Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   375 / 564
(#) Tubi56 hozzászólása Jan 10, 2014 /

Még egy kérdés az SF52 diódát mivel lehet helyettesíteni? Köszi! Tudom mivel, hogy helyettesíteni kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
(#) erdgab válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Konkrét típust most nem tudok,de az SF52 100V/5A/35ns,eléggé gyors típus.
(#) ati790731 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

BYW 29-200 200 V 8 A TO-220AC Tr=35ns Ez biztos hogy jó helyette.
(#) ati790731 válasza ati790731 hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Ami olyan tokozású mint az SF52, és itthon is kapható 100v 5A az sajna 200ns- os, legalább is én nem találtam, csak TO-220 tokozásút ami tudja a 35ns-t.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

Esetleg még lehet a BYW98/100 ebből 2 db.,vagy SF32 ebből is kettő és az SF26-ból 3 darab,jobbat nem tudok sajna.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Jan 10, 2014 /

NTC-t pedig találsz a PC tápokban,szerintem,az jó oda.
(#) Tubi56 válasza ati790731 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Köszi a választ!
(#) Tubi56 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Köszi utána nézek mi kapható! Bár ahova ez kell nem tudom minek ilyen erős dióda. A fő trafó ágán lóg amihez 1 amperes is jó lehet. Áramváltó olyan mintha csak 1 menet lenne. Jó lenne tudni, hogy valóban mennyi lehet. A macinál 80-100menet.A drossel fojtó tekercs sincs megadva, de azt gondolom ki lehet kísérletezni mint a macinál 12-15menet.
(#) Tubi56 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Mivel TT trafó nincs benne így marad az 1 menet
(#) ati790731 válasza Tubi56 hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Nincs mit!

Amit írtam az tuti kapható itthon.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 16, 2014 /

Megjöttek az igbt-k, most elfogyasztottam egy pálcát, a poti alja 10A től indul de kis tekerésre (kb 20 fok) már 40A folyt, még nem vagyok benne biztos hogy minden jó.
A poti állásától lineárisan változik az áramerősség?
Most hogy fentebb tekertem az áram kihajlás is nőtt amitől megint csak kicsit elbizonytalanodtam.
Az áram váltó szekunder tekercshez vezetéke a panelhez milyen hosszú lehet, mintha ennek az induktivitása lassítana, most 25cm hosszú de 10 cm re tudom levágni csak nem tudom ez számít-e.
Illetve a gate trafót és az IGBT-t is 10cm hosszú vezeték köti össze, mintha írtátok volna hogy közel kell lennie.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Nem tudni hogy konkrétan mit csináltál, de annak lineárisnak kéne lenni, ha lineáris a poti. Nekem a sönttel teljesen az. Tehát ha x fokot fordítok, akkor x-el lesz nagyobb bárhol a teljes tartományban, ami 300 fok a potik esetében ha jól emlékszem.
(#) Temela válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Üdv!

Szentírásként hangzott már el a fórumon, hogy a gate trafó olyan közel legyen az IGBT-k-hez, amilyen közel csak lehet!
(#) GPeti1977 válasza Temela hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Igen de mit okoz a néhány cm vezeték? A Zener dióda viszont közel van a gate-hez. Ma már elhasználtam kettő 2mm pálcát szépen olvad le nagyon, álom egy trafóshoz képest, ívnek semmi hangja.
Viszont még érzem valami nem stimmel:
A potit 60-70A hegesztőáramig tekertem fel, ekkor az UC3845 1. lábán 2,16V feszültség mérhető, a potival a szabályozási tartomány 1,7V tól 4,6V, lakatfogóval mérhető hálózatból felvett áram 5A körül, hatásfok így bár jó, minden hűtőborda hideg is maradt.
Az áramváltó trafóval lehet gond?
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Az UC lábain csak ne méregess,ha nincs hozzá profi IC csipeszed. Meg egyébként se,ha hálózatról táplálod,és nem külső segédtápról. Könnyen lehet durrantani egy félrecsúszott tapintócsúccsal. " mit okoz a néhány cm vezeték? " Annak a néhány cm vezetéknek is van induktivitása,és ha nincs összesodorva, akkor kapacitása is. Ezek a villamos jellemzők jelentősen ronthatják a vezérlőjel jellemzőit, emiatt aztán megnőhetnek a kapcsolási veszteségek, extrém esetben zajt szed fel ez a vezeték,ami hibás be vagy kikapcsoláshoz vezet. Aztán ilyenkor van az, hogy minden jó(elvileg) de a végeredmény valamiért nem frankó.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Azért nem vagyok béna kikapcsolt teljesítmény fokozat mellett méricskélek.
Megpróbálom megszámolni az áramváltó szekunderét ha kevesebb a menet lehet betelít, az a baj már több mint egy éve tekertem meg.
Nektek mekkora az áramváltó szekunderének egyenáramú ellenállása és induktivitása?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
(#) Temela válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

"Azért nem vagyok béna" - na, ezt itt még senki nem mondta, hogy valaki béna!
Viszont a tanácsok azért tanácsok (főleg tapasztaltaktól), hogy illőek megfogadni, ha valaki nem akarja végig járni a tanulás kálváriáját. Téged zavar az áram kihajlás (bár nem értek hozzá) lehet köze van a "távolságokhoz" is. A nano s időintervallum tekintetében van jelentősége a megtett útnak- mégha az elektronok oly gyorsan ficeregnek is.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Szerintem a mérőtrafó szekunder ellenállására akkor lehetne egzakt adatot mondani,ha mindenki azonos anyaggal,azonos ferritre készítette volna. Egyébként kétlem,hogy betelítene, ugyanis a telítéshez igen nagy primer áram kellene. A primer viszont azt hiszem, fél menet,mivel csak át van fűzve a trafón a primer kör vezetője. Nem tudom,mit értesz kihajláson, de ha a kimeneti áram függvényében kialakuló ívfeszültséget, akkor arra van egy képlet,amit illik tudni minden hegesztőgépnek.
MMA gép esetén : Uív= 20+0,04*Iív Ez azt jelenti,hogy pl. 100A íváramnál az ívfeszültség 24V környékén van. Ha ennél nagyobb az ívfesz, akkor a főtrafó áttétele nem optimális, ha kisebb,akkor nagy a szórás.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Fél menet nincsen az átvezetés már egy menetnek számít.
(#) ati790731 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2014 / 3

Idézet:
„Fél menet nincsen az átvezetés már egy menetnek számít.”

Ez lehetséges, de ha mpisti az ellenkezőjét írta, lehet, hogy ha nincs még akkor is van!

A kiigazítás vagy stb helyett, érdemes szentírásnak venni amit ír, ha már próbál segíteni, mert kizárt, hogy félrebeszéljen!
Az a helyzet, hogy ő igencsak ott van a szeren, és szerintem, ezt, itt, nem csak én gondolom így!
(#) GPeti1977 válasza ati790731 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Lehet minden rendben csak én parázok, végeztem egy számítást:
2,16V nál folyt 60-70A.
Ha megnézzük az UC384.. adatlapját akkor ebből a feszültségből az áramkomparátorra jutó feszültség (2,16-1,2)/3 = 0,32V, ez a feszültség fogja lekapcsolni a kimenetet.
Az 1,6Ohm ellenálláson 0,32V/1,8Ohm= 0,2A áram kell folyjon így, mivel az áram váltó áttétele 80, így a primer áram 16A, a fő trafó áttétele 3, így a szekunder áram 48A ami jó közelítéssel megadja a mért értéket, a számításból eredő eltérés sok lehet (nem emlékszem 18 vagy 20 menet a primer trafó, az áramváltó tényleg 80menet, mágnesező áram stb), így a max beállított áram 170A, amit vissza kell vennem 120A re mert annyi elég.

Fél menet pl egy E magos transzformátorban képzelhető el ha csak átmegy rajta a vezeték az a fél menet, olyan mintha a fél oszlopra tekertünk volna fel 1 menetet.

Azt is kiszámoltam hogy ez a sárga vas 1V szekunder feszültség esetén 3 menetnél telítene ami igen messze van a 80 tól, az áramváltó itt is csak egy normál transzformátor amit a feszültség - idő terület gerjeszt, nem az áram, az hogy a szekunderen mekkora feszültség mérhető az a lezáró ellenállás értékétől is természetesen függ.

Természetesen ha rossz az elméletem javítsátok ki.
(#) pimi9 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Néhány cm vezeték: A meghajtás és a főkör közös szakaszain (az emmiteren átfolyik a meghajtó és a kapcsolt áram is) a legkényesebb rá. A főkörben simán előfordulhatnak 500A/us körüli áramváltozásik, amik pl. a TO247-es igbtk E induktivitásán (10-15nH) már ejtenek 5-7.5V-ot, ami ráadásul pont kivonódik a meghajtó feszültségből, ezáltal megnől a be ill. kikapcsolás ideje, nől a kapcsolási veszteség. IGBT packoknál vagy nagyobb moduloknál ezért van két E hozzávezetés, hogy minimális (csak a chipen belül) legyen a közös áramút.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1

A dolog egyszerű. Mérjél szekunder feszültséget egy átvezetett vezeték(fél menet),illetve egy hurok(egy menet)esetén. A mérés vagy igazolja,vagy cáfolja amit állítasz.Némelyik gyári gépben az 1 menetet úgy csinálják, hogy a primer huzal kivezetéseit egymás mellé szorítva vezetik ,hogy kiadja az egész menetet. Gondolom nem ok nélkül.
(#) mpisti válasza ati790731 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Köszi hogy védelmedbe vettél, de én sem vagyok tévedhetetlen. Előfordult már,hogy butaságot írtam,de miután rájöttem, ki szoktam javítani a helytelenül leírt dolgot.
(#) GPeti1977 válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Tulajdonképpen akkor az emmitterköri induktivitás csökkentésének a legnagyobb ellensége az IGBT-k párhuzamos kapcsolása, nem lehet a méret miatt elég közel tenni mindkét emitterhez a vezérlést, a mai olcsó teljesítmény félvezetők maximális áramát már nem is a csip hanem a tokozás kivezetései korlátozzák be.
A moduloknál tényleg van egy kisáramú emitter kivezetés a gate mellett, meg nem is kapcsolják őket párhuzamosan hanem használnak egy nagyot.

Érdekes hogy az előző számításomba ha figyelembe vesszük az IC belső 1V-os zener diódáját akkor ezekkel a transzformátor áttételekkel halálpontosan kijön a 130A körüli maximális áram.
(#) p_istvan válasza mpisti hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 18, 2014 /

Úgy néz ki jó lett a gép, a belső árammérő kuka megbolondul a térerőtől, volt otthon egy nagy áramú sönt azzal mértem áramot, max feltekerve (amit előzőleg bekorlátoztam) 85A de elég lesz, a hálózatból felvett áram 15A (a megszakító 10A-es), sajnos nincs true RMS műszerem így ez még mindig csak tájékoztató adat, a pálca szépen beleolvad az anyagba alig bírom tolni, a hűtőbordák meg sem melegedtek csak a transzformátorra kell egy ventillátor.
(#) dara válasza erdgab hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Szia Gábor.
Én pedig már több példányba meg építettem,mind működik a mai napig.Nem tudom mi a gondod ezzel a kapcsolással,az egyszerűsége miatt,bárki meg tudja építeni.Ezt a kapcsolást préseltem bele a pc táp dobozba először és utoljára.Most is van készen,mérésileg jó,még nem hegesztettem vele,de garantáltan működik.
(#) protorg hozzászólása Jan 19, 2014 /

Srácok le a kalappal elötetek hogy ezt az invertert összehoztátok (nem tudom mennyi be kerülnek az alkatrészek),de 36E huf-ért lehet kapni egy komplett invertert megéri vele foglalkozni??
(#) mpisti válasza protorg hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Bár én nem építek,csak javítok invertereket, de megéri saját kezűleg építeni invertert. Egyrészt azért,mert miközben készül a masina,egy csomó dolgot megtanul az építő az elektronika világából, másrészt azért, mert -ha az építéssel töltött időt nem számoljuk- simán kijön 36 ezerből egy jó gép. Sokkal jobb,mint amit 36-ért lehet venni.
Következő: »»   375 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem