Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Építsünk univerzális akkutöltőt!
Lapozás: OK   2 / 2
(#) nyitraitomi hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Itt a rajz!
Persze lehet némi változtatást eszközölni rajta, mert a referenciafeszültségek egyenlőre tápfeszültség-függőek!
(#) Szikra Lacika hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Sziasztok. A nagy lomtalanításban találtam egy régi magyar akksitöltőt csak annyi a betegsége hogy kivágtakbelőle pár dolgot. Szerintem a Graetz híd és kondik hiányoznak. Képek alul.
(#) kadarist válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Szia!
Kondenzátorra nincs szükség akkutöltéshez.
(#) Szikra Lacika válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Akkor csak egy Graetz-re lesz szükségem ha minden igaz. Most jut eszembe hogy csak ha tápot csinálok belőle akkor kellenek a pufferek. Csak nem tudom melyik vezeték mi lenne.
(#) kadarist válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
A primer (230V) bekötése egyértelmű. A szekundert meg kiméregeted multiméterrel meg 24V-os lámpával.
(#) Szikra Lacika hozzászólása Márc 1, 2011 /
 
Az a baj hogy nem csak 24V-ot lehet vele tölteni hanem 6-12-t is. Azt sem tudom mi lenne az a ^ jel a számok felett.
(#) proli007 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Hello!
Miért baj? Ebben vélhetően egy elég jó UBT (Univerzális Beépíthető Transzformátor) trafó van, ami 24V-ot és 10A tud. (Bár az adatlap 500VA-e még ennél is többre utal)
A ^ jel nem tudom mit jelent, ezt csak az tudná, aki használta a töltőt. De lehet a 12V az pufferüzemet, a 12^ pedig csúcsra töltést (tényleges feltöltést) jelentette.
Inkább vedd ki a trafót, pucold meg, és nézd meg hány leágazás van rajta. Ezt a trafót, elég sok feszültség értékkel (leágazással) készítették. Azonos tekercselő huzallal, így minden leágazása (kimenti feszültsége) azonos árammal terhelhető..
üdv! proli007
(#) Szikra Lacika válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Szia!
Megnéztem. Felül 7 db vezeték jön ki van rajtuk kis cédula is.és ez van rá írva 0V...6V. Lent ami a Yaxley kapcsolóra megy az 5V 11V 15V 19V 32V van írva. Most néztem bele jobban és látom hogy lehetett állítani a töltő áramot is, csak sajnos az hiányzik belőle gondolom anno valaki kiszerelte. Lényegében a Yaxley kapcsolónál van egy szabad láb gondolom az a kimenete a kapcsolónak és nincs semmi kötve a + és - kimenetekre sem emelett van 7db kóbor vezetékem. Röviden ennyi
(#) proli007 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Hello!
Nem tudom mi volt a dobozban eredetileg, de lehet valaki itt ismeri. Minden estre bármit bele lehet építeni, ami benne volt, azzal meg nem érdemes foglalkozni..
üdv! proli007
(#) Szikra Lacika válasza proli007 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Én arra gondoltam hogy a 7 kimenet 7 különböző Amperú lehet és így lehetett állítani a töltő áramot. Persze ez csak egy elképzelés. Mondjuk nem lényeges hogy állítani tudjam az áramerősségét úgy is jó lenne ha csak 2 pontban tudnám, 6V-on kisebb A-on töltődjön ha motorakksit akarok tölteni a többi mehetne 10A-on is.
(#) proli007 válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Hello!
Ez csak egy trafó. De 12V-os aksinál, a trafó leágazásokkal be tudod állítani a szükséges töltőáramot. A 6V-os aksinál, meg átkapcsolsz 6V-ra, és sorba kötsz vele egy izzót, ami korlátozza az áramot a kis aksi töltésénél. És már kész is vagy. (Persze egyenirányító minden képen kell.) Természetesen így csak felügyelet alatt töltheted az aksit, a töltés végfeszültségéig. Vagy a trafón akkora feszültséget állítasz be, ami nem tölti túl, de ekkor a töltés végén nagyon kicsi lesz az áram és elhúzódik a töltés.
- Vagy készítesz hozzá, egy "feszültség felügyelőt" pld. ezt.
- Vagy építesz hozzá, egy komplett töltőt.
üdv! proli007
(#) Kaszagabor hozzászólása Szept 23, 2012 /
 
Építeni akarok egy univerzális akkumulátortöltőt. Elkészítettem a saját elképzelésem alapján egy kapcsolási rajzot, amit 1-2 meglévő alkatrész köré építettem fel.

Valaki áttudná nézni, hogy a rajz megállja -e a helyét a valóságban is.
Hogyan tudnám a rajzot leegyszerűsíteni? Ha valakinek van ötlete kérem írjon.
(#) proli007 válasza Kaszagabor hozzászólására (») Szept 23, 2012 /
 
Hello!
Némi infót is írhattál volna az elképzelésedhez. Mit tölt "univerzálisan" a töltő? Minek ennyi relé, minek a K2-K3 párhuzamosan. Hogy működik az Q1 mint áramgenerátor (mert talán az, csak nem látom miért működne). Jumper-eket betetted, de sem átkötve, sem megmagyarázva nincs mire jó. Mitől fog behúzni K2-3 ha .stb.IC4-nek van tápfesz adva? stb..
üdv! proli007
(#) Kaszagabor hozzászólása Szept 24, 2012 /
 
heló
A töltőt 12V-os ólom és zselés akkumulátorok töltésére terveztem.
K2-K3 azért van párhuzamosan mert a záróérintkező csak így bírja el ennél a típusnál (RT314012) a 17A -os töltőáramot. Q1 -el állítom a töltőáramot, a jumper-ek azért vannak berakva mert a gyári javaslat szerint a GS feszálításnál a poti nem a GND-re van kötve.
Szerintem így nemjó, de meghagytam az opciót + ha nem jó akkor a jumper-al letudom húzni a GND-re. Ez még kicsit kérdéses számomra, de majd elvégzek 1 tesztet.

Müködési vázlat:
K6-al párhuzamosan jön az akksi, ha az akkut megfelelő polaritással kötik be akkor az meghúz.
Ezáltal az 1 nyomógombos be ki kapcsolót reteszeli (Q2, Q3, Q4).Valamint D11 LED átvált zöldre.
S4 kapcsolóval lehet kiválasztani, h ólom vagy zselés aksit akarunk tölteni. Ez ad tápfesz IC2 vagy IC 4 nek. (már talaáltam is 1 hibát ). A 2 IC felügyeli a töltés folyamatát. Q1-el állítom a töltőáramot. S2-vel állítom durván az áramkorlátot, P6, 7, 8-al álítom a korlát határát.
P5-el állítom finoman a töltőáramot.A töltési folyamat S3-al indítható el állítható le.

Mellékelem a javított rajzot
(#) proli007 válasza Kaszagabor hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Hello!
Csak külön az áramgenerátort rajzold le légy szíves. (Csak egy állásban, Jumper-ek és kapcsolók nélkül. "Tupírozni akkor lehet, mikor már kinőtt az ember haja!") Mert az számomra most is homály. Csak nem a GS feszültségével szeretnéd beállítani a töltőáramot? Mert Shunt ellenállást nem látok.
Amúgy most a 17A a D12-őn keresztül megy ki és csak egy Fet lesz bele 17A-ra? Az vicces lesz.
üdv! proli007
(#) Kaszagabor hozzászólása Szept 25, 2012 /
 
Hali!
Kösz az észrevételt korrigáltam.
IRLZ24 N datashett 6.oldal lap aljáról másoltam a kapcsolást.
(#) proli007 válasza Kaszagabor hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Hello!
- Az igaz, hogy a Fet kimeneti karakterisztikája áramgenerátor jellegű, de nem szoktak erre hagyatkozni szinte sehol. A karakterisztika igen feszültség és hőfokfüggő. Bár minél közelebb vagyunk a végáramhoz, annál kevésbé, a telítés miatt.
- Ha tölteni szeretnénk az aksit, akkor annak feszültsége 12..15V között változik majd. Ez 3V többletfeszültséget jelent. Valamint a Fet kimeneti karakterisztikájából látható, hogy minimum még 1..2V DS feszültségre is szükség van. Ez már 4..5V feszültség. Ha a tápfeszültséget egyszerű trafó-dióda-kondi-val állítod elő, az sem lesz stabil, vagy is kb. 5% feszültségesését kell figyelembe venni. Ez újabb 1V feszültségesést jelent, a most már 19..20V tápnál. Nos, és ekkor precízen 21V egyenre kell méretezni a trafót, a maximális terhelés mellett..
Most már 12V aksi feszültség esetén, 9V a feszültség különbség. 10A töltőáram esetén, ez 90W eldisszipált hőt jelent. Hogy fogja kibírni az egy szem tranyó, a két Weller pákányi hőt? Ha a hűtőborda hőmérséklete 30 fokról 80fokra emelkedhet, akkor 1,8W/K hűtésű borda kell. Ha több tranyót párhuzamosan kötsz, azok között a küszöbfeszültségek szórása miatt nem oszlik el egyenletesen az áram..
- Nem vetted figyelembe, hogy a Fet forrása, az aksi pozitív feszültségén van. A Gate feszültségnek ehhez képest kell plusz 4..5V-al magasabbnak lenni. Hogy akarod azt a stabil 12V-ból táplálni, mikor annak negatív pólusa, az aksi negatív pontjával azonos? ezért kel a rajzra az aksit,a tápot áramforrásként ábrázolni, mert így nem látod a hibát..
(Ha megnézed az adatlapot, láthatod, hogy ott is a GS feszültséget külön áramforrásról táplálták, aminek negatív pontja a Fet forrása volt.)
üdv! proli007
(#) Kovabe hozzászólása Jan 23, 2014 /
 
Sziasztok
Egy olyan egyszerü kapcsolást keresek amiben a töltő feszültség változtatható egy kapcsolóval két feszültségre lenne szükség, az egyik 9,6v a másik 14,4v. Van erre valami egyszerü anyagtakarékos megoldás?
(#) zolika60 válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Két szekunderes trafó.
(#) Kovabe válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2014 /
 
Nem kell hogy egyszerre tudjn tölteni, de ez az aksitöltő téma messze áll töllem. Én valami olan megoldást illetve kapcsolást keresek ami bevált.
(#) HG0MDa hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy kis műszaki segítséget szeretnék kérni tőletek! Építettem egy saját tervezésű mikrokontrolleres akkutöltőt. Kisebb kapacitások töltésénél tökéletesen működik, viszont már pár Ah-s akkuknál is a tápfeszültség értékén túl egy 7-8V-os tűimpulzust küld vissza a tápegységbe, ami a töltés idejére meghülyíti az LCD kijelzőt! A tűimpulzusok frekije egy az egyben megegyezik a mikrokontroller pwm kimenetének frekijével. Próbáltam a töltést végző FET gate lábát, valamint magát a tápot is különböző értékű kondikkal szűrni, ami félig sikeres is volt, mert jelentősen lecsökkentek a tűimpulzusok, de még így sem tűntek el teljesen. Érdekes jelenség, hogy ha leszedem a dobozolásról azt a lemezt, amire az LCD van felcsavarozva, akkor megszűnik a kijelzési hiba és tökéletesen megy, de ha egy fémfelületet hozzáérintek a leszerelt lemezhez, akkor szintén előjön.
Tudtommal az akkuknak nincs olyan tulajdonsága, mint a tekercseknek, hogy visszarúgás elleni védelemmel kellene számolni a használatukkor, de akkor mi a csuda idézhet elő ilyen jelenséget?
(#) Kovabe válasza HG0MDa hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Szia
Az LCD-vel én is szenvedtem és a táplábakra tettem egy 22nF-os kondit amivel megszürtem az ilyen jellegü hibákat, a másik a gyenge illetve az erösáram közé tettem egy alu lemezt és leföldeltem. Szerintem az aksi tud visszarugni de egy diodával meg tudod szürni. Esetleg egy publikálást nem szeretnél feltenni a töltöröl?
(#) gyurikarcsi hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy négy cellás, darabonként 3000 mAh -ás 4.8V-os aksim. Kaptam egy varta töltőt amibe négy darab góliát aksit (4x3000 mAh) lehet tölteni (380 mA), persze egymás mellé beletéve. Ha tudnám, hogy a töltő gyárilag sorba vagy párhuzamosan kötve tölti a belerakott cellákat, tudnék adaptert készíteni amiről elvezethetném a töltést. Persze azt sem tudom, hogy az összes érintkezőt össze kell e kötnöm (sorba vagy párhuzamosan) vagy elég csak az egyik érintkező párról elvezetni a töltőáramot.
Előre is Kösz!
Gyuri
(#) HG0MDa válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Szervusz!

Diófát tettem bele, még a tervezés elején. A kondis szűrést is kipróbáltam különböző értékű és tipusú kondikkal. Tettem a betáp pontra, az LCD tápbemenetére, valamint a kapcsolókörbe is, hogy ne legyenek túl meredekek a fel- és a lefutó élek, de egyikkel sem jártam sikerrel. Viszont az alulemezt nem igazán értem, hogy milyen céllal tetted be. Árnyékoló feladata lenne?
A publikálást még meglátom. Nincs túl sok szabadidőm sajnos. A meló mellett ezzel a töltővel is csak nagyon lassan haladtam.
(#) Kovabe válasza HG0MDa hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Igen az alulemez árnyékolás volt a környezeti interferenciák kiszürésére. Sajnos nekem se volt elég mert ráadásul volt egy trafo amit nem tudtam befedni és igy nekem is fen maradta a hiba. Viszont a kondi nekem segitett illetve a pic és az LCD közötti vezeték is "hosszu" volt (10cm) és szt is át kellett alakitani. A másik tapasztalat hogy a mérö vezetékek is zavarják a PIC-et igy én azt is az alulemezzel elfedtem hogy ne gyüjtsék a zavart.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem