Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   59 / 123
(#) shoginc hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Szóval lenne nekem egy Videoton EA6383S típusú erősítőm. Tökéletesen teszi a dolgát, teljesen eredeti alkatrészekkel, csak egy problémám van vele: a potméterek recsegnek. Mivel szinte kizárt, hogy ilyen típusút szerezzek bele, csak a tisztításuk maradt. Annyit akarok kérdezni, hogy szét lehet-e szedni ezeket a potmétereket (úgy h össze is lehessen tenni)?

Egyébként ennyi év után érdemes lenne benne kicserélni az elektrolit kondenzátorokat? Nincs vele különösebb problémám, csak működésben, hangban esetleg torzításban jobb lenne?
Illetve még nem vettem hozzá hangszórókat sem. Aki esetleg használ ilyet otthon, mi a tapasztalat, milyen hangsugárzókkal szól a legjobban?
(#) pauer98 válasza shoginc hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/egyeb/videoton_ea...1.html

Itt van hangerő poti, a többit be lehet szerezni, azok sima potik tudtommal.
(#) meszarosj hozzászólása Jan 6, 2014 /
 
Boldog Újévet! Mindenkinek!

Még, pár gondolatot fűznék a VT FM tuner, „ jobbításához”. A teljesség igénye nélkül…..
Írásában, már „bekeipeter” is említette az oszcillátor köri, UC22-es, 220 pf-os kerámia kondenzátorral, és a fázistoló tekercsnél lévő, UC 88-as kondenzátorral való tapasztalatait. A megfelelő kondenzátor, lehetséges kiválasztását.
Én is „ elmolyoltam”, megfelelő műszerek hiánya miatt. (is..)
Kezdeném azzal, hogy a tuner melegedését megmértem…22,3 Co-os helyiséghőmérsékletnél ( lásd, képek). A fémház külső hőmérséklete 29,5 Co -nak,.. a tuner belső, környezeti hőmérséklete pedig, 37,4 Co -nak adódott, hosszabb üzemidő után. Látható, a bekapcsolás utáni jelentős hőfokváltozás, működés közben. Aminek után, elgondolkodtam, hogy a szóba jött, UC22-UC88-as kondenzátoroknak, milyen is a hőmérsékleti együtthatója, a TKo -ja?.....Ami ezt kompenzálja?
Megnéztem a Remix katalógusban, hogy az eredeti, UC88-as (180 pf) polisztirol (PS) kondenzátoré mennyi?...
A normál PS kondenzátor TKo -ja, N 100…..250, a szűk értéktűrésű PS kondenzátoré pedig, N 130… +/- 40. (Eléggé tág határok közötti…)
A TOKO tekercseknél lévő kerámia kondenzátoroké (szín jelölésük alapján) meg N 033-as TKo-jú.
Az oszcillátor köri, gyári, UC22-es (220 pf) meg, N 750-es TKo-jú…
Akkor, melyik a jó TKo-jú kondenzátor, ebben a „ környezetben”?
Mivel, pár darab TOKO tekercs kondenzátorát „ kioperáltam”, megmértem kapacitásukat…47-82 pf –ig, értékben voltak mérhetőek… Így,a CA3089-es, gyári ajánlása szerinti, szükséges 100 pf-et, PS kondenzátorral oldottam meg. ( előzetesen…)
Aztán elkezdtem keresni, milyen TKo-jú, oszcillátor köri kondenzátorral viselkedik legjobban a tuner.
Röviden…
Kipróbáltam jó pár variációt. Különféle TKo-jú kondenzátorokat, más-más TKo-júakat párhuzamosan is, stb,stb…. Persze, „türelmesen kivárva”, ameddig „ kihűl” a tuner…( És, „ megnyugszom”…)
Arra a végeredményre jutottam, hogy az N 150 TKo-jú kondenzátorral viselkedik a legjobban az oszcillátor….
Igaz! Csak feszültségváltozást tudtam mérni, az elhangolódás vonatkozásában, és a leggyorsabb üzemi állapot elérésének vonatkozásában. Így, nem is állítom, hogy ez a legjobb megoldás, TKo vonatkozásában..
Ezek után, az UC88-nál lévő, PS kondenzátort is kicseréltem( nagy a TKo, „szórása”).. egy N 150-es TKo-jú, kerámia kondenzátorra. ( lásd, képen…A „szín jelölésük”, látszik…)
Ezek után „viselkedik” úgy a tuner, mint amit írtam.
Akik most kezdik csak el a tuner átalakítását? Mindenképpen ügyeljenek a „megfelelő TKo-jú”kondenzátorokra…..És esetleg azok is, akik még „finomítani” akarnak a tuneren.
Én, már kellőképpen „megutáltam”.
Üdv.!
(#) marcus válasza marcus hozzászólására (») Jan 8, 2014 /
 
Üdv újra! Az említett erősítőben csak jobb oldalt volt végfokozat. Szereztem egyet a bal oldalra, ami jó is volt, viszont amikor összeraktam és bekapcsoltam akkor szépen kinyírta a tesztalanyt. Kijött rajta az egész tápfeszültség. Esetleg hol keressem a hibát?
(#) csubííí válasza marcus hozzászólására (») Jan 9, 2014 /
 
Az amit szereztél az biztos jó volt? Értem ezalatt,hogy az amiből ki lett szedve az üzemelt vele és ezt Te is hallottad (láttad)? Ha nem,könnyen mondhatták rá,hogy jó,ez csak egy feltételezés. A másik,ha tényleg rendben volt,akkor a két vég-fok tranyó és a hűtőfelület közé raktál csillám szigetelést hővezető pasztával,vagy a ma használatos hővezető lapkát (gumit),meg a csavarok alá azt a kis szigetelő "hüvelyt". Ha valamelyiket véletlenül kihagytad egyből "elszáll" a vég-fok. Ha mindent jól csináltál és a vég-fok is jó volt vedd ki mindegyiket és a jó és rossz oldali alaplapi érintkezőkön "tüskéken" méréssel hasonlítsd össze a feszültségeket,mert akkor ott van valami gond.
(#) marcus válasza csubííí hozzászólására (») Jan 11, 2014 /
 
Hát azt mondták, hogy működik a végfokozat. Raktam a végtranyók alá szigetelő lapot, viszont az nem tudom, hogy baj e, hogy kevés paszta volt itthon és nagyon keveset raktam.
Jó lenne ha működne a bal oldala is, viszont a rádió része csapnivaló, arról már írtam de semmi nem vezetett eredményre.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
(#) golem hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Sziasztok!

Nekem is van egy vidim R6363s típusú erősítőm és nem lehet behangolni mindenfele ahol adónak kéne jönni csak a class fm jön nem jön a petőfi se meg a többi.
mi lehet a hiba.
(#) golem hozzászólása Jan 12, 2014 /
 
Ezt nem értem a képen 2 bekarikázott helyen 2 alkatrésznek kellene lennie de csak átkötés van
az egyik 56k ellenállás másik meg egy tekercs. Mért nem tették bele?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2014

P1000017.JPG
    
(#) proli007 válasza golem hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Hello! Az alkatrészek nem ugrálnak ki a panelből. (Már ha a tied volt előtte és működött)
- Elsőként meg kell nézni, az ismert adók a megfelelő skálahelyen jönnek-e.
Megnézni, nincs-e a LOCAL gomb benyomva és nem-e csak helyi vétel van.
- Meg kell nézni a kapcsolási rajzon, hogy a hangolófeszültség mekkora tartományban szabályozódik és hogy az és ott meg van-e a CCIR sávban.
- Ha meg van a hangolófeszültség tartománya, akkor meg kell mérni a Varicap diódákra eljut-e. Mert lehet valamelyik modulátor kör nem hangolódik és érzékenység csökkenés van.
üdv!
(#) golem válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
A hangoló feszültség rendbe van egy rádió adó a 104,6 itt Best fm nek kellene jönnie de csak a Class fm jön de a Petőfi rádió helyet is a Class fm jön csak melyik a varicap dióda
(#) meszarosj válasza golem hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Üdv.!
Azt, hogy melyik adó szólal meg, egy-egy hangoló feszültségi, adott értéknél………Kizárólag az oszcillátor köri „varikap dióda” (UD23… BB139) és áramköre határozza meg. Átvitt értelemben,…Semmi köze hozzá, a modulátor és antennaköri elemeknek.
Azok, legfeljebb a „ jelszintet”, annak mértékét, befolyásolják….( is..)
Az FM modul, 14.-ik kivezetésén kellene a hangoló feszültség változását megmérni, hogy az előírt 6,3-11V közötti (CCIR sáv)
tartományban változik-e, hangolás közben.
Én,…Még nem találkoztam olyan esettel, hogy egy adott adónál, „megállt” a hangolás, „változó” hangoló feszültségnél.…..Viszont, olyannal már igen, hogy…
A kézi hangolásnál, a forgókondenzátori potenciométer csuszkájának….Nem megfelelő rögzítettsége miatt, nem változott, a hangolás…..De! Akkor is a „program állásban”, működni-e kell, a „ hangolásnak”!
Meg, olyan is előfordult már….Hogy, az oszcillátor köri (UD23) varikapot cserélnem kellett…
Látszólag jól működött!(?)… Végig hangolható volt a CCIR sáv….…Csak, „kisebb feszültség” határok között!….Ebből kifolyólag, az „ állomásra hangolásnál”… Kisebb „potenciométer szögállás, változásnál”, nagyobb volt a frekvencia változás ( kapacitás változás..)!...( „ Szelektivitás”!???....)
Ilyen, „nem mai, idős”…. Alkatrészeknél,….Erre, nem árt figyelni!!!( Cserélni…)
Ezeket kellene ellenőrizni.
Amit írtál, „ hiányzó” alkatrészeknek!?…..Némelyik modulban, valóban kihagyták. Nekem, 3 db modulom van…Az egyik, ilyen módon volt, szerelt…A működést, nem befolyásolja. Bár!? Nem korrekt megoldás!
A „hiányzó ellenállást”( UR05), annak feladatát, szerepét az antennaköri UP01-es trimer potenciométer, adott beállítása, némileg korrigálja.
Az UL18-as, induktivitás? Meg, a TDA1062S, tápellátásában, mint „ gerjedés gátló” tagként van szerepe…Jelen esetben, nem nagy jelentőséggel bír…Így, elhagyható.( El, is hagyják!...A 3 modulomban, 2-nél, nem szerepel…) Ne okozzon, fejtörést!
Üdv.!
(#) golem válasza golem hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Megmértem a 14 lábon lévő értéket 6,4v 11,1 voltig megy.
(#) golem válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Megmértem a 14. kivezetésén a feszt 6,3V tol 10,4V ig megy ha feljebb viszem 11V ra akkor akkor az alsó elmászik 6,5V ra
(#) meszarosj válasza golem hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Az értelemszerű, hogy a felső feszültség állítása, magával visz az alsó értéket is….A 11 V-ot úgy állíts be UP73-al, hogy közben a hangoló potméter is a „felső” állásban legyen, majd ezután az „alsó” állásba tekerve az UP 60-al, a 6,3 V-ot.
Ezek szerint, a „hangolás” működik…Csak a feszültség változás, nem jut el a varikapig….Az UP 04 középkivezetésén is megkellene mérni, hogy ott is változik-e a feszültség, lehet a trimer- poti kontakthibás….Az UR97 (33K)…és az UR35 (33K) ellenállásokat is ellenőrizd…
(#) golem válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Ezt megcsináltam de nem lehet 6,3V ig nem tudok le menni.
(#) golem válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
up 04 közép kivezetését is kimértem változik a feszültség alsó 4,5V felső 7,4V
(#) meszarosj válasza golem hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Akkor, első lépésben az UR61-et (1,8K) és UR64-et (470ohm) ellenőrizd, hogy „nem nyúltak-e meg”….Ha jók? Akkor a feszültségosztó hálózat elemeit kell megvizsgálni ….A 6,3 V-ot be kell tudni állítani.
De attól még működnie kell, ha az alsó érték magasabb…Legfeljebb eltolódik a sáv.
Ha látszólag minden rendben van? És csak egy adó fogható…Akkor, az UD 23as varikap…Vagy az UC22-es (220 pF) kondit ellenőrizd.
(#) golem válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
UR 64 470 ohm helyet 480 ohm ez cserélem.
(#) meszarosj válasza golem hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Szerintem az UP04-el lesz a gond…Ugyanis, a 2,9 V-os változás az kevés a sávátfogáshoz.
Megmértem, egy kéznél lévő tuneremet…5,27 V - 9,1 V-ig változik a feszültség az UP04 középkivezetésén….3,83 V-nyi a változás…Ha tudod, cseréld ki UP04-et.
(#) golem válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
ki tudom cserélni de csak sima potira 500K ra
(#) meszarosj válasza golem hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Egy próba erejéig, megteszi…Bár, nem ideális. És próbáld a sávvégén beállítani az adókat..
(#) golem válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Szia kicseréltem a potit de ugyan annyi a feszültség most már jönne több adó is.
Csak nagyon gyengék de 2 mp belül rá húz a class fm mindegyikre bejön a petőfi, fm 95.
(#) meszarosj válasza golem hozzászólására (») Jan 24, 2014 /
 
Üdv.!
Az természetes, ha az oszcillátor kör „nem fut együtt” az antennaköri és a modulátor körökkel, frekvenciában….
Akkor „ gyengén” jönnek az adók.
Viszont akkor, amit írsz, annak alapján egyöntetű az oszcillátor kör hibája. Én, így ezen leírás és próba alapján, az „első körben”, az UC22-es 220 pF -es kondira gyanakodnék…..Vagy, „forrasztás hibás”, vagy szakadt, vagy átvezet. ( Nincs „sávnyújtás”..)
Szóba jöhet még az oszcillátor kör hangoló feszültségét szűrő, UC15-ös 22 nF -os kondi átvezetése is…
Ezt érdemes cserélni, egy 100 nF-os-ra….De, kimérni is tudod az „átvezetést”…Sorba kötsz az UP04 középkivezetésével egy 100 mikro A-es, műszert…Bekapcsoláskor kilendül, mivel a kapacitások ilyenkor rövidzárként viselkednek….
Egyébként nem „ mutathat”, mivel nem folyhat áram a körben….Ha mégis mutat mérhető áramot? Akkor gyanús, az UC15,(22 nF)… UC22, (220 pF),… UD23-as varikap.( BB139).
Először nézd át a forrasztásokat…Utána UC15(22 nF –os) kondi csere…Majd a 220 Pf és a varikap ellenőrzése, cseréje,ha szükséges.……
Ha a 220 pF -et cserélned kell?....Ügyelj a megfelelő TKo-jú kondira….!
Üdv.!
(#) djhans hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok! Videoton RA6386-nál hogyan lehet az AFC-t ki-be kapcsolni? Én nem találtam meg.
(#) meszarosj hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Még, pár gondolat a Videoton FM tuner átalakításához…( Szubjektív tapasztalatok…)
A „ földhurok” problémához és a „hangoló feszültség szűrésének”, nem megfelelő voltához…(is).
„Kezembe akadt”, az Elektor 1978-as, júl./aug.-i száma…..”FM tuner, TDA 1062-es IC-vel”…(Lásd.,PDF-ek)
Eltekintve a „dupla varikapok” alkalmazásától…..
Amikről, „olvasataim szerint”…..Jobb, a hőfokfüggésük, szelektivitási tulajdonságaik…Mint, a „varikap-kondenzátor” párosnak….
Ezért is említettem előző írásomnál…Hogy, a varikap- nál lévő, „szembekapcsolt kondenzátor”, okvetlen ”NP O”-s,.. hőfokfüggésű legyen… Ha, esetleges cseréje szükséges…..Vagy? Egy, hasonló BB139-es varikap, „ szembekapcsolása”…A kondenzátor helyett….
A BB104 (BB204)alkalmazása, a BB 139-től eltérő kapacitás karakterisztikája miatt, „problémás”.
Látható a rajzon….„Szembeötlő-en!”…. Más, kapacitású kondenzátorokat alkalmaznak, szűrési feladatokra. ( Valószínűleg, magyarázható oka van?!)
Én , ezekből csak az oszcillátor köri, és a táp feszültséget szűrő, 100 nF -os kondenzátorokat, „ vettem át”…A 22 nF –os, „eredeti” kondenzátorok, lecseréléséhez.
Mivel, a 470 pF –os, hidegtő kondenzátorok, megfelelőbb voltát, csak műszeresen lehetne kimérni…...Nem bonyolódtam bele, ( műszerek hiánya miatt..)…Mivel, így is „ számomra megfelelőek” az átalakított tuner-eim.
Viszont!…Ami, azonos a közölt cikkben és a Videoton FM tunerben?…..
Az oszcillátor köri és a tápfeszültséget szűrő, hidegítő kondenzátorok….” Egy pont” földelésűek!...
Eddig, nincs is baj(!?)……A Videoton FM tuner -nél is így van megoldva. ( 13.-ik csatlakozó)
Viszont a Videoton FM tuner -nél, „ ragaszkodtak” a fémházhoz való kapcsolódásnál, az „ egy pont” földeléshez ( 9.-ik csatlakozó)….. És a nyáklemeznél…..Több, földelési sziget van kialakítva….Amit? A három, eredeti gyári tuner- nél, …Kettő darabnál, igyekeztek utólagosan összekötni…(Egynél, hiányzott.) Valamint, az oszcillátor, árnyékoló serlegét is, hozzá kell forrasztani a fedélhez… „A mellékelt képnél, igyekeztem a „ gyári átkötést”, megmutatni.”….(” Szükséges”!...)
Az Elektor nyáktervénél…Csak, „ 2 földelési pont van”…Az egyik ez az említett, „hangolófeszültség-tápfeszültség”, hidegítő kondenzátorainak, közös, „ egy pont földelése”…És a többi földelési pontok, közösek….A nyákterv, kialakítása szerinti…..Amit a „ házhoz, földelnek”…..
Valószínűleg?...A „ nagyfrekvenciás szerelési szabályoknak” megfelelően, több pontban…Vagy, folytonos forrasztással a házhoz,... kialakítva.
Előzőleg említettem…
A megfelelő TKo-jú kondenzátorok „keresésénél”, csak a „hangolási közép feszültség”, változásának, ( +/-) mérésének a lehetősége adódót…A „ hideg-meleg” állapot ( tuner hőfoka..) vonatkozásában, mint lehetőségem.
És itt, „találtam szemben, magamat”…
” bekeipeter” által említett…..” oszcillátor lebegés” problémájával.
„Össze-vissza ugrált”, a hangolási középfeszültség.
Nosza!...Egy, drótot forrasztottam a „közös földelési ponthoz” (9.-ik csatlakozó) …
És, „végigjártam” a földelési pontokat…..Mikor, szűnik meg az „ ugrálás”.
Kitalálhatjátok (!?)….A 9.-ik csatlakozásnál, az oszcillátor hangoló feszültség és a tápfeszültség hidegitését szolgáló kondenzátorok, közös pontjánál. Ami, csatlakozási pontot….A házon kívül, elvezeti a 9.-ik csatlakozóhoz….A „ közös” földelési ponthoz.
Én,…….”Rövidre zártam, a problémát”!…..
Ezt, az ominózus, 13.-ik csatlakozási pontot, hasonlóan a 9.-ik csatlakozási ponthoz….Hozzáforrasztottam, a fémházhoz! ( Lásd., képen..)
Ezáltal, megszűnt az „ ugrálás”!
Valamint, még egy „ tanulság”! ( Legalább is, számomra!!!..)
Az oszcillátor köri tekercset, újratekertem….A TDA 1062, 16.-ik lábára menő tekercsvégre, „ bekeipeter” instrukciója szerint…TV tuner ből, „kitermelt”, ferritgyöngyöt tettem…..
És mivel, az oszcillátor köri tekercs, közös forrasztási pontban van a BB139-es varikappal….
Nem figyeltem a varikap, „kíméletes” forrasztására…..( Az, előírás szerintire,…)
Sikerült, „ megsütni”!….( „ Az vesse rám, az első követ”..Akivel még nem történt, hasonló!?…)
Látszólag, semmi baj nem volt vele, tökéletesen működött….
Csak a 220 pF –es kondenzátor nem megfelelő TK o-jára gyanakodtam….A „hangolási középfeszültség”, nagymérvű +/- vándorlásánál….Holott, a varikap hőfokfüggési értéke változott meg…
Új varikappal, a probléma megoldódott. Erre is érdemes figyelni…Ha, nagymérvű, a +/- hangolási középfeszültség vándorlása.
Nem csak a kondi lehet, a „gyanús”.
Várom észrevételeiteket.
Üdv.!
(#) meszarosj válasza djhans hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Üdv.!
A programkapcsolóknál, a 6.-ik kapcsoló….
Amellyel választasz a program és a kézi hangolás lehetősége között…
Annak a külső, recés műanyagjának…..Elfordításával lehet az AFC-t ki-be kapcsolni. ( jobbra-balra)
Ha a „piros” szint látod az ablakban akkor az AFC be van kapcsolva…
Ha, nem? Akkor az AFC... Ki van, kapcsolva…..
Üdv.
(#) meszarosj válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Jaaaa!
Az „ Átkötés” feliratnál…
A bal felső sarokban, az antennaköri tekerccsel párhuzamosan van egy, 2,7 pF -os SMD kondenzátor beforrasztva…
Ne tévesszen meg senkit!....
A 108 MHz-es sávvég, beállíthatósága végett, az UC105 (4,7 pF) ki lett véve….
De! A 2,7 pF –ot!…Viszont, be kellett tenni….( „ Kívánja”…)
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Jan 28, 2014 1 /
 
A mono gombbal!
(#) bekeipeter válasza meszarosj hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Vedd ki azt a ruszki szén ellenállást az oszcillátor tekercs serlegéből és láss csodát! Szabadon futóvá válik az oszcillátor, de ha lecsökkented a tuner tápfeszét 10V-ra máris jó lesz. Én a táppal soros ellenállások méretének módosításával oldottam meg. Megszűnik a lebegés... A tuner földelésének a rendberakása csak tovább javíthatja a helyzetet, rosszat nem lehet vele tenni.
A hazai masinákban anno kötelező volt a földhurok alkalmazása... (Prémium járt érte biztos )
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Köszi. Zajzár nincsen ezen a készüléken? A Blend gomb mire való? Bocs a sok kérdésért.
Következő: »»   59 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem