Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Idézet: „Vigyázni kell azonban, nem lehet sokat állítani, mert akkor nem csak a talajt egyenlíted ki.” Hanem esetleg a Szt. István ezüstöt is.
Kíváncsiságból hozzáhangoltam a mateatek által készített fejet,tetszik ahogyan érzékel,16.5khz-el megy és nem a szól vagy nem szól kategória,szépen egyre hangosabb lesz ahogy közelítek felé,sajnos a ferritet egyenlőre nem tudom kihangolni,bár lehet nem jó alkatrésszel próbálkozom,2×5 voltról 21 volt az adójel. Ahol először ráközelítek,az a 30cm.
Bővebben: Link
A c3-al próbálkozok,de lehet hogy a c 1-el kellene.
Nem nagyon tudjuk hogy mivel próbálkozol. Egyébként így néz ki az átvitele, 14,3kHz-en van az amplitúdó csúcsa.
Fázist akarok tolni,nem max410-em van,mert nem kapható,próbáltam tl061-el és opa134-el,ez utóbbi jobb lett.
Ez egy szimpla erősítő fokozat, a bemenetén egy felül, a visszacsatolásában pedig egy alul áteresztő szűrővel (vagyis sávszűrőként (is) működik, az üzeminél magasabb illetve alacsonyabb frekiket csillapítja). Ez nem fog fázist tolni, teljesen mindegy hogy milyen OPA-t raksz oda.
Sziasztok!
Azt hiszem megtaláltam az első megépítendő fémkeresőmet. Az internetet böngészve találtam meg a Rádiótechnika Évkönyv 2003 -as számában az Equinox nevű fémkeresőt. Mit gondoltok róla? A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
Ha visszaolvasol 1-2 évet látod, hogy inkább a surfre érdemes időt pazarolni. Azt nem kell folyton tekergetni állítgatni, érzékenyebb is, ugyanez a PI elvű detektor. Találsz is hozzá itt és a geotech1 -en is rengeteg ötletet, tervet rajzot. Azt tudnod kell, hogy ezek a készülékek arra nem igen jók, hogy kimenj az erdőszélére és és értelmeset találj, mert a vasszűrés olyan gyenge, hogy az 50.-ik vasdarabnál félóra alatt megunod.
Én megcsináltam, nagyon rossz konstrukció, Equinox -ot semmiképpen. Minden más (pi) jobb nála.
Én csak az építés öröme miatt szeretném.
Amit először Ge Lee fórumtárs ajánlott a DX1000 a BFO alapelvű az sem lenne rossz kezdésnek és tényleg nem is bonyolult elkészíteni. Csak sajnos a varicap diódákat nem tudom honnan beszerezni.
A varicap diódáért ne menjél messze, ha nem tudsz bontani mindenféle régi TV, Rádió tunerből, akkor a HEStore-ban van 3878 darab.
Mi az öröm rosszul működő dolgok készítésében?
Ha a fej a bibi, Mateatekkal tudsz esetleg valami kölcsönösen előnyös megoldásra jutni, az SMW, TGSL, IGSL pedig nem sokkal bonyolultabb, viszont tényleg használható.
A fej elkészítésről már olvastam , majd meglátjuk, hogy gyakorlatban is sikerül-e majd megcsinálni egy működőképes fejet.
A Hestore - ban én csak BBY 40 -es varicap diódát találok, a kapcsolási rajzban pedig BB119 -es és BB105-ös van. Akkor ezek szerint jó a BBY 40 -es is?
A DX1000 -esben található műszerrel kapcsolatban is lenne egy kérdésem.
A Hestorban ezt atípust találtam , a kapcsolási rajzon ha jól emlékszem 200 mA -es van. Ez is jó lehet bele? Esetleg mit kellene változtatni, ha nem jó?
Én mondjuk az épített géphez is vettem a fejet, de van aki abban is talál örömöt, hogy az egész lakás és még a szomszéd macska is ragad a műgyantától, majd egy kilós ízét lóbál két kézzel, ami visít minden mozdításra. Pi fej nem nagy kaland, de kéttekercses fejekkel sok a macera.
Nem rossz az equinox, csak használati gépnek nem megfelelő. A szerző egy olyan megoldással akarta bemutatni az elvet, ami alkalmas a gyakorlati megvalósításra és megértésre, esetleg a gyerek elbogarászik vele a kertben. A surf meg egy, kereskedelemben kapható típus kis módosításokkal.
A DX is egy problémás valami, azzal sem bajlódnék, körülményes a használata. Kb a 60-70-es években kapható készülékekkel egyenrangú. Az SMW pl egy olyan gép, amihez hasonlókat most is árulnak. Igaz, bonyolultabb.
Lehet , hogy nekem is "a gyerek elbogarászik vele a kertben" típusú fémkereső elsőre, aztán pedig komolyabb.
Csak tényleg nem tudom, melyikkel kezdjem.
Akkor én megmondom. Ha a fej elkészítését most figyelmen kívül hagyjuk, akkor az "elbogarászik" kategóriával pontosan ugyanannyi munka van, mint egy jobb géppel. A különbség csak annyi, hogy abban mondjuk 1000-1500Ft-al több alkatrész lesz, és ezt valamivel tovább tart beforrasztani.
A PI vagy a BFO fejét jóval egyszerűbb elkészíteni, de amikor elkezded használni a gépet, akkor a végeredmény láttán utólag már sajnálni fogsz minden forintot és minden munkával töltött percet amit ráfordítottál. Ha van kedved vagy türelmed hozzá akkor készíthetsz DD fejet, vagy ha nem sajnálod rá azt a plusz költséget akkor csináltatsz egyet. Az elkészült gép használati értéke a piacon kaphatóakkal vetekszik, míg a PI vagy BFO értéke nagyjából a benne lévő alkatrészek ára. Ha lesz kedvem akkor megrajzolom majd az SMW3 javított változatát. Ez a 3-as verzióhoz képest jóval stabilabb (nincs mindenféle cicergés meg prüttyögés ha működik a közelében valami), és a levegőben 30%-al érzékenyebb a kisebb, 40%-al a nagyobb méretű érmékre, a rajz szerint elkészített 3-as verzióhoz képest. Az elektronikájában a legdrágább alkatrész a forgópoti, amiből kell bele 5db. Egy ilyennel inkább érdemes kezdeni.
Ez az SMW3-as továbbfejlesztés érdekelne kapcsolási rajz szinten. Egyébként én is csak azt tudom mondani, hogy érdemes jó gépet építeni. Én is rájöttem pár dologra. Megépítettem a Delta Pulse-ot, ez képes érzékelni a nagyobb fémtárgyakat extrém mélységből, de nem tud szelektálni. Viszont az SMW tud, csak az meg nem mélykereső. Igazából minden fémkeresőnek vannak előnyei, hátrányai. Nincs olyan gép (vagy nagyon drága), ami minden célra megfelel.
Teljesen igazad van.
Megnéztem az SMW kapcsolási rajzát, tetszik. Esetleg PCB terv lenne hozzá? Azt nem találtam és tekercsadatokat sem. Lenne még egy kérdésem, hogy hogy a Titán fémkeresőről mi a véleményetek?
- Az a baj, hogy mivel nincs meg nekem a 3-as rajza (az eagle file), így a nulláról kellene megrajzolnom, ahhoz meg nem sok kedvem van. Nem is éppen egyszerű, mert pl. a tinában nincsen 4053, azt meg kell csinálni, stb. Két mondatban meg nem tudom elmondani, mert szinte minden része meg lett változtatva, az oszcillátort kivéve. Meg lehet még ennél is érzékenyebbre csinálni, csak akkor már instabil lesz, néha be is gerjed. Meg a feje sem mindegy hogy milyen, az enyém sajnos nagyon ki van egyenlítve. Jobb hozzá egy olyan ami kevésbé van kiegyenlítve. Szerintem igazán jó egy tűpont fejjel lenne, csak azt elég macerás megcsinálni.
- Az SMW-vel, meg bármelyik másikkal is lehet mélykeresni, ha jó nagy a tárgy amit keresel. Nyilván egy sörös dobozt nem fog méterekről jelezni. - Igen, olyat nem lehet csinálni ami mindenre jó. Ez az SMW-m pl. levegőben simán lekörözi a régi gépemet, főleg all metal módban. De ha már ki kell szűrni a kombifogót, meg kell némi GEB, akkor megfordul a helyzet.
Lesz majd nyákterv is hozzá, csak azt sem 10 perc megrajzolni még úgy sem, hogy mateatek-é van (lesz) csak módosítva. Egyébként minden adatot megtalálsz róla itt a topikban, nyákterv is van csak keresni kell.
A titánt nem ismerem, ott kellene több infó után kutatni ahol a rajzot találtad. De ha már neki kell állni fejet fabrikálni, akkor inkább egy SMW-hez vagy egy IGSL-hez mint ehhez. |
Bejelentkezés
Hirdetés |