Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   99 / 272
(#) Ge Lee válasza kirally hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Az az oszci kapásból indul, akár 3-4V-ról is megy már, és közel sem olyan kényes mint a műveleti erősítős változata.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Az említett kondit kötheted negatívra is, és pozitívra is, mindkét esetben működik.
A 4053 11-12-13 lábai nem használt bemenetek, amiket illik valamely tápfeszre kötni.
Az én tapasztalatom szerint ez az oszcillátor is nagyon stabil, minden drótgubancot ráakasztva elindul.
(#) uli válasza mateatek hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

mateatek és Ge Lee, köszi a segítséget!
(#) Ge Lee válasza kirally hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Közben kitotóztam a rajz és a nyák eltéréseit, úgyhogy most már működik nekem is. A stabot elhagytam, 12V-ról megy az egész.

smw.jpg

(#) Walkman_walk válasza mateatek hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Mi legyen az átmérője cím,
Ohm és MH?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) mateatek válasza Walkman_walk hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Tx=9 ohm
Rx=70 ohm

meret.jpg

(#) csepi0101 hozzászólása Jan 9, 2014 /

helo topik
Olvasgatom a beírásaitokatt és mintha úgy vettem volna ki hogy a PI detektoroknak nem kell bemérni a keresőfejét,ezért eszembejutott egy olyan ötlet hogyha én veszek egy PI-s de több kevesebb sikerrel szelektálós gépet arra tudok építeni házilag nagy 1x1 vagy 2x2m-res keretes tekercset mindenféle méricske nélkül?

Ha igen és megveszem a gépet és beírom a fontos elektro adatait a művelethez ide akkor fel tudjátok vázolni a fejet amit meg kell kreálnom hozzá.Lehetséges hogy csak vezetékek kellenek meg PVC cső..?
(#) mateatek válasza csepi0101 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Ha nem tévedek, akkor a PI detektoroknál a szelekcióhoz is több mintát kell venni a jelből. Mivel más lesz a szonda, annak más lesz a jele is. Tehát, ha a szelekcióhoz tartozó paramétereket nem tudod állítani a gépen, akkor a gép amúgy is gyenge szelekciója teljesen használhatatlan lesz.
De, persze az is lehet, hogy csak drót és cső kell a sikerhez.
(#) csepi0101 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Tegyük fel hogy nem érdekel a szelekció csakhogy méteres keretes fejet tudok e hozzá házilag szerkeszteni,az meg csak a pláne ha állítható lesz a disc-je.
Ezekszerint nincs elektronikai limit 1xm 2x2m esetén ami a rátehető fejet illeti?
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Mekkora idióta vagyok! 300ezer forintos géppel nyomom, meg egy 70ezres fejjel, miközben csak drót meg pVC cső kellene
(#) Yowie válasza csepi0101 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Fogsz tudni csinálni működő fejet, persze kérdés, hogy mennyire fog megfelelni az elvárásaidnak. Milyen gépet akarsz venni? A kereteshez általában csinálnak kis fejet, de a kéziekhez ritkábban van keret is, kissé mások a működési paraméterek.
(#) csepi0101 válasza Yowie hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Igen tudom hogy Lorenznél kezdődik meg végződik is egyszerre a téma de ha már félreteszek lóvét valami izgalmasabbat akarok majd.Most csak direkt egy nagy kísérletezős tesztnek szánnám a dolgot,venni valami kis c scope-ot és rányomni egy keretet.
A kérdés hogy:
-elektronikai limit van e ,tönkremegy e a nagy ellenállástól stb...nemértek hozzá
- Ha a földtől eltartom bejelzi e az aprót,elvileg nem
-Mélysége meglesz e,elvileg a fej méretétől függ

Ha nem jelzi az aprót és 1,5m-ren a sörösdoboz méretet igen akkor már megfelelne,
ha még valahogy a diszkriminátorát tekergetve valami szelektálásra is hajlandó vagy található rajta mutatós kijelző amit valahogy értelmezni tudok megszokás után hát az már csúcs volna
(#) csepi0101 hozzászólása Jan 9, 2014 /

Időközben rátaláltam a témára angol fórumokon elvileg az impulzus hosszát a lecsengéssel delay kellene változtatni a mélységhez akkor lehetséges,de ilyenkor nem lesz elég impulzus egy időben ezt vettem ki a szakik magyarázatából

http://www.findmall.com/read.php?34,996454
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2014
(#) Ge Lee válasza csepi0101 hozzászólására (») Jan 9, 2014 /

Leásogatni 1,5m mélyre valóban izgalmas lehet. Annak maximum roncskutatás esetén van értelme, ahhoz meg minek a DISC. A PI amúgy sem tud szelektálni, amelyik mégis, az sem ér semmit.
Ilyet százezrekért venni pláne nincs értelme, amit házilag meg lehet csinálni az sem sokkal rosszabb, és tizede annyiból megvan.
A VLF tekintetében itt van pl. ez az SMW, ebből is lehet egy nagyon jó gépet csinálni csak sokat kell dolgozni vele, módosítani kell rajta ezt azt. Az elektronika viszonylag egyszerű, nem tartalmaz egzotikus, beszerezhetetlen alkatrészt, és néhány ezer Ft-ból megvan az egész.
(#) mateatek válasza csepi0101 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Idézet:
„Ha nem jelzi az aprót és 1,5m-ren a sörösdoboz méretet igen akkor már megfelelne”

Idézet:

venni valami kis c scope-ot és rányomni egy keretet.”

Hmm. Olcsó pénzből világrekord.
Egyszer teszteltünk egy Lorenz X7-es gépet. Kb a huszonötödik programmal volt hajlandó jelezni 120 mélyen a fél literest.
Vagy ne költsél gépre, mert nem fogják az elvárásaidat teljesíteni, vagy egy kis engedményt nyújtsál az elvárások terén a szegény masináknak.
(#) Yowie válasza csepi0101 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Mekkora királyság, ha 1,5m-ről szeded ki azt a szemetet, amit 30cm-ről nem veszel fel! Szuper rozsdás izék, lemezdarabok meg micsodák rejlenek a mélyben, de hallottam már gáztűzhelyt kiásni 2méterről.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

És annyival többet tud az a 370eFt-os gép hogy megéri megvenni? A 90-es évek elején volt a kezemben egy Minelab, a típusára nem emlékszem, az tényleg elképesztő volt akkor. Annyit, vagy talán egy kicsivel többet tudott mint most a Feri Cobrája.
Most hogy elkezdtem behatóbban foglalkozni az SMW-vel az látszik, hogy ezzel is el lehet érni azt az érzékenységet, vagy legalábbis szorosan oda lehet érni mögé, néhány ezer Ft-ból.
Még csak a módosítások felénél tartok, de már 15-20%-al javult az érzékenység a V3-hoz képest (az oszcihoz még nem nyúltam, azon az eredeti amplitúdó van), valamint stabilabb lett az egész. Előtte még úgy is kezelhetetlen volt, hogy a fejet olyan messzire vittem a nyáktól, amennyit csak engedett a kábel. Most odateszem a nyák mellé fél méterre a fejet, és úgy működik ahogy kell.
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szia, valóban erős gép az SMW, de nem csak az számít mint tudjuk, nekem is olyan árkategóriás gyári gépem van kb. De vannak olyan helyek ahol garantálom hogy az smw-vel nem fog senki nagyon szedni, mert annyira csúnyán vasas, ilyen helyen a kis lehelet vékony ezüstön bizony az nem fogja kiszedni. Smw kevésbé vasas helyen, nagyobb érmékre tökéletes, ott tényleg sok gépet lealáz.
(#) mateatek válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Ha a sávszűrőkben az alkatrészeket átszámolgatod, hogy magasabb legyen a törésponti freki, akkor gyorsabban fog reagálni a gép, tehát jobban kiszedheted a vasak közül a nem-vasat. De viszont ilyenkor elég sokat veszít a jelzőhang a dinamikájából, tehát, nehezebben fogod megállapítani azt, hogy csak egy vasdarabra csappant-e be a gép, vagy tényleg egy jó találatod van.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Pár dolgot érdemes végig gondolni. Természetesen megéri a drága gép, azért vesszük meg annyiért és azért adják annyiért, ha rossz lenne, nem venné meg senki és nagyon hamar híre menne.

A pár dolog:
1. Mit keresel (éppen) pl rómaiból ha csak érmét nézzük, kellene vagy 50 féle tesztérme (bronz, réz, fólis, ezüstből vagy 3féle ötvözet, esetleg arany és ezek különböző méretben, vastagságban. A gyári gépeket rendszerint mindenikre tudnak valami elfogadható érzékelési távolságot. De pl az épített gépemet sikerült úggy belőni egyszer, hogy az 1Ft-ot nagyon jól, míg a Szt Istán ezüstöt csak pár cm-ről látta. Van ennyi tesztérméd?

2. A leletek rendszerint nem önmagukban fordulnak elő (mint ahogy azt sokan gondolják, mennek a mezőn, megszólal a gép és ott a kincs ) Mindenféle fémeket elvesztettek, elhajigáltak és a romba dőlt épületekkel a földbe kerültek. Ahol lehet valamit találni, ott van sok egyéb és mennél nagyobb a fej, annál nagyobb az esély, hogy egyszerre több tárgy kerül bele. Ezért szinte értelmetlen egy szelektáló keret, hiszen, milyen lelőhely lehet, ahol egy négyzetméteren nincs vas? De ez a gond a nagy fejjel is. Tehát a nyerő a kis fej.

3. Az évszázadok alatt a földművelés közben az arany, ezüst kiforduló érméket, tárgyakat észrevették és összeszedték, vagyis a felső 30cm-en kicsi az esély értéket találni, viszont mélyre csak a nagy fej megy. Ebből a szempontból nyerő a nagyfej meg a keret.

Szóval akkor mit is érdemes használni? Azt se felejtsd el, hogy a 60-as évek óta járják a területeket az emberek, korábban egész kis egyszerű gépekkel, míg a szántás forgatja a földet évente kétszer, újabban egyre gyakrabban méter mélyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

többek között ezért találták ki a szoftveres értékelést. Az SMW-nek nem kell szelektálni ilyen szinten, nem erre való, menjen mélyre mennél kisebb fejjel, érzékelje az elfordult érmét is. Szerintem ez a gép erre való és ezen a tulajdonságán érdemes javítani tovább ha lehet. Nem lehet egy géppel megváltani a világot.
(#) sany hozzászólása Jan 11, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy teljesen hobbi célra söröskupak, szög, stb. keresésére készített fémkeresőt.
Találtam egy számomra szimpatikus kapcsolást Nagymáté Csaba, Chrenkó Ferenc: Fémkeresők (Elektronika Füzetek sorozat, 2005.) című kiadványban. Az általam kiválasztott kapcsolás a csatolt képen látható, ami egy BFO alapelvű fémkereső.
Kettő kérdésem lenne.
1. Mi gondoltok megfelel-e a kapcsolás első megépített fémkeresőnek?
2. A keresőtekercset lehet-e árnyékolt kábellel kivezetni maximum 1m-re az oszcillátortól?
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Ha arra gondolsz hogy gyengén szelektál akkor azt kell mondjam hogy nem. Van egy ezüst gyűrűm amit 32cm-ről jelez a levegőben. Ha a disc-et addig tekerem hogy teljesen kiszűrjön egy csípőfogót is, akkor is hozza 32cm-ről a gyűrűt.
(#) Ge Lee válasza Yowie hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Igen, régebben megérte. Nekem is volt olyan ismerősöm aki akkor járt 250ezer Ft-os géppel, amikor még 10ezer Ft körül meg az alatt volt egy havi fizetés. Meg is kereste vele a gép árát 1,5 év alatt. De most?
Az tény hogy pont emiatt van szükség a minél érzékenyebb gépre, de olyat irreális összegekért sem tudnak gyártani, amivel 1m mélyről érméket fogsz kiszedni.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szerintem ez legelsőnek is gyenge. Ha BFO-ban gondolkodsz akkor építs egy DX1000-t, az ettől érzékenyebb és még egyszerűbb is. Teljes építési leírást találsz róla a neten, de lehet hogy valahol a fiók mélyén van hozzá egy félkész nyákom is.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Csak azért gondoltam elsőnek, mert csak egy tekercset tartalmaz és nem kell hozzá Faraday árnyékolás , mint a legtöbb BFO-nál. A tekercs adatainak a következőt írja:
tekercsátmérő: 20 cm
menetszám: 80
huzala: 0,45 mm CuZ
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szia, gyűrűt minden gép szereti, kör alak, még kínából is visít rá, viszont tapasztalat, bár ezzel nem mondok újat hogy más a föld, és más a levegő. Bővebben: Link

Hasonló "hatalmas" pénzekre gondolok jelen esetben, középkoron igen vasas a talaj.
(#) Yowie válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

És azt a gépet manapság már 50 ezerért is nehéz eladni. De szerintem ez egy hobbi. 100emberből 99 soha nem keresi meg a gép árát, viszont mivel hobbi, a kellemes időtöltés a lényeg és ki az aki nem olyan eszközzel akarja a szabadidejét eltölteni, amivel az egy élmény lehet. Fut valaki kínai dorkóban, pecázik ócska bottal, próbál új FPS játékokat nyomni egy ócska számítógépen? Igen, akár milyen meglepő, van aki a hobbiját olyan eszközökkel űzi, amivel csak a bosszúság van, bár nem tudom, mi ebben a jó.

A gépekre visszatérve, ha egydarab gépet akar valaki, csak pár típus jöhet szóba és ezek nem az olcsóbbak, de akkor is több fej kell. A megfelelő feladatra a megfelelő gép kell, ennyi. Pl egy szántón megtalálni egy helyet, ahol az eke megbolygatott valamit, az szenvedés egy 20cm-es fejjel és nemszelektáló géppel, viszont kimazsolázni ott a helyen a dolgokat őrület egy 45-ös tányérral.

Az azért egy jó dolog, ha olyan a gép, hogyha akarom szelektál, ha akarom nem, ha meg tudom különböztetni a fóliát egy hajszál vékony érmétől és ha tudom, hogy mindent jelezni fog, amit akarok, akkor is ha nem próbálgattam ki egy zsák céltárggyal. De ezt tudni csak akkor lehet, ha az ember kipróbálja.
(#) deexteer hozzászólása Jan 11, 2014 /

Megcsináltam kíváncsiságból a cibolát bontott alkatrészekből kettő helyett egy oldalas nyákkal,így elég sok drót lett a másik felén,elsőre beindult,most egy igsl musketeer (kb.1mh/10mh) tekerccsel megy egy kilenc voltos elemről,mindenféle piszkálás nélkül 12v pp,egy kis bronzot egyenlőre 20 centiről jelez,nedves nagyméretű téglával és kb. négy kiló 10cm vastag földdel lengetve 18cm-re csökkent.
A tgsl-el ellentétben van halk jelzés is,önálló csipogás 0,egyedül amikor megmozgattam a drótokat pinpoint átkapcsoláskor akkor csipogott,teljesen csendben van,remélem finomítással még javulni fog.
Bővebben: Link
(#) Yowie válasza deexteer hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

és még az alkatrészes doboz is kiborult

De ígéretes, ha a talajkiegyenlítést kihozod potira, azzal lehet még javítani kicsit. igazán az egy negy dolog, ha a gépet a talajhoz lehet hangolni. Vigyázni kell azonban, nem lehet sokat állítani, mert akkor nem csak a talajt egyenlíted ki.
Következő: »»   99 / 272
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem