Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Sziasztok! Íme a műhelysarkom. Ami elvileg kész gyakorlatilag mindig változik
Egyetertek nagym6-al. Az a baj, hogy en mar a kozell 300€ kategoriaig bezarolag nezegettem ezeket a digit mikroszkopokat, de egyelore azt tapasztaltam hogy szerintem pocsek minoseget produkalnak az arukhoz kepest. Egy Microsoft Lifecam Cinema webkamera es egy nagy 21" feletti monitor tobbet er ezeknel a vackoknal. Sokkal. Vagy egy sima olcso bresser normalis sztereomikroszkop es esetleg erre egy Lifecam Cinema ha ragaszkodsz a digitalis feldolgozashoz.
Szia!
Nekem van egy celestron 50-200 változtatható nagyítású, egyszerű kis csuklós állvánnyal, mint pilotitalia második linkjén. A tapasztalataimat megosztanám róla. A nagyítást a mikroszkóp közelítésével/távolításával lehet állítani. Gyakorlatilag ha ráteszed valamire, az a 200x, és kb7 centiről 50x. Ezután az oldalán lévő gyűrűvel tudod a fókuszt belőni. Ha utána elmozdul a távolság, életlen lesz, ezért csak állványról használható. Legnagyobb nagyításon csak nézegetni tudsz vele, ilyenkor nem fér alá semmi. Mindenképp olyat vegyél, amiben van a lencse körül ledkarika, mert minnél közelebb teszed valamihez, annál nehezebb megvilágítani külső fényforrással a területet. 50x nagyításnál már lehet dolgozni alatta, de sok hely így sncs, viszont ekkor lehet külső világítást használni. Ha gyors a géped, teljesen élőképet ad, egyébként picit néha beszaggat, de még a használható tartományon belül. Ha forrasztani szeretnél alatta, akkor érdemes egy védőkupakot szerkeszteni rá, polikarbonát lencsével, amit cserélni, tisztítani tudsz, mert az óngőztől hosszabb távon homályosodik a kép. Ilyenkor a belső világítást nem tudod használni, mert visszacsillan a védőlencséről. Persze az éppen látott képet el is tudod menteni a szoftverével, vagy videót rögzíthetsz. Én csak vizsgálatra, hibakeresésre használom, forrasztani nagyítós lámpa alatt szoktam, mert nekem fura, hogy nem oda nézek közben, amit épp fogok, hanem egy monitorra, és a lámpa nagyítóját nem kell mindig állítgqtni, mert a fókuszt a szem intézi, plusz nem kell mindig arrébbtenni, ha másik alkatrészt forrasztok, mert az egész panelt belátom 8x nagyításban, ami egyelőre mindenhez elég. Ja és a mikroszkóp nagyításáról: Ha legnagyobb nagyítást használsz papírpénzek nézegetésénél, akkor pl egy emberi arc részletetet megnézve látszik, hogy pl egy szürkeárnyalat nagyon vékony vonalakból áll, a vonalak viszont szabad szemmel nem látható betűkből : MNB Idézet: „gond, a gyenge mélységélesség.” Ez az optikai törvények miatt van így, változtatni nem nagyon lehet rajta.
Kisebb nagyításon azért elfogadható a mélységélesség, kb 4 mm, ami már élessé teszi a teljes alkatrészt, meg a nyákot, és a forrasztáshoz is elég nagy a kép, engem az zavart, hogy folyton újra kell pozicionálni, ha odébb mész a panelen.
Kellene hozzá egy x-y asztal, ami könnyen kézzel tologatható, és egy síkban tartja a nyákot, adott pozícióban fixálható, az állványt (kamera befogót) pedig az asztal alapjához rögzíteni, hogy ne tudjon elmozdulni a nyákhoz képest. Az enyém egyébként ilyen, csak rosszul emlékeztem, nem 50-200x, hanem 10-150x
Ahhoz, hogy dolgozni is tudjunk a kamera alatt, hosszú gyújtótávolságú objektív kell, aminek viszont gyenge a mélységélessége. A mélységélesség a gyújtótávolság és az objektív fényerejének függvénye. Ha nagy mélységélességet akarunk, a fényerőt kell csökkenteni, aminek az a hátránya, hogy sötét lesz a kép. Ezt erős megvilágítással lehet kompenzálni.
Csak nézegetni akarsz alatta? Mert ha dolgozni, akkor komoly baj hogy időben késik a monitoron megjelenő kép. Így pld. forrasztani, hogy minden mozdulat kb. 1 sec. múlva jelenik meg a monitoron, nagyon zavaró. Én csináltam is egyet, jobb webkamera, és videokamera optika házasításából, ez jobb mint az olcsóbb mikroszkópkamerák, de ezt is használhatatlannak tartom mozgós munkára. Álló dolgot nézegetni pedig az ón csillogása miatt zavart nagyon. Talán a fény színével kellene variálni, nem tudom.
A csillogás nagyon nagy részét polarizált szűrővel ki lehet oltani. Fényképezőgépekre direkt lehet ilyen szűrőt venni.
Ti amugy nem favorizaljatok a sima egyszeru sztereomikroszkopokat? Nekem egy relative olcso Bresser Biorit van. Csak feny kell neki ha nincs eleg termeszetes es mar latok is barmit vele. Es dolgozni is lehet alatta. Nekem az alabbi kepeken van a megoldasom. Kicsit "ipari" de oda tekerem ahova akarom.
Ezt megpróbálom, ha tudok venni. Köszönöm.
Tomipapnak: Én nagyon favorizálnám, de csillagászati ár alatt még nem láttam. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2014
Ahogy most nezegettem, egy normalisabb usb mikroszkop is kerul 20-30.000Ft-ba. Akorul meg mar lehet venni olyat is ami nekem van a fenti kepeken.
Szia!
Frappáns kis sarok igazán,szerintem sokan elfogadnák.Gratula!
Sziasztok!
A mai szerzeményeim: hegesztőkesztyű, szerelőkesztyű, Peltor füldugó, Lux Optical védőszemüvegek. (a normál szemüveg formájú az tartalék) Mindegyik nagyon jónak tűnik egyenlőre, árban is, minőségben is. Ezek a cuccok főleg dobozolásnál lesznek hasznosak, az elektronikához kapcsolódó munkák közül.
Arra gondolsz ugye, mint fényképezőgépnél szűkebb blendénél nagyobb a mélységélesség, sötétebb a kép, de ez több fénnyel pótolható. Nem tudom, de szerintem a kameramikroszkópoknál -és webkameráknál- nincs fizikai blende állítási lehetőség. Akkor ezen sajnos nem lehet javítani.
Ez még messze van a csillagászati ártól... Bővebben: Link
Ellenben a képminősége kifogástalan. Pl ezt a videót is ezen keresztül csináltam: Bővebben: Link És ezeket a képeket is: Bővebben: Link Bővebben: Link És a valóságban sokkal jobb a minőség mint így a fényképezőt az okulár elé tartva.
Igen, arra gondolok. Valóban, ezeknél általában nincs fizikai blende. Miért? Ha kifejtem, akkor már megint moderálnak...
Annyit lehet tenni, hogy megkeressük azt a webkamrát, amihez lehet applikálni egy biztonsági kamera objektívet. Másik módszer, hogy már eleve biztonsági kamerát használunk, USB digitalizálóval. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2014
Nem kell azt digitalizálni sem. A kamera video outját rá kell kötni egy olyan kis hordozható kis lcdtévére, most fillérekért szórják ki őket, mert még analóg a tunerük, amit itthon már nem lehet használni.
Kész is az élőkép, szaggatásmentes, kb realtime.
Jól néz ki.Egyetlen "szépséghiba" az asztal mélysége,ha sokat foglalkozol TV-k javításával.A szék mennyire kényelmes?Szemezek már egy ideje egy ilyennel.
Nemrég vettem ezt a széket leárazva 20000Ft-volt legalacsonyabbra van állítva úgy használom nekem így jó na meg az asztalt én csináltam az én méreteimhez
Szerintem az asztal "mélységén" nem az alacsonyságát, hanem az asztallap faltól mért szélességét értette. Az jobb, ha szélesebb ilyen nagyméretű munkadaraboknál, ha el is akarsz férni rendesen.
Sziasztok! Holnap lesz 1 hete, hogy elkészült a műhelyasztalom! Kinek mi a véleménye róla? Mit kéne még javítani, mik a hiányosságok? Hogyan rendeznétek Ti be?
Üdv!
Amint látom elég nagy, nem lesz helyszűke hiányod, bár semmit nem írtál a szerszámkészlet, eszköz és műszerparkodról. Így egy kicsit nehéz bármit is válaszolni, de van egy aranyszabály, minden kézre essen és mindent jól láss, a többi már csak rajtad múlik. Üdv.
Ez igen így első ránézésre vagány lesz,ha majd belakod.
Köszönöm szépen! A fórumról merítettem az ötleteket, a dícséret meg a keresztapámnak/nagybácsimnak jár, ő volt az, aki kivitelezte. 2m a hosszabb rész, 1,10m a másik. A hosszabb lap mélysége 60cm, míg a rövidebbé 50cm. A rövid asztal hátlapjához erősített lapra lesznek fogók, csavarhúzók, stb. felaggatva. A polc műszereknek lett építve, de mivel elnéztem a méreteket, ezért oda fel kell rakni majd a labortápegységet is, így csak 2 kisebb műszernek lesz hely. (igazából a monitor helyére terveztem a tápot, annak tetejére pedig a monitort szerettem volna rakni, de túl nagy a takarás, így nem lesz megfelelő. A polc aljára lesz felerősítve az általam épített forrasztóállomás vezérlője, illetve bakelitra akarok felszerelni 220-as aljzatokat valamint 1 biztosítékot is (azt még nem tudom, hogy milyen legyen). Az egyik fiókot valószínűleg fel fogjuk osztani majd kis rekeszekre.
Alapjába véve már nagy szükségem volt erre az asztalra, mert a földszinten található kis szobába, ahol eddig voltam, mindig minden be volt dobálva, szóval helyem és nyugalmam nem volt. Ez most fenn van a szobámba, így itt nem lesz semmilyen mechanikai illetve nyák gyártós munka, ezeket továbbra is lenn fogom csinálni. Gyakorlatilag 3 hetet késett a Jézuska, nekem ezt hozta (egybecsatolva a születésnapi ajándékkal, ami meg 2 nappal Szenteste előtt volt)
Ez nagyon komoly.Ügyes volt a tervező meg az asztalos .
Nem csak az asztalodhoz, de a születésnapodhoz is gratulálok így utólag, ha már kiderült. Sok örömed legyen benne.
Nem akarom a kedved szegni, de a végeredmény funkcionalitása riasztóan pocsék.
Ha már megmutattad és véleményt kértél, akkor a sarokkialakítás a legfinomabb jelzőt választva is "szokatlan". Nevén nevezve totál rossz. Ésszerűtlen, a helyet nem használja ki, megközelíthetetlen ezért pakolhatatlan üregek vannak. Nagyjából minden hiba felfedezhető ezen a részen, amit el lehet követni. (Ha gyakorlott szakember segített a kivitelezésben, akkor adhatott volna néhány tanácsot. A sarok, egyébiránt mindig egy problémás rész, de azért ettől sokkal jobb megoldások léteznek. A jobb oldali asztal feletti "izé"-től urtikáriát kapok. Az egyik láb a monitor felét takarja ki, a másik meg a hasznos felület központjába lóg be. Ez így szörnyű. [/off] A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |