kör így lesz arányos.Ha a PI-t máshogy nevezem el az ér?
(#) Marko Ramiusz válasza mate_x hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Eddig csak elméleti síkon dolgoztam. Magyarul egyszer sem mértem meg a szöget. Pedig milyen büszke voltam hogy megoldottam. Elnézést mindenkitől. No, akkor vissza az eredeti kérdéshez: hogyan lehet 40 fokos szöget szerkeszteni?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) Balu12 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Gery78 az előző nem megy
A mostani a volt matematikus tanárom kedvence volt nem tudta megcsinálni!
Neked sikerült?
(#) Gery78 válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Sajnos valóban nincs matematikai Nobel díj, ezt nem tudtam. Úgy tudom, hogy van egy ilyen bizonyítási lehetőség, hogy a PI felhasználása nélkül kell a két területet kiszámolni és bizonyíthatóan egyenlőnek kell lennie. Azért nem lehet a PI-t felhasználni, mert bármennyi tizedesjegyet használsz fel a PI értékéből, az mindíg csak arányos lesz a területtel, és csak megközelítő értéket kapsz a területre. Ami azért elég jól megközelíti a terület értékét, de sosem lesz egyenlő vele. De ha nem veszed bele ezt az értéket, akkor ezt a hibát kiküszöbölted, és pontos eredményt kaphatunk. Ezért kell más módszerrel kísérletezni.
(#) mate_x válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Semmi gond, jók az ilyen kérdések .
Sehogy nem lehet 40° szöget szerkeszteni, de tetszőleges pontossággal megközelíthető. Először 60° aztán 30°, a kettőt megfelezve 45°, 45° és 30°-at megfelezve 37,5°; 37,5° és 45° felezve 41,25°; 41,25° és 37,5° felezve 39,375°; 39,375° és 41,25° felezve 40,3125° és így tovább...
(#) Gery78 válasza Balu12 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Nem sajnos én sem tudom megcsinálni. Ő amúgy hogyan kezdett hozzá?
(#) Marko Ramiusz válasza mate_x hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Mint említettem, ez egy általános iskolai kérdés. Talán ilyen egyszerű válasz: nem lehet!
(#) nagym6 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Én azt gyanítottam tréfás kérdés, megfejtés pld.: egy vasszöget 40 fokra melegítünk.
Tévedtem.
(#) Alkotó válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

A 60°-os körívet metsző húrt azt valóban felosztottad 3 egyenlő részre. De az ívet kellett volna. A húr felosztása nem egyenértékű az ív felosztásával.
Le is rajzoltam egy minden vitán felül állóan pontos programmal, ahol látható az eltérés. A zöld lenne a helyes, de a módszer nem adja ezt.

hiba.pdf

(#) Alkotó válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

A szögharmadolás geometriai módszere itt olvasható.
Ha a 60° ot megharmadoltuk, akkor kapunk 20°-ot, amit akár kétszer egymás mellé másolhatunk, vagy a 60°-ból is "kivonhatjuk" szögmásolással.
(#) Marko Ramiusz válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

A kérdés egyáltalán nem tréfás.
(#) gkari válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Gratula! (Pedig ezt is tanították, de számomra régen)
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 3, 2014 /

Egy kis képrejtvény (fárasztó)
/én szóltam!

fokozás.png

(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 7, 2014 /

képrejtvény ismét (fárasztó)

Névtelen.png

(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Hmmm. egy diszkrét megfejtő!
(#) zsoltee0001 válasza Rober_4 hozzászólására (») Máj 7, 2014 /

Az autóversenyző neve megvan? a két híres Chevrolet motor? /kis segítség
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jún 12, 2014 /

Egy régi feladvány. A sakktáblán úgy kell 8db királynőt elhelyezni, hogy ne üsse le egyik a másikat.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) bbb válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Erre külön módszer is van, ill. pár algoritmus, 8 királynő probléma néven fut...
(#) zolika60 válasza bbb hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Rossz a LINK.
(#) Marko Ramiusz válasza bbb hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Nem ez a cél, hogy valami szerint oldjuk meg és lemásoljuk, hanem, hogy elgondolkozzunk.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2014
(#) bbb válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Nem vettem észre, amikor beküldtem. Gyakorlatilag a magyar wikipédia 8 királynő oldalát linkeltem volna be...
(#) bbb válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

A rébusz az feladvány. Ez pedig egy programozástechnikai probléma.
Hasonló problémakör egyébként a "huszár útja a sakktáblán" (járja végig az összes mezőt úgy, hogy nem lép kétszer ugyan arra a mezőre), a mágikus négyzet (egyenként minden sor és minden oszlop összege egyezzen meg, és két mezőbe nem kerülhet ugyan az a szám 1-től indulva a mezők számáig befejezve), ennek különböző variánsai, ...
Viszont ezek elgondolkodtató, s elterjedt "problémák", s nem feladványok.

Nem bántásból, vagy vitatkozás miatt írtam a hozzászólásom, csak ugye amikor egy nagyon népszerű témát dob fel valaki, akkor ne lepődjön meg, amikor kapásból triviális megoldással rukkolnak elő neki.
(#) Marko Ramiusz válasza bbb hozzászólására (») Jún 12, 2014 /

Ez is egy feladvány, annak, aki nem ismeri. Nem szükséges válaszolnod. Lenne még mondanivalóm, de nem vitatkozom, ez nem vitafórum. Aki szeretné megoldani, az meg is fogja tenni.
(#) manolo hozzászólása Jan 28, 2016 / 1

Sziasztok!
Na ez mi lehet? Mire tippeltek?
(#) nedudgi válasza manolo hozzászólására (») Jan 28, 2016 /

Erősen túlméretezett infra vevő lenne?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Következő: »»   13 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem