Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Szia Szirty.
A "sajna" nem az OS/2 ellen szólt (habár nem használtam, csak a féltestvérét Win 3.11), csupán a kialakult helyzetre vonatkozik. Az OS/2-nek nincs semmilyen támogatása az aktuális laptopokhoz/gépekhez , nem telepíthető, marad valamilyen VM. Míg a PLC-k és HMI-k működnek 20-25 évig is, addig az IT szektorban ennyi idő alatt a hw és sw is lecsrélődött 5-ször. Kár, hogy maguk a gyártók nem adnak megoldást az ilyen tipusú gondokra, az aktuális szoftvereikben nincs támogatás a régi rendszerekhez. Marad a nyüglődés, mert van ami csak DOS, v. csak XP, v. csak 32 bit alatt fut... Ezért én is elnézést kérek, elég siránkozósra sikeredett, és te is tisztában vagy a helyzettel. De olyan jó esett leírni
Köszönöm a válaszokat .
Megpróbálok vele én is küzdeni. Ahogy írod , az SW lecserélődik néhányszor , de egy jól átgondolt HW még sok évig képes működni. Ennek ellenére a gyártó szerint vegyél újat , neki ez az érdeke . Ezt mindannyian tudjuk. Küzdünk is vele....
Sziasztok! Szeretném olyanokkal felvenni a kapcsolatot, akik nem csak alapfokon foglalkoznak Allen-Bradley gépekkkel. Előre is köszönöm. Üdv.: Yoe
Helotok!
Tudnatok ajanlani PLC programozashoz valamiylen magyar nyelvu ,neten elerheto tanulasi segedanyagot (suliban RSLogix 5000 simulacios programban AllenBradley hasznalunk) - amibol feltudnak keszulni vizsgara? varhato peldak: egyszerubb rakodos programok irasa megrajzolt abrak,bitek ertelmezése idozitok , equ hasznalata >>valami hasonlokat kellene elsajatitani
Szevasz artiny!
Idézet: „Tudnatok ajanlani PLC programozashoz valamiylen magyar nyelvu ,neten elerheto tanulasi segedanyagot” A saját oldalamat tudom csak ajánlani, ami épp erről szól, de főleg Siemens PLC témában. Idézet: „egyszerubb rakodos programok irasa megrajzolt abrak,bitek ertelmezése idozitok , equ hasznalata >>valami hasonlokat kellene elsajatitani” Éppen ilyenek vannak ott (teljes gyakorló szimulációk is) de sajnos nem AB. Valamennyit mégis segíthet, nézz rá.
Sziasztok.
CX-programmerben programozok egy CP1H típusi Omron PLC-t. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy egyes regisztereknek tudjak adni kezdő értéket. Pl: A W10.04-et egybe kellene billentenem. Ez lenne az alap állapota. Arra gondoltam, hogy a programot a második szekcióba rakom, és az első szekcióban lefuttatok egy érték beállító részt, ami ha a végére ért, reteszeli saját magát, ezzel elérve azt, hogy csak egyszer fusson le. Nem szép megoldás, de nekem ez jutott eszembe elsőre. Ti mit javasolnátok?
Legegyszerűbben a csatolt kép szerint tudod.
Az A200.15 az ún. "first cycle flag", ami reset után egy teljes ciklusig van on-ban, utána off-ban van. (A típus intterrupt képességeiről nem tudok sokat, mert még nem használtam. Lehet, hogy azzal is meg lehet oldani - elegánsabban.)
Köszönöm. Jó a megoldás. Beszéltem a tanárommal. Ő azt mondja hogy ezzel szokta ős is megoldani az inicializálást. Azt mondta ennél elegánsabb megoldás nincs.
Üdv mrobi!
Attól függ mikor (milyen esemény hatására) akarod végrehajtani az inicializálást.
Üdv Szirty!
Az inicializálást közvetlenül az indulás után szeretném végrehajtani. Szerintem ez a megoldás jó, de bármilyen egyéb ötletre vevő vagyok.
mrobi!
Nem fogalmaznál kicsit konkrétabban? Minek az elindulása után és mennyivel utána?
Közvetlenül a PLC bekapcsolása után azonnal kellett a W10.04-es bitet egybe billentenem.
Üdvözlök minden fórumtagot!
Előre megfontolt szándékkal vásároltam egy (talán) JOT gyártmányú PLC kezelő modult. OMRON vezérlőhöz szeretném használni. CPM1 ill. CPM1A lenne a PLC és CIF01-en keresztül szeretném csatlakoztatni a kezelőt. Ez állítólag tudja az RS232-es és az RS485-ös protokollt is és működtették OMRON PLC-vel. Én PLC programot még csak kijelző nélkülit írtam ahol nem volt szükség külső beavatkozásra. Most kicsit bonyolultabb lenne a feladat és ha lehet, ezzel szeretném megcsinálni. Sajnos semmilyen információm sincs a vett kezelőről. Bármilyen segítséget megköszönnék ezzel kapcsolatban. Próbálok feltenni néhány képet a szóban forgó modulról. Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat. Majzinger A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Helló mrobi!
Idézet: „Közvetlenül a PLC bekapcsolása után azonnal kellett a W10.04-es bitet egybe billentenem.” Akkor az a legjobb megoldás, amit lukacsp javasolt. Azonban így nem csak bekapcsoláskor fog bebillenni, hanem minden olyan egyéb alkalommal is, amikor a PLC program futni kezd (STOP->RUN vagy STOP->MONITOR üzemmód átmenet).
Üdv majzi!
Hogyan fogod ezt felprpgramozni? Van hozzá szoftvered? Vagy a gombjai segítségével is lehet? Az RS232, RS422 nem protokoll, az csak a fizikai "réteg" meghatározása. Tehát ha azt mondja valaki, hogy RS232, abból egy dolgot lehet megtudni: Azt, hogy a jelátvitel soros, full duplex, aszimmetrikus +/12V-os jelekkel történik, és hogy milyen egyéb jelek vannak még. Ilyen fizikai kapcsolaton (amit az RS232 megnevezés meghatároz) szinte bármilyen protokollal lehet kommunikálni (bár sokat ezek köüzül nincs értelme RS232-re erőltetni). Más szóval az RS232 megmondja milyen fizikai jelek vannak, a protokoll meg azt, hogy a kapcsolaton át áramló jelek mit jelentenek. Az hogy volt köze Omron PLC-hez, pozitív, mert akkor megoldható amit szeretnél, már csak az a kérdés hogyan... Valószínűleg HostLink protokollt használt Omronhoz. Nem lesz könnyű dolgod ezzel az eszközzel...
Sziasztok!
Van valakinek működő LM35 hőmérséklet érzékelő illesztése 0-10V úgy hogy negatív irányba is mér. Külső hőmérsékletet akarok vele mérni és eddig nagyon bevált ez a hőérzékelő.
Van egy ilyen illesztőm (melléklet). Ez szuperul beválik csak negatív irányba nem mér.
Végül is meg próbáltam már úgy, hogy a hőmérő GND kimenetét egy diódán keresztül kötöttem föld pontra. Ekkor a hőmérő kimenetén negatív irányba is kijön a jel, de az erősítőn szimulációba már nem futott le.
Próbáld meg a moeller easy plc-t, van rajta analóg bemenet úgy tudom pont ilyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
Nekem igazából egy sematikus rajzra van szükségem.
A PLC -nek van analóg 0-10V bemenete. Erre szeretnék egy illesztő áram kört. Tehát ha jól számolok az LM35 -50 től +150 fokig mér az 200fok hő különbség 10V jelben ez aszt jelenti hogy 0 alatti hőmérséklet 2,5V alatt van míg ez főlőt 1-150 C fokig.
Üdv Szirty!
Köszönöm a hozzászólást, kicsit okosabb lettem. Sajnos még én sem tudom miképpen fogom tudni használni ezért próbáltam érdeklődni hogy valaki ismeri-e, dolgozott ilyennel, esetleg van hozzá programja. Hátha szerencsém lesz.
Köszi!
Más: még mindig CP1H. NS terminálra kell készítenem képernyő képet. 8db munkahengert kell rajta elhelyeznem. A lényeg, hogy látszódjon, hogy kint, vagy bent van a munkahenger. Ezt a 'consecutive line drawing'-al meg is oldottam. Meg kell neki adni a koordinátákat. Arra gondoltam, hogy készítek egy funkciós blokkot. Lenne 9db bemenete. Az első 8 lenne a koordináta, a 9. pedig egy kezdő cím. Ettől a címtől kezdve kellene elhelyeznem a 8 koordinátát. Ehhez viszont valamiféle indirekt címzés kellene. Ezt hogy tudnám kivitelezni?
Tegyük fel, hogy a D100 a pointer. A D100 tartalma #0150.
Indirekt címzéshez csak annyit kell tenni, hogy mondjuk azt mondom: MOV #0001 *D100 Akkor ez az utasítás azt fogja csinálni, hogy a #0001 konstanst beteszi a D150 memória szóba. Tehát végső soron a * előtét jelenti azt, hogy abban a D-ben egy pointer van.
Üdv!
Nos lukacsp fórumtárs megírta a lényeget, de annyival kiegészíteném, hogy: - Az említett indirekt címzést csak DM memóriaterületre lehet alkalmazni, tehát nem írhatsz olyat, hogy *6 vagy *T20. - A * prefixumú pointer azt feltételezi, hogy a megadott számú DM memória rekeszben lévő cím BCD formátumú, tehát a címet BCD számkként kell kezelned. Avagy #-el kell megadnod a konstans értékeket, cím számításához BCD műveleteket kell használnod! Ha ezt nem veszed figyelembe, akkor hibát fogsz kapni, vagy elcímzed magad. - Hasonlóan csak DM területre alkalmazható indirekt címzési mód a @ prefixumú pointer, ami a fentihez hasonló, de a hivatkozott DM tartalmát bináris számként kezeli, így a konstansok megadásánál és a cím számításoknál ennek megfelelő utasításokkal kell dolgoznod. - Az indirekt címzés harmadik módja az index regiszteres címzés, ahol 15 címző regiszter van fenntartva (IR00-IR15) a pointerek számára. Ezekkel való címzéshez külön címzésmód tartozik és külön utasítások szolgálnak az index regiszterek kezelésére. Operation manualban külön fejezet foglalkozik a használatával (191. oldal). Ezzel nem csak DM területek címezhetők. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Sziasztok!
OMRON CJ1M PLC-hez szeretnék olyan soros porti kábel rajzot kérni, ami garantáltan működik. Köszönöm!
Szia/Sziasztok!
Köszi! Szirty: Neked is köszönöm a kimerítő választ. Szerintem a második megoldás lesz a nyerő. Szerk.: Ez funkciós blokkban érdekes lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2014
Szia!
A csatolt kép szerint készítsd el a kábelt. Csak annyi tévedés van rajta a doksi készítő részéről, hogy a PC oldalon anya csati kell. Egyébként ez a kábel CJ, CQM, CPM, CS, CJ, CV típusokhoz egyaránt sikerrel használható. (A bekötés a W393-E1-14 dokumentációban található.)
sziasztok
egy kérdés házi USB/PPI siemens S7-200 hoz kábelt lehet készíteni?
Sziasztok!
A következő a problémám: 9.03-as verziójú CX-Programmerem van, viszont szeretnék OMRON CJ2M-et programozni, amihez ha jól tudom minimum 9.2-es verzió kell. Hogyan, illetve honnan tudom frissíteni? (az auto update felejtős, mert a frissítéshez hiányzik pár adat, amit meg kell adni ) A kényesebb válaszokat privát üzenetben! Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2014
Sziasztok!
Kezdő plc-s lennék, és szeretnék kérdezni egy-két dolgot. Van-e olyan plc ami egyéb modul nélkül, valamilyen szenzorral tud 3-4 hőmérsékletet mérni. pl: 1. kazán füstgáz érzékelő hőm. vagy kazán előre menő víz hőm. mérés 2. puffer hőm. mérés 3. külső hőmérséklet mérése (hány fok van kint) Most a hőmérséklet mérés lenne a lényeg... Vagy ezt az egységet pt100 hozzá lehet kötni bármelyik plc-hez hőmérséklet méréshez? Ehhez milyen szenzort érdemes hozzákötni, hogy aránylag költséghatékony legyen a rendszer? Azért gondoltam erre, mert amúgy elég szép ára van egy 2 csatornás hőmérő modulnak plc-hez. Ezzel azért jobban kijönnék... Nem biztos, hogy a plc a legjobb vagy legköltséghatékonyabb megoldás arra amit kigondoltam, ezért szeretném kikérni a véleményeteket. Előre is köszi a segítséget spiler |
Bejelentkezés
Hirdetés |