Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1 fázisból 3 fázis

Témaindító: kisgyerek1986, idő: Okt 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) erbe válasza LZoli94 hozzászólására (») Jan 17, 2014 / 1

Jobban teszed, ha nem játszadozol vele és fixen kötöd be. Akkor legalább teljesül a feltétel, hogy fázis és védővezeték között mindig közel azonos a feszültség, csillagpont és védővezeték között pedig nulla. Ilyesmi nem igazán dugaszolgatásra való.
33 µF-os kondi túl nagy. Milyen armatúra volt az, amiben 33 µF-os kondi volt? Ha jól tudom, 400 W-os higanygőzlámpa mellé is csak 25 µF-ot raktak. Végeredményben, ha van 6 db kondid, akár kettőt-kettő sorba kötve is jó.
Itt van újra a korábban már felrakott rajz.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014

1f-3f.JPG

(#) LZoli94 válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Valami piszok régi armatúrából bontottam kb 30 db van belőle összesen. Hogy érted ezt ? "obban teszed, ha nem játszadozol vele és fixen kötöd be. Akkor legalább teljesül a feltétel, hogy fázis és védővezeték között mindig közel azonos a feszültség, csillagpont és védővezeték között pedig nulla. Ilyesmi nem igazán dugaszolgatásra való. "
(#) erbe válasza LZoli94 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Pontosan úgy, ahogy leírtam.
(#) LZoli94 válasza erbe hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Akkor megkérlek részletezd. Mivel ne játszak?? A fixen bekötést az alatt azt érted,hogy ne konnektorba bedugdosós legyen hanem kismegszakítóra kötve pl egy tokozatban?
(#) erbe válasza LZoli94 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Ha a fázist kötöd a csillagpontba és a nullát valamelyik végre, akkor a fázis-védővezeték közötti feszültség elég változatosan fog alakulni. Az egyik (nulla) ponttól a mérhető feszültség 0, a többitől ~400 V. Aminek ugye ~230V körül kellene lennie. Ha bárki más odajön méregetni, frászt kap, ha ugyan nem ég le valami még hamarabb.
Miközben az általad mért fázisok közötti feszültség 400 V körül alakul és a csillagponthoz mérve mindegyik fázis hozza a ~230 V-ot.
Mint korábban néhány kollégám már ideírta, a villanyszerelés nem csak abból áll, hogy összekötök néhány drótot.
Idézet:
„hanem kismegszakítóra kötve pl egy tokozatban?”
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
(#) Gepeszgabor hozzászólása Júl 10, 2014 /

Sziasztok

Egy ugyanilyen 3 fázis generátort szeretnék építeni mint az előttem szólók. Van egy 7,5kW-os motor, egy fázisról beindítottam, még indítókondi híján a tengelyt mechanikusan pörgettem meg. A 3 csillagpont között kb 350V 350V 300V mérhető a kisebb feszültség a 2 szabad kivezetés között. Megpróbáltam elindítani róla egy E1N eszterga Dahlander motorját (0,75kW és 1,5kW), de egyik fokozatban sem indult el. Mi lehet a hiba?
Mekkora értékű indító és üzemi kondikat kellene használni ehhez a motorhoz?
Előre is köszi a segítséget Üdv
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
(#) dcsabi válasza Gepeszgabor hozzászólására (») Júl 10, 2014 /

Szerintem egy másik motorról a tengelyén keresztül hajtsad meg. Kössed rá a terhelésnek az említett 3F motort. Ha pörög a (generátor) akkor az egyik fázis csatlakozó között egy pillanatra süssél ki egy 10-20µF 450V motorindító kondit, amit előtte a 230V-ról feltöltöttél. Esetleg a kondival biztonság kedvéért kössél sorba egy másikat is, nehogy tulfesz lépjen fel.
Fel kell gerjednie...terhelésen...
(#) Gepeszgabor válasza dcsabi hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Mi az oka hogy nem használhatom erbe hozzászólásában is linkelt kapcsolást?
Valószínűleg ahogy én csináltam nem pörgött fel a motor rendesen? fordulatát nem mértem...
Nem teljesen értem hova kellene tenni azt a kondit.
Ha csak lehet úgy szeretném megcsinálni mint Steve25, csak nemtudom hogy az én esetemben mekkora indító és üzemi kondi kell.
Üdv
(#) dcsabi válasza Gepeszgabor hozzászólására (») Júl 13, 2014 /

Az indító kondit a csillag pont és egy szabad tekercsvégre kell kötni, ez legalább 100-150UF vagy még nagyobb kell legyen. (a 230V a csillagpont és egy másuk tekercsvég.) A kondit egy rövid ideig kell rákapcsolni. Az üzemi kondi az terhelés függö, ha tul kicsi terhelésen leáll a cucc, ha nagy, a motor melegszik, esetleg leég!
(#) Gepeszgabor hozzászólása Júl 14, 2014 /

Kösz az infót,
Ma vettem 12UF os 450V os üzemi kondikat, meg egy 200-250UF indítókondit. Ez utóbbi 330V os ez okozhat problémát?
Ahogy te írod, hogy a kondi a csillagpont és az egyik kivezetés közé kell, a feljebbi kapcsolásban viszont két kivezetés között van. Mi a különbség? Melyik lesz nekem jó végülis?
Köszi a segítséget mégegyszer

Üdv
(#) Gepeszgabor hozzászólása Júl 15, 2014 /

Kipróbáltam mindkét módon de nem pörög fel... próbáltam egy 4,6kW os motorral is, de ugyanaz az eredmény. A motorral szemben milyen követelmények vannak azon kívül hogy 380/220 as legyen? pl fordulat, stb. Légyszíves segítsen aki tud mert kezdek falnak menni.....

Előre is köszi
(#) erbe válasza Gepeszgabor hozzászólására (») Júl 15, 2014 /

Ha van akkora teljesítményed, hogy 1 fázison el tudod indítani a 7,5 vagy 4,6 kW-os motort, akkor jobban jársz, ha átszereltetsz 3 fázisra. Az áramszolgáltató részéről az óra és automatacsere nem kerül pénzedbe, csak az oszlopra menő +2 szál és a belső szerelés. Ezzel meg is szűnnek a gondjaid.
(#) Gepeszgabor hozzászólása Júl 16, 2014 /

Sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet. Már megérdeklődtem, de több mint 100-ba lenne, és az csak 3x10A, mivel most 1x25A van ben. Úgy vagyok vele ha másnak működik akkor nekem is működhet ez a generátoros megoldás.
Ha lehet a generátor megépítéséhez várnék információt.
Vettem még egy indítókondit, most kb 400MF kapacitással elindult a motor, a kondit két kivezetés közé kötve, de ugyanaz mint amikor mechanikusan pörgetem fel a tengelyt. Az üzemi kondikon múlhat a dolog? Vagy nagyobb fordulatú villanymotor kellene?

Üdv
(#) Gepeszgabor hozzászólása Júl 25, 2014 /

Sziasztok, Végül sikerült. A probléma az volt hogy az esztergán belül nem volt a motorhoz kötve csak 2 fázis . A tapasztalat hogy megy szépen, nagyon extrémen nem melegszik semmi. kb 400MF indítja a motort, az üzemi kondik 30MF osak, de nem vettem észre különbséget 10MF os kondikkal sem. A motorindító két kivezetés között van, tehát nem a csillagponton. A 2. Dahlander fokozatban is elindul a gép, kivéve a legmagasabb fordulaton, itt csak úgy tudom ha menet közben átkapcsolom a Dahlander kapcsolót.
Az esztergán van egy motorvédő kapcsoló, ezt nem tudom használni mert egyből leveri. Ennek mi az oka? a generátort érdemes ilyen kapcsolóval védeni? Mekkora értékűt lehetne használni?
Kérdésem még hogy az indítókondi kisütéséhez mekkora ellenállást használjak?

Üdv
(#) Dr Endugu válasza Orion90 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Sziasztok!
Ennél az áramkörnél használt 74175 IC hol beszerezhető? 4-5 kW motor meghajtásához milyen IGBT-k haszálhatók? Megfelelő az IRG4PF50W?
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2016
(#) kristóf002 hozzászólása Márc 31, 2018 /

Sziasztok még annyit hozzáfűznék ,hogy megépítettem én is a mellékelt rajz alapján.
De sajnos nem azok az eredmények lettek amiket vártam. Ugyan úgy csillagpontra a 0 ,egyik tekercsvégre meg a fázis , az indítókondenzátort pedig egy másik tekercsvégre ,egy tekercsvég pedig szabadon marad. El is indult azzal nem is volt gond ,hanem a 3 fázissal. A feszültségek pedig 315V,356V,381V . A motor típusa pedig Evig VZ90S4. Nem tudom hogy mi lehet a probléma.
Légyszi segítsetek köszi.
(#) Atis57 válasza kristóf002 hozzászólására (») Márc 31, 2018 /

Szia!
Sztem ez természetes , elég asszimetrikus szokott lenni ---ezért irták a 3X10--16µF kondit a kimenő fázisokra.
De egy 3f motornál ez nem akkora gond --kisebb lessz az inditónyomatéka,de ált. elindul-
Persze vmi olajszivattyú v sűritett levegő kompresszornál nyomás alatt már lehet gond.
(#) kristóf002 hozzászólása Ápr 2, 2018 /

És ha mondjuk a kimenő fázisokra jóval-jóval nagyobb kondit teszek ? A műszerem csak effektív feszt.
mér ,de elméletileg ott kell hogy legyen 380V és ha a kondikat feltölti akkor esetleg összejöhet.
(#) erbe válasza kristóf002 hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /

Nem fog összejönni. Ez nem lehet szimmetrikus. Ha olyan motorod volna, hogy külön forgórész hajtaná és másik állórész adná le a feszültséget, akkor igen. Az olcsóbb aggregátorok szintén ilyen kondenzátoros gerjesztéssel működnek. Amíg nincs rajta terhelés, szimmetrikus. Ha 1 fázison terhelik, elcsúszik a szimmetria.
A tied 1 fázison hajtják, ott a legnagyobb a feszültség, mert van állandó utánpótlás. A másik kettő gyengébb. Ezen segít a fázisok közötti kondenzátor, de csodákra az sem képes.
(#) kristóf002 hozzászólása Ápr 5, 2018 /

Ok köszi szépen a segítséget
(#) Mindenhova hozzászólása Aug 31, 2022 /

Üdv mindenkinek!
Adott egy régi kis kombinált gyalugép. Motorja 3fázisú 380V 3KW. 230V-ról szeretném üzemeltetni teljesítményveszteség nélkül. Nem akarok áramkört építeni, túl sok idő, túl sok macera, túl költséges. 3 kattintás után 2 nap múlva fel akarom szerelni. Fordulatszabályzás nem feltétel, bár kombi lévén fúrni és marni is lehet vele, de lágy indítás nem lenne hátrány. A piacon tengernyi VFD invertert találtam, de vagy 220V in-out-os vagy ugyan így 380V-osak. Pl. erre gondoltam, h. jó lehet de a kimenete ennek is csak 220V. Ezen kívül az sem világos, h. csillagban vagy deltában kell bekötni a motort. Az már csak hab a tortán, h. van hozzá elszívó is, 380-as az is de csak 500W körüli. Gondolom ezt kondenzátorokkal nem lehet megoldani. Ennek megoldásában kérnék szakembertől segítséget.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2022
(#) kadarist válasza Mindenhova hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Ha 220/380V csillag-delta kivitelű motor, akkor deltába köve használható 230V-os, háromfázisú kimenettel rendelkező frekvenciaváltóval.
(#) Ódenka válasza Mindenhova hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Tavaly találkoztam olyan kínai frekiváltóval, ami 230V-os egy fázisból csinált 3f (3x400V) motorhoz tápfeszültséget. Belül volt egy Delon feszültség kétszerező és ebből csinált a gépezet szabályozható frekvenciájú 3fázist. Ilyen készülék kapható, gyári váltó volt.
Ami hozzám került, annál a 2 elkó purcant ki. Csere után prímán zebegett tovább a helyén. Delon kétszerező: ITT
Az alkatelemek méretezéséhez fordulj szakemberhez, kondikra kisütő ellenállások is szükségesek.
Fontos!
A kétszerezés miatt a módosító áramkörben igen jelentős DC feszültség van!
Azóta már egy sima 3f 3x400V-os bemenetű váltót működtetek így egy hajtásban.
(#) Mindenhova válasza kadarist hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

De azzal nem lesz kisebb a teljesítménye? Akár amit korábban linkeltem vagy egy ilyet is felrakhatok?
(#) Mindenhova válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Ezt nem értem. Miért kellenek még a frekiváltó után pluszba kondik? Egyébként én is olyan eszközt keresek ami 230-ból csinál 380-at (400-at).

Nem utána, hanem előtte kell. Olyan frekiváltó kell, aminek a bemenete 3x400V. Ide lesz kötve a 1x230V-> a kétszerező. 2.2kW_os váltónál 2x 680µF volt, ha jól emlékszem. Ide 450V-os kondik kellenek.
(#) uniman válasza Mindenhova hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Azt se felejtsük el, hogy egy frekiváltót be is kéne programoznia valakinek...ha jól tudom (...vagy nem?)
(#) Mindenhova válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 31, 2022 /

Ezek szerint nem nézted meg a linken lévő készüléket. Pedig úgy tűnik, h. innen a 4KW-os modellre lesz szükségem és deltába kell bekötni kondenzátorok nélkül. Szerintem. De javítsatok ki ha nem jól gondolom. (irányváltást is tud)

uniman
A programozása nem kihívás mivel van hozzá leírás.

Am. találtam videót is róla.
(#) Mindenhova hozzászólása Aug 31, 2022 /

Csak az nem világos, h. kisebb lesz-e a leadott teljesítmény vagy sem.

Ezt először is el kéne dönteni:
Idézet:
„Egyébként én is olyan eszközt keresek ami 230-ból csinál 380-at (400-at).

A teljesítmény nem lesz kisebb.
A programozás valóban nem nehéz, ha a villanymotor és a váltó szükségletével, igényével és a meghatározások, paraméterekkel tisztában vagyunk.
Például 2 közismert váltó használati beüzemelési segítsége...
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem