Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Építsünk univerzális akkutöltőt!
Témaindító: nyitraitomi, idő: Dec 13, 2009
Témakörök:
Itt a rajz!
Persze lehet némi változtatást eszközölni rajta, mert a referenciafeszültségek egyenlőre tápfeszültség-függőek!
Sziasztok. A nagy lomtalanításban találtam egy régi magyar akksitöltőt csak annyi a betegsége hogy kivágtakbelőle pár dolgot. Szerintem a Graetz híd és kondik hiányoznak. Képek alul.
Szia!
Kondenzátorra nincs szükség akkutöltéshez.
Akkor csak egy Graetz-re lesz szükségem ha minden igaz. Most jut eszembe hogy csak ha tápot csinálok belőle akkor kellenek a pufferek. Csak nem tudom melyik vezeték mi lenne.
A primer (230V) bekötése egyértelmű. A szekundert meg kiméregeted multiméterrel meg 24V-os lámpával.
Az a baj hogy nem csak 24V-ot lehet vele tölteni hanem 6-12-t is. Azt sem tudom mi lenne az a ^ jel a számok felett.
Hello!
Miért baj? Ebben vélhetően egy elég jó UBT (Univerzális Beépíthető Transzformátor) trafó van, ami 24V-ot és 10A tud. (Bár az adatlap 500VA-e még ennél is többre utal) A ^ jel nem tudom mit jelent, ezt csak az tudná, aki használta a töltőt. De lehet a 12V az pufferüzemet, a 12^ pedig csúcsra töltést (tényleges feltöltést) jelentette. Inkább vedd ki a trafót, pucold meg, és nézd meg hány leágazás van rajta. Ezt a trafót, elég sok feszültség értékkel (leágazással) készítették. Azonos tekercselő huzallal, így minden leágazása (kimenti feszültsége) azonos árammal terhelhető.. üdv! proli007
Szia!
Megnéztem. Felül 7 db vezeték jön ki van rajtuk kis cédula is.és ez van rá írva 0V...6V. Lent ami a Yaxley kapcsolóra megy az 5V 11V 15V 19V 32V van írva. Most néztem bele jobban és látom hogy lehetett állítani a töltő áramot is, csak sajnos az hiányzik belőle gondolom anno valaki kiszerelte. Lényegében a Yaxley kapcsolónál van egy szabad láb gondolom az a kimenete a kapcsolónak és nincs semmi kötve a + és - kimenetekre sem emelett van 7db kóbor vezetékem. Röviden ennyi
Hello!
Nem tudom mi volt a dobozban eredetileg, de lehet valaki itt ismeri. Minden estre bármit bele lehet építeni, ami benne volt, azzal meg nem érdemes foglalkozni.. üdv! proli007
Én arra gondoltam hogy a 7 kimenet 7 különböző Amperú lehet és így lehetett állítani a töltő áramot. Persze ez csak egy elképzelés. Mondjuk nem lényeges hogy állítani tudjam az áramerősségét úgy is jó lenne ha csak 2 pontban tudnám, 6V-on kisebb A-on töltődjön ha motorakksit akarok tölteni a többi mehetne 10A-on is.
Hello!
Ez csak egy trafó. De 12V-os aksinál, a trafó leágazásokkal be tudod állítani a szükséges töltőáramot. A 6V-os aksinál, meg átkapcsolsz 6V-ra, és sorba kötsz vele egy izzót, ami korlátozza az áramot a kis aksi töltésénél. És már kész is vagy. (Persze egyenirányító minden képen kell.) Természetesen így csak felügyelet alatt töltheted az aksit, a töltés végfeszültségéig. Vagy a trafón akkora feszültséget állítasz be, ami nem tölti túl, de ekkor a töltés végén nagyon kicsi lesz az áram és elhúzódik a töltés. - Vagy készítesz hozzá, egy "feszültség felügyelőt" pld. ezt. - Vagy építesz hozzá, egy komplett töltőt. üdv! proli007
Építeni akarok egy univerzális akkumulátortöltőt. Elkészítettem a saját elképzelésem alapján egy kapcsolási rajzot, amit 1-2 meglévő alkatrész köré építettem fel.
Valaki áttudná nézni, hogy a rajz megállja -e a helyét a valóságban is. Hogyan tudnám a rajzot leegyszerűsíteni? Ha valakinek van ötlete kérem írjon.
Hello!
Némi infót is írhattál volna az elképzelésedhez. Mit tölt "univerzálisan" a töltő? Minek ennyi relé, minek a K2-K3 párhuzamosan. Hogy működik az Q1 mint áramgenerátor (mert talán az, csak nem látom miért működne). Jumper-eket betetted, de sem átkötve, sem megmagyarázva nincs mire jó. Mitől fog behúzni K2-3 ha .stb.IC4-nek van tápfesz adva? stb.. üdv! proli007
heló
A töltőt 12V-os ólom és zselés akkumulátorok töltésére terveztem. K2-K3 azért van párhuzamosan mert a záróérintkező csak így bírja el ennél a típusnál (RT314012) a 17A -os töltőáramot. Q1 -el állítom a töltőáramot, a jumper-ek azért vannak berakva mert a gyári javaslat szerint a GS feszálításnál a poti nem a GND-re van kötve. Szerintem így nemjó, de meghagytam az opciót + ha nem jó akkor a jumper-al letudom húzni a GND-re. Ez még kicsit kérdéses számomra, de majd elvégzek 1 tesztet. Müködési vázlat: K6-al párhuzamosan jön az akksi, ha az akkut megfelelő polaritással kötik be akkor az meghúz. Ezáltal az 1 nyomógombos be ki kapcsolót reteszeli (Q2, Q3, Q4).Valamint D11 LED átvált zöldre. S4 kapcsolóval lehet kiválasztani, h ólom vagy zselés aksit akarunk tölteni. Ez ad tápfesz IC2 vagy IC 4 nek. (már talaáltam is 1 hibát ). A 2 IC felügyeli a töltés folyamatát. Q1-el állítom a töltőáramot. S2-vel állítom durván az áramkorlátot, P6, 7, 8-al álítom a korlát határát. P5-el állítom finoman a töltőáramot.A töltési folyamat S3-al indítható el állítható le. Mellékelem a javított rajzot
Hello!
Csak külön az áramgenerátort rajzold le légy szíves. (Csak egy állásban, Jumper-ek és kapcsolók nélkül. "Tupírozni akkor lehet, mikor már kinőtt az ember haja!") Mert az számomra most is homály. Csak nem a GS feszültségével szeretnéd beállítani a töltőáramot? Mert Shunt ellenállást nem látok. Amúgy most a 17A a D12-őn keresztül megy ki és csak egy Fet lesz bele 17A-ra? Az vicces lesz. üdv! proli007
Hali!
Kösz az észrevételt korrigáltam. IRLZ24 N datashett 6.oldal lap aljáról másoltam a kapcsolást.
Hello!
- Az igaz, hogy a Fet kimeneti karakterisztikája áramgenerátor jellegű, de nem szoktak erre hagyatkozni szinte sehol. A karakterisztika igen feszültség és hőfokfüggő. Bár minél közelebb vagyunk a végáramhoz, annál kevésbé, a telítés miatt. - Ha tölteni szeretnénk az aksit, akkor annak feszültsége 12..15V között változik majd. Ez 3V többletfeszültséget jelent. Valamint a Fet kimeneti karakterisztikájából látható, hogy minimum még 1..2V DS feszültségre is szükség van. Ez már 4..5V feszültség. Ha a tápfeszültséget egyszerű trafó-dióda-kondi-val állítod elő, az sem lesz stabil, vagy is kb. 5% feszültségesését kell figyelembe venni. Ez újabb 1V feszültségesést jelent, a most már 19..20V tápnál. Nos, és ekkor precízen 21V egyenre kell méretezni a trafót, a maximális terhelés mellett.. Most már 12V aksi feszültség esetén, 9V a feszültség különbség. 10A töltőáram esetén, ez 90W eldisszipált hőt jelent. Hogy fogja kibírni az egy szem tranyó, a két Weller pákányi hőt? Ha a hűtőborda hőmérséklete 30 fokról 80fokra emelkedhet, akkor 1,8W/K hűtésű borda kell. Ha több tranyót párhuzamosan kötsz, azok között a küszöbfeszültségek szórása miatt nem oszlik el egyenletesen az áram.. - Nem vetted figyelembe, hogy a Fet forrása, az aksi pozitív feszültségén van. A Gate feszültségnek ehhez képest kell plusz 4..5V-al magasabbnak lenni. Hogy akarod azt a stabil 12V-ból táplálni, mikor annak negatív pólusa, az aksi negatív pontjával azonos? ezért kel a rajzra az aksit,a tápot áramforrásként ábrázolni, mert így nem látod a hibát.. (Ha megnézed az adatlapot, láthatod, hogy ott is a GS feszültséget külön áramforrásról táplálták, aminek negatív pontja a Fet forrása volt.) üdv! proli007
Sziasztok
Egy olyan egyszerü kapcsolást keresek amiben a töltő feszültség változtatható egy kapcsolóval két feszültségre lenne szükség, az egyik 9,6v a másik 14,4v. Van erre valami egyszerü anyagtakarékos megoldás?
Nem kell hogy egyszerre tudjn tölteni, de ez az aksitöltő téma messze áll töllem. Én valami olan megoldást illetve kapcsolást keresek ami bevált.
Sziasztok!
Egy kis műszaki segítséget szeretnék kérni tőletek! Építettem egy saját tervezésű mikrokontrolleres akkutöltőt. Kisebb kapacitások töltésénél tökéletesen működik, viszont már pár Ah-s akkuknál is a tápfeszültség értékén túl egy 7-8V-os tűimpulzust küld vissza a tápegységbe, ami a töltés idejére meghülyíti az LCD kijelzőt! A tűimpulzusok frekije egy az egyben megegyezik a mikrokontroller pwm kimenetének frekijével. Próbáltam a töltést végző FET gate lábát, valamint magát a tápot is különböző értékű kondikkal szűrni, ami félig sikeres is volt, mert jelentősen lecsökkentek a tűimpulzusok, de még így sem tűntek el teljesen. Érdekes jelenség, hogy ha leszedem a dobozolásról azt a lemezt, amire az LCD van felcsavarozva, akkor megszűnik a kijelzési hiba és tökéletesen megy, de ha egy fémfelületet hozzáérintek a leszerelt lemezhez, akkor szintén előjön. Tudtommal az akkuknak nincs olyan tulajdonsága, mint a tekercseknek, hogy visszarúgás elleni védelemmel kellene számolni a használatukkor, de akkor mi a csuda idézhet elő ilyen jelenséget?
Szia
Az LCD-vel én is szenvedtem és a táplábakra tettem egy 22nF-os kondit amivel megszürtem az ilyen jellegü hibákat, a másik a gyenge illetve az erösáram közé tettem egy alu lemezt és leföldeltem. Szerintem az aksi tud visszarugni de egy diodával meg tudod szürni. Esetleg egy publikálást nem szeretnél feltenni a töltöröl?
Sziasztok!
Van egy négy cellás, darabonként 3000 mAh -ás 4.8V-os aksim. Kaptam egy varta töltőt amibe négy darab góliát aksit (4x3000 mAh) lehet tölteni (380 mA), persze egymás mellé beletéve. Ha tudnám, hogy a töltő gyárilag sorba vagy párhuzamosan kötve tölti a belerakott cellákat, tudnék adaptert készíteni amiről elvezethetném a töltést. Persze azt sem tudom, hogy az összes érintkezőt össze kell e kötnöm (sorba vagy párhuzamosan) vagy elég csak az egyik érintkező párról elvezetni a töltőáramot. Előre is Kösz! Gyuri
Szervusz!
Diófát tettem bele, még a tervezés elején. A kondis szűrést is kipróbáltam különböző értékű és tipusú kondikkal. Tettem a betáp pontra, az LCD tápbemenetére, valamint a kapcsolókörbe is, hogy ne legyenek túl meredekek a fel- és a lefutó élek, de egyikkel sem jártam sikerrel. Viszont az alulemezt nem igazán értem, hogy milyen céllal tetted be. Árnyékoló feladata lenne? A publikálást még meglátom. Nincs túl sok szabadidőm sajnos. A meló mellett ezzel a töltővel is csak nagyon lassan haladtam.
Igen az alulemez árnyékolás volt a környezeti interferenciák kiszürésére. Sajnos nekem se volt elég mert ráadásul volt egy trafo amit nem tudtam befedni és igy nekem is fen maradta a hiba. Viszont a kondi nekem segitett illetve a pic és az LCD közötti vezeték is "hosszu" volt (10cm) és szt is át kellett alakitani. A másik tapasztalat hogy a mérö vezetékek is zavarják a PIC-et igy én azt is az alulemezzel elfedtem hogy ne gyüjtsék a zavart.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |