Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 129
(#) Koleus válasza Szirty hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Szia Szirty.

A "sajna" nem az OS/2 ellen szólt (habár nem használtam, csak a féltestvérét Win 3.11), csupán a kialakult helyzetre vonatkozik. Az OS/2-nek nincs semmilyen támogatása az aktuális laptopokhoz/gépekhez , nem telepíthető, marad valamilyen VM. Míg a PLC-k és HMI-k működnek 20-25 évig is, addig az IT szektorban ennyi idő alatt a hw és sw is lecsrélődött 5-ször. Kár, hogy maguk a gyártók nem adnak megoldást az ilyen tipusú gondokra, az aktuális szoftvereikben nincs támogatás a régi rendszerekhez.
Marad a nyüglődés, mert van ami csak DOS, v. csak XP, v. csak 32 bit alatt fut...

Ezért én is elnézést kérek, elég siránkozósra sikeredett, és te is tisztában vagy a helyzettel.
De olyan jó esett leírni
(#) sanya válasza Koleus hozzászólására (») Jan 11, 2014 /

Köszönöm a válaszokat .
Megpróbálok vele én is küzdeni.
Ahogy írod , az SW lecserélődik néhányszor , de egy jól átgondolt HW még sok évig képes működni.
Ennek ellenére a gyártó szerint vegyél újat , neki ez az érdeke .
Ezt mindannyian tudjuk.
Küzdünk is vele....
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jan 12, 2014 /

Sziasztok! Szeretném olyanokkal felvenni a kapcsolatot, akik nem csak alapfokon foglalkoznak Allen-Bradley gépekkkel. Előre is köszönöm. Üdv.: Yoe
(#) artiny hozzászólása Jan 14, 2014 /

Helotok!
Tudnatok ajanlani PLC programozashoz valamiylen magyar nyelvu ,neten elerheto tanulasi segedanyagot

(suliban RSLogix 5000 simulacios programban AllenBradley hasznalunk) - amibol feltudnak keszulni vizsgara?

varhato peldak:
egyszerubb rakodos programok irasa
megrajzolt abrak,bitek ertelmezése
idozitok , equ hasznalata >>valami hasonlokat kellene elsajatitani
(#) Szirty válasza artiny hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Szevasz artiny!

Idézet:
„Tudnatok ajanlani PLC programozashoz valamiylen magyar nyelvu ,neten elerheto tanulasi segedanyagot”

A saját oldalamat tudom csak ajánlani, ami épp erről szól, de főleg Siemens PLC témában.

Idézet:
„egyszerubb rakodos programok irasa
megrajzolt abrak,bitek ertelmezése
idozitok , equ hasznalata >>valami hasonlokat kellene elsajatitani”

Éppen ilyenek vannak ott (teljes gyakorló szimulációk is) de sajnos nem AB. Valamennyit mégis segíthet, nézz rá.
(#) mrobi hozzászólása Jan 15, 2014 /

Sziasztok.

CX-programmerben programozok egy CP1H típusi Omron PLC-t. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy egyes regisztereknek tudjak adni kezdő értéket. Pl: A W10.04-et egybe kellene billentenem. Ez lenne az alap állapota. Arra gondoltam, hogy a programot a második szekcióba rakom, és az első szekcióban lefuttatok egy érték beállító részt, ami ha a végére ért, reteszeli saját magát, ezzel elérve azt, hogy csak egyszer fusson le. Nem szép megoldás, de nekem ez jutott eszembe elsőre. Ti mit javasolnátok?
(#) lukacsp válasza mrobi hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Legegyszerűbben a csatolt kép szerint tudod.
Az A200.15 az ún. "first cycle flag", ami reset után egy teljes ciklusig van on-ban, utána off-ban van.
(A típus intterrupt képességeiről nem tudok sokat, mert még nem használtam. Lehet, hogy azzal is meg lehet oldani - elegánsabban.)
(#) mrobi válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Köszönöm. Jó a megoldás. Beszéltem a tanárommal. Ő azt mondja hogy ezzel szokta ős is megoldani az inicializálást. Azt mondta ennél elegánsabb megoldás nincs.
(#) Szirty válasza mrobi hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Üdv mrobi!

Attól függ mikor (milyen esemény hatására) akarod végrehajtani az inicializálást.
(#) mrobi válasza Szirty hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Üdv Szirty!

Az inicializálást közvetlenül az indulás után szeretném végrehajtani. Szerintem ez a megoldás jó, de bármilyen egyéb ötletre vevő vagyok.
(#) Szirty válasza mrobi hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

mrobi!

Nem fogalmaznál kicsit konkrétabban? Minek az elindulása után és mennyivel utána?
(#) mrobi válasza Szirty hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Közvetlenül a PLC bekapcsolása után azonnal kellett a W10.04-es bitet egybe billentenem.
(#) majzi hozzászólása Jan 17, 2014 /

Üdvözlök minden fórumtagot!

Előre megfontolt szándékkal vásároltam egy (talán) JOT gyártmányú PLC kezelő modult. OMRON vezérlőhöz szeretném használni. CPM1 ill. CPM1A lenne a PLC és CIF01-en keresztül szeretném csatlakoztatni a kezelőt. Ez állítólag tudja az RS232-es és az RS485-ös protokollt is és működtették OMRON PLC-vel. Én PLC programot még csak kijelző nélkülit írtam ahol nem volt szükség külső beavatkozásra. Most kicsit bonyolultabb lenne a feladat és ha lehet, ezzel szeretném megcsinálni. Sajnos semmilyen információm sincs a vett kezelőről. Bármilyen segítséget megköszönnék ezzel kapcsolatban. Próbálok feltenni néhány képet a szóban forgó modulról. Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat.

Majzinger
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
(#) Szirty válasza mrobi hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Helló mrobi!

Idézet:
„Közvetlenül a PLC bekapcsolása után azonnal kellett a W10.04-es bitet egybe billentenem.”

Akkor az a legjobb megoldás, amit lukacsp javasolt.

Azonban így nem csak bekapcsoláskor fog bebillenni, hanem minden olyan egyéb alkalommal is, amikor a PLC program futni kezd (STOP->RUN vagy STOP->MONITOR üzemmód átmenet).
(#) Szirty válasza majzi hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Üdv majzi!

Hogyan fogod ezt felprpgramozni? Van hozzá szoftvered? Vagy a gombjai segítségével is lehet?

Idézet:
„Ez állítólag tudja az RS232-es és az RS485-ös protokollt is és működtették OMRON PLC-vel.”

Az RS232, RS422 nem protokoll, az csak a fizikai "réteg" meghatározása. Tehát ha azt mondja valaki, hogy RS232, abból egy dolgot lehet megtudni: Azt, hogy a jelátvitel soros, full duplex, aszimmetrikus +/12V-os jelekkel történik, és hogy milyen egyéb jelek vannak még. Ilyen fizikai kapcsolaton (amit az RS232 megnevezés meghatároz) szinte bármilyen protokollal lehet kommunikálni (bár sokat ezek köüzül nincs értelme RS232-re erőltetni).
Más szóval az RS232 megmondja milyen fizikai jelek vannak, a protokoll meg azt, hogy a kapcsolaton át áramló jelek mit jelentenek.

Az hogy volt köze Omron PLC-hez, pozitív, mert akkor megoldható amit szeretnél, már csak az a kérdés hogyan... Valószínűleg HostLink protokollt használt Omronhoz.
Nem lesz könnyű dolgod ezzel az eszközzel...
(#) smoky hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok!

Van valakinek működő LM35 hőmérséklet érzékelő illesztése 0-10V úgy hogy negatív irányba is mér.
Külső hőmérsékletet akarok vele mérni és eddig nagyon bevált ez a hőérzékelő.
(#) smoky válasza smoky hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Van egy ilyen illesztőm (melléklet). Ez szuperul beválik csak negatív irányba nem mér.
Végül is meg próbáltam már úgy, hogy a hőmérő GND kimenetét egy diódán keresztül kötöttem föld pontra. Ekkor a hőmérő kimenetén negatív irányba is kijön a jel, de az erősítőn szimulációba már nem futott le.
(#) Glitter válasza smoky hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Próbáld meg a moeller easy plc-t, van rajta analóg bemenet úgy tudom pont ilyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) smoky válasza Glitter hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Nekem igazából egy sematikus rajzra van szükségem.
A PLC -nek van analóg 0-10V bemenete. Erre szeretnék egy illesztő áram kört.
Tehát ha jól számolok az LM35 -50 től +150 fokig mér az 200fok hő különbség 10V jelben ez aszt jelenti hogy 0 alatti hőmérséklet 2,5V alatt van míg ez főlőt 1-150 C fokig.
(#) majzi válasza Szirty hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Üdv Szirty!

Köszönöm a hozzászólást, kicsit okosabb lettem. Sajnos még én sem tudom miképpen fogom tudni használni ezért próbáltam érdeklődni hogy valaki ismeri-e, dolgozott ilyennel, esetleg van hozzá programja. Hátha szerencsém lesz.
(#) mrobi válasza Szirty hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Köszi!

Más: még mindig CP1H. NS terminálra kell készítenem képernyő képet. 8db munkahengert kell rajta elhelyeznem. A lényeg, hogy látszódjon, hogy kint, vagy bent van a munkahenger. Ezt a 'consecutive line drawing'-al meg is oldottam. Meg kell neki adni a koordinátákat. Arra gondoltam, hogy készítek egy funkciós blokkot. Lenne 9db bemenete. Az első 8 lenne a koordináta, a 9. pedig egy kezdő cím. Ettől a címtől kezdve kellene elhelyeznem a 8 koordinátát. Ehhez viszont valamiféle indirekt címzés kellene. Ezt hogy tudnám kivitelezni?
(#) lukacsp válasza mrobi hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Tegyük fel, hogy a D100 a pointer. A D100 tartalma #0150.
Indirekt címzéshez csak annyit kell tenni, hogy mondjuk azt mondom:
MOV #0001 *D100
Akkor ez az utasítás azt fogja csinálni, hogy a #0001 konstanst beteszi a D150 memória szóba.

Tehát végső soron a * előtét jelenti azt, hogy abban a D-ben egy pointer van.
(#) Szirty válasza mrobi hozzászólására (») Jan 22, 2014 / 1

Üdv!

Nos lukacsp fórumtárs megírta a lényeget, de annyival kiegészíteném, hogy:

- Az említett indirekt címzést csak DM memóriaterületre lehet alkalmazni, tehát nem írhatsz olyat, hogy *6 vagy *T20.

- A * prefixumú pointer azt feltételezi, hogy a megadott számú DM memória rekeszben lévő cím BCD formátumú, tehát a címet BCD számkként kell kezelned. Avagy #-el kell megadnod a konstans értékeket, cím számításához BCD műveleteket kell használnod! Ha ezt nem veszed figyelembe, akkor hibát fogsz kapni, vagy elcímzed magad.

- Hasonlóan csak DM területre alkalmazható indirekt címzési mód a @ prefixumú pointer, ami a fentihez hasonló, de a hivatkozott DM tartalmát bináris számként kezeli, így a konstansok megadásánál és a cím számításoknál ennek megfelelő utasításokkal kell dolgoznod.

- Az indirekt címzés harmadik módja az index regiszteres címzés, ahol 15 címző regiszter van fenntartva (IR00-IR15) a pointerek számára. Ezekkel való címzéshez külön címzésmód tartozik és külön utasítások szolgálnak az index regiszterek kezelésére. Operation manualban külön fejezet foglalkozik a használatával (191. oldal). Ezzel nem csak DM területek címezhetők.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) hbal hozzászólása Jan 22, 2014 /

Sziasztok!
OMRON CJ1M PLC-hez szeretnék olyan soros porti kábel rajzot kérni, ami garantáltan működik.
Köszönöm!
(#) mrobi válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Szia/Sziasztok!

Köszi!

Szirty: Neked is köszönöm a kimerítő választ. Szerintem a második megoldás lesz a nyerő.

Szerk.: Ez funkciós blokkban érdekes lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
(#) lukacsp válasza hbal hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Szia!
A csatolt kép szerint készítsd el a kábelt. Csak annyi tévedés van rajta a doksi készítő részéről, hogy a PC oldalon anya csati kell. Egyébként ez a kábel CJ, CQM, CPM, CS, CJ, CV típusokhoz egyaránt sikerrel használható.

(A bekötés a W393-E1-14 dokumentációban található.)

Omron-PC.JPG

(#) hbal válasza lukacsp hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Köszönöm!
(#) tornyaid hozzászólása Feb 1, 2014 /

sziasztok
egy kérdés házi USB/PPI siemens S7-200 hoz kábelt lehet készíteni?
(#) hbal hozzászólása Feb 2, 2014 /

Sziasztok!
A következő a problémám:
9.03-as verziójú CX-Programmerem van, viszont szeretnék OMRON CJ2M-et programozni, amihez ha jól tudom minimum 9.2-es verzió kell. Hogyan, illetve honnan tudom frissíteni?
(az auto update felejtős, mert a frissítéshez hiányzik pár adat, amit meg kell adni )
A kényesebb válaszokat privát üzenetben!
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
(#) spiler2 hozzászólása Feb 17, 2014 /

Sziasztok!

Kezdő plc-s lennék, és szeretnék kérdezni egy-két dolgot.
Van-e olyan plc ami egyéb modul nélkül, valamilyen szenzorral tud 3-4 hőmérsékletet mérni.

pl:
1. kazán füstgáz érzékelő hőm. vagy kazán előre menő víz hőm. mérés
2. puffer hőm. mérés
3. külső hőmérséklet mérése (hány fok van kint)
Most a hőmérséklet mérés lenne a lényeg...

Vagy ezt az egységet pt100 hozzá lehet kötni bármelyik plc-hez hőmérséklet méréshez?
Ehhez milyen szenzort érdemes hozzákötni, hogy aránylag költséghatékony legyen a rendszer?

Azért gondoltam erre, mert amúgy elég szép ára van egy 2 csatornás hőmérő modulnak plc-hez.
Ezzel azért jobban kijönnék...

Nem biztos, hogy a plc a legjobb vagy legköltséghatékonyabb megoldás arra amit kigondoltam, ezért szeretném kikérni a véleményeteket.

Előre is köszi a segítséget
spiler
Következő: »»   63 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem