Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   20 / 117
(#) Imi69 válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 27, 2013 /

...ismét kérdezek:
Az első képen van egy SMA tokozású, General Semiconductor gyártmányú dióda (UD 97), melyet nem tudok sehol beazonosítani, hogy milyen paraméterei vannak. Az IGBT meghajtó körében vannak, de az egyiknek a négyből a nyitófeszültsége csak 460mV (a másik háromnak 520mV körüli érték). Mivel lehet ezt helyettesíteni, illetve mit tudhat ez? Illetve jelent valamiféle gondot ez a nyitófeszültség különbség?

A másik kérdésem, hogy a snubber kerámia kondit cserélni akarom fóliára, de MKP10-ben nincs 2,2nF-osom (üzlet pedig csak január 6-án lesz legközelebb nyitva), de a képen lévő MKT-ból kettőt sorbakötve a feszültsége is elfogadható lenne és az értéke is kb annyi lesz. Lehet ide MKT-t tenni?

A harmadik pedig az IGBT-re vonatkozik. A négyből kettő zárlatos lett. Kell-e mind a négyet cserélni, vagy elegendő csak a két hibásat? Valahol azt olvastam, hogy "erősen ajánlott" az összes cseréje, mert okozhat problémát a vegyes készlet. Sőt, még az újakat is érdemes gyártási azonosító alapján válogatni, mert ott is lehet szórás.
Gondolom, hogy ha csak kettőt cserélek, akkor illik ugyanazt a típust választani, nem pedig a meglévő két SKW30N60 Bővebben: Link mellé pld beteszek két HGTG20N60A4D-t Bővebben: Link. Vagy megengedhető?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) torerv hozzászólása Dec 31, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék nincs-e valakinek Hyundai hyd140i tipusú inverteres géphez rajza, vagy esetleg nem találkozott-e olyan hibával hogy kicsi a kimenő feszültség, olyan mintha a védelem aktiválódna látszatra de a protect led nem világít.A klixont áthidalva kigyullad a led.A meghajtó IC KA3525.
Segitséget előre is köszönöm és Boldog Új Évet kivánok minden kollégának!
(#) pimi9 válasza Imi69 hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Kicsit későn, de: ha nem akarod megint megfőzni, akkor oda MKP10-et vagy FKP-t kell tenni, azoknak a legkisebb a dielektrium vesztesége (pl. egy MKT, vagy MKP4 szétolvad) vagy vannak kis veszteségű kerámiák is, de inkább fóliát rakj.
A dióda ránézésre valami apró 1A-100V-os gyors típus, ha felteszel egy fényképet a meghajtó áramkörről, úgy, hogy vissza tudjam kicsit rajzolni, akkor kiderítem, hogy mit rakhatsz a helyére. (habár ezeknél a 450-550mV normális érték, ott kezdenek el éppen nyitni)
A 4db igbt-t illetően, attól függ, hogy milyen elrendezésben vannak bekötve, és hogy tényleg épen maradtak-e (az hogy nincs CE, GE zárlat még nem kielégítő)
Ha leírod pontosan, hogy melyik IGBT-t mentek tönkre/maradtak épen (és mennyire) illetve hova volt kötve a C és az E, akkor abból elég jól megállapítható, hogy mekkora a kockázat.
Egyébként hamár más típust választasz, akkor érdemes mindet cserélni, és az sem mindegy, hogy mire, nem biztos hogy a 20N60A4D elég lesz.

torerv: esetleg kontakt hiba?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
(#) torerv válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /

Valószinű hogy valami kishibája van a gépnek. A főbb problémája az volt hogy 2 db hálózati egyenirányitója van és abból az egyik tönkrement.Kicserélés után igy müködött a gép.15volt van a kimeneten.Gyanus a meghajtó ic, normális meghajtó jelet nem tudtam rajta mérni.Tápfeszültségek rendbe vannak.6-ka után kicserélem az IC-t és meglátom lehet az beadta a kulcsot.
(#) veress11 hozzászólása Jan 7, 2014 /

Üdvözletem, GYSMI 133 típusú hegesztőben a hűtőbordán található "Primaire 64080 ind 7.0" számú panelt keresek.
(#) Imi69 válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

először is BUÉK mindenkinek!

A már korábban látott sárga színű tárcsa kerámia kondi gyárilag volt benne. Ezt akarom kicserélni... FKP-t sikerült beszerezni, ez megy bele
Sikerült "megfejteni" a diódát, sőt a többi ilyen gyártmányút is ennek segítségével és a diódák adatlapjaival (illetve van közöttük 2 TVS is, melyek közül az egyik Littelfuse gyártmányú), amit mellékelek... talán valakinek valamikor még jól jöhet
Az IGBT-t sikerült azonos típusút beszerezni, de a biztonság kedvéért cserélem mind a négyet. Valószínűleg ha a két "jó" mégis tönkremenne, többe kerülne ismét javítani, mint most a plusz két darab... az erkölcsi veszteségről nem is szólva
(#) Imi69 válasza veress11 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ha tényleg panelt keresel, akkor itt érdeklődj, de ha csak rajzot szeretnél, akkor azt a mellékletben megtalálod...
(#) BlackForce hozzászólása Jan 14, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Ma hoztak két inverteres hegesztő aparátot javitásra.
Az egyik CEA Project-1400.
A kimenetek jónak tünnek,a nagyfesz egyenirányitó,meg a kondik jók,de viszont mégsem indul.A hűtőventilátorja enyhén lüktetve rángatózik,de nem forog.Indulna,de valamiért letilt,vagy a vezérlés nem kap tápot.Nem bontottam teljesen le,és igy nem fértem hozzá minden alkatrészhez hogy rámérjek,na meg az a fránya lakkozás.
A másik gép pedig Iskravar XENTA-160TC.Abba még nem kukkantottam bele.
Esetleg valakinek van valamelyikhez kapcsolási rajza?Nagyban megkönnyitené a javitást.
Előre is köszönöm.
(#) Chipmunk1960 válasza Imi69 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia! Köszi, elmentettem az adatlapokat. Néha tényleg olyan nehéz rátalálni valamire. 40A SMD s nincs hűtés beforrasztva, csak a láb, nem rossz! A 2 maradék IGBT-t rakd el azért, jól jöhet még egy kis gépbe... AZ én gépemben 6x2 TSA20N50 FET volt, mert elszállt a 3/4-e. IRFP 460 C ből vettem 20 db-ot lot-ban/gazdaságossági okokból/. Elkezdtem méregetni, és az R,DS(on) nagyon eltérő értékeket mutatott. /Ugyanúgy mint az Intelnél a proc-ok- amelyik tudja a leckét, azt eladják pld 2Ghz-es nek, amelyik nem, csak 1.6 ra szitázzák. Ami kihullik a rostán, marad Kínában. / A legközelebb esőket raktam párba, / pont olyan mint a lovas-szekér, ott is egyszerre kell húzni mindkettőnek / azóta szuper a gép. Jobb, mint újkorában!
(#) elektroboy hozzászólása Jan 29, 2014 /

Üdv!

Van-e esetleg valakinek áramköri rajza Güde inverter 100 gc hegesztőhöz. Sajnos meg sem mozdul ,sekép se hang. Táp van az egyenirányítóig. Valaki már valamikor javította vagy probálkozott vele. Köszi!
(#) Imi69 hozzászólása Jan 29, 2014 /

Sziasztok!

Tudja-e valaki, hogy mi a neve annak az anyagnak, amellyel a NYÁK van lekenve/lefújva, olyan állagú, mint a fugaszil, és általában színtelen, de alkatrészek lábainál, illetve egymáshoz rögzítésnél már láttam rozsdavörösben és fehérben is.
Én próbálkoztam helyettesíteni neutrális szilikonnal, de azt nem tudom olyan vékonyra elkenni. Azt sem tudom, hogy mennyire jó/nem jó az alkatrészeknek, mert tapasztaltam olyat, hogy kívülről már száraz és rugalmas volt, de megpiszkálva belül még ragacsos, nedves (napok múlva is).
Sok esetben hasznos lenne ezt a gyári réteget pótolni, hiszen ez sokat véd a szennyeződések okozta átvezetések ellen. Ha esetleg javítani kell, akkor "bőrszerűen" lehúzható (na nem annyira egyszerűen, de nem kell hozzá annyi oldószer, mint a lakkozáshoz)
Jelenleg Urethan vagy Plastik70 "lakkot" használok, de nem az igazi.Nem lehet vele vastag rétegben dolgozni, az alkatrészek (IGBT, FET) lábai közötti rést kitölteni...
Kinek milyen bevált módszere van? Várom az ötleteket!

Üdv, Imi
(#) GPeti1977 válasza Imi69 hozzászólására (») Jan 29, 2014 /

(#) torerv válasza elektroboy hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Üdv.
Valószinű hogy ilyesmi lesz a belseje a gépnek.Az én tapasztalatom az hogy ha egy ilyen meghibásodik általában elszáll a meghajtó ic (L6386) és az utána lévő tranzisztorok.A zárlatos IGBT-k teszik tönkre őket.De ajánlatos cserélni az UC3845-öt is.
(#) torerv válasza Imi69 hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Üdv.
Mi a cégnél ilyen szilikon lakkot használunk DSL 1706 FLZ. Nagyon profi anyag,2-3mm-ig átköt teljesen, afellett behártyásodik és alatta nem köt meg de többszöri lakkozással meg lehet oldani ha vastagabb réteg kell.Ecsettel szépen szét lehet kenni, elég folyekony állagú.Szilikonos jellegű, viztaszitó, le lehet dörzsölni javitásnál.
Egy hátránya van, nagyon drága. 70euro-1kg.
(#) elektroboy válasza torerv hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Üdv!

Köszönöm a segítséget! Csak hasonló szerintem ,ebben alig van valami. De a rajz nekiindulásnak nagyon sokat segít.
(#) Pásztor István hozzászólása Jan 30, 2014 / 1

Szép Estét Kollégák!
Javítani kezdtem, egy KENDE 80-100S névre hallgató hegesztőt. A dobozán EXTOOL prémium.
Zárlatos Végfok miatt kezdődött az egész. Cseréltem IGBT ket, mellettük lévő diódákat, optikai meghajtókat, 18V os zénereket és kevés hegesztés után, egy roppanás közepette megint elszállt az egész. Nem adtam fel, kiszedtem megint a rossz alkatrészeket, majd kezdtem vizsgálgatni jobban a vezérlést. Szkópot akasztottam az UC 3845 6os lábára, de nem vagyok megelégedve a négyszög jel tisztaságával. Valamint figyelgetés közben egyszer csak elkezdett mászkálni a frekije.
Úgy 20 és 50 Khz között. Gondoltam, rossz az UC 3845, kiforrasztottam a kis panelről és ki vezetékeltem egy foglalatra, hogy esetleg újabb csere esetén könnyebb legyen a dolgom. Nem oldódott meg a problémaa, hiszen még mindig mászkált a freki, szabadon választott időn ként.
Fagyasztóval kezdtem vizsgálgatni és kiderült, hogy az egyik tranzisztor okozta a hibát. Ezt csak azért írom le, hátha valakinek hasznos lesz. Tranzisztor csere után stabíl a freki és Kb 80 Khz en döcög. Persze a kimeneten külön tápról 15V van rákötve, hogy ne dolgozzon a hiba áramköre. Most jönnek a kérdések: Ha leveszem a kimenetről a külön tápot és működik a hiba áramkör, akkor a frkvencia lemegy úgy 20-25 Khz környékére. Ez normális?
A másik kérdésem : Az IGBT helyén detektált meghajtó jel megfelelő? Ez, a harmadik ábrán látható. Negyedik kép:
A képen látható alaplapon van kettő trimmer. Valaki tudná pontosan melyikkel mit lehet beállítani? Az egyikkel azt gondolom a frekit, a másikkal meg az áram korlátot, de megerősítést kérek ebben. Az első képen a 15Vos tápon lévő zavar látható, ami a második képen rajta van a négyszög jelen is. Bocs, hogy hosszú voltam, várom a válaszokat.
Pista
(#) BlackForce válasza elektroboy hozzászólására (») Jan 30, 2014 /

Üdv
Engem ez a panel nagyon emlékeztet az általam javitott Einhell BT100-as tipusra.
A 18-ik oldalon mpisti jóvoltából fent van a teljes dokumentáció,javitási útmutatással.
(#) Phile80 válasza Pásztor István hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Ha teszel fel képet az IGBT környékéről talán tudok segíteni. Általában a két poti közül az egyik a max áramot, a másik a letapadásgátló érzékenységét állítja. De ez csak találgatás. Egy nem túl jó minőségű nyákrészlet fotóból nem lehet megállapítani semmit.
(#) aakyboy hozzászólása Jan 31, 2014 /

Sziasztok!

Van egy Straus 100A-es inverteres hegesztőm, ami kb egy hétig szépen tette a dolgát, de megadta magát.
Először az lett gyanús, hogy a ventillátor fordulata csökkent üresjáratban.
(Tekintve, hogy kint a hidegben használtam nem tulajdonítottam neki jelentőséget, gondoltam olyan kis okos, hogy érzi nincs szükség max fordulaton nyomni a ventit, amúgy is hideg van)

Most azt a jelenséget produkálja, hogy ütemesen villog a zöld (hálózati) és a sárga (túlhevülés) LED. A ventillátor ide-oda mozog kb 1-1 mm-ert, de nem forog. Hegeszteni nem tudok vele.

Hagytam pihenni egy órát, de amikor bekapcsolom ugyanezt csinálja.

Egyre tudok gondolni, hogy amikor egy másik gép levágta a biztosítékot és amikor visszaadtuk a 220-at az elosztóba, akkor túláramot kaphatott, de szerintem ettől még nem kellene ezt a hibajelenséget produkálnia.

Végig olvastam a topicot, de ilyen hiba jelenséget (mindkét LED villog) nem találtam.

Valakinek valami ötlete, hogy merre induljak el?

Előre nagyon köszönöm az értékes hozzászólásokat.
(#) Pásztor István válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 31, 2014 /

Íme a KENDE 80-100 S ALAPLAP
Egyébként arra a két potméterre gondoltam, ami már az előzőleg felrakott panel részleten látszik, a ledek mellett. Phile80! Amennyiben ráismersz és van rajzod róla, vagy valakinek van, kérném szépen ossza meg. Üdv Pista
(#) Imi69 válasza torerv hozzászólására (») Feb 1, 2014 /

Megtaláltam a típus alapján a gyártót, ahol ingyen mintát kínál. Kértem is tőlük az ott lévő formanyomtatványon ebből és még egy hasonló tulajdonságú lakkból egy-egy mintát. Gondoltam 50~100g max. egy ilyen minta, ami kipróbálni tökéletes és ha OK, akkor rendelek az általad említett kiszerelésből. Most kaptam egy e-mailt, hogy ebből a tipusból csak 1kg-os kiszerelésük van, amit 70 EUR áron tudnak csak küldeni, de a másikból van minta kiszerelésük, amit máris küldenek (0,5kg->> mintának kicsit sok :rolleyes. A DSL1706FLZ-ről pedig jelezzek vissza, hogy kérem-e ilyen áron
Lehet, hogy etikátlannak tűnik, de megvárom a mintát és ha olyan anyag, amire gondoltam, akkor a másikat nem fogom kérni, viszont kérek ajánlatot (valószínűleg olcsóbban megkapom a 0,5kg-os kiszerelést fizetős "üzemmódban" is, mint az 1kg-os mintát)
Köszi a tippet, ha megjött az anyag jelzéssel leszek a tulajdonságairól...
(#) Phile80 válasza Pásztor István hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Ez valami Telwin kópia lehet...Az IGBT meghajtókat cserélted? HCPL3120 elvileg. A segédtáp Viper20a-al van hajtva? Mi van az smd panelen? A trimmer potikat ne tekergesd el!
(#) Phile80 válasza aakyboy hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Egy bekapcsolástól nem kap semmilyen készülék "túláramot". Ne vedd zokon, de annyit tudok tanácsolni, hogy vidd el kifejezetten hegesztőgép szervizbe és inkább ne próbáld megjavítani, mert a hozzászólásod alapján én úgy ítélem meg, hogy nem vagy jártas a hegesztő inverter javításban és esetleg több kárt csinálnál a készülékben. Egyébként a kínai Straus gépekről én még jót nem hallottam, csak annyit, hogy valaki a neten árulja őket olcsón számla és garancia nélkül.
(#) Pásztor István válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Már több TELVIN rajzot megnéztem, de egyik sem pont ilyen, csak hasonlít.
HCPL 3120 van benne és mind a kettőt cseréltem, a 18V os zénerekkel együtt.
A kis panelen UC 3845 megy, meg valami, aminek szépen le köszörülték a feliratát.
A TRimmerek már biztos, hogy el vannak tekerve, azért kéne tudnom, melyik mit szabályoz.
Egyébként mint ahogyan már írtam, valószínű, a frekvencia csúszkálás miatt mehetett másodszor is tönkre, mivel üzem menetben nem hiszem, hogy elvisené, ha 80-ról 30-40 Khz re leszalad majd vissza a frekije. Ez a hiba viszont megoldódott, mióta kicseréltem egy BC337 tranzisztort. Fagyasztóval kezeltem menet közben és amikor meghűtöttem az említett tranyót, rögtön elkezdett lecsúszni a freki és 20-50Khz között mászkált. Melegítés után, felment normális 80 Khz re. A gondom főleg az, hogy látok az UC hatos lábán egy olyan négyszög jelet, amin valami zavar látszik. Persze nem biztos hogy ez rossz, csak kicsit idegesítő. Igaz, 1:1 arányban volt a mérő kábel. 1:10 osztásban ez a zavar nem látszik. Ha az egyik trimmer az áram limit, akkor melyik lehet az és hogyan állítom be?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2014
(#) Pásztor István válasza aakyboy hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Azt azért jó lenne tudni hány darab 400V os puffer van benne, mert ha csak egy, akkor van rá esély, hogy az döglődik.
(#) Phile80 válasza Pásztor István hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Tecnica 140/160 ami ugyan ránézésre nem hasonlít rá, de a kapcsolási rajza nagyon hasonló lehet. A két gép csak a meghajtásban különbözik. Ha nem találod a rajzát, előkereshetem. Több ilyen Kende gépet láttam már, de kivétel nélkül mindegyik Telwin másolat volt, minimális különbséggel.
(#) Pásztor István válasza Phile80 hozzászólására (») Feb 3, 2014 /

Tecnica 141/161 , meg 114 rajzom van, de 140/160 at nem találok.
Valamennyire mindegyik hasonlít, de az a kettő trimmer poti egyikben se nincs. Ha neked van és nem nagy fáradság, akkor kérném a rajzot.
(#) torerv válasza Pásztor István hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Ezek a rajzok hátha segítenek.
Javítottam én is ilyen Kende gépet, igaz annak csak segédtáp baja volt.A Viper ic bekrepált, valaki javitotta és Megaohmos értékű ellenállás helyett pár ohmost raktak bele.Persze hogy nem volt jó Lényeg hogy rajzot én sem találtam hozzá akárhogy kutattam.Orosz oldalon találtam pár jó minőségű képet és az alapján azonosítottam be az ellenállást.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2014
(#) torerv válasza torerv hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Még egy.
(#) Chipmunk1960 válasza torerv hozzászólására (») Feb 4, 2014 /

Köszi! Én is begyűjtöttem őket, mindig jól jöhet
Következő: »»   20 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem