Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   314 / 579
(#) asasin válasza kicsi126 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Szia! Én úgy szoktam ezeket a kontakthibákat ki javítani mondjuk elég buta megoldás és gondolom hogy a fórumon is kritizálni fogják de én a potikat HA! szétszehetősek akkor én lakkbenzinnel szoktam tisztítani én így javítotam meg egy komplet keverőerősítőt és nagyon szépen szól de ha nem szétszehetős abban nem tudok segíteni mert arra nem tudok ilyen módszert
(#) zapkorte válasza asasin hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Nincs ebben semmi rossz, én kb. tíz éve szedtem szét a terta 529K-m potijait, és törölgettem ki lakkbenzines ronggyal. A mai napig tökéletesen működik mind, egy kicsit sem sercegnek.
A kontakt szprés fújkálás sajnos csak ideig-óráig tart, ha kiszárad a trutyi, megint a por lesz az úr. Az igazi a benzines törölgetés. A hullámváltók esetében pedig a már korábban írt CIF-es fényesre suvickolás, illetve hozzá nem férhető kontaktorok esetében a citromlébe áztatás.
Csak hát ezek nagyon nagy munkák... főleg, ha olyan készülékről beszélünk, ahol a hullámváltó érintkezőire építették fel az oszcillátor és modulátor tekercseket is...
(#) kicsi126 hozzászólása Jan 17, 2014 /

Köszönöm a válaszokat és várnám a továbbiakat is. Gondoltam én (és jól emlékeztem) hogy ez a spray dolog nem ok. Figyelmesen olvaslak benneteket és köszönöm. Kérdés hogy fogok hozzáférni a kapcsolóhoz. Ettől függ mennyire tudom rendbe tenni...
(#) elektroncso hozzászólása Jan 17, 2014 /

Sziasztok, megint én vagyok itt egy furcsa csatlakozóval. Korban szerintem megegyezik az előzővel. Maga a csatlakozó egy ipari 380 volt 16 amperes darab, brutális felépítéssel. 1,5 mm-es réz lemezből vannak hajtogatva a kontaktok, vastag bakelit doboz, és szinte törhetetlen vastagságú porcelán szerelőlap. Ez mikori lehet, nem tudja valami?
Az első képen látható hogy hogyan érkezett.
(#) zapkorte hozzászólása Jan 17, 2014 /

Ó-ó... egy Minerva zeneszekrény rajzát kerestem, és egy kisebb aranybányára bukkantam:
http://puppylinux.ath.cx:4085/webserver/Radio%20Schematics/index.htm
(#) gkari válasza kicsi126 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

A sasszi kiszerelését nem lehet megúszni.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Ez a 40-50-es évek aljzata. Az érintkezők foszforbronzból készültek.
(#) Janó bácsi hozzászólása Jan 17, 2014 / 2

Egy Standard Princ került a kezembe mostanság. Valami padlásról került elő, és inkább csak koszos, poros volt, ahhoz képest, hogy 1936-os gyártmány elég egyben van. Természetesen kifújtam, majd leszedtem a sassziról a leszedhetőket, meg kimaszkoltam ami rajta maradt, és lefújtam ezüsttel. Az aljából néhány mérés után kidobtam a hidegítő kondikat, meg az elkókat, és csináltam retró kinézetű újakat. Most rakom össze-felé, már megszólalt, de azért van még mit csinálni rajta. A skálát Anti barátom újította fel számítógépen, mert én ahhoz béna vagyok.
Egyenlőre ennyi, a többi a képeken.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Még képek
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Köszönöm, valahol megvan a hozzá való dugó is.
Ha valakit érdekel, tudok még feltenni, hasonló régi bakelit villanyszerelési segédanyagokat, van egy nagy dobozzal belőle.
(#) zapkorte válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Jé, azt hittem, régen elfogytak már az ilyenek a padlásokról...
(#) granpa válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Hogy Te milyen helyeken jársz, és miket találsz?! Nagyon 'vágod' ezeket, csak bámulok, meg sárgulok, bár ha ilyet találnék neked adnám.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1

Itt a videó a Princ-ről. Sajnos nem sikerült túl jól a felvétel, nem volt időm vacakolni vele, elnézést.
Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

A rádió viszont jól sikerült, szokás szerint igen szép lett. Gratulálok hozzá.
Egy dolgot viszont észrevettem, mintha nem jól lenne rajta a skálahúr, mert fordítva megy a mutató mint ahogy tekered a gombot.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Igazad is van, meg nem-is. A fényképek sajnos sokat csalnak színben, a többszöri átkonvergálás, meg a tömörítés miatt. Csináltam egy képet a régi skáláról, mellé téve az új (rontott) darabját. A régi skálán látszik, hogy a 80 év alatt a régi papír mennyire besárgult, ott ahol a felerősítő lemez alatt volt sokkal világosabb. De valószínű már az sem az eredeti szin. Így már látható milyen kicsi a különbség, szerintem az általunk készített nagyon hasonlíthat az eredetihez....
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Megtaláltam a dugót is, ha valakit érdekel tehetek fel róla fotót.
(#) elektroncso hozzászólása Jan 18, 2014 /

Megint én, megint egy muzeális villanyszerelési alkatrésszel. Ezúttal egy falra szerelhető forgókapcsoló a hatvanas évek közepe tájáról. Működőképes eredeti állapotába hozva. Nem tudom más hogy van vele, de nekem tetszenek ezek a szerelvények, az akkori szerelési stílus.
Tényleg, nem baj ha ilyen dolgokról teszek fel képeket?
(#) kristikoma válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Hova máshova tennéd, mint ide?
(#) fegyvermester válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Naná hogy jöhetnek
Ezeknek a régi szerelvények még volt stílusuk, na meg még anyagból készültek, nem úgy, mint sok mai cucc.
Mindig jó ilyeneket látni, sőt, vadászni rájuk
(#) elektroncso válasza fegyvermester hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Jó, akkor nekiállok körbefotózni, aztán bemutatóm a dolgaimat, elég sok van. Biztosítékok, lámpák, mágneskapcsolót, motorvédők, konnektorok és kapcsolók. A papáméknál is körül fogok nézni, őnáluk a házat 1965-ben építették át, az árvíz után ami a város három negyedét elmosta ma is lett volna egy szép kapcsolóm, csak kiderült hogy áram alatt van, és nem tudtuk leszerelni. Képek hamarosan.
15 évesen lelkesen gyűjtögetem ezeket a dolgokat.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Itt is van egy régi általam csak szobai három fázisú konnektornak keresztelt fali aljazat. Kicsit koszos, de ennek a megszerzésére nincs kilátás a közeljövőben.

akon.01.JPG

(#) wadember válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Apáméknál a pincében 1971 -óta teszi a dolgát hibátlanul a mai napig pedig minden nap használva van.
(#) elektroncso válasza wadember hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ezek strapabíró berendezések, a papáméknál van olyan is ami az 1965-ös árvíz után lett felszerelve, azóta működik, pedig szintén minden nap használva van.
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 20, 2014 /

Kedves Kollégák!
Van néhány régi rádiónk, főleg ORION-ok, amik műszakilag többnyire üzemképesek. A belső javításuk után a kávákat is illene rendbe tenni. A honlapot olvasva azt látom, hogy nagyon képzett társaság fórumozik, ezért kérlek benneteket, segítsetek abban, hogy a rádiók káváját gondos előkészítés után milyen megoldással lakkozzam. A politúrozást elég macerásnak tartom. Ti melyik megoldást alkalmazzátok?
Köszönöm a segítségeteket!
(#) zapkorte hozzászólása Jan 20, 2014 /

Budapest tévét van kedve valakinek restaurálgatni? Van itt kettő darab. Mind a kettő hiányos, egyiknek a képcsöve is törött. Van továbbá még egy ismeretlen, hiányos sasszi, talán orion delta lehet. Ingyen elvihetőek Pesterzsébetről.
(#) granpa válasza zapkorte hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Privátot küldtem.
(#) Janó bácsi válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Az elmúlt években sokan, és sokszor foglalkoztunk doboz felújításokkal, olvasd vissza a fórumot, ne keljen előröl kezdeni megint a leírásokat.
(#) Ferenc 47 hozzászólása Jan 20, 2014 /

Kössz. Janó bácsi! Megkeresem!
(#) gkari válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Valamint légy szíves képeket is feltenni!
(#) akos70 hozzászólása Jan 20, 2014 /

Sziasztok!
Egy ismeretlen gyártmányú régi hangszer beazonosításához szeretnék segítséget kérni, talán a benne található potik nyújthatnak némi támpontot legalább abban, melyik országban gyárthatták.
A potméterek "A" jelzésűek és mérés szerint lineárisak, ebből arra következtetek, hogy európában készült, a tengerentúliak pont fordítva vannak jelölve.
Hátha valaki találkozott már ilyennel valami régi készülékben.
Következő: »»   314 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem